Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Sad sam procito da na Fury X ne moze da se klokuje memorija, u cemu je tu problem?
Uf, za onaj problem sa rezultatima na 4K, bilo bi dobro za AMD da je problem u drajverima, a ne u manjku memorije, jer to onda znaci da bi ova karta bila neupotrebljiva za CF u 4K sa nekim naprednim grafickim podesavanjima.
Mislim, ako rade drajveri na HD rezoluciji, zasto ne bi sljakali i u 4K?
Valjda je AMD mislio o svemu tome, iako su planirali da bude 8GB za memoriju, ovo sa 4GB, deluje kao iznudjen potez i iako je ovo super brza memorija, ako fizicki zafali memorije, kako brzina i veliki memory bandwidth mogu to da nadoknade?
Mnogo pitanja, jos malo i videcemo.

Poslednja izmena:
Realno, ni 980ti nije upotrebljiva na 4k sa ovim min FPS padovima na 25... A i sli, sa 70 na 29 mora da laga kao ludo.

Poslednja izmena:
Koliko sam video voltaza je zakljucana, e sad, da li i hardwerski, videcemo, ali, neke nezvanicne informacije govore da na 60C, karta trottluje( mozda je zato i voda), pa je i logicno da bude zakljucan napon.
Pa, vidi, zacudo:D, na Maxvell se memorija klokuje;), pa se tako i moze malo smanjiti razlika izmedju Fury i 980Ti u tom segmentu.:rtfm:

neke nezvanicne informacije govore da na 60C, karta trottluje( mozda je zato i voda)

Ne, nego je max temperatura bila 60C prilikom testiranja. Kako bi se inace izborili sa vazdusnim hladjenjem na Fury ako je 60C granica...

Nisi me razumeo,
ako se memorija na Fury x ne klokuje, kada se klokuje na 980Ti, sa 7.000mhz na oko 8.000, dobija se veci memory bandwidth i dobija se na performansama od oko 3-5%, znaci extra perfomanse koje Fury X nema( jer nema klok memorije).:rtfm:

Nista posebno po testovima...sve tri su tu negde

Te velike razlike su sigurno do drajvera, u 1080p na istom testu stock Fury ima bolji skor od stock 980ti
Koga briga za FullHD, ove karte se kupuju za 1440p ili 4K, G-sync ili FreeSync monitore i za par meseci VR. To je ono što se gleda :)

Evo ja koji koristim AMD vec duze vreme, smatram da je NVidia pokidala sa Maxwell grafickim karticama, jednostavno AMD arhitektura u odnosu na njihovu je djubre blago receno (mislim na 2xx, 3xx seriju), ne znam sta da kazem, jednostavno sam se razocarao u AMD u ovoj generaciji... Nadam se da ce napraviti bum u sledecoj kao kada je bio prelazak sa 55nm na 40nm proces, tj sa 4xxx na 5xxx seriju, kada su doslovce ubili NVidiu, sa 6xxx su samo nastavili tamo gde su stali, ali jednostavno mi je nerazumno da nisu nastavili istim tempom I u 7xxx seriji vec dozvolili da ih NVidia nadmasi I sa 9xx serijom I unisti, ova Fury karta je potez ocajnika, mislim da bi je I obicna 980 stigla bez problema kada se OC, da ne govorim o Ti varijanti, jednostavno reklamirali je kao OC beast, a ono corak ne moze da se klokuje vise od 100mhz, znaci samo da se covek nasmeje onako fino iz srca :d Ako AMD ne smisli nesto bolje za sledecu generaciju I postane mnogo azurniji sto se drajvera tice, oni su prsli, pre su izbacivali svaki mesec nove drajvere kao NVidia, ali kao da je nesto trulo kod njih I sve je stalo sa Omega, sada izbacuju samo bete, mada ni to ne bi uradili da nije izasao GTA V I kasnije Witcher, ne gine mi prelazak na NVidiu ove godine, em sto je sve vise Gameworks naslova, em su igre bolje optimizovane, a ni za drajvere ne treba da brinem. Jeste da je precenjena, ali ja za tu cenu dobijam vrhunsku uslugu, tj NVidia je Apple za graficke, platis vise nego sto vredi sam proizvod, ali si miran sto se podrske tice :) Toliko od mene :D

Evo ja koji koristim AMD vec duze vreme, smatram da je NVidia pokidala sa Maxwell grafickim karticama, jednostavno AMD arhitektura u odnosu na njihovu je djubre blago receno (mislim na 2xx, 3xx seriju), ne znam sta da kazem, jednostavno sam se razocarao u AMD u ovoj generaciji... Nadam se da ce napraviti bum u sledecoj kao kada je bio prelazak sa 55nm na 40nm proces, tj sa 4xxx na 5xxx seriju, kada su doslovce ubili NVidiu, sa 6xxx su samo nastavili tamo gde su stali, ali jednostavno mi je nerazumno da nisu nastavili istim tempom I u 7xxx seriji vec dozvolili da ih NVidia nadmasi I sa 9xx serijom I unisti, ova Fury karta je potez ocajnika, mislim da bi je I obicna 980 stigla bez problema kada se OC, da ne govorim o Ti varijanti, jednostavno reklamirali je kao OC beast, a ono corak ne moze da se klokuje vise od 100mhz, znaci samo da se covek nasmeje onako fino iz srca :d Ako AMD ne smisli nesto bolje za sledecu generaciju I postane mnogo azurniji sto se drajvera tice, oni su prsli, pre su izbacivali svaki mesec nove drajvere kao NVidia, ali kao da je nesto trulo kod njih I sve je stalo sa Omega, sada izbacuju samo bete, mada ni to ne bi uradili da nije izasao GTA V I kasnije Witcher, ne gine mi prelazak na NVidiu ove godine, em sto je sve vise Gameworks naslova, em su igre bolje optimizovane, a ni za drajvere ne treba da brinem. Jeste da je precenjena, ali ja za tu cenu dobijam vrhunsku uslugu, tj NVidia je Apple za graficke, platis vise nego sto vredi sam proizvod, ali si miran sto se podrske tice :) Toliko od mene :D

Taj rad. Nakon toliko godina vreme je da se i ja vratim u zeleni tabor.

