Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Pokušaću da se dodatno poigram sa tim…

Btw, koje su vam idle temperature? Primerio sam da kada otvorim neku aplikaciju naglo skoči temp, maltene u sekundi sa 38-42C koliko je u idle inače i ode na 64-5C u sekundi maltene i onda lagano padne nazad, to mi je bilo i na 5600X ali ovde jer izraženije, isto je maltene bilo i na default podešavanjima… Kakvo je stanje kod vas po ovom pitanju?

Više jezgra i freqvencija pa se brže zagreje što je prilično normalna stvar. Jezgra se instant zagreju ali mora da prođe neko vreme da hlađenje pokupi toplotu, ventilatori ubrzaju i prosledi dalje pa se zato temperatura smanji i stabilizuje.

Pokušaću da se dodatno poigram sa tim…

Btw, koje su vam idle temperature? Primerio sam da kada otvorim neku aplikaciju naglo skoči temp, maltene u sekundi sa 38-42C koliko je u idle inače i ode na 64-5C u sekundi maltene i onda lagano padne nazad, to mi je bilo i na 5600X ali ovde jer izraženije, isto je maltene bilo i na default podešavanjima… Kakvo je stanje kod vas po ovom pitanju?
To je sve normalno. Tako je i kod mene.

Sa vodenim hlađenjem inetrval je još duži jer oma veću masu pa se sporije zagreva.
Jeste, ali ovi novi procesori teže prenose toplotu na rashladna tela. To se vidi i kada iz radijatora izlazi vazduh, uopšte nije toplo kao nekada. Kada pokrenem GPU load, to lepo gruva vruće iz radijatora, ali za CPU ne.
Ranije na Sandy, Ivy, Haswell-E, totalno drugačija priča.

Da, na Zen4 je još izraženije zbog debelog IHS-a. Uzme mi bar par sekundi da se stabilizuje na nešo nižoj. Dobro je što ti Arctic kuleri stanlno dreže pumpu na maksimalnoj brzimi. Baš je idle temperatura razlog za to.

Primetio sam, možda grešim, ali ni paste mi nisu imale neki efekat na ovom CPU… Prvo sam stavio neku staru koju sam našao kući “kindžu” HY-510, pa Termal grizli i završio sa Arctic MX6 koja je možda bolja stepen,dva, ali je i to možda do situacije… Probao i više tehnika stavljanja, ali uglavnom isti rezultat…

Različite paste imaju mali efekat kada se pravilno nanesu, par stepeni sa modernim pastama,glavna stvar je da je ima dovoljno sa dovoljnim pritiskom hladnjaka de je rasporedi. Arctic MX6 dolazi sa LF III kulerima, valjda je pravljen da sa njima naj bolje radi.

Imam jedno pitanje jer nisam odavno pokretao CoreCycler. Nakon updatea na 5013 BIOS (AGESA ComboV2PI 1.2.0.Ca) setovao sam PBO limite na PPT=250W, TDC=140A, EDC=140A i sad opet tražim najmanji stabilni CO offset za svako jezgro ponaosob. Međutim, kad test pukne (vidim po crvenoj Prime95 ikonici), moram čekati 10 minuta da se u terminalu ispiše poruka i kad se ispiše, ne pokreće test na ostalim jezgrima. U config fajlu sam samo povećao trajanje testa sa 6 na 10 minuta. Prije je odmah nastavljalo test na drugim jezgrima. Da li sam nešto propustio u config fajlu ili je CoreCycler 0.9.6.2 bagovita ili je ovo ponašanje posljedica nestabilnih CO offseta?

Imam jedno pitanje jer nisam odavno pokretao CoreCycler. Nakon updatea na 5013 BIOS (AGESA ComboV2PI 1.2.0.Ca) setovao sam PBO limite na PPT=250W, TDC=140A, EDC=140A i sad opet tražim najmanji stabilni CO offset za svako jezgro ponaosob. Međutim, kad test pukne (vidim po crvenoj Prime95 ikonici), moram čekati 10 minuta da se u terminalu ispiše poruka i kad se ispiše, ne pokreće test na ostalim jezgrima. U config fajlu sam samo povećao trajanje testa sa 6 na 10 minuta. Prije je odmah nastavljalo test na drugim jezgrima. Da li sam nešto propustio u config fajlu ili je CoreCycler 0.9.6.2 bagovita ili je ovo ponašanje posljedica nestabilnih CO offseta?

U config.ini sam suspend method prebacio sa "Threads" na "Debugger" i sad radi kao nekad.

Juce sam se sjetio da upalim xmp profil za ram, opalio 2 partije pubg i pustio hwinfo da prati, max temp nije presla 62c. A da ne pricam o fps koji je toliko bolji nego na i5 4460 da sam zapanjen.😶
Mislim da je to to
Ubacio sam 1080ti, odigrao par partija Pubg i temp mi skocila na 79c🤨

PBO limits, curve optimizer nisi dirao? Mada ne sećam kako je kod mene bilo na 5600X.

PBO limits, curve optimizer nisi dirao? Mada ne sećam kako je kod mene bilo na 5600X.
PBO mi je bio na auto, ugasio sam ga. Posle sam jos i ogranicio fps na 100 to mi pade na pamet da probam, i danas je isla do 67c max.

