Pa 5700x je 65w trebalo bi da se primetno manje greje nego ovi koje rade na 105w (5800x3d npr)...
U mom slucaju kad sam ga "udervoltovao" ili sta vec,tj namestio uz manji napon da sva jezgra rade na 4200Mhz onda je idle 38-40,a load u najzahtevnijoj igri nisam video da prelazi 60-65 stepeni....ali kada je bio na auto pa jedno jezgro ode na 4600Mhz,onda se vise grejao u loadu je isao 45 stepeni,nekada cak skoci i na 50 iz nekog razloga,a u loadu je znao da prebaci i 70,pa i 75....
Mada hladim ga DeepCool AS500 kulerom koji bi trebalo da je kao malo bolji cooler.....kad je ovako "undervoltovan" procesor radi na primetno manje obrtaja i dosta je tisi nego kad je sve na auto,kad se primetno "drao" kad hladi...
Ne bih da preteram sa nekom 'naknadnom pameću' za CPU star prilično godina kao što je (čini mi se) u srodnim temama jedan kolega noob za OC otkrivao toplu vodu koju me je mrzelo da čitam.

Tako da se izvinjavam unapred svima na 'obnavljanju' gradiva, možda, eto, nekome budu od koristi ova moja saznanja da ne gubi vreme i živce na štelovanje AM4 procesora.
Poenta, koju mi (ne baš day-to-day hardveraši koji smo malo zaostali u prethodnim vremenima ili newcomer-i na platformu) ne kapiramo, a koju vidim i prepoznajem u tvojim podpitanjima, je da su 'moderni' procesori već unapred naštelovani da variraju klok-napon-potrošnja u nekim (za proizvođača) optimalnim granicama, tako da se 'overklok' svede na to šta u stvari želiš od ta tri - nižu temp, veći klok, tiši comp. Izaberi jedno i na ostalo zaboravi.
Nisam previše hteo da smaram ovde ranije, pitah par puta za neke savete jer sam na B450 ploči, delovalo mi je da PBO2 na B550 daje bolje rezultate, dosta toga guglao i probavao, dok na kraju ne prihvatiih ono što je od starta pisano - da je manje više besmisleno trošiti vreme na neko detaljno štelovanje. Ko hoće da juri neke takmičarske rezultate, OK, za svakodnevni rad... moj neki zaključak posle XY meseci sa nekoliko OC vikenda kada sam se bavio testovima - sve, ali sve je u ciljanoj temperaturi. Ono što mu zadaš kao target, to će da održava sa hlađenjem koje imaš. Vrhunsko hlađenje = drži ga visoko, ako imaš box ili slab cooler = obara taktove da bi održao max temp.
Moj primer (5800X na Strix B450I ploči) - stabilan all core OC mi je
[email protected] i temperature su oko 81-82 u CineBenchu allcore load. Može da ga vrti koliko hoćeš puta.
Alternativna tome, -26 Curve Optimizer, +200 CPU clock i PBO dobace do ~4550 allcore i obaraju dalje takt kada udare na 90 stepeni, napon 1.35+, sve to varira, ali suština je ista.
Ako mu ograničim max temp na 82, dobijem istu stvar i sa PBO podešavanjima - automatika ga na kraju drži na 4450-4480 i ~1.25V u višestrukim prolazima, samo varira non stop.
Isti skor, iste performanse, allcore za moj primerak je, dakle, tu negde oko ~4500 stabilno na duži period (ne računam prvi prolaz na PBO gde drmne napon 1.4V+ i prebacuje 4650).
Šta se onda gubi a šta se dobija setovanjem fiksnog allcore kloka u odnosu na PBO?
Kada opterećenje nije 100% na svim jezgrima, PBO će ti dati veći boost, na jednom/dva jezgra, ali uz veći napon. Temp će ostati normalna, ali ćeš imati 4700-4800-4900 na jednom/dva jezgra. Negde to može da bude od značaja pa dobiješ veći rez/bolje performanse, negde ne.
'Gubitak' ti je na temperaturi/naponu koji su veći za potencijalno forsiranje 1-2 jezgra sa većim naponom. Allcore fix clock ti ne preteruje sa naponom, jer si ograničio jezgra na ono što mogu sa zadatim naponom, ali nećeš nikad dobiti boost preko tog max kloka i kada ti treba samo jedno dva jezgra.
Long story short - stavi target temp u BIOSu s kojom si OK po pitanju buke i zaboravi na dalja podešavanja (default AMDovih 90 stepeni ume da bude dosta bučno u zavisnosti od toga čime hladiš). Ako si u fazonu da želiš ručno da podešavaš - očitaj tako dobijene stabilne allcore klokove i napone i ubaci to u BIOS, imaćeš još za nijansu niže temp i manje buke pri manjim opterećenjima.
Izvinjavam se još jednom ostalim članovima za ovaj traktat, verovatno je već XY puta objašnjeno, ali ko da čita stotine strana. Praštajte.