Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

^ Možda jedino StarCraft 2 je mjerodavan, ali tiu na testu oba imaju preko 100fps, dok NWN2 u Town Simulator zna da bude 5-15 fps. Izgleda da mi nema druge nego se nadati nekom remasteru ili NWN2:EE.

Upravo sam se setio da još uvek imam B450M Mortar Max koji nisam prodao pa mogu da prodam ovaj 10400F i ploču i uzmem 5600 ili 5600x...

Uzeo sam danas ryzen 5600x koji je zamenio stari 1600. Ostatak konfiguracije je sledeci, 2x8GB na 3000MHz, asrock fatality b450 itx ploca, radeon 6600xt, kuciste itx silverstone sugo sg13, deep cool AIO 120mm, chieftec napjanje 500W.
Skinut je najnoviji bios sa sajta, koji nije beta (ver 4.9), i procesor normalno radi na ploci. E sad, temperature tj. broj obrtaja ventilatora koji mi smeta. Idle 50ak, u full loadu ide oko 75. Sve stock/auto, pbo na auto. Sto se performansi tice ogroman je skok u odnosu na stari 1600, ali dosta se cuje ventilator (subjektivno). Trazeci po netu smernice, uspeo sam da ga nateram na 4GHz all cores sa 0.975V, sa nekih 10% gubitka u single core performansama i 5% u multi core, uz 40-45C idle i 55-60 u load i uz vent na 1000-1100 rpm koji se ne cuje.
Da li su stock temperature normalne?
Sa undervolotom sam zadovoljan kako radi, igracu se jos malo sa podesavanjima, ali mi generalno ne smeta -10/5% performansi u odnosu na temperaturu i buku, pitanje je da li sam ga previse "zaklao"?
I poslednje pitanje, vidim da su sad sva jezgra zakucann na 4GHz, jel to znaci da nece kao stock da varira frekvencija u odnosu na load, nego ce uvek da radi na 4GHz i da li postoji nacin da se i to podesi, da ide od 0(ili koliko je vec minimum) do 4GHz i tih 0.975V?

Stock temperature su OK, mislim da nije bilo potrebe da ga undervolt/underclockujes vec da podesis optimalniju krivu hladjenja za kuler. Ako bas hoces da smanjis potrosnju zarad boljih temperatura, ukljuci Eco mode u BIOSu koji ce ti ograniciti potroslnju na 45W ako me secanje dobro sluzi. Sa Eco mode neces imati problema sa potencijalnom nestabilnoscu/clock-stretching kao sa UV/UC.

Topla preporuka za undervolt, kod mene je 5600x i to u H1 kućištu oko 35c idle, i 60c max posle 45min Cinebench-a.

Ma da, takav undervolt uopste nije potreban za 5600X. Kao sto danilo989 kaze, samo podesiti fan krivu u biosu i to je to. Taj AIO bez problema moze da ga ohladi, a Zen 3 procesori rade skroz ok i na 90 stepeni (s' tim da taj 5600X nece ici ni blizu 90 sa opustenijom fan krivom).

Edit: Jedino vredi PBO undervolt, prikazan na videu iznad. Sa njim imas i full frekvenciju i nize temperature. Jedino ako te neko jezgro za*ebava, onda moze biti cimanje dok se ne nadju prave vrednosti.

Samo da se naglasi da je undervolt uradjen preko Curve Optimizer u tom YT videu, a ne statican undervolt kao sto je @streets_fan uradio ;)

Da, mislio sam na PBO undervolt, meni spustio za oko 12-13c temperature a performanse netaknute. :)

Inace, navodno je ASUS izbacio novu verziju BIOSa koja dozvoljava manuelno konfigurisanje CO vrednosti za 5800X3D. MSI vec ima onaj Kombo Strike sa predefinisanim -10, -20, -30 CO vrednostima, ali izgleda da je na red dosao i ASUS sa granularnim CO podesavanjima.

Uspeo sam da namestim sve po savetu @BitrAtE i dosta se poboljsalo. Na kraju je (za sada) stabilno na -20, nisam pustao prime95 previse, 30ak minuta, nije bilo pucanja. Temperature su oko 45 u idle, dok u igrama ide oko 60.
Podesio sam profil ventilatora na silent, i sad je necujno dok se komp koristi za 'obicne' stvari.
Jedina stavka koja mi nije jasna, sto su temperature u idle iste i na silent i na nekom jacem profilu za brzinu venta. Mozda je do toga i sto je malo itx kuciste pa nema maltene nikakav flow ili sto je 5600x jednostavno takav cpu...

