Uzeo sam danas ryzen 5600x koji je zamenio stari 1600. Ostatak konfiguracije je sledeci, 2x8GB na 3000MHz, asrock fatality b450 itx ploca, radeon 6600xt, kuciste itx silverstone sugo sg13, deep cool AIO 120mm, chieftec napjanje 500W.
Skinut je najnoviji bios sa sajta, koji nije beta (ver 4.9), i procesor normalno radi na ploci. E sad, temperature tj. broj obrtaja ventilatora koji mi smeta. Idle 50ak, u full loadu ide oko 75. Sve stock/auto, pbo na auto. Sto se performansi tice ogroman je skok u odnosu na stari 1600, ali dosta se cuje ventilator (subjektivno). Trazeci po netu smernice, uspeo sam da ga nateram na 4GHz all cores sa 0.975V, sa nekih 10% gubitka u single core performansama i 5% u multi core, uz 40-45C idle i 55-60 u load i uz vent na 1000-1100 rpm koji se ne cuje.
Da li su stock temperature normalne?
Sa undervolotom sam zadovoljan kako radi, igracu se jos malo sa podesavanjima, ali mi generalno ne smeta -10/5% performansi u odnosu na temperaturu i buku, pitanje je da li sam ga previse "zaklao"?
I poslednje pitanje, vidim da su sad sva jezgra zakucann na 4GHz, jel to znaci da nece kao stock da varira frekvencija u odnosu na load, nego ce uvek da radi na 4GHz i da li postoji nacin da se i to podesi, da ide od 0(ili koliko je vec minimum) do 4GHz i tih 0.975V?