Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Da, u glavnom to, gubitak single core performance ali to zavisi od programa ili igre, negde je važno, negde ne. U savremenin igrama neprimetno. Važniji je IPC nego frekvencija. Negde zaključavanje na neku frekvenciju čak i pomaže jer tera sva jezgra da rade na višoj frekvenciji i manji je lag od stalnog spuštanja i dizanja frekvencija.

Pa tako rade svi savremenin procesoti. Nijt "3400MHz" processor ako brzina nije namerno i ručno zaključana. Ta brojka je samo samo ona preko koje AMD smatra da je boost a ispod "power saving". Na auto u BIOS-u to je ono što BIOS smatra granicu. Znači nije u kamenu zapisano nego kako ko smatra. U stvarnosti na idle/leru treba sva jezgra da se pogase a ostane samo jedno da radi a ito može da ide i ispod 1000MHz. Čim windows zbog nekog programa zatraži, pale se neka ili sva jezgra i dižu frekvenciju koliko je potrebno.
Znači da taj nije "3400 procesor" nego manje od 1000 na po jednom jezgru do oko 4100 na svim jezgrima a 4600MHz kada je jedno jezgro pod punim opterećenjem a ostala nešto manje.
Ok, znaci to je normalno. Bilo mi je cudno sto je "base" frekvecija veca od 3400. Nisam cackao bios i klokovao cpu jos od phenom procesora.. 😁

Overclock-ovanje (ili samo clock-ovanje) je već duže vreme mrtvo. Moderni procesori sami određuju takt u zavisnosti od opterećenja, termalnog limita i stabilnosti. Takt je postao jedna fluidna stvar koja se više ne šteluje ručno 🙃

A kakva je temperatura sa ovim ryzen 7 5700x? da li se greju? hvala

Ništa posebno se ne griju, na mom je Arctic Freezer 36 i nema nikakvih problema bez obzira na opterećenje.

A kakva je temperatura sa ovim ryzen 7 5700x? da li se greju? hvala

Pa 5700x je 65w trebalo bi da se primetno manje greje nego ovi koje rade na 105w (5800x3d npr)...

U mom slucaju kad sam ga "udervoltovao" ili sta vec,tj namestio uz manji napon da sva jezgra rade na 4200Mhz onda je idle 38-40,a load u najzahtevnijoj igri nisam video da prelazi 60-65 stepeni....ali kada je bio na auto pa jedno jezgro ode na 4600Mhz,onda se vise grejao u loadu je isao 45 stepeni,nekada cak skoci i na 50 iz nekog razloga,a u loadu je znao da prebaci i 70,pa i 75....

Mada hladim ga DeepCool AS500 kulerom koji bi trebalo da je kao malo bolji cooler.....kad je ovako "undervoltovan" procesor radi na primetno manje obrtaja i dosta je tisi nego kad je sve na auto,kad se primetno "drao" kad hladi...

Neće obrtaji tu pomoći mnogo da ga ohladi, jer prenos na kuler nije dobar 😁

Bio bih neizmerno zahvalan ako moze dodatno objasnjenje?.....kakav prenos na kuler?....kako nije dobar? :eek:

Kuler je dobar, nego mali die na novijim generacijama procesora i teže se odvodi toplota s njih.

Pa 5700x je 65w trebalo bi da se primetno manje greje nego ovi koje rade na 105w (5800x3d npr)...
Ne znam da li da ti pomenem da TDP više nema veze sa životom. Imam Ryzen 7600 koji je takođe TDP 65w a pri punom opterećenju vuče 80+ w bez problema 🙂. S druge strane 7800X3D navodno se manje greje od 7600. Toliko TDPu.

Ne znam da li da ti pomenem da TDP više nema veze sa životom. Imam Ryzen 7600 koji je takođe TDP 65w a pri punom opterećenju vuče 80+ w bez problema 🙂. S druge strane 7800X3D navodno se manje greje od 7600. Toliko TDPu.

Malo objašnjenje. :) TDP je skraćenica za Thermal Design Power i to je maksimalna količina toplote koju procesor može da proizvede i ta brojka je bitna pri odabiru adekvatnog kulera (nekad bilo ako ništa drugo). Ne odnosi se na snagu el. energije koju procesor može da troši, ali trenutni TDP nikad ne može biti veći od trenutnog PPTa.

