Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

28nm nadolazece graficke karte iz AMD i Nv tabora nece donjeti nista novo mozda max 10% bolje performanse za istu lovu, ako bude i toliko, nista bez prelaska na 20nm, izbacaju karte da se jos bilo sta zaradi.

AMD ce sigurno kao nVidia nekada sa Fermijem da skrese potrosnju i ispegla arhitekturu. Dok cenim da ce nVidia da smo umnozi GTX 750 i da napravio dobru karticu koja trosi kao golf 2 :D

AMD vjerovatno ostaje na istoj arhitekturi pokusace da ispeglaju da skresu potrosnju, ali pitanje je hoce li uspjeti i na sta ce to sve liciti... Nv nastupa sa potpuno novom arhitekturom koja je namjenjena za 20nm, sad ce pustit neki chip srednje klase vjerovatno Gm204 zato sto nisu u mogucnosti da full Maxwell izbace u 28nm procesu.
Kad bude spreman 20nm izbacice onda refresh maxwela to je jedino put Nv, dok sa druge strane AMD-e bi se mogao naci u problemima dok ne bude spreman 20nm, nisam bas siguran koliko mogu ispeglat GCN arhitekturu da skresu potrosnju i dignu performanse.

Jos da dodam ovaj Nv chip srednje klase koji izbace u 28nm nece to nista biti spektakularno po pitanju performansi, jednostavno tesko je ocekivati da izbace full maxwell u 28nm sjetite se samo koliko su morali cekati da izbace full GK110 u 28nm.
Ne vjerujem ni da ce AMD nesto uspjeti da u okviru 28nm procesa podignu performanse, jednostavno za neki veci skok u pogledu performansi AMD i Nv trebaju 20nm proces, pogotovo 20nm proces je neophodan AMD-u iz razloga sto i onako Hawaii chip kao trenutno najjaci njihov chip trosi mnogo.
Ukoliko na neki nacin smanje potrosnju s obzirom na relativno malu povrsinu chipa amd-e moze da prosiri chip da napravi veci chip samim time i da digne performanse na veci nivo, ali opet ostaje zagonetka kako da smanje potrosnju u okviru istog 28nm procesa - moje misljenje vrlo vrlo tesko.

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce AMD izbacivati novi high-end chip u 28nm, to bi im bio treci GPU u okviru istog procesa. Pa evo i taj full hawaii XTX, ili kako vec, ispade patka (mada realno, odmah mi je tako i zvucalo).
Eventualno taj Tonga o kome se prica ce da se uklopi negde na mesto R9 280 sa smanjenom potrosnjom.
S druge strane, vec je izvesno da ce nVidia izbaciti naslednika GK104 u okviru 28nm Maxwell arhitekture i od njega se dosta ocekuje, najvise zbog power saving optimizacija Maxwell arhitekture. Ali opet mi nije jasno kako ga do sada vec nisu izbacili jer je od izbacivanja svog poslednjeg GPU-a (GK110) proslo 2 godine.

Ukoliko na neki nacin smanje potrosnju s obzirom na relativno malu povrsinu chipa amd-e moze da prosiri chip da napravi veci chip samim time i da digne performanse na veci nivo, ali opet ostaje zagonetka kako da smanje potrosnju u okviru istog 28nm procesa - moje misljenje vrlo vrlo tesko.

Ja sam isto tako pricao i za Fermi refresh, pa je nVidia napravila veliko iznenadjenje. Veruj mi uvek ima mesta za napredak, pogotovo jer velik broj cipova se dizajnira na brzinu i ne posvecuje se dovoljno vremena detaljima i zbog toga dolazi do problema "curenja" struje i velike potrosnje i zagrevanja.

Jos jedan razlog zasto se nece cekati 20nm za novu generaciju je taj sto 20nm proces nece doneti ni priblizna unapredjenja koja vi ocekujete. Osim sto se pokazao kao jako problematican proces, TSMC 20nm uopste ne donosi velike pomake na polju smanjene potrosnje. Zato se vec sada prica o 16nm FITFET koji bi trebao za dve godine da se koristi u proizvodnji grafickih.

Naravno, goldi nista od ovoga ne zna jer cita kojekakve izvore tipa kurir.

