Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Kad je AMD show?

Ako bude naka najava verovatno ce biti u ovom periodu:

4.00 - 5.00 pmAMD Highlights

Ova promena strategije mi više izgleda kao da je usmerena na Intel, a ne na nVidia jer zeleni su nedodirljivi trenutno.
Ako AMD sad ne zalupi vrata GPU tržišta Intelu neće im ništa ostati.

Teško da će ova strategija da im prođe ako nastave da postavljaju pogrešne cene prilikom lansiranja proizvoda pa mesec dana kasnije spuštaju, a loše recenzije ostaju.
Tako da agresivna cena od starta ali to je moguće samo ako poprilično unaprede arhitekturu sa jedne strane i ako su im dostupni kapaciteti za proizvodnju po normalnoj ceni sa druge.

Kad uporedim 7900XTX i RTX4080 mislim da nemaju šanse da se nametnu dok ne ulože mnogo više u razvoj GPU-a.

AMD ima problem sto su izgleda i dalje ne shvata da tehnologije kao sto su resolution upscale, frame generation i ray-tracing cine jedan od glavnih parametara pri odluci o kupovini. FSR3 upscaling je i dalje gotovo neupotrebljiv. Ocene mnogih reviewera da je sada FSR 3 na nivou DLSS 2.2 ili cak 2.3 je naprosto smesan. Kao da nemogu uzeti neki od naslova od pre 2-3 godine koji koristi DLSS 2.2 provrteti malo i videti da niti ima ghostinga niti shimeringa i da je AMD i dalje kilometrima daleko od tog nivoa. Naprosto moraju posvetiti paznju softverskom delu proizvoda kao dela celine jer je ocigledno da sam hardware nije dovoljan. Ono kad ljudi gledaju saren AMD Control panel interfejs i pljuju kako to NVidia ne zna da uradi i kako je ruzno, nepregledno itd. Cisto se pitam, da nema ni jedne opcije, da ne postojin npr. NVIDIA control panel, ali da startujes igru i gle cuda sve radi, i to radi odlicno, da li bi neko uopste brinuo o tako nebitnom detalju i postojanju istog ili bi i dalje kupovao superiorno resenje? Ocigledno usled VELIKOG zaostatke po pitanju tehnologija u ovom slucaju AMD mora primeniti strategiju cene do max 500$ za performanse slicne 7900XTX inace nece nista promeniti na trzistu. Naprosto jedina karta na koju mogu igrati je pristupacnost, pa makar i sa 2-3 mane preko kojih bi se preslo, ali bar da je jeftino i povoljno.

inflacija, +AI gde je najveci profit trenutno, AMD ne moze i nece ponuditi te performanse i cene, to je trenutno '24/25 nemoguce, 8800XT ce biti "spor" i skup... sve ostalo je nerealno
ako ubace dodadat tech samo ce iskoplikovat chip i dici mu cenu ko kod NV, to je realnost a nizeg procesa izrade za sad nema!

Zasto mesati AI i ostalo, zato sto je to NVidia mogla/uradila? Zasto praviti vestacko dizanje cena ako ima gde da se napravi i ima kome da se proda svaki biznis ce pokusati da uzme novac u segmentu i trzistu gde to moze. Proizvodnih kapaciteta ima vise nego dovoljno, to sto je vec ranije alocirane i zakupljene kapacitete NVIDIA prebacila sa gaming na AI cipove je potpuno logicno, ali to se pocelo desavati pre recimo 2 godine (vec unapred zakupljen kapacitet) i do danas traje, samo sto ima prostora pa su svi oni mogli povecavati porudzbine u zadnje 2 godine. AMD nije imao nista da ponudi za AI u poslednje 2 godine (pa stoga nije ni bilo govora o promeni onoga sto prozivode u vec zakupljenom kapacitetu), a pogresnom procenom su pohitali da prate sta radi NVIDI-a bez da su malo ukljucili mozak i razmislili da nisu na tom nivou. Zato su sebe i doveli po poziciju da traze priblizno 20% manje novca za iste raster performanse uz gotovo totalno nefunkcionalan deo za resolution scaling i frame generation, a RT da i ne pominjem. Pali su daleko ispod 10% trzista, enko rece oko 7% sto je sramota za njih.
Pogledajmo sledeci grafik:
1726123931709.png
Sta mozemo zakljuciti:
1. Inflacija je naduvala revenue u 2023 u odnosu na recimo 2022, 21 ili jos bolje 2018, to nemoze niko osporiti jer se svi slazemo da je inflacija recimo 40% u zadnjih 3-4 godine. Stoga, ako 2023. revenue umanjimo da bude bez inflacije na nivo koji je bio recimo 2018 da li je onda zaista bilo povecanja broja produkovanih komada 2023 vs. 2018. Ja mislim da nije i da je mozda cak i manji.
2. Histerija i bubble izazvan kovidom 2021 je ocigledno prosao. To sto NVidia radi i sto moze da radi je naprosto AI bubble za koji su ocigledno samo oni spremni, samo oni nude "lopate" u "zlatnog groznici", pa im se eto moze da rade kako god zele dok taj bubble traje. Gotovo da je neverovatno kako su isterali "vrednost" akcija i kompanije na 3000+ milijardi dolara.