Malo objašnjenje. :) TDP je skraćenica za Thermal Design Power i to je maksimalna količina toplote koju procesor može da proizvede i ta brojka je bitna pri odabiru adekvatnog kulera (nekad bilo ako ništa drugo). Ne odnosi se na snagu el. energije koju procesor može da troši, ali trenutni TDP nikad ne može biti veći od trenutnog PPTa.
TDP nikako ne može da bude maksimalna količina toplote koju procesor proizvede jer sav rad koji procesor obavlja se konvertuje u toplotu. Ulazna snaga (struja x napon) tj. ona cifra koju senzor/merač snage u procesoru prikazuje zna da bude veći od TDP-a... nekad i znatno... a sva ta energija se pretvara u toplotu. Drugim rečima ako je ulazna snaga 80w, izlazna (u vidu toplote) je takođe 80w a ne onoliko koliko kaže TDP.

Poenta TDP-a jeste da se dimenzioniše hlađenje ali proizvođači procesora malo lažu za TDP.

U mom slucaju kad sam ga "udervoltovao" ili sta vec,tj namestio uz manji napon da sva jezgra rade na 4200Mhz onda je idle 38-40,a load u najzahtevnijoj igri nisam video da prelazi 60-65 stepeni....ali kada je bio na auto pa jedno jezgro ode na 4600Mhz,onda se vise grejao u loadu je isao 45 stepeni,nekada cak skoci i na 50 iz nekog razloga,a u loadu je znao da prebaci i 70,pa i 75....

Mada hladim ga DeepCool AS500 kulerom koji bi trebalo da je kao malo bolji cooler.....kad je ovako "undervoltovan" procesor radi na primetno manje obrtaja i dosta je tisi nego kad je sve na auto,kad se primetno "drao" kad hladi...
Ne bih da preteram sa nekom 'naknadnom pameću' za CPU star prilično godina kao što je (čini mi se) u srodnim temama jedan kolega noob za OC otkrivao toplu vodu koju me je mrzelo da čitam. :) Tako da se izvinjavam unapred svima na 'obnavljanju' gradiva, možda, eto, nekome budu od koristi ova moja saznanja da ne gubi vreme i živce na štelovanje AM4 procesora. :)

Poenta, koju mi (ne baš day-to-day hardveraši koji smo malo zaostali u prethodnim vremenima ili newcomer-i na platformu) ne kapiramo, a koju vidim i prepoznajem u tvojim podpitanjima, je da su 'moderni' procesori već unapred naštelovani da variraju klok-napon-potrošnja u nekim (za proizvođača) optimalnim granicama, tako da se 'overklok' svede na to šta u stvari želiš od ta tri - nižu temp, veći klok, tiši comp. Izaberi jedno i na ostalo zaboravi. :)

Nisam previše hteo da smaram ovde ranije, pitah par puta za neke savete jer sam na B450 ploči, delovalo mi je da PBO2 na B550 daje bolje rezultate, dosta toga guglao i probavao, dok na kraju ne prihvatiih ono što je od starta pisano - da je manje više besmisleno trošiti vreme na neko detaljno štelovanje. Ko hoće da juri neke takmičarske rezultate, OK, za svakodnevni rad... moj neki zaključak posle XY meseci sa nekoliko OC vikenda kada sam se bavio testovima - sve, ali sve je u ciljanoj temperaturi. Ono što mu zadaš kao target, to će da održava sa hlađenjem koje imaš. Vrhunsko hlađenje = drži ga visoko, ako imaš box ili slab cooler = obara taktove da bi održao max temp.

Moj primer (5800X na Strix B450I ploči) - stabilan all core OC mi je [email protected] i temperature su oko 81-82 u CineBenchu allcore load. Može da ga vrti koliko hoćeš puta.
Alternativna tome, -26 Curve Optimizer, +200 CPU clock i PBO dobace do ~4550 allcore i obaraju dalje takt kada udare na 90 stepeni, napon 1.35+, sve to varira, ali suština je ista.
Ako mu ograničim max temp na 82, dobijem istu stvar i sa PBO podešavanjima - automatika ga na kraju drži na 4450-4480 i ~1.25V u višestrukim prolazima, samo varira non stop.
Isti skor, iste performanse, allcore za moj primerak je, dakle, tu negde oko ~4500 stabilno na duži period (ne računam prvi prolaz na PBO gde drmne napon 1.4V+ i prebacuje 4650).

