Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Ma sta ja imam od toga koja je brza?
Ceo zivot ostadoh na slicicam...:d

oxQaUWJ.jpg

Mislim da za 4k igranje 4gb HBM je "dovoljno"za sada.

Naravno kada vidimo koliko u teoriji moze da se klokuje sve ce biti jasno ... ovako stock objektivno gledano je najbolji GPU za igranje do, a i u 4K. Naravno ljudima alergicnim na crvenu boju ce mozda negodovati na ovu konstataciju :)

I bas okruglo furia 10% brza :trust:

Kako si to izracunao ?
Ocigledno je i bez racunanja da testovi nisu ujednaceni.

Poslednja izmena:
Ako se zaista ispostavi oko 10% razlika to je vec osjetna prednost posto je nov chip dobice bar 5% bost kroz drivere i to bi je ucinilo klasu iznad GTX980Ti, snaga Fiji XT chipa govori da bi rezultati zaista mogli biti ovakvi, mislim da ce se konkurencija okrenuti ka razvoju nove arhitekture trebace im bar 3 arhitekture da se suprostave GCn arhitekturi ;)

Samo 3 arhitekture? Hteo si reći 7-11? :d Ono, ne preteruješ nimalo?

Pa kepler, maxwel i izgleda trebace i pascal da se prestigne Fiji koji je Gcn, mislim da sam upravu?

Pa mislim da bi NVidia bila odusevljena da im i za svaku buducu budu potrebne 3 generacije, a da postizu poslovne rezultate kao sa ovom ;)

To je i poenta koju ovi napaljeni klinci ne vide.
Trka u opšte nije ravnopravna, nv ima bolju tehnologiju i doziraju šta će da izbace na tržište tako da mlate pare dok ovi jadni jedva da postoje.

Sve je stvar perspektive. Titan X i 980Ti su najjaci cipovi koje nVidia moze da izbaci u ovom procesu. A AMD ih stigao i vjerovatno prestigao sa znacajno manjim ulaganjima. Zarada je kompletno druga stvar, koju napaljeni klinci ne vide - moze se tako kasti.

da da imaju svemirsku tehnologiju koju su morali da obogalje (skresu sve sto se moglo skresat naprave cisto gaming chip) dostignu limit 28nm procesa i na kraju ce izgubiti borbu to je ta tehnologija, mlatite praznu pricu da imaju tehnologiju ne bi izgubili konzole ;)

verujem da su razlike izmedju keplera i maxvela velike kao i 1.x skokovi kod GCN arhitekture ... imena za javnost su manje vise marketing svi znamo da se interno ona drugacije zovu :)

Mile, Zika i Pera nece primetiti razliku izmedju Radeona i Geforcea iz iste klase zbog dva razloga: prvi je jer je razlika u realnom radu veoma mala a drugi i mnogo bitniji je jer ce da uzme samo jednu od te dve :) tu radi marketing, koju ces izabrati :D

a zna se kako se bira ako uzimas kartu nebitno da li je 50e ili 500e uzimas samo od onog ko imas najbrzi GPU na svetu ! ;)

https://i.imgur.com/oxQaUWJ.jpg

Mislim da za 4k igranje 4gb HBM je "dovoljno"za sada.

Naravno kada vidimo koliko u teoriji moze da se klokuje sve ce biti jasno ... ovako stock objektivno gledano je najbolji GPU za igranje do, a i u 4K. Naravno ljudima alergicnim na crvenu boju ce mozda negodovati na ovu konstataciju :)

Ovo je odlicno, samo jos da vidimo potrosnju.
Jel ima poredjenje u 1080p i 1440p?

Zbog pregrevanja čipa i OC potencijala, eto zašto...

Koje pregrijavanje kad je na vodi, 295x2 se ne pregrijava sa istim radiatorom a kamol fury x sa jednim cipom, bice tu dosta prostora za OC ako stave dobru naponsku.

sto potrosnju? nemas pare za struju? razlika izmedju danasnjih GPUova je max 60W ... iskljuci jednu sijalicu i to je to ....

Imam pare za struju, nemam pare za Fury. :d

Cisto me zanima, a i ovo sto kaze Exodusbgd.
I po hiljaditi put, nije poenta u parama za struju (nismo u Svedskoj, Danskoj ili gde vec) nego u neophodnoj snazi napajanja za takvu kartu.

