Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Ja sam na 5800x ugasio PBO skroz, podesio 4.5GHz all core uz 1.3V. Drop u performansama je skoro nikakav posebno u multi threaded aplikacijama. Temperature su sada puno podnosljivije ali u duzem max loadu idu opet na 90C. U NZXT H1 sam sklonio filtere prasine, malo je provjetrenije a i podesio sam krivu za vent, tako da je buka u normalnom radu puno manja. U CoD warzone cpu recimo vrti na oko 70C, sto mi je sasvim ok za ove frekvencije.
Cekam novi BIOS od MSI, ovaj je jos beta, pa cemo vidjeti ima li poboljsanja sa PBO.

Ne znam je li dozvoljeno da podjelim ovde, na YouTubeu i na Instagram cu objavljivati opcenito pc i mobile devices teme, pa svaka podrska je dobro dosla, tek sam poceo s tim...
Ako ima nesto vezano za ovu temu rado cu probati, testirati, objaviti video...

https://www.instagram.com/p/CKChxUIhzpt/?igshid=1k00qbxya5q2q

YouTube
https://youtu.be/y2-qJP28amE

Ako se nije dozvoljeno "reklamirati" , uklonite post... :)

Sent from my HD1903 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam na 5800x ugasio PBO skroz, podesio 4.5GHz all core uz 1.3V. Drop u performansama je skoro nikakav posebno u multi threaded aplikacijama. Temperature su sada puno podnosljivije ali u duzem max loadu idu opet na 90C. U NZXT H1 sam sklonio filtere prasine, malo je provjetrenije a i podesio sam krivu za vent, tako da je buka u normalnom radu puno manja. U CoD warzone cpu recimo vrti na oko 70C, sto mi je sasvim ok za ove frekvencije.
Cekam novi BIOS od MSI, ovaj je jos beta, pa cemo vidjeti ima li poboljsanja sa PBO.

Ne znam je li dozvoljeno da podjelim ovde, na YouTubeu i na Instagram cu objavljivati opcenito pc i mobile devices teme, pa svaka podrska je dobro dosla, tek sam poceo s tim...
Ako ima nesto vezano za ovu temu rado cu probati, testirati, objaviti video...

https://www.instagram.com/p/CKChxUIhzpt/?igshid=1k00qbxya5q2q

YouTube
https://youtu.be/y2-qJP28amE

Ako se nije dozvoljeno "reklamirati" , uklonite post... :)

Trebala bi ta voltaža još dole, zbog toga ti ide na 90C.

Manuelni overclock vs PBO.

https://pasteboard.co/JJUGlft.jpg
https://pasteboard.co/JJUG1Bn.jpg

Trebala bi ta voltaža još dole, zbog toga ti ide na 90C.

Manuelni overclock vs PBO.

https://pasteboard.co/JJUGlft.jpg
https://pasteboard.co/JJUG1Bn.jpg
Ja sam sa najnovijim biosom na x570 tomahawk i 5800x uspeo da stavim +150 aka 5ghz i -15 curve optimizer za sve sem prvog jezgra koje je nestabilno na bilo sta vece od -10. Temperature sa matorim kraken x41 u igramq ne idu preko 70 u testovima se stwbilizuju nq 82-4c u define xl kucistu relativno ok provetrenom, qli ipak dosta restriktivnom.
Ako hocu bez +150 mogu da idem -20 za sva sem prvog, prvo nq -15 , inonda su temp i voltaze znacajno nize te o temperaturi i nenrazmisljam untom slucaju. Svakako, curve optimizer pobedio kao opcijw da se malo ukroti ova zver.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Naponi, Boslo, naponi.

