Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Wccftech je updateovao svoje vesti, kazu da ce Fiji XT [ono sto mi cekamo najvise :D] stici 12 dana posle E3-a, 24. juna [jedan dan posle izlaska Arkham Knighta lol].

bome oni dobro odlazu, samo da ne bude avgust :D

Sa ovim odlaganjem ako ne budu full postavka novih čipova, bolje i da ne bude.

odlozice se to do kraja septembra/skolska sezona nimalo mi se ne svidja ova situacija.

trce pred rudu, nova fabrika + nov tip memorije......

Kad se setim saveta iz septembra o tome kako je bolje da sa kupovinom sačekamo AMD-ov odgovor (tu je samo što nije, stiže već u januaru...) i kako se ne mogu porediti 970/980 sa aktuelnom paletom zato što je ona matora godinu dana...

Da su neki od nas čekali "odgovor" sasušili bi se do danas :):)

Poslednja izmena:
Odgovor koji mene zanima je pandan 970 kako cenovno, tako po performansama pa i po potrošnji struje. Ako AMD nema odgovor na to, džabe su krečili.

Sitnis koji se mozda godisnje plati vise za struju mi je zadnja stavka kada kupujem novi GPU [mada naravno ogranicen sam mojim PSU-om, ali nikad i ne planiram da uzimam neke preskupe GPU zverke].

Mene interesuje samo price/performance, i dobra ponuda u ~250-350€ range-u koji mi je monetarno najprivlacniji. U inostranstvu, 290X se vrti na oko $300-350, sto je vise nego dobra alterativa za 970.

Pa nije samo zbog računa za struju. Manji TDP, manje se i grije. Meni je to značajnije.

+ manje buke.

Ja na TDP gledam kroz performanse: manji TDP = vise performasi za isti TDP.
Zato je i TITAN X moguc u 28nm sa 6+8 pin konektorima.
Videcemo kako ce to kod Fiji-ja da bude, verovatno su postigli neku ustedu zbog HBM memorije i manjeg PCB-a.

Da bi smanjili TDP morali bi se rjesiti DP segmenta, to GCN ne dozvoljava, a AMD je zbog konzola dugo na GCN arhitekturi i bice jos ko zna koliko cak su najavili GCN u 4xx seriji i u 14/16nm procesu, Nv se sa maxwel rjesila DP-a i izbacila cisto gaming gpu, nije cudo zasto imaju prihvatljiv TDp s obzirom na perfrormance, amd-e ce krenut drugim stopama dobicemo iste performanse za manje pare na stetu TDp-a a buku/temp. rjesavace vodom.
Sitno smanjenje tdp-a mogu dobiti sa HBm ali nece to ici ispod nivoa hawaii chipa, ako bude u nivou sa hawaii chipom bice extra jer se ipak isti moze ohladiti uz adekvatno nonreferentno hladjenje... kod R9 390X presudice perfromance/price, dok TDP jednostavno nece moci parirati maksvelu.

te price DP i gaming GPU su za malu decu, samo fljoskula da AMD opravda svoj zaostatak.... inace znas i sam da je maxwell efikasniji od AMD i u miningu

Inace NV vec odgovara na 390x
NV 980TI najavljen za 16-26 maja

Poslednja izmena:
te price DP i gaming GPU su za malu decu, samo fljoskula da AMD opravda svoj zaostatak.... inace znas i sam da je maxwell efikasniji od AMD i u miningu

Inace NV vec odgovara na 390x
NV 980TI najavljen za 16-26 maja

nez kako sad stoji Gm 200 u miningu nisam stvarno gledao, ali ako ga poredis sa R9 290X moguce je, ali sa R9 390X nema sanse ni da prismrdi, ja Titan ne poredim sa R9 290X jednostavno jednostavno to je treca generacija Nv u 28nm procesu kad amd izbaci svoju trece generaciju a to je R9 3xx serija i kad bude vidili najaci cip 3 generacije onda cemo vidjet ko je bolji, evo ja se kladim sa tobom da ce ih AMD oduvat u miningu, DP nije fljoskula kako ga ti zoves, nego nacin na koji je Nv dosla do znatno veci performansi uz istu ili slicnu potrosnju u odnosu na kepler.
Nez za GTX980 ti sta ce da bude ako bude slabiji osakcane cip GM200 nema tu nikakvog odgovora, ako bude nategnut GM200 (veci taktovi) to ce AMD uz jedan perfrormace driver da dostigne kao onaj cuveni 11.12 :D