Poslednja izmena:
Činjenica je da se Havaji greju više i klokuju manje, mada to dosta zavisi od proizvođača i njihovih hlađenja. Svašta se može naći na tržištu.

A što se napajanja tiče, svako kvalitetno 500W/550W će bez problema napajati 390/390X

Poslednja izmena:
Imam pare za struju, nemam pare za Fury. :d

Cisto me zanima, a i ovo sto kaze Exodusbgd.
I po hiljaditi put, nije poenta u parama za struju (nismo u Svedskoj, Danskoj ili gde vec) nego u neophodnoj snazi napajanja za takvu kartu.

Druze nemoj pogresno da me shvatis ali .... osoba koja kupi kartu od 650e a nema napajanje od makar 100e (700Wish).... zasluzuje egzekuciju kao stoka onim klinom u glavu ....

to je kao da se vlasnik Vejrona zali sto mora godisnje da da 35000e na gume ;)

Poslednja izmena:
Dobro napajanje ce nadziveti skoro sve ostale komponente (osim procesora verovatno).

Bas tako ... i ne vidim poentu kukanja kako nam trebaju jaka napajanja .... ja sam pre, mislim da ima preko 8+ godina kupio 750W Chiefteca .... evo promenio je 4 konfiguracije ;) do duse imao sam problem sa nekim signalnim kondenzatorima pre 6 meseci .... stavljaju neka 2 budjava koji su izgubili kapacitet pa napajanje nije htelo da kresne svaki put .... oni zamenjeni kvalitetnim i evo radi ko sat.

Svakome ko me pita za savet oko racunara ... kazem sledece .... napajanje kvalitetno to cuva ceo kompjuter i koristice se i u buducnosti za novi ;) do duse vecina kad im kazem da je to cca 100e .... odu u gigatron i kupe gotovo djubre :) ali bar me ne smaraju posle toga kad nesto ne radi :d

Radeon Fury X voltage locked

Maxwell is an overclocking beast both on core and memory.

Fury you can't clock the memory full stop and on stock voltage Fury does not clock well at all.

So it will all depend on how much more headroom Fury gets from some extra voltage but right now voltage is locked.

For example a stock Ti which AMD compare against is 1000/1075/7010 clocks. Your extremely unlucky if your Ti can't run stable at say 1200/1400/7600 which gives a drastic performance boost.

Example the fastest card on the market right now is the 980Ti G1 by Gigabyte, it's a Titan killer as my one out of the box boost at 1377MHz OUT THE BOX! It can run stable at 1300/1500/8400 and the performance is absolutely insane.

I foresee G1 will be the fastest single GPU card on the market until end of year and this is simply because Maxwell is an overclocking king.

Only cards I can see beating that this year are also Maxwell such as KingPin, HOF etc.

What I like about Fury the most, it runs so cool it's crazy, sub 40c at all times, complete silence and it looks absolutely awesome, also zero coil whine as well.

But yes the card is very cool, so I can't see why voltage won't become unlocked unless of course core voltage could potentially damage the HBM, but I doubt that.

Fury X launch is 24th at 13:00 so just wait, go in eyes wide open.

In the meantime I shall try to get voltage unlocked and pester AMD for updates, Fury is a brand new technology and the card could have huge amounts more performance to come from both driver updates and overclocking.

It is also surprisingly quick at 4k, infact the higher the resolution the better it performs, which has to be the HBM.

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=28207511&postcount=1129
http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=28207628&postcount=1144
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?291763-AMD-Radeon-Rx-serija&p=4256719#post4256719

EDIT: Počelo je :d

[YOUTUBE]watch?v=GQ0FK-kQHXw[/YOUTUBE]

EDIT 2:

I can confirm AMD have cards doing 1200 on stock volts.

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=28208465&postcount=1244

Poslednja izmena:
jos 2 dana...

A jedno ozbiljno pitanje, zar niste svi očekivali više??
Iskreno meni je ovo sve zavera ili ti njihov lični dil (AMD/Nvidia). Zaboga izlazi čip sa HBM memorijom i bla bla naj novijom arhitekturom i biće brži 5% max u najboljem slučaju od već aktuelne par meseci GTX 980ti. Svako ko nije očekivao da FURY zgazi i ostavi u prašini Nvidiu trenutno laže.

