Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Jedini smislen izbor je 5700X3D ako može da se ubode u tu tvoju ploču. Uskoro ide rasprodaja na Aliju, verovatno će moći da se uzme za 130 evra, za te pare nema razmišljanja.

Ja ga uzeh na Aliu pre pola godine dok su još bili kuponi i Choice validni za Srbiju, 135$. Best buy ever

Jedini smislen izbor je 5700X3D ako može da se ubode u tu tvoju ploču. Uskoro ide rasprodaja na Aliju, verovatno će moći da se uzme za 130 evra, za te pare nema razmišljanja.

Ja ga na Aliju vidim po cenama skoro kao i ovde. Ako to bude rasprodaja za Black Friday, verovatno će sličnih rasprodaja biti i lokalno. Ne vidim razlog zezati se za dvadesetak evra.

Mi smo ga kupili za 120e kad je kod nas bio 300e. Prilična ušteda ako mene pitaš...

Mi smo ga kupili za 120e kad je kod nas bio 300e. Prilična ušteda ako mene pitaš...

Onda je onda, a sad je sad. Nisam ni znao da taj CPU može u moju ploču do pre par meseci kad sam slučajno pogledao online specifikacije dok sam tražio nešto drugo. AMD nas je godinama ubeđivao da zapravo ne mogu ti procesori u B350 ploče, lagali sve vreme.

Pa nisu mogli do pre 2 godine i novih BIOS-a :d Generalno, tu se uvek više bune proizvođači ploča nego procesora, pošto su oni na gubitku ako kupiš novi procesor za staru ploču. Gledam ovaj test 5800X3D na pločama serije 300 i ovaj VRM na Tomahawk-u, što je bio neki prosek tada. Ali ja bih ipak radije neki 65W TDP model

Pa nisu mogli do pre 2 godine i novih BIOS-a :d Generalno, tu se uvek više bune proizvođači ploča nego procesora, pošto su oni na gubitku ako kupiš novi procesor za staru ploču. Gledam ovaj test 5800X3D na pločama serije 300 i ovaj VRM na Tomahawk-u, što je bio neki prosek tada. Ali ja bih ipak radije neki 65W TDP model

Prvo je ECS bio izbacio beta BIOS koji podržava 5xxx seriju, AMD im rekao da to ne rade, onda je ta konverzacija procurela u javnost i počelo je da leti drvlje i kamenje na AMD. Proizvođači ploča očigledno nisu imali ništa protiv da napišu nove BIOS-e za stare ploče, jer su ih svi uredno i ponudili, problem je od početka bio AMD.

I ja bih mogao neki 5600, u tray varijanti košta samo oko 85 evra, džabalesku. Da samo izađu prvo nove grafike, da vidim šta bi sa čim moglo da se upari, ne bih da gimpujem procesor grafičkom i obratno. Ovo je neočekivano budženje mašine, samim tim je i poslednje, nema ovde nikakvog daljeg apgrejda, zato ga treba odraditi dobro.

Season 3 Nbc GIF by The Office

Cimao sam 3 ljudi sa kupujemprodajem - niko nema 5700X3D, a oglasi postavljeni juce/danas. Pogledam na bcgroup - takodje nemaju u ponudi. Jel ima negde da se kupi 5700X3D a da nije aliexpress? :)

5950XT3D :D

https://media.tenor.com/UlTr9AuZbroAAAAM/dead-horse-spank.gif

Ja ne znam gde je AMD-u pamet sa izbacivanjem "novih" am4 procesora...

Imaju podatak koliko je u upotrebi zen 1 i 2 procesora i svesni su da je prelazak na am5 za sve njih ozbiljan izdatak dok samo zamena procesora i nije toliki. Ne zarade na čipsetu ali zato procesori idu kao alva.
Ne možeš doći do 5000x3d procesora...

Pa da, ali dugoročno pucaju sebi u nogu. Neko ko je imao 2700x i pređe sad na 5700x3d, sigurno neće još dve-tri godine na novu platformu.
Da nema novih am4 procesora, lakše bi se ljudi odlučili da pređu na novu platformu.

Čim oni izbacuju procesore, znači da postoji potražnja. Da bi sa AM4 prešao na AM5 socket, tebi treba da daš 300 evra za skromniju ploču i memoriju, jer su cene matičnih ploča otišle u nebesa. Ako sa novim AM4 procesorom možeš da dobiješ recimo +70% performanse, a novim AM5 +100%, finansijski nema razloga prelaziti. Bolje prodavati ljudima ono što hoće da kupe, nije AMD Apple da naređuje kupcima šta će da kupuju. Kad nova platforma bude donela veći skok, prelaziće ljudi sami, neće niko morati da ih tera.

I kada ce biti dostupni kod nas?

Pozz drustvo evo i ja ubacio 5700x3d na b450 tomahawk nakon 2600 i mogu reci osjetim razliku.. sad me interesuje posto sam procitao da se ovi 3d modeli ne mogu klasicno klokovati nego preko pbo tunera smanji se voltaza i sl... jel se isplati peglati s tim? Jel ko radio sta na svom 5700x3d

Nema koristi, jos manje nego na 5800X3D. Jedino da probas BCLK OC ali to povlaci za sobom svakakve komplikacije.

Ako se previše greje probaj sa Curve Optimizer-om. Sa čim je hlađen ?

Kod mene je -25 stavljeno u biosu i dobio sam nekoliko stepeni dole, a stabilno je.

zbog cega procesor zna da mi padne na 400mhz i moram da ugasim komp jer na restart nista se ne desava, ostaje na 400 mhz

To se i meni desilo dva puta, ne znam ni ja razlog.

Meni nije bilo ništa od toga, proveravao sam. Balanced kao što sam uvek i koristio.

Nazad
Vrh Dno