Šta se onda gubi a šta se dobija setovanjem fiksnog allcore kloka u odnosu na PBO?
Kada opterećenje nije 100% na svim jezgrima, PBO će ti dati veći boost, na jednom/dva jezgra, ali uz veći napon. Temp će ostati normalna, ali ćeš imati 4700-4800-4900 na jednom/dva jezgra. Negde to može da bude od značaja pa dobiješ veći rez/bolje performanse, negde ne.
'Gubitak' ti je na temperaturi/naponu koji su veći za potencijalno forsiranje 1-2 jezgra sa većim naponom. Allcore fix clock ti ne preteruje sa naponom, jer si ograničio jezgra na ono što mogu sa zadatim naponom, ali nećeš nikad dobiti boost preko tog max kloka i kada ti treba samo jedno dva jezgra.

Long story short - stavi target temp u BIOSu s kojom si OK po pitanju buke i zaboravi na dalja podešavanja (default AMDovih 90 stepeni ume da bude dosta bučno u zavisnosti od toga čime hladiš). Ako si u fazonu da želiš ručno da podešavaš - očitaj tako dobijene stabilne allcore klokove i napone i ubaci to u BIOS, imaćeš još za nijansu niže temp i manje buke pri manjim opterećenjima.

Izvinjavam se još jednom ostalim članovima za ovaj traktat, verovatno je već XY puta objašnjeno, ali ko da čita stotine strana. Praštajte. :)

Pa u mom slucaju dok je sve bilo na auto,meni je najvise smetala buka koju pravi (malo bolji) cooler.....narocito kada je u loadu u nekoj igri verovatno jedno (ili dva) jezgra skoce na 4,6 Ghz i kuler se dere bas primetno,mislim da mi je najbucnija komponenta u kucistu....a opet sa druge strane,ne znam kako ga hladi kada temp ode i na 70,75 stepeni...

A i ,brate,nerviralo me kada u idle dok npr samo surfujem (dobro imam otvoreno podosta tabova) slusam neku muziku i tako nista posebno zahtevno,temp procesora skoci na 50 stepeni (?)

Pa zato najvise uzeo da experimentisem sa procesorom i mislim da sam uspeo time sto sam stavio sva jezgra na 4,2Ghz (ili 4,3Ghz) uz manji napon da dobijem dosta tisi cooler,procesor koji se osetno manje greje,ne skace u idle na one sumanute temperature a i deluje da se i dalje OK nosi sa 7900xtx u igrama (2160p).......sad,verovatno je za neki % sporiji nego kad je jedno jezgro na 4,6 Ghz ali mislim da mi je to prihavtljivije nego onolika buka od kulera i one temperature......msm,mogao sam da smanjim samo obrtaje kulera ali onda bi procesor bio jos topliji

Tako da sam se ja u ovaj "overclock" tj underclock upostio pre svega zbog manje buke i mislim da sam to postigao

A i ,brate,nerviralo me kada u idle dok npr samo surfujem (dobro imam otvoreno podosta tabova) slusam neku muziku i tako nista posebno zahtevno,temp procesora skoci na 50 stepeni (?)
Podesi u BIOSu Fan ramp up i ramp down vreme, stavi na 1-2 sekunde, manje ce se ventilator ubrzavati za takve kratke spajkove u temperaturi.

Frekvencija ne pravi buku nego temperatura podiže brzine ventilatora.
70-75c i nije previsoka temperatura, umesto da ubijaš performanse namesti brzine ventilatora na malo niže i pusti da ide i preko 85c. a za kraće spajkove ovo što reče Danilo.

Poz, ljudi koji je bolji r7 5700 ili r7 5700g? i koliko su losiji od r7 5700x? tnx

Isti su po procesorskoj snazi, G verzija ima integrisanu grafiku, ako ti treba. Razlika u odnosu na 5700X je manje L3 keša (32MB vs 16MB), a realne performanse zavise od programa koji ti treba. Evo ovde nekih testova. U suštini, malo je bolji u igrama, ako ti je to prioritet, verovatno se isplati.