Nvidia sada realno ništa ne gubi realno osim što će oboriti cene svojih grafi i biti konkurentna. Ali ja se i dalje uzdam da su svi ovi procureli rezovi fake i da ću se iznenaditi.

Osnovna stvar koju ljudi zaboravljaju je da je FURY kompletna arhitektura sa punim DP performansama, za razliku od Maxvela koji ih maltene i nema.
Da je AMD uradio istu stvar, oduvali bi nVidiju iz vode. Ali AMD je u drugom problemu, nVidia QUADRO serija drzi znatno veci deo trzista od AMD FirePro
i oni moraju nekako da pokrenu to trziste, odatle i mogucnost da odlicnim DP performansama u korisnickom segmentu trzista privuku ljude da predju na
njihovu FirePro seriju.

To je neko moje vidjenje stvari zasto Fury nije uradio mnogo vise, mada da se ne lazemo bice ovo odlican cip ma sta nVidia zeloti pricali :D

Hehe, opet ova zvaka o "mogao je da ih oduva - ali nije zbog DP-a" :)

I da u teoriji zamislim da se nadje neki gamer kome zatreba DP za primenu u necemu i onda predje na FirePro iz nekog nepoznatog razloga, koliko ce to sta da promeni, na trzistu koje je minorno? I godinama je isto stanje. Jos da kazemo da taj korisnik postane neki profesionalac, pa ga AMD pocasti katastrofalnom podrskom kakvu ima. Bas ce pokrenuti stvari.
Nvidia sa svojim papreno skupim quadro karticama suvereno drzi to trziste ne zbog ovoga ili onoga, vec zbog razvijenog ekosistema i podrske pre svega. Da ne pominjem Tesla seriju i primene iste...

Poslednja izmena:
Opet prica sa DP...strasno..
@Gorth: odakle ti da Fiji ima full DP, na onom slajdu je pisalo da ima 1/16, sto se podudara sa DP-om Tonga chipa sto mi deluje realno jer je Tonga GPU sa najsvezijim GCN shejderima. Verovatno je Fiji nasledio Tonga shejdere, eventualno update-ovane.

Ovo sto je Pixel postovao se otprilike podudara sa mojim ocekivanjima - Fury X ce biti na nivou GTX 980Ti/Titan X-a, ali kao sto sam rekao, problem ce biti overklokovane GTX 980Ti karte koje kostaju ~40$ vise a mogu da budu 18% brze, kao sto je Gigabyte G1:

perfrel_3840.gif

Kazu da Fiji ide na 1200Mhz, ovaj slajd pokazuje koliki je dobitak na 1150Mhz (ukoliko Fiji radi na 1050, ovo je 100Mhz overclock):

amd-radeon-fury-overclock-100592120-orig-900x322.png

Not much..

@nex999: @DAS:

Hvala na ispravci DAS, ali se i dalje drzim moje ideje doduse sa detaljnijim uvidom u istu :) tj. da implementacija FP64 trosi dosta resursa i prostora na cipu.
980TI: FP64 = 1/32 FP32
Tonga: FP64 = 1/16 FP32
Lako se moze videti da Tonga seljacki receno koristi duplo vise tranzistora za FP64, a svi znamo koliko je isti za implementaciju zahtevniji od FP32.

Jos jedna stvar, 980Ti ima maltene isti broj CUDA jezgara, duplo vise ROP i malo manje TU u odnosu na 780TI i svu svoju brzinu je postigla sa samo 0.9B tranzistora vise na istom proizvodnom procesu.
Ali caka lezi u tome da je FP64 skrezan za pola u odnosu na 780Ti, sta mislite gde su otisli svi ti tranzistori!! U sirove FP32 performanse koje prosecni selja moze da izmeri i da koristi. Lako je zakljuciti
da prica o FP64 tranzistorima itekako pije vodu.

P.S. Jos jedna stvar :) Da li se secate kakve su furune bili NVIDIA cipovi sa 1/16 (480) :D
Da li takodje zaboravljate da 290X sa 1/8 odnosom cuci izmedju 970 i 980, e pa sad kad ste se podsetili zamislite sta bi bilo sa 1/8 980 karticama ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno