Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Pa nisu nešto mnogo pričljivi osim hvalisanja, evo sad ću da probam -30 all core. Ubacio sam dugme za Clear_CMOS napred na kućištu da ne otvaram ako zatreba.

Pa nisu nešto mnogo pričljivi osim hvalisanja, evo sad ću da probam -30 all core. Ubacio sam dugme za Clear_CMOS napred na kućištu da ne otvaram ako zatreba.
Ma ne treba ti dugme, kod Asus-a to radi bez ikakvih problema.
Nego me hebe kratka tastatura, trebalo mi 15 minuta da ukucam postavke.
Nego ne znam da li je moguce kod Asus-a da se sacuva profil na biosu npr. verzija, 1.1, pa da ucitas isti profil na novijem biosu.
Pitam jer to kod MSI ploca nije moglo.

Ja sam mislio da može export na fleš, pa da učita sve opet na novom. Sve je zapamtio osim Curve Optimizera, što je najpipavije, ali sam ga ovog puta našao u broj za svako jezgro pojedinačno.

Meni na MSI B550 nece da prepozna kad probam ucitati na novi bios bukvalno nista.

Watchdayaknow, prolazi CB r23 i 5 minuta OCCT sa -30 all core. to je sve što sam do sada uspeo da probam a pre nije ni to prolazilo. CB score vrlo malo niži na all core ali gura do 4.85 samo ispod 1.25v i ispod 80c. Single core neće preko 5GHz
OCCT gura do 1.3v ali temperatura ostaje ista.
Pređašmi 4.77 GHZ na 1.325v i 80-82c.
Naravno to su ofrlje brzi testovi ali pokazuju da je moguće. Neznam da li to nešto znači ali ni OCCT gur do 100W. Zra ne bi trebalo više ?
@PlotTvist.
BIOS ima 8 slotova za pamčenje profila (može svaki da se imenuje) a može i na USB. Ovaj poslednji BIOS mi je izbrisao sve a nisam zapisao na USB pa sam nameštao po sećanju i osećamju. Trenutno imam 5 slotova zapisanih, prvi sve klot po defaultu, drugi samo DOCP itd. Kada treba da eksprimentišem samo ućitam jedan od njih i menjam samo šta treba. Mnogo brže nego sve iz početka.
PS. To dugme je samo ako se BIOS zaglavi.

Taktovi u all core prilično visoki, rez odličan. 80 stepeni max temp. To je sa PPT 190, EDC i TDC 140. Uglavnom sam držao na 170 PPT, jer nisam mnogo dobijao u odnosu na 190.
Posle ovog boljeg zatezanja taktovi u all core idu bolje. Na PPT 170 idu na 4650-4680, ali i jedno 7,8 stepeni niže tokom loada.

Prilozi

• 1676801900886.png
    1676801900886.png
    405 KB · Pregleda: 36
Samo da spomenem, nemojte da uzimate Deepcool AK620/AG620 po automatu, nije vise best-buy opcija preko madjara, izasao je novi bolji/jeftiniji dual tower cooler (delimicno crn). Pitajte/napravite temu u drugom delu foruma xD

2116990_id-cooling-se-206-xt.webp

Isto za Noctua C14/be quiet! Dark Rock TF2, nemojte ih uzimati vise, konacno je izasao pravi klasican dual-tower kuler sa 134/135mm visine na Ipon-u/KupujemProdajem

2117001_id-cooling-se-207-xt-slim-fekete.webp

Na Asusu je to radilo na kojoj god ploči sam probao. Ruku na srce, to je uglavnom bila Intel platforma.

Bios ne da više od -30. jel to standardno ?
Šta je sa ostalim nameštanjima, LLC na primer? Ja onako po starinski LLC na max Scalar x10, itd, sve što bih radio na manual OC. Izgleda da pomaže performansama. Ako sve ostavim na auto, skor je priličnp niži.

Bios ne da više od -30. jel to standardno ?
Šta je sa ostalim nameštanjima, LLC na primer? Ja onako po starinski LLC na max Scalar x10, itd, sve što bih radio na manual OC. Izgleda da pomaže performansama. Ako sve ostavim na auto, skor je priličnp niži.
Scalar x1, LLC auto.

-30 je max. Teško da ti sva jezgra stabilna na -30.

Cache ne pomaze, samo frekvencija.

@DBraveZ Ajde testiraj Sleep voltage bug ako te ne mrzi. Normal boot, testiraj CB23 i isprati napone. Stavi komp na sleep pa ga probudi, resetuj HWInfo statistiku i ponovo pogledaj napon tokom CB23 testa

Evo ga normal :

normal boot.jpg

I posle sleepa :

after sleep.jpg

I koji sad zakljucak da izvucem, da ovaj bug ima pozitivan efekat kod mene..
Menji napon, a jezgra isto boostuju, manje temperature, visi skor u Cinebenchu.
Smesno ali ispada da treba kad upalim PC da odem u sleep, probudim sistem pa nastavim da koristim :)
Inace nikada ne koristim sleep funkciju, nemam tu naviku.

PS.
U biosu ispod Curve Optimizera imam i opciju CPU Boost Clock Overider, trenutno stoji na Disabled, moze da se podesi na Enabled (Positive ili Negative).
Da li da ukljucim to na Positive i stavim +200 (to je maks vrednost, moze u koracima od po 25) ?

Poslednja izmena:
Evo ga normal :

Pogledajte prilog 376933

I posle sleepa :

Pogledajte prilog 376934

Menji napon, a jezgra isto boostuju, manje temperature, visi skor u Cinebenchu.
Smesno ali ispada da treba kad upalim PC da odem u sleep, probudim sistem pa nastavim da koristim :)
Inace nikada ne koristim sleep funkciju, nemam tu naviku.

PS.
U biosu ispod Curve Optimizera imam i opciju CPU Boost Clock Overider, trenutno stoji na Disabled, moze da se podesi na Enabled (Positive ili Negative).
Da li da ukljucim to na Positive i stavim +200 (to je maks vrednost, moze u koracima od po 25) ?
Ima i kod mene ali neznam od koje cifre počinje da odbrojava +.

Samo da spomenem, nemojte da uzimate Deepcool AK620/AG620 po automatu, nije vise best-buy opcija preko madjara, izasao je novi bolji/jeftiniji dual tower cooler (delimicno crn). Pitajte/napravite temu u drugom delu foruma xD

2116990_id-cooling-se-206-xt.webp

Isto za Noctua C14/be quiet! Dark Rock TF2, nemojte ih uzimati vise, konacno je izasao pravi klasican dual-tower kuler sa 134/135mm visine na Ipon-u/KupujemProdajem

2117001_id-cooling-se-207-xt-slim-fekete.webp
ID Cooling neki 226xt?

Problem je ako podesiš CO vrednosti na osnovu normalnog boot-a onda će ti sistem verovatno biti nestabilan nakon sleep-a, ali ako ne koristiš sleep onda nema veze.
Čitao sam da je opcija zabagovana, ako podesiš bilo šta da će CPU biti zaključan na base frekvenciji. Ali svakako probaj pa javi

Evo počelo i meni da kada učitam profil u Adrenalinu da mi menja podešavanja za procesor. Koja budalaština od programa.

Najnovija verzija adrenalin 23.2.1?

Sa 23.2.1 te pita da li hoćeš da učitaš CPU ili GPU OC, koliko sam čitao po netu

Daj onda da skinem taj poslednji i da probam.
EDIT: Pita sa novim drajverima, hvala!

Poslednja izmena:
nije tema o kulerima

Nazad
Vrh Dno