Da rezimiram. AMD ocigledno moze/zeli i mora da promeni nesto u segmentu do 500$, videcemo sta ce ponuditi, ako ponude 7900xtx performanse za 500$ mozda i povrate deo trzista koji su izgubili.

edit:

mala dopuna broja komada proizvdenih GPU - WCCFTech

1726125089633.png1726125221271.png

Dakle nikakva prica o manjku kapaciteta nema nikakvog smisla ako broj produkovanih komada opada. Kapacitet je tu, samo je stvar da li neko zeli da snizi cenu. NVidia ne zeli jer ne mora, dok AMD moze samo sa strane da gleda kako NVIDIA prodaje "lopate" u AI groznici naprosto mora nesto uciniti.

Poslednja izmena:
Da rezimiram. AMD ocigledno moze/zeli i mora da promeni nesto u segmentu do 500$, videcemo sta ce ponuditi, ako ponude 7900xtx performanse za 500$ mozda i povrate deo trzista koji su izgubili.
Pa to AMD nikada neće uraditi....pre će napustiti biznis sa GPU nego da ponude narodima i narodnostima performanse 7900xtx (pa i 7900xt i neki budući 8900xt) za "samo" 500$ ili manje.....

Dakle nikakva prica o manjku kapaciteta nema nikakvog smisla ako broj produkovanih komada opada. Kapacitet je tu, samo je stvar da li neko zeli da snizi cenu. NVidia ne zeli jer ne mora, dok AMD moze samo sa strane da gleda kako NVIDIA prodaje "lopate" u AI groznici naprosto mora nesto uciniti.
Nije sve bas tako jednostavno kada je AMD-ova prioritizacija u pitanju. Dobiju od TSMC-a alokaciju wafera u odredjenom proizvodnom procesu (tu su svakako iza Apple-a i NVIDIA, a "tuku" se sa Intelom i Qualcomom), a onda jos moraju da balansiraju izmedju narudzbina koje imaju od partnerskih kompanija sto je prvi prioritet (Sony, Microsoft), svog CPU biznisa (drugi prioritet), svog AI biznisa (treci prioritet) i GPU biznisa (poslednja rupa na svirali).

Imajuci u vidu odakle im dolazi lova logicno je da opada broj proizvedenih komada jer za GPU ne preostaje dovoljno kapaciteta. A ako kapaciteta nema dovoljno, imaju dva puta - da stave nisku cenu, brzo rasprodaju i imaju problem da odrze dostupnost (i rizikuju da "naljute" korisnike) ili prodaju po visoj ceni (jer ce se ionako sve prodati pre ili kasnije).

Poslednji put kada je AMD svesno isao na small(er) die pristup poprilicno im se isplatilo (RV770). Doduse, tada im je islo na ruku i to sto je NVIDIA malo podbacila sa GT200.

Ja i dalje ne razumem odakle vama svima ideja da nema dovoljno kapaciteta, da je u toku neka "tuca" za vafere itd? Odakle vam te ideje kad je jasno da opada broj prozivedenih komada CPU/GPU. Nije ovo mid 2020 kada su svi potrcali da kupe notebook ili desktop da mogu nastaviti rad od kuce. U mojoj firmi je u tom periodu kupljen veliki broj notebookova i ne secam se ni pre ni posle tog peridoda da je i 1/10 toliko kupovano.

Ja i dalje ne razumem odakle vama svima ideja da nema dovoljno kapaciteta, da je u toku neka "tuca" za vafere itd? Odakle vam te ideje kad je jasno da opada broj prozivedenih komada CPU/GPU. Nije ovo mid 2020 kada su svi potrcali da kupe notebook ili desktop da mogu nastaviti rad od kuce. U mojoj firmi je u tom periodu kupljen veliki broj notebookova i ne secam se ni pre ni posle tog peridoda da je i 1/10 toliko kupovano.
Nisam siguran da je bas tako kao sto kazes. Nvidia je oborila rekord po prihodu ove godine, zahvaljujuci Ai, sve trpaju u data centre. GPU kao trziste za nas je promil njihovog poslovanja.
AMD s druge strane gleda da sidje u nize cenovne rangove u cilju da proda sto vise karti, da se omasovi na trzistu da bi privukla developere. To je skroz ispravan potez jer moraju da imaju zdravu osnovu da bi za 5-6 godina imali iole konkurentan proizvod. Nisu u mogucnosti da izbacuju high end i ocekuju dugorocno dobre rezultate.
Edit: kada kazem iole konkurentan proizvod malo sam preterao. To imaju sada ali ako zele da naprave kartu koja ce da osvaja trziste mora da se radi od nule.