Evo i mojih nekih utisaka posle prelaska sa 6700k na 5800x.....Bocnuo sam cpu bez update biosa,ploca je MSI MAG B550 Tomahawk,CPU je redovno prikazan bio u bios-u,medjutim morao je update biosa zato sto nisamogao da instaliram win,desavao se freez slike na pocetnom ekranu kada krene ucitavanje Win-a...posle update biosa sve proradilo kako treba....e sad,neki utisci ovako u realnom radu-nista spec u odnosu na 6700k,posto i nisam neki zahtevan korisnik,ali zato u gamingu....oh boy.....igram BF1 MP,i sa 6700K (4.4ghz) fps se kretao od 95-144,gore dole,stim sto je nekada bilo i cudnog seckanja iako je fps preko 100....prelaskom na 5800x (ista grafika,isti RAM) FPS je sada bukvalno zakucan na 144 i ne mrda,nema nikakvih dropova,predivan je osecaj sada igrati....Grafika je Vega64 i RAM 3200/cl14 (za sad),ispada da 6700k ipak nije uspevao da isprati kartu kako treba....cak je i Unigine score bolji sada (slike u prilogu)....sve u svemu,prezadovoljan sam kupovinom,cekam blok da stigne za cpu pa da se turi pod vodu,pa cu tada i da se igram malo sa naponima,da se ustroje malo temperature...IMG_20210117_152023.jpegIMG_20210103_153429.jpeg

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

I ja sam se odlucio sa 6700k ali na 5600x uz b550 tomahawk. Kontam da ova 2080 moze jos dugo uz 5600x. Samo jos da stigne... :) I da skontam da podesim to sve. Nisam imao amd ne pamtim....

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Naponi, Boslo, naponi.
Aj provericu kad budem kuci, napamet pisem, nisam pri kompu. ali generalno onobsto sam primetio je da svaki 1 u minus ili plus pri pomeranju u CO , odgovara 3-5 mv otprilike, pa se moze racunati makar odokativno kolko -10, -15, -20 otprilike smanje voltazu.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Evo i mojih nekih utisaka posle prelaska sa 6700k na 5800x.....Bocnuo sam cpu bez update biosa,ploca je MSI MAG B550 Tomahawk,CPU je redovno prikazan bio u bios-u,medjutim morao je update biosa zato sto nisamogao da instaliram win,desavao se freez slike na pocetnom ekranu kada krene ucitavanje Win-a...posle update biosa sve proradilo kako treba....e sad,neki utisci ovako u realnom radu-nista spec u odnosu na 6700k,posto i nisam neki zahtevan korisnik,ali zato u gamingu....oh boy.....igram BF1 MP,i sa 6700K (4.4ghz) fps se kretao od 95-144,gore dole,stim sto je nekada bilo i cudnog seckanja iako je fps preko 100....prelaskom na 5800x (ista grafika,isti RAM) FPS je sada bukvalno zakucan na 144 i ne mrda,nema nikakvih dropova,predivan je osecaj sada igrati....Grafika je Vega64 i RAM 3200/cl14 (za sad),ispada da 6700k ipak nije uspevao da isprati kartu kako treba....cak je i Unigine score bolji sada (slike u prilogu)....sve u svemu,prezadovoljan sam kupovinom,cekam blok da stigne za cpu pa da se turi pod vodu,pa cu tada i da se igram malo sa naponima,da se ustroje malo temperature...Pogledajte prilog 295819Pogledajte prilog 295820

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Što se tiče gejminga, najviše gdje ćeš osjetiti razliku je definitivno Cyberpunk koji traži 8/16 procesor, jer je po bench tablici veliki napredak u odnosu na 6/12. Imaćeš veći minimalni fps, tj 1% low, manji osjećaj stutteringa i slično. Sa 5xxx se AMD jako prebližio u nekim gejming becnhovima, a u nekim i prestigao Intelove procesore, dok ih je u produktivnom radu deklasirao. Ovim je njihov Zen čip najzad sazrio i mogu samo da zamislim kako će to izgledati sa sljedećim generacijom.

Samo jos jednom da proverim,ako kupim 5600x i dignem RAM na 3600 bez ikakvih daljih ceprkanja,hoce li mi biti dovoljan kuler koji dolazi uz taj procesor?

Ok to,ali sa tehnicke strane da l je ok? Ili imas neku preporuku za kuler i kakve su cene (okvirno) tih preporuka? p.s.uopste nije jednostavna prica sklopiti konfiguraciju ako se u pricu upustis bez bilo kakvog znanja. Bukvalno idem segment po segment,ucim,informisem se.... tacno mislim da cu uskoro i sam moci da pomazem ljudima ovde :)

Kakve veze ima OC RAM-a sa kulerom za CPU?

