Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ma igram ja na maloj rez 4:3 strech high mi samo shadow quality :D nego me nervira ovako ono bolesno sto nema isto fps ko prosla gen kartica u toj igri.
Znaaam da nema razlike izmedju 500 i 700 fps, ali cisto i taj check box da stikliram :D...Ono kad je sve savrseno ubacim kamicak u cipelu da me zulja :p
5090 onda, jer kad vidis 1.1K fps, ne mozes nazad vise! :D

Furuna vram mozda i nije bez pameti, amd spasava gaming i nas dzep tako sto cemo za 2,5god svi koji smo uzeli 9070 dobiti nove karte i to novu seriju 10070xt. Sve lepo u garanciji kulturno i bez cekanja

Za svaki slucaj, u leto 2027g komp na terasu i gpu stres 24/7, dok se ne istopi vram

Evo kod mene, posle 4 kruga u 3d Mark stres testa.
Gpu je super temp, ali mem isla do 90c.Znam da sam jednom video pre neki dan da je isla na 95c.
Pritom meni provetreno kuciste puno ventilatora itd.Ne znam kako ce izgledati kad dodje leto itd.
Pogledaj MAX FAN SPEED, 29%.
Mora custom profil, stavi na 40-45%, ima temp da spadne na 80, ako ne i ispod.
Mada, moguce da je opet problem sa naponom memorije kod Hynix-a, kao sto je bilo ranije kod neke serije, ne secam se koje.

Furuna vram mozda i nije bez pameti, amd spasava gaming i nas dzep tako sto cemo za 2,5god svi koji smo uzeli 9070 dobiti nove karte i to novu seriju 10070xt. Sve lepo u garanciji kulturno i bez cekanja

Za svaki slucaj, u leto 2027g komp na terasu i gpu stres 24/7, dok se ne istopi vram
Postoji i lakši način da se ubije karta.

Koje sam srece ubio bi samo plocu i proc, a karta bi terala I dalje. Steel legend je to

Ja sam se lomio izmedju 9070xt i 5070ti, opcija je bila iskljucivo domaca garancija.Posto mi vec 2 puta zveknula karta posle 1-2 god i ne mogu se igram sa madjarima i granacijama.
Ovako sam sa domacom miran.Od madjara mogu nesto sto je sigurica da nece crkne cpu, kuciste...Tako da mi je kod nas razlika u ceni bila i preko 300e...Ova moja sa domacom garancijom bila 107.000
E sad ja sam generalno prezadovoljan sa grafickom, drasticna razlika od moje stare gtx 1060 npr Stalker 2 sam pre igrao na low sve sa 35 fps i to raznim tvikovima i modovima...Ovde guram 90+ fps sve na epic.
Jedinooo me nervira i ako imam dosta fps 400-500fps sto ima dosta manje fps od 5070ti...Aj i to nekako, ali sto ima manje od 7900xt i od 7900xtx, ja bi bio zadovoljan da ima fps u cs2 kao te dve karte.Cak sam sredio i moj umisljeni input lag, sinoc sam igrao sve je bilo top.
E sad mislim da ce to ispeglati sa drajverima, jedino me brine ako je to do temperatura memorije (mozda lupam).
Ima trenutno problem sa ovim drajverima 9070 serijom i CS2. Ima po redditu/raznim forumima / ovim review-ovima dosta price o tome. Sredice vec sa nekim sledecim drajverima uskoro , ipak je dosta popularan naslov.

Koje sam srece ubio bi samo plocu i proc, a karta bi terala I dalje. Steel legend je to
Ja tako dva puta posle 2 godine zamenio za novu kartu, sama od sebe mi crkne pred istek garancije hop ja zamenim za novu.Mada ova stara gtx1060 mi terala preko 5 godina bez greske.

Da da video sam da ima problem sa drajverima, sad kolio ih zanimamo mi gejmeri...Gledam pre neki dan video da Nvidia 93-94% profita ima od firmi itd dok samo 5-6 ima od gejmera.
Aj nadam se da ce se to resi, da ce ispeglaju drajverima da bude ko ostale igre manje vise.

