Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Bice velika rupa izmedju 390X i obicnog Fury-ja vjerujem da ce amd da izbaci jos jednu kartu da se bori sa GTX980 jer 390X nije taj segment moze da se nosi sa GTX970 i nista vise.
Neki Fiji Le sa 3072sp +HBM -500$ pa da i razmislim :D

Meni je naj zanimljiviji FIJI PRO sa 3584 shejdera. Kapiram da je sweet spot izmedju GTX 980 Ti i GTX 980 grafe.

Da, zanimljiva je ta FIJI PRO grafa, mislim da ce biti konkurencija sa 980, samo sad zavisi koliko ce cena da bude toj grafi.

Vec sad imas kartu koja je snaznija oko 60% koliko vec. Titan X.

Mislim na karte u istom cenovnom rangu, ne secam se da se desilo da neka amd i nvidia karta napravi tolku razliku u performansama, a da su u istom cenovnom rangu.
To se mozda ponekad i desi, ali se brzo reaguje, izbacivanjem nove graficke, ili smanjivanjem cene postojece.
No gledajuci ovaj zadnji grafikon, vidi se da su izjednaceni fury i 980ti, iskreno se nadam da nece biti tako kad konacno predstave fury, dajte malo iznenadjenja, da nam padne vilica kad vidimo velike preformanse, za pristojnu/realnu cenu.

Da bi VR izgledao realno mora valjda 5k rezolucija koja je blizu onome sto vidi nase oko, svaki GPU da renderuje po jednu stranu. To je taman :D
Svi zivi i mrtvi su najavili VR pakete krajem godine/pocetkom sledece. Od HTC-a do fejsbuka.

Ne, da bi bio "dobar" mora biti 1K/1K per eye, sto trenutni VR headseti imaju. Da bi bilo PERFECT, potrebno je 8K/8K per eye ili tako nesto ludacki veliko [uz povecanje frekvencije strobovanja [veci FPS]]. Nemamo ni kabel koji bi mogao tako nesto da prenese sa PC-a na headset.

Trenutni VR ima sve dovoljno da se ostvari odlican "presence", a kako ce se rezolucije menjati u buducnosti, videcemo. Za sada ni proizvodjaci nece hteti da povecavaju rez jer je Oculus reccomended sysreq vec i sada jako velik.

Poslednja izmena:
Bre, @Frosty,
pa, evo, vec osam meseci je gtx980 jaca od 290X za 30%, sta ces vise da se iznenadjujes:beat:

Ne, da bi bio "dobar" mora biti 1K/1K per eye, sto trenutni VR headseti imaju. Da bi bilo PERFECT, potrebno je 8K/8K per eye ili tako nesto ludacki veliko [uz povecanje frekvencije strobovanja [veci FPS]]. Nemamo ni kabel koji bi mogao tako nesto da prenese sa PC-a na headset.

Slazem se, no smesi nam se lepa buducnost, tu bar ima prostora za smislen napredak... recimo 8K je besmislen za bilo koju izvedbu van VR-a, recimo za TV standardne velicine, 4K je vise nego dovoljno...
Dakle 8K ima najvise smisla za VR, obzirom da je oko najblize displeju, videcemo na kojoj ce se brojci zaustaviti, tj dokle ce se primecivati razlika...

Trenutni VR ima sve dovoljno da se ostvari odlican "presence", a kako ce se rezolucije menjati u buducnosti, videcemo. Za sada ni proizvodjaci nece hteti da povecavaju rez jer je Oculus reccomended sysreq vec i sada jako velik.

Smislili su način kako da reše problem ektremno visoke rezolucije. Samo centralni deo slike se renderuje u full rezoluciji, što više ide ka perifernom vidu to je rezolucija niža. Mislim da će nešto slično koristiti Sony Morpheus a možda i VR za PC.