Logicno bi mi bilo da ako se ventilator brze vrti, brze i odvodi temperaturu sa radijatora. Ili mi je pogresna logika? :)

Na idle je razlika u temperaturi mala a pošto nnikako ne može ispod ambijetalne temperature sasvim je normalno da bde negde od 5-10c razlike od ambijetalne. Uostalom idle temperatura nije toliko važna i više je pokazivač koliko je hladnak dobro postavljen.

Ok, onda se ne opterecujem vise. Ulavnom sada sve radi kako treba, temperature su dobre, a i sto je meni vaznije buke nema, sem u loadu sto je i normalno. Hvala svima na savetima.

Upravo sam se setio da još uvek imam B450M Mortar Max koji nisam prodao pa mogu da prodam ovaj 10400F i ploču i uzmem 5600 ili 5600x...
Koja je svrha toga?
Ja bih lovio 5800x3d i neku b550 plocu... Kasnije dodao nesto iz AMD-ove 7000 serije GPU-a i miran si sigurno 4g

Svrha je da 5600x neće da me košta ništa kad prodam trenutnu ploču i procesor, jači je od 10400 i dovoljan mi je za narednih godinu-dve.
Za 5800X3D i B550 bih morao da dam 550-600€ (ne računajući šta uzmem za trenutno) a to sada nisam u mogućnosti. Treba mi nova grafička (1080Ti je crkla, sada rabim 1060), veći SSD, planirao sam i novi monitor, voleo bih i jedan 8+TB HDD...
Elem, setih se ploče pa mi je palo na pamet...videću.

5800x3d je preko 200€ skuplji od 5600, dakle košta više nego duplo.
Nisam ubeđen da je toliko bolji...

Poslednja izmena:
@Kimins
U specifičnim igrama može da bude. U 99% nije.

Izveštaj sa nemačkog Mindfactory o prodaji procesora u novembru.

5800x3D i dalje dominira
VOS5V6G.png

Jos je dodatno pala cena 5000 seriji od kako sam uzeo 5600 pre neki mesec. Hteo sam jos jedan 5600 za 20k posto se ispostavilo da je ipak 3600 otisao (proban je sada na novoj konfiguraciji), ali videh 5700X za 27k i to sam porucio na kraju.

5700x odlicna kupovina. Bacio si ga na ovu staru matu i ram?

Nije stigao jos, ali da, ici ce na X370 Krait i 2x8GB 3200MHz G.Skill memoriju.

Za sada mi nije toliko potrebna brza memoriija, na PC-ju igram WoW, Overwatch i slicne igrice sa drustvom. Ni 5700X mi nije potreban, ali je bila dobra cena bas.

Uzeo i ja 5600, ova sad cena, gledajući inflaciju, je možda i bolji dil nego kad se uzimao 2600 za ~115eur svojevremeno. Plaćen je 17000RSD.
Revizija B2, PBO +200, Curve optimizer -20 all core. Boost Single core 4650, all core 4650 do 70c. SVI2 TFN max što je zabeležio je 1.23V.
Cinebench R15 score: 1960.

Ljudi, može li mali savet :)

Planiram da uradim mali upgrade tj i poslednji upgrade na trenutnoj konfiguraciji pošto više nema gde. Na konfiguraciji iz potpisa razmišljam da umesto trenutno Ryzen 3600 uzmem Ryzen 5700X i što se tiče konfiguracije to bi bilo to neke naredne pa možda dve godine do kupovine novog računara. Vidim da je 5700X tu oko 30-31 hiljadu, što je ok cena, a za ovaj 3600 koji imam od 2019-e mogu možda dobiti oko 50 evra.

Koliko sam pročitao i ovaj LC kuler što imam je dovoljno dobar za 5700X, tako da ni tu ne moram ništa da diram. 5800X ima za nekih 35.000 ali vidim da se po netu pominju dosta visoke temperature a i ovaj LC kuler verovatno nije dovoljan. A iskreno ne cima mi se sada i oko kulera, menjanja itd.

interesuje me šta mislite da li je to dobar izbor ?

Poslednja izmena:
Vrh Dno