Mislim da nece biti cut-dawn 980Ti, verovatno samo veci boost clock, videcemo.
Dobro, kad se zeli nesto postici onda moze drajveri, u suprotnom, moze i nesto drugo.:trust:
Imao sam bas tad AMD 7970 i znam bas dobro o tom legendarnom drajveru, koji je u principu bio odgovor na gtx 680 i kasnije sa 7970 ghz edition doneo je prednost u performansama. Ali je , kasnije se ispostavilo kao problem, doneo je i dosta losiji fremetime i gameplay.
Ono, AMD je radi nesto malo boljih performansi zrtvovao ovo drugo i mogu reci da sam i radi nekog tog loseg frametime-a i loseg minimalnog framerata i naglih padanja fps-a i nekih odredjenih bubica sa drajverima i presao na gtx 780.

Poslednja izmena:
Mislim da nece biti cut-dawn 980Ti, verovatno samo veci boost clock, videcemo.
Dobro, kad se zeli nesto postici onda moze drajveri, u suprotnom, moze i nesto drugo.:trust:
Imao sam bas tad AMD 7970 i znam bas dobro o tom legendarnom drajveru, koji je u principu bio odgovor na gtx 680 i kasnije sa 7970 ghz edition doneo je prednost u performansama. Ali je , kasnije se ispostavilo kao problem, doneo je i dosta losiji fremetime i gameplay.
Ono, AMD je radi nesto malo boljih performansi zrtvovao ovo drugo i mogu reci da sam i radi nekog tog loseg frametime-a i loseg minimalnog framerata i naglih padanja fps-a i nekih odredjenih bubica sa drajverima i presao na gtx 780.

Mozes li ti meni objasniti kako si ti u to vrjeme mogao znati da je driver doni losiji frametime? u to vrjeme ni cika Hilbert sa guru3d nije imao opremu da testira frametime na grafickim kartama a gle boze ti si provalio da je taj driver donio losiji frametime, bravo strucnjak cudno mi kako te nisam ranije prepoznao :D

A to za min. fps jednostavno nije istina gdje sam imao avg. veci i min fps je bio veci (a avg je bio veci u svemu sto sam probao zato i jeste ostao legendary driver), a to mogu i dan danas testirat i dokazat.

Techreport je prvi počeo sa frametime testovima, guru3d dosta kasnije.

Citiram sa drugog linka
"System setup

Our test setup is based on Intel X79 (MSI Big bang XPower II) with 8 GB of DDR3 ( Corsair 1600 MHz) memory. The processor is a Core i7 3960X clocked at 4600 MHz.
We use Windows 7 64-bit SP1 all patched up. Each card runs on the same PC with the same operating system clone. GeForce cards use the latest 314.22 WHQL drivers (download) and for AMD Radeon graphics cards we used the latest 13.3 Beta build 3 driver (download). Both NVIDIA and AMD have released these drivers being optimized for Crysis 3.
Let's head onwards to the next page where we'll look at the performance. "

Gdje vidis ovde da je test radjen sa 12.11 performance driverom?

Ti si tvrdio da je 12.11 driver donio bolje performance ali na stetu frametime
evo da te citiram opet sta si napisao
Samo ti meni objasni kako je 12.11 performance driver donio losi frametime kad u momentu izlaska 12.11 drivera nigdje nije bio test tog performance drivera iskazan kroz frametime u odnosu na starije drivere.
Samo ne znam kako ces se izvuci nemoj da upadnes u kontradiktornost, i nemoj mi te price internet bruji, samo dokaze i argumente, ovo sto si postavio nema veze s vezom jer se nigdje ne vidi test perfrormance 12.11 drivera u odnosu na starije drivere iskazan kroz frametime.

Cekam da vidim tvoje argumente kako je AMD sa 12.11 driverom zrtvovao gameplay i frametime da bi dobio na performansama? CEKAM CEKAM!!!

@Paradigma tacno tako techreport i pcper. su prvi poceli testirati latencije i nakon njihovi testova AMD je izbacio driver za frame pacing, ali on nesto tvrdi drugo da je 12.11 driver pogorsao frametime i gameplay, i da je amd na osnovu toga digao performanse, a za takvu tvrdnju ja bi bas volio vidjet dokaze.

Poslednja izmena:
Bas si uporan, nema sta.:)
Evo i @Kimins je u Paskal temi nesto rekao o ovom problemu, pa mozes i njega pitas.
Jooj, teras me sad da googlam, ne mogu bas svih detalja da se setim.
Da, to je taj Catalyst 12.11 legendarni drajver. Stvarno je dono boost u performansama, kako smo samo tada likovali nad Nvidiom, samo tako.:D
Pomenuo si taj Catalyst 13.2 beta i njegova glavna namena je i bila da popravi taj neki latency issues i te probleme koje su doneli predhodni drajveri, konkretno 12.11 drajver.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2296192
Ima ne net-u puno price o tome, pa moze da se pogleda. I da ne ispadnem pristrastan, koliko sam pratio, AMD je poradio na tom problemu narocito sa R 200 serijom i dosta se popravio, a verujem da ce i sa novom R 300 serijom jos vise napredovati i da ce se pribliziti dosta Nvidi-i na tom polju.

Poslednja izmena:
Bas si uporan, nema sta.:)
Evo i @Kimins je u Paskal temi nesto rekao o ovom problemu, pa mozes i njega pitas.
Jooj, teras me sad da googlam, ne mogu bas svih detalja da se setim.
Da, to je taj Catalyst 12.11 legendarni drajver. Stvarno je dono boost u performansama, kako smo samo tada likovali nad Nvidiom, samo tako.:D
Pomenuo si taj Catalyst 13.2 beta i njegova glavna namena je i bila da popravi taj neki latency issues i te probleme koje su doneli predhodni drajveri, konkretno 12.11 drajver.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2296192
Ima ne net-u puno price o tome, pa moze da se pogleda. I da ne ispadnem pristrastan, koliko sam pratio, AMD je poradio na tom problemu narocito sa R 200 serijom i dosta se popravio, a verujem da ce i sa novom R 300 serijom jos vise napredovati i da ce se pribliziti dosta Nvidi-i na tom polju.

Vidi nemam ja sta Kiminsa da pitam jos se u mene po podrumu vuku AMD karte od mininga pored R9 280X koju koristim... meni ne trebaju nicija iskustva ni misljenje sve imam pa mogu da isprobam i znam o cemu pricam.
Ne treabas da guglas izbacio si tvrdnju koja jednostavno nije istinita taj 12.11 driver je bio performance driver i donio je pored avg performansi i bolji min fps, i generalno bolje gaming iskustvo u odnosu na sve dotadasnje drivere, ti si tvrdio suprotno, ja sam te samo zamolio za argument da potkrjepis svoju tvrdnju argumentom nista vise... posto nemas argumenta i sve se svodi ljudi pricaju, bruji internet itd itd, mogu ovde da zavrsim polemiku.

Da jos dodam nije AMD sa R9 2xx serijom rjesio latencije nego je to ucinio sa Catalyst 13.8 beta od tada framepacing je sastavnio dio drivere, iscitaj malo techreport i pcper. oni su pioniri u tim testovima latencija vidices da je od 13.8 pa na ovamo amd-e konstantno radio na poboljsanju framepacing-a i konacno moze se reci da su neutralisali prednost koju je imala Nv, taj problem je jako tesko bilo ouciti golim okom na singl gpu- gotovo nemoguce jedino se primjetilo kod CF-a ili dual gpu karti, i dan danas Cf zaostaje za Sli po tom pitanju i ta cinjenica se svakako moze pripisati AMD-u i na tom polju su losiji od Nv, ali za singl gpu jednostavno stvari su se drasticno promjenile.

Nazad
Vrh Dno