Nisi me razumeo,
ako se memorija na Fury x ne klokuje, kada se klokuje na 980Ti, sa 7.000mhz na oko 8.000, dobija se veci memory bandwidth i dobija se na performansama od oko 3-5%, znaci extra perfomanse koje Fury X nema( jer nema klok memorije).:rtfm:

Nista ne znaci memory bandwidth ako cip ne moze da ga iskoristi, HBM vec ima daleko veci bandwidth od gddr5. Fora je u tome sto 980ti moze da bottleneckuje daleko uzu magistralu (384bit), zato i dobijas performanse clockovanjem memorije. Na Fury ne bi dobio nista.

Na ovo mislim,
sve sto to sto kazes stoji, ali, gledaj ovako,
ako klokujes GPU na 980Ti sa 1.200mhz na 1.400mhz, procentualno je klok 16, 66%, a u realnosti, u gamingu, skaliranje je negde oko 10-11%.
E, sad, ako klokujes memoriju sa 7.000 na oko 8.000mhz, procenat je 14.2%, ali realno skaliranje u igrama je oko 3-5%.
Dakle, osim dobitka na klok za gpu od 10%, dodajes i ovih 5% i dobijes ukupni dobitak na overkloku od 15%.
Na Fury imas samo dobitak na kloku gpu-a, nema benefita od kloka memorije.
Dakle, na ovo sam mislio, ako Fury bude imao taj neki slab overklok potencijal, 980Ti ce biti sigurno malo vise brzi kada se obe overklokuju, jedan od razloga je i overklok memorije.:)

Da razbijemo ovu neizvesnost drugom vesti:

AMD explains why it put 'Intel Inside' its Project Quantum PC

http://hexus.net/tech/news/systems/84236-amd-explains-put-intel-inside-project-quantum-pc/

Customers "want to pick and choose the balance of components that they want," and the machine shown off at the E3 event was considered to be the pinnacle of desirability right now. The Sunnyvale based chipmaker says that it has Quantum PCs featuring both AMD and Intel CPUs to address the entire market. It reminded us that the real star of the event was the Radeon Fury.

Ajde kada ističe taj NDA...u 14h? 15h? 16h? Da pogledamo zvanične rezove pa da zaboravimo na Fury..ionako ga nećemo kupiti :D

900x900px-LL-6bd0a13d_image.jpeg

Manje više iste perf. ko 980ti, ista cena, slab OC, loša AMD podrška. Zašto bi neko uzeo Fury X umesto 980ti?

Manje više iste perf. ko 980ti, ista cena, slab OC, loša AMD podrška. Zašto bi neko uzeo Fury X umesto 980ti?
Recimo zbog 30c nize temp. samim time manje temperature ostali komponenti u kucistu i zbog miline i tisine za razliku od turbine na GTX980Ti ;)

Recimo zbog 30c nize temp. samim time manje temperature ostali komponenti u kucistu i zbog miline i tisine za razliku od turbine na GTX980Ti ;)

U pravu si, na to sam zaboravio. Ali opet, ta podrška... nema AMD ni približan problem sa performansama njihovog hardvera koliko loše stoje sa softverskom podrškom. Stiže i taj SteamOS na zimu, tek su tu drajveri nikakvi.

Ovo nije doraslo Gm200 chipu mnogo mnogo se vise ocekivalo!

Manje vise sve ocekivano.

Gledano odvojeno, potpuno OK karta, solidni odnos perf/watt i perf/$, potrosnja zauzdana (sem u slucaju power virusa), tiha u radu... Efikasnost vrlo blizu Maxwella, sto je donedavno bilo prakticno nemoguce i za zamisliti.

Kada se u pricu ubace stanje drajvera i "optimizacija" u nekim dolazecim igrama, prevaga definitivno ide na stranu NVIDIA, i verujem da je za svakoga ko kupuje kartu u toj klasi 980Ti safe izbor (jeste, ovo je nova tehnologija, mozda ce drajveri nesto doneti i slicno... mozda i hoce, a mozda i nece nista revolucionarno).

Sledeca generacija ce biti interesantna, mozda i prelomna za AMD (da ne kazem poslednja prilika) - krecu sa slicnih pozicija (perf/watt, perf/area), koristice isti proizvodni proces, NVIDIA ima ogromnu trzisnu prednost, AMD ima iskustvo sa HBM memorijom.

Sada je vreme da se ovaj mamutski thread zatvori i idemo dalje - mene licno interesuje kako ce izgledati i raditi neki APU sa HBM memorijom, to bi (ako poprave CPU performanse sa novom arhitekturom) mogla biti zlatna koka za AMD.

Nazad
Vrh Dno