Direktnih informacija nema, naravno, ali indirektnih ima. Dostupna cena wafera (mozda je tacna, mozda nije, ali je jedina poznata) raste brze nego sto bi ocekivali i najavljen je dodatni skok u 2025oj, sto (meni makar) ukazuje da su kompanije spremne da plate vise novca da bi se obezbedile za naredni period (ne verujem da bi to bio slucaj da TSMC ima neke velike viskove, sve kompanije nerado daju novac ako ne moraju).

Licno mislim da dok god ne prorade TSMC fabrike u USA postoje ograniceni kapaciteti na leading-edge nodovima. Ne mozes porediti sa 2020om takodje, NVIDIA je sve consumer cipove u sred mining ludila proizvodila kod Samsunga (ni to svojom voljom, vec se pricalo da je Apple zakupio bukvalno sve sto su mislili da im je potrebno).

TSMC fabrike u Americi koje ce krenuti da prave do polovine sledece godine, nisu leading edge nod-ovi, te tek od 2028 krecu sa proizvodnjom, ...
Valjda je N4 u Arizoni (ne znam koja podverzija), sto je najvise sto AMD koristi u ovom trenutku (za Zen 5 na primer), kao i NVIDIA za 4xxx cipove. Nije najnapredniji proces, ali svakako spada u leading-edge.

Valjda je N4 u Arizoni (ne znam koja podverzija), sto je najvise sto AMD koristi u ovom trenutku (za Zen 5 na primer), kao i NVIDIA za 4xxx cipove. Nije najnapredniji proces, ali svakako spada u leading-edge.
N4 da, + jos na Intel Arc Battlemage, AMD Radeon 8000, mozda Nvidia 5000 opet, def stara tehnologija, Apple gura vec drugu generaciju 3nm, novi Qualcomm i Mediatek 9400 ce biti druga generacija 3nm takodje

Lunar Lake je prva generacija 3nm

da se vratimo na temu. hvala na razumevanju

PC HW a samim tim tek GPU segment je postao niche market, a znamo tu kakve su cene, tako da sam ja 10000% siguran da kad se 8800xt pojavi da ce masa biti razocarana cenom u to sam jedino siguran, bas zato sto se hypuju nize cene od kojih nema nista

Čitao sam pre par dana navodno izjavu iz AMD-a da ove nove karte neće da se takmiče ni sa budućom 5080 a kamoli da jure 5090, nego da je fokus najdalje do srednjeg segmenta... Znači neka najjača AMD karta dobaci će do 5070, ili trenutno aktuelne 4080. Ne kapiram poentu pa oni to i sada imaju samo neka nastave da štancaju, nema potrebe da im menjaju naziv i lažu fanove kako im sada nude nešto mnogo bolje.

Ako ne poprave RT perfomanse i ne poboljšaju kvalitet FSR-a sve im je džabe, i Intel će ih pregaziti sa onim njihovim bangavim GPU-om, ne znam ni kako se zove koliko je bitan.

Zar ne pise da su RT performanse bolje za 45%?

^ zar to nisam već napisao? Sa performansama će doći negde do 4080 ili 4080 super. Ne znam što se cimaju oko RT kada AMD fanovi tvde da je to bezveze, da se ne vidi razlika, ne slušaju fanove.

Poslednja izmena:
Pa sa čisto biznis gledišta bolje je ići na segment koji se najviše prodaje, koji je dovoljno dobar, manje košta razvoj i proizvidnja pa može i jeftinije da se naplati, Ako može još malo da se popravi a da ne košta kao leva noga i desna ruka ili kao ostatak systema, zašto da ne. Kome treba, može ili hoće da plati ima i tu opciju ali je to više ekstrvaagancija nego potreba a kamoli vrednost.
Taj "bangavi" Intel je Battlemage koji isto cilja srednju klasu i to je stvarno dobro za korisnike jer stvara konkurenciju kao treća opcija. Ni on nije baš neki pacerski GPU i preti do se dobro umeša. Da intel nije u sadašnjim problemima, Battlemage ili substitucija bi otišla još dalje. Ovo su verovatno poslednje serije "običnih" grafika jer će AI acceleratori ga preuzmu ulogu od tih snagatora.
Kao i za procesore, malo se umešala i fizika koja ne trpi gaženje sopstvenih zakona pa logika AI mora da ih zameni.
@Lemaja stvarno neznam zašto tebe sve to pogađa kad veći maš vrhunski system, pusti malo nas siromahe da se malo nadamo. Ja da imam gomilu para, uzeo bih onaj novi Epic sa 196 jezgara i 392 thredova, TB memorije kiji ima dovoljno PCIe linija da podrže bar 2 top grafičke i još 10 NVMe.

Vrh Dno