Poigraj se sa tim limitima na manual i pronadji CO ako hoćeš da izvučeš bolje perf.

Skoro sam skontao da je Asus izbacio firmware podrsku za b350 i ryzen 5600x, pa mi palo na pamet da moj 1600x zamenim sa 5600x... 100e je tray varijanta kod nas u radnjama... sto mi je prihvatljivo...
Vidim da su neki radili takav upgrade ali ne videh epilog (iscitao sam postove od 2022 pa do kraja)...
Upgrade ce biti veliki koliko mi se cini.
Koji su potencijalni problemi/drawbacks? Tezim nekom plug&play-u, nemam mnogo vremena da se bakcem sa klokovanjem, cedjenjem max iz procesora... Znaci hteo bih da onaj njegov boost clock od 4.7ghz (ako se ne varam) dostize bez nekog velikog petljanja po biosu...
u mojoj konfig. se vidi ploca i memorija koju imam...
update biosa cu da uradim sutra, kad nadjem flesku :D

Možeš lagano 5600X na tu ploču, biće ti lep upgrade. Sa tim procesorom ne bi smelo nikakvih problema da bude, imaš ok kuler da ga držiš na ok temperaturama.

A koliko bi bolje bile performanse na nekom novijem chipsetu (sa pcie 4.0, ddr5 i ostalim novitetima)?
Cisto orjentaciono? Da li mozda vredi uzeti i neku noviju plocu?

Nema DDR5 memorije za AM4, mogao bi možda samo neku bržu DDR4. Za grafiku ti PCIe 4.0 ne znači mnogo ako nemaš RTX4090 (a i tu je razlika do 2%) ili one namerno osakaćene grafičke sa x4 magistralom (Radeon 6500 ili tako nešto). Za NVMe ima razlike, ali više u testovima nego u svakodnevnom radu (tj. zavisi šta radiš). U svakom slučaju, ako već imaš NVMe disk, ne isplati ti se da ga menjaš za pcie 4.0 varijantu čak i da kupiš odgovarajuću ploču. Rekao bih da ti se ne isplati da menjaš ništa osim procesora.

I ja sam u sličnoj dilemi, samo bih radije (verovatno polovan) 5700X, već sam stavio poslednji BIOS. Nije da imam neke potrebe za bržim procesorom (češće mi zafali RAM ili prostor na disku), ali računam "što da ne", čisto da vidim koliko može da gura ova 7 godina stara platforma. AM4 je AMD-ov LGA1155 (sandy/ivy bidge)

Pa razmisljao sam i ja izmedju 5600x i 5700x... Sta znam... I 5600x mi je dovoljan za narednih par godina dok ne predjem na novunplatformu za neku godinu

Sa 1600x na 5600x je skoro 40-50% dobitak, na 5700x našto više u multi core performansama. Za ploču ne moraš da se brineš, dok ima dobar VRM i BIOS, (a ta ima) nema veze koji processor za AM4, ne utiče na sam CPU, samo na PCIe verziju a sa tim i na NVMe SSD.

izasli novi BIOSi za AM4, barem moja asus b550-i dobila

Stavio sam offset -30 all cores za 5700x3d. Radi stabilno u svim testovima. Jel treba još neki tweak da se odradi za ovaj CPU?

Ako ti je to stabilno u CoreCycler-u, ništa. Uživaš.

Moze neko da napise neki light tweak za 5700x
posto mi je sve na defaultu a imam AK620 hladjenje tako da moze sigurno vise od defulta da se tera.
Untitled.png

Pročitaj malo temu, prežvakano milion puta.

ma 113 stranica tesko da moze da procita sve , a da se vodis kao normalna osoba realno.
uzo samo poveco na max ovaj boost override CPU na 200 sa 100 i tako isao apply and test
sa 4600mhz sad je max 4850 i to mu je to...
I stikliro da se zapise u biosu da svaki put bude tako kad se ukljuci/restartuje racunar...
Untitled1.png

izasli novi BIOSi za AM4, barem moja asus b550-i dobila

Vaistinu izašli, stiglo i za moju Asus Prime B350 Plus. Praktično samo novi AGESA, neću da apdejtujem bez preke potrebe. Već sam nabacio BIOS potreban za Ryzen 5xxx, nišanim da možda ubodem Ryzen 5700X3D, ali prvo bih da sačekam da vidim kakva će biti nova generacija grafičkih karti, cela poenta jačeg procesora je da podrži jaču grafičku. Moguće da uzmem i obični Ryzen 5600 ako ne bi bio usko grlo za novu grafiku, upola je jeftiniji.

Jos pise da je beta

"

Update AMD AM4 AGESA 1.2.0.Cc BIOS ( Beta )"

Meni je naučna fantastika da mogu da ubacim moderni procesor na sedam godina staru ploču koja sada gura Ryzen 1600. Ovaj kompjuter je trebalo da ode bratovoj deci, ali oni kažu ne treba im, imaju mobilne telefone. :oops: Kad je tako, a AMD ipak dopustio najnovije AM4 procesora na najstarijim AM4 pločama, onda je stvarno besmisleno kupovati sve novo. Sad samo sačekati kakva će situacija da bude sa novim grafama, što je druga stavka koja treba da se budži.

Nazad
Vrh Dno