Za 5600x Arctic Freezer esports Duo 34 bi ti zavrsio posao, ako si spreman nesto vise da izdvojis, zbog bolje akustike i par stepeni manje (i zanemaris optiku) - imas Scythe Mugen 5 revB i Scythe Fuma 2. (koji po testovima parira i skupljim, rekao bih i egal sa BQ DRP 4 kulerom)

Poslednja izmena:
Dobra ideja je istestirati temperaturu procesora sa overklokovanim FCLK.

Ako uzmeš bolji kuler imaćeš veće boostove tog procesora, izvućeš bolje performanse. Dobra stvar je uzeti ga, pa kad budeš imao novca, uzmeš ozbiljnije 240 ili 280 vodeno hlađenje, koje ti bude zalog i za budućnost (tj. naredni procesor). Taj 5600x se izuzetno dobro overklokuje, tako da se isplati.

Mene od tog vodenog hladjenja (Arctic Freezer II 280) odbija cinjenica da ima 2 godine garancije. Nije mi bas primamljiva ideja dati 100 evra za nesto sto bi moglo lako da crkne ubrzo nakon garantnog roka. Noctua vazdusna hladjenja bar imaju 6 godina garancije.

Poslednja izmena:
Ipak je to najbolje AIO za te pare pa i više Sve je prilično robusno a pumpa i vetilatori veoma tihi.

Jasno, ispratio sam sta ste pisali o tom kuleru. Samo me brine kratak garantni rok. Plasim se da mi ne izdrzi ni zivotni vek jednog procesora :)

bogme u mojoj finansijskoj konstrukciji za konfiguraciju nisam imao u planu hladjenje,ali sad ste me naveli da i o tome razmisljam.Vodenog se iskreno plasim jer o njemu nemam pojma,plasim se da ne za*mjau**mjau**mjau**mjau*m nesto.... ali prvo da kupim procesor,pa cu onda poceti da ucim o kucistima,napajanjima,grafickim i hladjenjima :)

Imaš odličnih vazdušnjaka ali ni oni nisu jeftini. Mene grozi ona enormna glondža nasred ploče i kućišta. Imam tako ešto (Mugen3 2x120mm) na FX 6350, jes da ga hladi na 4.9GHz ali ni prst da uguraš u kućište pored njega i još poklopio 2 memorije. Da moram da menjam memorije morao bih i njega da skidam i još 2mm od grafike. Šta bi tek bilo da je 150mm.
Pre ovog Arctika sam imao CM Nepton 140XL i on je hladio odlično (par stepeni iznad ovoga) a prošlo mu je 5 godina. Jednom fenu crko ležaj a CM mi poslao 2 nova besplatno
Sada ti samo zavisi od odabranog processora, do 6 cora može svašta za hlađenje ali 12 ili 16 malo teško, tu već treba neki sivonja. Šteta što ne daju/prave AM4 cooler za TR, jesu veliki ali i kompaktni dovoljno.

Poslednja izmena od urednika:
Sada ti samo zavisi od odabranog processora
Iako bih voleo 5800x mislim da sam 99% pri odluci za 5600x... E sad,maticna i ssd kupljeni,ram porucen,procesor pitanje dana kada cu kliknuti da porucivanje,i onda ne znam cemu onda da se posvetim!? Najradije bih prvo odabrao graficku,ali im cene sad lete u nebo,a nekako mi logicno naspram graficke da kupim kuciste i napajanje na kraju... ili da idem obrnutim redom,a sacekam stabilizaciju cena kod grafickih. Interesantne mi 6800 i 6800 xt,ali ne po ovim cenama. Planirao sam sastaviti konfiguraciju za oko 1000 eura,a ode sve u pm :D

@pinocio

ja sve pokupovo i cekam graficku za 2-3 meseca, koristim rx570.

