Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Meni žao što nisam uzeo 7900XT kad sam trgovao, najbolja kupovina ali neću propasti ni sa 7800XT, zadovoljava moje potrebe.

Ma da, to su oni hteli još u januaru da puste ove cene nego da sačekaju nVidia. Kada su zeleni objavili 500 i 700 dolara za 5070 i 5070ti, uspaničili se u AMD i otkazali celu priču.
Sada kada su prodaji nV kartice puno skuplje od MSRP najavljene cene, AMD pustio i svoje po prvobitno zamišljenoj ceni...

U prevodu, ko vas šiša gejmeri, AI je budućnost :D

Edit. Gejmeri možete i sa ljudi da zamenite, jer AI je budućnost, ljudi nisu...

There will be 9070 XT cards available at launch that will require lower minimum power supply wattages as will there be plenty with 8 pin power connectors for worry-free upgrading.

Znaci sa 3x 8 pin power connectors ce zahtevati 900W:oops:GjwJh90XsAAnk5y.jpg

Sa 7900XTX su zahtevali 800W, izgleda da nema nista od manje potrosnje za bolji perf/watt kao sto je najavljivano.

To je Powercolor najbolja verzija 9070xt oc djidj midj,oni su poznati po tome da uvek navode potrebi za jacim napajanjima.

Ako su ovi leakovi iole tacni, AMD je uspeo da napravi karticu sa losijim performansama i vecom potrosnjom od prethodne generacije. :)
Losa situacija za bilo koga ko trenutno juri novu graficku...

znaci cena kod nas, ona preko 1000, na KP malo ispod 1000
jeftino, nema sta....

Jedino sto mi pada na pamet je da je AMD odbio da refundira dio novca za već isporučene karte, pa su ovi što su požurili sa narudžbama sad primorani da prodaju po ovim cijenama. Vjerovatno da će nove isporuke biti po pofino nižim cijenama mada mi je još misterija zašto nema zvaničnog testa protiv 7900 xtx, da se odmah bace karte na sto i vidi gdje je u stvari 9070xt.

Treba samo imati u vidu koja je 9070 klasa, koliko se sjećam sa CES "70" u imenu je oznaka pariteta sa NV ponudom, a dosadašnji rezultati potvrđuju to. 7900XTX je uglavnom u prosjeku rangirana iznad 4080 Super po performansama a XT iznad 4070 Ti Super.

Ako tako bude, ode 7900xtx u nebesa sa cijenom, ako se uopšte bude mogla i nabaviti više.

Ne proizvodi se, ko je ugrabio povoljno, ugrabio je.

Ako cu da biram izmedju 7900xt i xtx onda cu na kraju odabrati 4070 ti super....memorije mi ne treba vise od 16gb,manje trosi struje a RT ne moze da se poredi,nije da mi treba ali to izgleda postaje "obavezno" u novijim igrama. Ako ne moze da se iskljuci da se igra native raster pa te kartice su na nivou 4070 u najboljem slucaju. FSR4 ako se i rasiri amd je vec najavio da ce biti samo na 9000 seriji....znaci ako 9070 razocara a resim da odresim kesu....4070 ti super mi je najlogicniji izbor.
Ali bih ipak sacekao 9070 seriju da zvanicno izadje i da se malo slegne prasina oko cena a treba videti i realne performanse.

Treba biti strpljiv i čekati još par meseci, cene će doći na svoje. Videćemo uskoro perfomanse RX 9070XT i RTX 5070 Ti
Ja ne bih kupovao sada RX 7900XT ili XTX

Ako cu da biram izmedju 7900xt i xtx onda cu na kraju odabrati 4070 ti super....memorije mi ne treba vise od 16gb,manje trosi struje a RT ne moze da se poredi,nije da mi treba ali to izgleda postaje "obavezno" u novijim igrama. Ako ne moze da se iskljuci da se igra native raster pa te kartice su na nivou 4070 u najboljem slucaju. FSR4 ako se i rasiri amd je vec najavio da ce biti samo na 9000 seriji....znaci ako 9070 razocara a resim da odresim kesu....4070 ti super mi je najlogicniji izbor.
Ali bih ipak sacekao 9070 seriju da zvanicno izadje i da se malo slegne prasina oko cena a treba videti i realne performanse.
Sta li je pisac boldovanim hteo da kaze,valjda ni njemu nije jasno.....

Gde je RT obavezan??.....gde ne moze da se igra native raster?......u rasteru po cistim performansama 7900xtx je iznad 4080 super,kakva crna 4070...
:)
Treba biti strpljiv i čekati još par meseci, cene će doći na svoje. Videćemo uskoro perfomanse RX 9070XT i RTX 5070 Ti
Ja ne bih kupovao sada RX 7900XT ili XTX

Kad su u zadnjih par godina,tj od prvog majning ludila cene grafickih dosle na "svoje"??:LOL:

u Indiana Jones, a ko zna sta ce biti za godinu dve od igara, mozda bude obavezan u GTA6... who knows

Hteo sam da kazem ako RT ne bude mogao da bude iskljucen to jest ako pocnu da ga guraju u svaku igru,40 serija ce imati dosta vecu prednost u odnosu na amd 7000 seriju.

Ja bas igram Indiana Jones sa 7900xtx i to u 2160p i igra pici sasvim ok....

Znaci sada postoji samo jedna igra gde je obavezan RT,a mislim da na ovom svetu postoji na stotine drugih igara gde RT nije obavezan.....ne znam odakle sad taj trip da ce bas SVAKA igra u buducnosti morati da se igra sa RT?

A sto se tice rastera,ispada da 7900xtx moze da se meri sa 5080 (?!)

Uostalom,ako zaista bude tacno da ce u svakoj igri trebvati RT (u sta bas sumnjam) onda AMD moze da se pozdravi sa svojim grafickim kartama za gaming...

Pa RT nije boolean funkcija, ove igre što traže RT uglavnom to rade sa nekim light režimom, ono što je stvarno zahtevno je Path Tracing što je jedini pravi RT, ovo ostalo je više da kažu da imaju i tu vam treba od 4080 za nisku i 4090 za više rez. na dalje...

Pa zato i cekam 9070xt....dobar raster,poboljsan RT ako ga pocnu ozbiljnije gurati,manja potrosnja...ali ako ce biti ove cene od 1200-1300e....nema od toga nista.

Pa koja manja potrosnja,ako je sudeci po ovome

Ispada da traze 850w napajanje (za 7900xtx je min 800w),pominju neku apsurdnu cenu od 1500$-1600$,raster je slabiji od 7900xtx.....jedino ostaje da ce mozda imati bolji RT....

Kao sto je neko vec napisao,AMD je uspeo da napravi grafiku koja ima losije performanse i vecu potrosnju od prethodne 7000 serije.....i jos za tu "divotu" trazi osetno vise para...pa se pitam ko ce pri zdravoj pameti kupiti to umesto 7900xtx (dok ih jos ima)

Ali hajde da vidimo jos testova i tu cenu....

Vrh Dno