Hoću da se nakon više od 5 godina upgrade-ujem sa Ryzen5 1600AF na Ryzen 5000 seriju. Razmišljam o 5600, ili 5700, pa me interesuje (strikno u pogledu gejminga), ima li smisla davati 40-50 eur više za 5700 u odnosu na 5600?

Hoću da se nakon više od 5 godina upgrade-ujem sa Ryzen5 1600AF na Ryzen 5000 seriju. Razmišljam o 5600, ili 5700, pa me interesuje (strikno u pogledu gejminga), ima li smisla davati 40-50 eur više za 5700 u odnosu na 5600?

Nema boljitka danas, a dok 6 jezgara postane tesno za igranje, svi ovi procesori će već davno biti preslabi. Ako hoćeš maksimalne performanse za igranje, onda ideš na Ryzen 7 5700x3D, ali on je dosta skuplji i pitanje je vredi li ili tu razliku u ceni bolje preusmeriti u bolju grafičku.

Vredi li ganjati 5800x3D ili ako je preskup onda 5700x3D da zamenim 5700x (bar da značajno popravi Low 1% i 0.1% u igrama (PUBG 1440@144Hz i CS2 1080@240Hz) ako bi se GTX 1070 zamenila sa 9070 Pulse ili 4070S?
Na AM5 ne planiram u skorije vreme već na M5 Pro pa bih iz ovog AM4 da izvučem maksimum.

@спејс бер @нес

Ryzen 7 5700 (без Х) је 5700г без графике.
16мб л3, пци експрес 3.0
За избегавање.

Vredi li ganjati 5800x3D ili ako je preskup onda 5700x3D da zamenim 5700x (bar da značajno popravi Low 1% i 0.1% u igrama (PUBG 1440@144Hz i CS2 1080@240Hz) ako bi se GTX 1070 zamenila sa 9070 Pulse ili 4070S?
Na AM5 ne planiram u skorije vreme već na M5 Pro pa bih iz ovog AM4 da izvučem maksimum.
Na 1070 ne vredi, na 9070/4070S vredi

Hocu da kupim CPU sa Ali Ekspresa. Za oko 6000 ima 5500 a za 20e više 5600. Da li ima smisla da doplatim za skuplji procesor ako se ima u vidu da se igram na 1080p i ne zanimaju me bas full detalji? Trenutno imam 1060 karticu i ona mi je ok, verovatno cu je nadograditi za neku iste kategorije samo noviju.

Ima. S tim sto mozda upadas u rizik da te ocarine.
5500 je osetno slabiji od 5600 i nije dobra kupovina.

Po meni, dosta loša investicija. Nema mnogo igara u kojima sadašnji 5700x ne bi mogao da dovoljno nahrani rx 9070 ili gf 4070 u 1440p rezoluciji. Jurenje za što višim donjim 1% je popišmanija, nećeš golim okom primetiti ama baš nikakvu razliku između te dve konfiguracije u CS2.

Tako sam i mislio ali bolje da proverim dok bar 5700x3D može da se nabavi. Meni je samo problem kad fps padne na 10-20 u nekim momentima ali ako ni x3D to ne može da ublaži sa jačom grafičkom kartom bar na 1080p za eSports igre onda ne vredi bacati novac.

Možda loše kapiram stvari ali na primer ako procesor ne može da gura konstantno 144 fps na 1080p, kojom magijom će to uspeti na 1440p? Mora da odradi bar istu količinu posla a verovatno i mnogo više da se postigne taj fps. Sve ispod 120 fps za eSports mi je neigrivo, kao sa 60Hz kad se pređe na 30Hz.

Ako procesor ne moze da gura nesto u FHD na 100 fps, onda i ne postoji pitanje kako ce moci na 1440p - nece, jer nece moci graficka, onda ona postaje vece usko grlo :)

A negde sam procitao, ne znam jel tacno, da ce od 5. generacije nastaviti da se proizvodi samo ryzen 5 5700x3d.

Taj 3xd cu pazariti za jedno godinu ipo dana kad bude bio do 20.000 najvise :)

Vrh Dno