Malo da se i Amd-ci raduju, performanse u opencl, procurele jer doticni test automatcki rezultate salje u online bazu koju mogu svi videt...

45790_03_amd-radeon-fury-beats-titan-leaked-compubench-opencl-benchmark.png

Smislili su način kako da reše problem ektremno visoke rezolucije. Samo centralni deo slike se renderuje u full rezoluciji, što više ide ka perifernom vidu to je rezolucija niža. Mislim da će nešto slično koristiti Sony Morpheus a možda i VR za PC.

Renderovanje velikih rezolucija u jakom framerateu koji NE SME da padne je samo jedan problem koji treba da se resi, i gomila novih softverskih tehnika se izmislja/vadi iz naftalina u zadnjih godinu-dve da se ubrza VR rendering [rese problemi [timewarp], fakeuje framerate [temporal fps increase] i sl].

Al ostaje pitanje HARDVERA. I dalje prvo neko treba da napravi display veoma velike rezolucije, i da se nadje neki kabel koji ce moci da podrzi slanje feed-a do njega. Ako bude jedan 4k ekran po oku i recimo 120hz refresh rate, trebace metric shitton bandwitha da se to prenese. To su fizicki problemi koji jos treba ne samo da se rese, vec da takav hardver krene praviti u ogromnim kolicinama.

Poslednja izmena:
Pa, jeste, nisam ni znao koliko je jaka ova 980, ako imam sa klokom u FireStrike Extreme oko 7.700, a 290X oko 5.000, to mu dodje razlika oko 55%, jest da 290X nije klokovana, ali lepo deluje cifra, zar ne? :eyebrows:

Neznam, Ovaj test se razlikuje od cipa do cipa, za maxwell se zna da je tu sakat u ovom testu, kepler je davao vise ali opet znamo da je maxwell debelo brzi generalno, zato i ovaj test ne prikazuje ostatak ocekivanja :)

Glupo pitanje, ali ispadne da 370 nece biti full d12 kartica? Posto jeli 270/270x nisu ?

XFX-R9-390X-BestBuy-2.jpg

http://videocardz.com/56251/amd-radeon-300-fury-rumors-leaks

Ogranicene kolicine, navodno odlozena verzija Pro.

Referentne Fiji karte nece ni biti, izbacice odmah custom verzije. Jedna od solucija koje sam ranije naveo.
Po ovom sto pise ipak ima tri verzije. FuryX, Fury (bez x) i Pro verzija.

According to SweClockers, AMD Fury (the slower Fiji-based model) is still not ready for launch. Unlike Fury X, which is said to launch only with water-cooling solutions, Fury non-X will be available with custom boards and custom cooling solutions.

The reason for the Fury non-X launch delay could be related either: low yields of Fiji silicon (Fiji PRO is cut-down part), or AIB partners being in the process of developing their own custom boards. Or maybe both reasons.

Last but not least, they said there are no air-cooled Fury X cards planned (only water-cooled).

sve je ovo nekako nabudzeno, samo da izbace nesto...

Bila i apsolutno nista ne znaci.

Nego jel videste vi cenu? Nadajmo se da ce to ici dole posle lansiranja.

Ono sto mene interesuje sta je sa Evropskom cenom? Pogledajte koliko su 980Ti karte, uzasno skupe.
Pa ni ta 390x nece biti ispod 500 eur a kod nas i preko. A Furija? Ovde ima da gazi tauzenku sigurno.

Dolar je poremetio sve definitivno.

ako je 390x aka 290x sredjeni .... 450$ onda su je precenili za 70$ ***

Furije nece ni biti toliko da bude bitna :) to ce biti za odabrane sa viskom para

bila je pre druga glasina sa mnogo realnijim cenama,tako da se ja ne bih previse vezivao za bilo koju od ovih halucinacija.