Ima trenutno problem sa ovim drajverima 9070 serijom i CS2. Ima po redditu/raznim forumima / ovim review-ovima dosta price o tome. Sredice vec sa nekim sledecim drajverima uskoro , ipak je dosta popularan naslov.
Pominjao je MLID da su prve verzije beta drajvera bile katastrofa, tipa da su perf. bile 1/3 od ovih današnjih, ali i dalje to nije ispeglano.

Nego, kakva je situacija sa coil whineom kod RX 9070 / XT kartica?

Razmisljam da uzmem 12700F, upgrade sa 12400F. Ne znam jel bi dobio ista ili bacanje para. Zamena +120e doplata

Uporedio 4k testove sa neta i svoje, razlika je minimalna, native bez fsr4. Verovatno nisam zahtevan korisnik, iskoriscenost cpu-a je100% na last of us, dok ne ukljucim vsync, onda je sve podmazano.

Cp2077 recimo radi bolje, bez vsynca tu ga ne palim. Jos ga nisam probao sa win11 I fsr4, tad ce krenuti da zeza verovatno
Steel legend xt se ne cuje

Moja je necujna i pod stress testom i gaming, nema buke nikakve.
Sad krenem dohvatim slusalice sa kucista kad ono samo tako izlazi topao vazduh, izgleda se sledece zime grejem na gpu :ROFLMAO:bas onako prijatno toplo carlija vetric :ROFLMAO: nisam navikao na ove kao jace kartice, ona gtx 1060 mogla radi na Duracel baterije.

Razmisljam da uzmem 12700F, upgrade sa 12400F. Ne znam jel bi dobio ista ili bacanje para. Zamena +120e doplata

Uporedio 4k testove sa neta i svoje, razlika je minimalna, native bez fsr4. Verovatno nisam zahtevan korisnik, iskoriscenost cpu-a je100% na last of us, dok ne ukljucim vsync, onda je sve podmazano.

Cp2077 recimo radi bolje, bez vsynca tu ga ne palim. Jos ga nisam probao sa win11 I fsr4, tad ce krenuti da zeza verovatno

Steel legend xt se ne cuje
Ja bih sljakao taj 12400f, pa kad budes u mogucnosti napravis pravi generation korak, nova AM5 platforma ili neka nova Intel platforma ako bude konkurentna, ili da zamenis cpu ali ne za 120e doplate

Los je to procesor za upgrade. Bilo koji sa K iz 14000 a verovatno cak i i7 iz 13000 serije bi vec bili izuzetan upgrade.
Nisam za ovu varijantu cekanja, ceo zivot moze da ti prodje u cekanju, a ti nikad neces da imas kasvetnu masinu.

Ako je samo za gaming, ja ga ne bih ni menjao, dobar je to procesor i dalje. Za veliku većinu igara na višim podešavanjima će i dalje gpu da bude usko grlo.

Los je to procesor za upgrade. Bilo koji sa K iz 14000 a verovatno cak i i7 iz 13000 serije bi vec bili izuzetan upgrade.
Nisam za ovu varijantu cekanja, ceo zivot moze da ti prodje u cekanju, a ti nikad neces da imas kasvetnu masinu.
Da zameni pouzdan CPU 12 serije za raspad 13 ili 14 koji ce da mu crkne sam od sebe za koji mesec možda? Pa to samo ako je mazohista po prirodi...

Ovo je tema za AMD graficke, ne AMD procesore, idi tamo da pises ovakve smeske. Sto se i5 12400 tice, meni nema smisla da se graficka od 100.000rsd ubacuje u konfiguracijom sa procesorom od 10.000rsd.

i ja bi pre isao na 13 i 14 generaciju dosta je jaca od 12 generacije

Trenutno se 9070xt I 12400f slazu, pika se kingdom come1 i rdr1.
Kad krenem aktivno sa fsr4/RT, chutjs

Sad citam 14600k je dosta bolji od 12700, iako je 6c. I vidim dosta ljudi radI undervolt umesto oc 😄 vele mora ako se misli na duze s njim. 13700 I 14700 male furune trose ko graficka morao bi i napajanje da menjam

Мистер Шољослав, као по обичају, доминира са саветима...

12400ф ботлнекује са свим картама јачим од 7700хт, ту дилеме нема, али интел 12, 13, 14 и 28х су бехемоти, који разарају са потрошњом.
1742077169500.png
перформансе су ту, али трошак за матичну, напајање и потом рачун за струју брију на суво.
набави, кад дође време 7800хт, В650 pro rs и певај. до тад ће и 12400ф да послужи.

ако (из неког разлога) желиш да задржиш ддр4 рам који поседујеш , 5700х3d је у играма веооома конкурентан.
1742077751159.png

а ту би те апгрејд (са све В550м pro4 нпр.) изашао доста јеВтиније (доле нато).

Poslednja izmena:
Samo testirao neke zahtevne igre, da bi uporedio ss testovima ovih poznatih jutjubera.
Na 4k bez fsra, moja 9070xt je gora za 5-6% i to ne uvek, nije 12400f los cpu na visokim rezolucijama. Scaling na 1440p ce biti druga prica verovatno

14600k je 194e preko hungary, valjda moze bit ok kad se podesi u biosu, jos je i jeftiniji od 12700, a od 7800x3 duplo. Kapiram s razlogom al ono.

Po testovima 5800x3 je jednak 12700

Prilozi

• Screenshot_20250316_001637_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20250316_001637_com.android.gallery3d.jpg
    88.1 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20250316_002703_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20250316_002703_com.android.gallery3d.jpg
    109.9 KB · Pregleda: 37
твоје паре, твој избор (проблем).
Поздрав

Pa dobro pricamo samo,

Sto manje da potrosim a da dobijem nesto za 9070xt. Ako moze🙂Kapiram ja da je ryzen bolji za sve trenutno

To je ko ovi sto 20 godina pricaju za intel mroa NV a AMD mora AMD grafika :ROFLMAO: troluju 20 godina i jos su poverovali u sopstvenu laz

Мала исправка, у горњем посту је погрешно написано 7800хт, уместо х3д, али мислим да је поАнта јасна.

Интелов БигЛитл и пратеће микрокод акробације, могу да препоручим само пасионираним љубитељима бренда.
За све остале, х3d.

12400ф ботлнекује са свим картама јачим од 7700хт, ту дилеме нема, али интел 12, 13, 14 и 28х су бехемоти, који разарају са потрошњом.
To ti sve zavisi od rezolucije, igre i podesavanja, tako sam ja nedavno upario i7 2600k i RX 6600. I sad imaš igre, posebno u 1080p, esport gde se i te kako oseti da CPU nije dovoljan, ali u 1440p, a posebno SP, GPU usage je 99% i to bez da preterujem sa detaljima. Tako da CPU za te igre zapravo radi posao i trebalo bi još dosta jača karta da bi CPU postao bottelneck. Nema tu generalizacije, sve zavisi... generalno pravilo, igraš SP igre ulaži pre svega u GPU, a CPU bilo šta mid-high end iz zanjih 5 godina vrši posao (od 5600x na gore), igraš Multi, menjaj prvo CPU za bilo koji x3d koji možeš da priuštiš, a GPU od Rx 6600 na gore, zavisi ko šta može da priušti. Isto važi za rezolucije ko igra u 1440p, može slobodno da ima za klasu lošiji CPU neće ništa izgubiti, osim ako ima GPU od 600e ili jači.

Stigao i moj primjerak sa malim zakasnjenjem, ide u rig sa 5800x3d a 4080 prebacujem u drugi pc 🙃.
Radi se o modelu XFX Mercury magnetic air oc white.
Sutra testiranje.

Vrh Dno