@pinocio

ja sve pokupovo i cekam graficku za 2-3 meseca, koristim rx570.
Sad gledam u tvom profilu,dosta slicna specifikacija... samo sta sam ja uzeo maticnu 570 aorus master i G.Skill memoriju,al cu kompezovati slabijim procesorom od tvog. Iskreno mogao bih pogurati i do 5800,al vidim da se dosta razglaba o njegovom grejanju i kojekakvim problemcicima,a ja opet nisam znalac da bih se smeo upustiti i u tu avanturu. Ja cu sve sastaviti od nule,nema stare grafe... koristicu laptop dok sve ovo ne sastavim.... Cak ce mi i monitor trebati... tako da sta znam i odgovara mi malo ovo razvlacenje kupovine na par meseci

@pinocio
Koja je namena te konfiguracije ? Vidim da nista ne povezujes al podzavam to sto pucas visoko, jedino sto mogu da ti kazem ako imas love nemoj mnogo da se femkas nago kupi sve u F_ull-u, al bez ozbira osnovno pitanje je cemu ce to da sluzi ?
To vodeno sto ti predlazu dobro je resenje, vodeno je prakticno jedino resenji ili ove vazdusne budze ako zelis da kupovina tog procesora ima neki smisao, stavis neki bezveze hladnjak i nema nista od klokova koji taj cpu moze da postigne kao ni od performansi, stavis procesor koji kosta poprilicni a on ti radi zbog loseg hladjenja kao neki koji je duplo jeftiniji... Sto se vode tice nema razloga za brigu sem ako nije CM, meni je jedno prociurelo bez razloga, samo je procurelo i upropastilo plocu i memoriju...

U principu, hlađenje i napajanje su poslednje da se biraju jer zavise od svega ostalog. ipak je bolje malo prterati sa njima, za rezervu.
Neznam koje ploče imate ali evo Asus samo štancuje BIOS-e. Treći za mesec dana a drugi za nedelju dana, stalno nešto dodju.

@pinocio
Koja je namena te konfiguracije ? Vidim da nista ne povezujes al podzavam to sto pucas visoko, jedino sto mogu da ti kazem ako imas love nemoj mnogo da se femkas nago kupi sve u F_ull-u, al bez ozbira osnovno pitanje je cemu ce to da sluzi ?
Ne znam sta da ti kazem... ne femkam se mnogo,nemam ni viska novca,al volim da ulozim u nesto kvalitetno i (za mene) dugotrajno resenje.Gledam,citam,ucim,i sto mi se dopadne pokusam nekako da ga se domognem. A vodilja mi je da ljudi uloze po 1000 eura za tel,pa sto i ja ne bih mogao malo vise u komp.Uz komp se osecam najkomfornije.... namena... po potrebi,da moze da odgovori na sto vise zadataka. A mislim da ce mi ukoliko se ukaze potreba finansijski lakse biti uraditi upgrade procesora,nego promena graficke... tako da verovatno idem na 5600x sa zeljom d aga uparim sa rx 6800 ili 6800xt (zavisno od finansija).A svakako cu od ovog razgovora sa vama i za 5600x u plan listu staviti i novo hladjenje

@pinocio
Evo na primer meni racunar ne sluzi za nista posebno za graficku videcu sta uzeti u glavnom zamenim za do dve godine.
A ono sto *******i kaze vala ovaj vazdusni jeste budza u kucistu i vala kvari mi pogled na isto. Verovatno da cu u skorije vreme uzeti aio hladjenje.

Ne znam sta da ti kazem... ne femkam se mnogo,nemam ni viska novca,al volim da ulozim u nesto kvalitetno i (za mene) dugotrajno resenje.Gledam,citam,ucim,i sto mi se dopadne pokusam nekako da ga se domognem. A vodilja mi je da ljudi uloze po 1000 eura za tel,pa sto i ja ne bih mogao malo vise u komp.Uz komp se osecam najkomfornije.... namena... po potrebi,da moze da odgovori na sto vise zadataka. A mislim da ce mi ukoliko se ukaze potreba finansijski lakse biti uraditi upgrade procesora,nego promena graficke... tako da verovatno idem na 5600x sa zeljom d aga uparim sa rx 6800 ili 6800xt (zavisno od finansija).A svakako cu od ovog razgovora sa vama i za 5600x u plan listu staviti i novo hladjenje

Ne bježim od alternativa i ozbiljno sam se nadao AMD-ovim Navi 2, ali iz ovog ugla sada ne bih uzimao 6800 i 6800xt samo zbog toga što nemaju DLSS i što imaju znatno lošije RayTracing performanse. Jedva čekam da se AMD ozbiljnije umiješa i već u narednoj generaciji potuče Nvidiu. Što se tiče grafičkih kartica tu imaš praktično samo par opcija ako uzimaš novo. Nvidia 3xxx generacije. 3060 Ti je brža i jeftinija od cijele 2xxx serije. Sporija je samo od 2080 Ti, a od nje je jeftinija samo 2060 RTX. Ova kartica overklokom prestiže referentnu 3070 RTX, tako da je dobar izbor ako nađeš dobru cijenu. Preporučujem ti ove komponente, jer vidim da sastavljaš računar iz višeg srednjeg segmenta.