Svidja mi se sto su napisali drugi ventilator potpuno kao unikatna svaka serija, ono isti gentle typhoon AP-15 samo u fabrickoj sivoj, a ne crnoj haha

Nista ne vadi ni da bude po onim cenama od pre neki dan, oko 400$ koliko vec kad ce to za Evropu biti 500 eur.
650$ je 980Ti pa eno je najjeftinija 700 eur i nesto. Standardne cene su 800-900 eur.

Iz toga se da izvesti zakljucak da ce GTX970 i dalje biti best buy svugde, cak i kod nas.

@smarac

Furija je svakako bitna, to sto ti razmisljas kao prosecan Srbenda u svetu to tako ne funkcionise.
Eno pogledaj sta se desava sa 980 Ti, ne mogu da postignu da je nastancuju. Prodaje se kao sto ti kupujes secer i brasno ;)

U tu kartu su uprte sve oci, ta karta je nada za sve fanove, da se zna da bar nesto novo ima.

Ovi ribrendovi ce se prodavati u jako malim kolicinama. Nista se tu bitno nece promeniti, ziv bio pa video a opet to je jedino sto
mogu da ponude u normalnim kolicinama i jedino na sta mogu da se oslone a da ostvare veci profit.

Nista ne vadi ni da bude po onim cenama od pre neki dan, oko 400$ koliko vec kad ce to za Evropu biti 500 eur.
650$ je 980Ti pa eno je najjeftinija 700 eur i nesto. Standardne cene su 800-900 eur.

Iz toga se da izvesti zakljucak da ce GTX970 i dalje biti best buy svugde, cak i kod nas.

@smarac

Furija je svakako bitna, to sto ti razmisljas kao prosecan Srbenda u svetu to tako ne funkcionise.
Eno pogledaj sta se desava sa 980 Ti, ne mogu da postignu da je nastancuju. Prodaje se kao sto ti kupujes secer i brasno ;)

U tu kartu su uprte sve oci, ta karta je nada za sve fanove, da se zna da bar nesto novo ima.

Ovi ribrendovi ce se prodavati u jako malim kolicinama. Nista se tu bitno nece promeniti, ziv bio pa video a opet to je jedino sto
mogu da ponude u normalnim kolicinama i jedino na sta mogu da se oslone a da ostvare veci profit.

mislim hvala ti sto me poredis sa prosecnom srbendom .... elem nisam zato rekao da ga nece biti nego zbog glasina da AMD nece napraviti vise od 30k kartica ove godine ;)

oduvek je bilo sa nvidiom isto ... previse fanboyeva koji kupuju ne pitaju sta kosta, toga nece biti sa AMDom, kupovace se ali ne koliko ti mislis, i da je 30% bolja od titan X ponovo ce mu ljudi naci dlaku u jajetu i kenjetati :)

Poslednja izmena:
Mislio sam zbog standarda u nasoj zemlji. Ako se ti izdvajas onda svaka cast ;)

Njima je bitno da Furiji postave dobru cenu ali opet imaju problem sa troskovima i produktivnoscu..
Pa ja nisam rekao da se nece kupovati ali broj sigurno nece biti nesto bitan, tek toliko da serija opstaje.
Uostalom videces koliki ce odnos biti kada pokazu koliki je trzisni udeo.

Po meni onaj ko hoce da ide na AMD trazice po oglasima R9290/X jer tih 8GB ne igra nikakvu ulogu a ni malo visi klokovi.
Oni koji su za nesto novo ici ce na 970/980. To ce tako funkcionisati, nema tu neke filozofije.

Meni je iskreno zao sto u toj srednjoj klasi nisu izbacili neke manje Furije, pa tu stavili 8GB, jer ocito da ima nekih poboljsanja
bar po onim specifikacijama.

Update: Haha. Nadjoh sad ovo. Ove glasine vise ubijaju u pojam. Dobro neko rece. Cekam da izadje pa da sudim.

http://wccftech.com/amd-fury-30k-units-2015-air-liquid-cooling/

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno