Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ono kad toliko iskomplikujes ponudu toliko da sam sebe zbunis :).
Ja b' to vratio sad...ili trazio popust.

Edit: kako se ne zeznuse u kontra smeru, da bude bolja nego sto pise? I to pricamo o Mercury, koja je apsurdno skupa...

Poslednja izmena:
Evo i jedna slicica inace su velike slike pa neda forum ucitat.

Prilozi

• IMG_3367.jpeg
    IMG_3367.jpeg
    205.9 KB · Pregleda: 397
^nemas dovoljno ventilatora.
To dok ne poleti kao hovercraft od airflow-a, kao i da ne postoji...

Evo i moja :)
Jedino sto me mrzelo malo sredim kablove pa su se uvrnuli...I ne znam da li da koristim 2 kabla 8 pin posebna ili jedan kabl iz kog se razdvajaju 2 kablica 8 pin?
I jedino sto moram da prikacim 3-pin kablic da bi mi i za graficku bila ova bela boja, ne ove dugine boje.

Prilozi

• 20250317_141024.jpg
    20250317_141024.jpg
    194.3 KB · Pregleda: 256
kako te mrzelo? :)

I ja se pitam, to bih prvo uradio :)

Mali update za Gigabyte 9070 xt gaming OC- nazalost radim ceo vikend - pomalo rezem tokom radnog vremena.
Fabricki bas je odvrnuta i kao sto sam pominjo 88 gpu hot spot i 88 memorija, kuleri se vrte na nekih 1600-1800 obrtaja.
Ovo je trenutno stanje - srezano 20 % power i blagi undervolt.
Testiro sam prvo u Last epochu koji je odmah obori ako je nestabilna cak iako prodje Steel Nomad.
Pa Steel Nomad, pa onda nekoliko breacheva u PoE 2, pa ostali benchmarci (da se radi taman nesto u toku smene), pa nazad u poe2.
Posle svakog testa i gasenja igre resetovo sam HWInfo ali sam u rezultate upisivo najgore/najvise vrednosti - tako da screenshot koji dodajem cak i nema najgore rezultate temperature. (ima zapisano u notepad)
Postavio sam i custom curve koji sam stavio - na defaultu kolika god temperatura kuler ne prelazi 1800-1900 obrtaja. Ovako setovan rucno uglavnom ne prelazi 2k. Max brzina obrtaja je 4k sto je usisivac kakav nisam cuo jos od gtx 460. Meni je 2k obrtaja tiho al vec preko krece da se cuje.
Da i naponem da mi je sobna temperatura 27 stepeni -toplo mi je u stanu a ne pali mi se klima jos (tj nisam je jos ocistio) - ali otprilike tokom leta mi je tu oko 25-27 stepeni kad je klima upaljena.
U svakom slucaju undervoltovana i nije losa ali ne bih je bas prerorucio kao kupovinu nekom ko ce da je ubode i sve na default koristi. Takodje ovo stabilno napisano je uslovno stabilno jer nisam duze od 2 dana testiro nijedan setting. Trebace jos dosta testiranja. Vulkan memtest takodje prolazi bez greske. Eto cisto par reda da napisem onima koji mozda ne mogu da nadju u prodaji druge modele a razmisljaju o ovom.

Prilozi

• temp-20-40.PNG
    temp-20-40.PNG
    1.3 MB · Pregleda: 157
  • undervolt.jpg
    undervolt.jpg
    165.4 KB · Pregleda: 153
Je, vec par dana radimo pomutnju po redditu i pokusavamo doc do Gamers Nexusa da napravi investigaciju, ja sam narucio doticnu karticu ali sam ju u zadnjem trenutku uspio otkazat. XFX staff pokusava neumorno odgovorit na svaki reddit post ili tipa na taj clanak da je greska vidjena i da ce ju ispravit. Ali to nije sve, ne govore nista o vapor chamberu i manjem hladnjaku na Mercury non OC kartici koja treba imat najbolje hladjenje, ali glavno da su pol stranice editirali (a mi imamo slike prije-poslije). Za sad nude jedino povrat kartice + prepaid label za besplatnu postarinu nazad. A neki ljudi zele zadrzat karticu i neku naknadu, ili zamjena kartice za ono sta su narucili (znaci 3x8 pin i vapor chamber, tj. OC model).

Možda sam van teme,
ali pitao bih da li uzeti
XFX AMDRX-7900GRE GAMING 16GB za 76.990?
Ili davati vise para za 9070, eventualno 9070 XT.
Sklapa se konfiguracija, kupljen 7800x3d.
Hvala.

I na kraju, koji modeli imaju PTM i 2 osmopinca...? Pulse i Hellhound?

Možda sam van teme,
Hvala.
Definitivno bar 9070 a svakako nije mnogo sporija od XT a novija tehnologija nego GRE.
Isto sam pikirao gre ali ipak se odlucio za 9070xt.

Kome je do rasprave o uparivanju procesora i grafičke neka otvori novu temu
Mislim da tu grešite, pogledajte B580 fijasko sa bilo čime što nije najbrži mogući CPU trenutno. No dobro, da se ne mešam u uređivačku politiku, kapiram da većina koja kupi 9070 ima vrlo brz CPU pa u našim uslovima ova rasprava i nema smilsa, ko da 100 000 na GPU ima i CPU od 50 000 sigurno.

Anyway back to topic...