Vidim da si uzeo Aorus Master ploču. Mislim da nije bilo potrebe i da bi ti sasvim bila dovoljna ova Pro koju sam ja uzeo, a koja je 100e jeftinija, a tu si razliku mogao uložiti u 5800x. Ako uzmeš Ryzen 5, onda minimum ozbiljnije vazdušno hlađenje od nekih 40-50 evra, dok ovaj Arctic 240 možeš naći već od 80 evra. Odabrao si sjajnu memoriju i to će se isplatiti itekako. Na njoj se može štediti, ali ti ova daje jednu sjajnu elastičnost. Najbolja podešavanja za gejming su 3733 Mhz sa što nižim latencijama - probaj CL 15, 14 14 38 i slično... Podićeš Fabric Clock na minimum 1800 Mhz. Ja sam na taj način dobio 14170 poen u Time Spy 3d mark za CPU score, dok je na XMP profilu 13370.

Jaka konfiguracija ima smisla, ili za gaming, ili u koriscenju zahtevnog multithreading softvera, a mozes da je imas i samo za ukras ako imas para da je kupis... Taj cpu vise je nego dovoljan za korisnika poput tebe koji zapravo i nema neku konkretno definisanu potreb.
Nemoj da stedis na napajanju sto znaci ne slabije od 850w i to neko dobro tipa Seasonic sa 10gd garancije... Da li je to previse, verovatno jeste, ali to je nesto sto neces menjati u skorije vreme kao sto sve ostalo verovatno hoces najdalje za 5god, grafiku i mnogo ranije ako se navuces na igrice :p Memorije nikad dosta a trenutno je veoma povoljna tako da ne bi iso ispod 32gb ako mozes ne ispod 4000mhz.
Ne bježim od alternativa i ozbiljno sam se nadao AMD-ovim Navi 2, ali iz ovog ugla sada ne bih uzimao 6800 i 6800xt samo zbog toga što nemaju DLSS i što imaju znatno lošije RayTracing performanse
Podrzavam...

Poslednja izmena:
Memorije nikad dosta a trenutno je veoma povoljna tako da ne bi iso ispod 32gb ako mozes ne ispod 4000mhz.

Podrzavam...

Memoriju sam vec porucio G.Skill Trident Z Neo na 3600 (2x16GB 32GTZNC).... ocekujem isporuku od 26.1. Ta memorija je za 2 meseca skocila za 40 eura sa cenom. Neko napisa mnogo para za plocu... plocu i ssd sam uzeo za Crni petak po odlicnim cenama,tako da tu sigurno finansijski nisam na nekom velikom gubitku. Mene kod rx 6800 (za duzi vek) privlaci tih 16GB,iako razumem vase primedbe.Ali jos se nisam posvetio izboru graficke jer cekam bar neki pad cena :) Mozda smo spanovali sad ovu temu svim i svacim,ali mnogo mi znaci svaka vasa rec,predlog,sugestija... hvala vam

p.s.kad smo kod garancija,zanimljivo je da recimo preko za neke RAM daju po 10 godina garancije,a kod nas za iste po 5

^
Ovo za grafiku nema vise sta da se kaze... Taman da igras samo Control pa vredi da ga odigras sa 3080 a ne sa nekom AMD kartom sa kojom nemas upotrebljiv RayTracing, koji je i sa Nvidia kartama najcesce upotrebljiv samo uz DLSS. 16g je prakticno nebitan detalj pa cak i da koristis 4k rezoluciju, a igre su mnogo lepse sa RayTracing tamo gde je implementiran, a tek ce da bude.

Nazad
Vrh Dno