Možda sam van teme,
Hvala.
Samo pogledaj ovo pa sam zaključi
1742240237278.png

Poslednja izmena:
Ma žešće overpriced 9070 i xt.
Imali bi smisla po msrp al posto se nigde ne mogu naci po tim cenama mislim da je bolje dodati jos malo para i uzeti nesto tipa 4080 ili 5070ti. Bolje su sigurno za profesionalni workload a imaju iste ili bolje perfomanse za gaming.

Samo da 5070Ti moze da se uzme za "jos malo para". Realnost kaze duplo para :D

Pa nije bas duplo ali bar po cenama po nasim radnjama jedno 300-400e je skuplja 5070ti od 9070xt.

Samo za profesionalni workload se isplati, jer kad se scena iskomplikuje u 3d modeliranju, platili bi ste i 600 evra za cuda jezgra da mozete da završite projekat ugodno. Sa ovim mojim 6900 xt sam osuđen samo na rendere koji ga podrzavaju, kao cycles na primer koji do skoro nije znao da prikaze roughness highlights .
Znam, ne treba svima, ali opet je razlika u cenu tolika da 9070 i njegovi derivati uopšte više ne izgledaju toliko primamljivo. Dobija se zaokruzeniji proizvod za nesto vise novca, i mislim da vredi .
Da se 9070 prodaje po msrp, ne bi bilo govora uopšte .
Ovako...

Samo za profesionalni workload se isplati, jer kad se scena iskomplikuje u 3d modeliranju, platili bi ste i 600 evra za cuda jezgra da mozete da završite projekat ugodno. Sa ovim mojim 6900 xt sam osuđen samo na rendere koji ga podrzavaju, kao cycles na primer koji do skoro nije znao da prikaze roughness highlights .
Znam, ne treba svima, ali opet je razlika u cenu tolika da 9070 i njegovi derivati uopšte više ne izgledaju toliko primamljivo. Dobija se zaokruzeniji proizvod za nesto vise novca, i mislim da vredi .
Da se 9070 prodaje po msrp, ne bi bilo govora uopšte .
Ovako...
Vredi ne 600, nego 5600, ako je potrebno za posao i ako ce da se isplati, ali za igranje se ne isplati ni 200, a kamoli "nesto vise", tj. 300-400,

Poenta je i dalje da se za igranje nista preko 700 evra ne isplati.
Dal ce mi igra raditi u 90 fps ili u 190, ne bi trebalo da brine ljude preterano jer ionako nece mocu da uzivaju u ovim nedovrsenim krsevima.
A da kupujem grafu za 1000 evra, koliko je nekad kostao sjajan racunar, pa jos da se tripujem da sam dobro prosao, ili da sebe tesim u bradu - *** eto takva su vremena, nece se desiti nikad. Ali mnogi su to zaboravili.
Oni koji bas moraju, razumem ih. Istruleo 1060 gtx pa vas sad zakacile ove cene, apsolutno.
Ostali, koji bi da se iskljucivo igraju, ne bi trebali da pristaju na ovakve pljacke iz principa.

Ultimate Navi 48, negde izmedju RTX 5070 Ti i RTX 5080, Q2 2025:

Da podjelim utiske nakon 2 dana sa XFX Mercury,temperature stabilne gpu maximalna sto sam vidio 56 stepeni,hotsport 75,memorija 84 i maximalni rpm ventilatora 1519.
Prilikom punog opterecenja cuje se blagi coil whine na punih 340w.
Sto se tice kloka krece se izmjedju 3050-3100 u igrama.
Imam jedan problem cim pokrenem chrome ekran krece blinkat gasi se pali se i ti samo kad se pokrene chrome koji inace ne koristim ali sam importovao passworde sa njega i primjetio to.
Evo jos koja slika builda i trenutnog setupa 😄

Prilozi

• IMG_3397.jpeg
    IMG_3397.jpeg
    278 KB · Pregleda: 77
  • IMG_3396.jpeg
    IMG_3396.jpeg
    137.7 KB · Pregleda: 76
  • IMG_3395.jpeg
    IMG_3395.jpeg
    227.4 KB · Pregleda: 75
  • IMG_3394.jpeg
    IMG_3394.jpeg
    217.4 KB · Pregleda: 79
  • IMG_3393.jpeg
    IMG_3393.jpeg
    220.7 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
Narucena PowerColor 9070XT Red devil za 850e, juce mi se javio bivsi kolega da sad radi u Scan uk.

Tu je uzeo i moj drugar, kaze da je dobra. :D
Nego sta ce tebi, imas 4090. Za sina?

Evo i moja :)
Jedino sto me mrzelo malo sredim kablove pa su se uvrnuli...I ne znam da li da koristim 2 kabla 8 pin posebna ili jedan kabl iz kog se razdvajaju 2 kablica 8 pin?
I jedino sto moram da prikacim 3-pin kablic da bi mi i za graficku bila ova bela boja, ne ove dugine boje.
Mozdaaa mi treba trajno zabraniti pristup internetu ne samo forumu...
Ja sam u moju 2x8 pin gpu ubacio 2x6 pin...Na ovoj slici ova dva sto vire su jos ti sto su trebali da budu ubaceni...
Posle cu testiram sve ponovo...Ali bar temp su dosta nize nego ranije...Npr u idle mi bilo 48-50c...Sad je idle 31-36c...
Mislim proverite i vi svoje...Ono godinama sklapam racunare i eto budalastina...

Vrh Dno