Jos jedan razlog zasto se nece cekati 20nm za novu generaciju je taj sto 20nm proces nece doneti ni priblizna unapredjenja koja vi ocekujete. Osim sto se pokazao kao jako problematican proces, TSMC 20nm uopste ne donosi velike pomake na polju smanjene potrosnje. Zato se vec sada prica o 16nm FITFET koji bi trebao za dve godine da se koristi u proizvodnji grafickih.

Naravno, goldi nista od ovoga ne zna jer cita kojekakve izvore tipa kurir.

Evo recimo da ja ne znam nista, ali isto tako sa sigurnoscu mogu reci da ni ti nemas pojma niti bilo ko drugi, dok neka karta ne izadje u 20nm procesu, nece se znati koliko zaista postoji unapredjenje u odnosu na 28nm.

@Gorth moguce je da se desi iznenadjenje samo nekako Nv je ipak malo ispred AMD-a kad se radi o optimizacijama, amd-e sve nekako imam osjecaj da gura na silu.
Svakako ce biti zanimljivo vidjeti sta AMD-e moze u okviru 28nm procesa. Mozda da imaju neku arhitekturu spremnu kao Nv sto sprema Maxwela onda bi rekao ima nade ovako nisam bas optimista da AMD-e u okviru 28nm procesa moze da napravi neko veliko iznenadjenje.

Postao si gori od PCbeasta, prestao si da pratis vesti sa hardware sajtova a samo pametujes "sta ti mislis da ce biti". Ne znam ni ja sta ce biti sa sigurnoscu, samo prenosim sta pise internet (bez da dodajem sopstvena prorocanstva).

Internet glasina je Tonga u avgustu/septembru.

Ne moze vala gori od njega :D istina ne pratim nesto puno u zadnje vrjeme, ali i ne vjerujem puno u te glasine jer stvarno lupetaju dok ne vidim da AMD ili Nv nesto sluzbeno ne izbace sve te glasine ne shvatam ozbiljno ;)
Sad pametovanje hmmm sirok pojam, mozes nazvat kako hoces ali ova teme kao i forum su da ljudi iznose misljenje, da vode dialog iznose zakljucke itd itd

Poslednja izmena:
Po kojem rezonu je ugurase kao 285?
trebalo bi da nosi oznaku 275.

Jedino ako nekim cudom bude bila jaca od 280, a slabija od 280X. :d

ne vidim nikakvu svrhu ove karte opet izbacaju tahiti chip ovaj put pod nazivom tonga uz uzu magistralu od 256bita i brzu memoriju.
U principu R9 285 imace iste performanse kao HD7950 ili R9 280, sve ce zavisiti od brzine gpu-a
Izbacaju R9 285 tonga pro (tahiti pro) chip sa uzom magistralom (vjerovatno jeftinije ih izadje) i brzom memorijom.
Sve preko 200€ za ovu karte je previse.

Mnogo dugo se čeka na stvarno nove i neki pomak. Razvlače jer nVidia razvlači sa svojim i tako u krug...

ne vidim nikakvu svrhu ove karte opet izbacaju tahiti chip ovaj put pod nazivom tonga uz uzu magistralu od 256bita i brzu memoriju.
U principu R9 285 imace iste performanse kao HD7950 ili R9 280, sve ce zavisiti od brzine gpu-a
Izbacaju R9 285 tonga pro (tahiti pro) chip sa uzom magistralom (vjerovatno jeftinije ih izadje) i brzom memorijom.
Sve preko 200€ za ovu karte je previse.

Otkud ti znas da je u pitanju Tahiti? Jel radis u AMDu ko Nedjo, mozda?

Ako se zove Tonga, onda nije u pitanju Tahiti. Ne daju oni bezveze radne nazive chipovima, radi fazona, da bi raja imala cime da se zabavlja.

Poslednja izmena:
Sta se desilo sa HD 7870XT? Jel to nije dozivelo rebrand?

Ja otkad sam cuo onu razocaravajucu vest da je glasina o full XTX Hawai chipu bila ipak samo-glasina, izgubio sam volju i da pratim topic..kakva Tonga, kakvi bakraci, kome bi takva karta uopste bila namenjena, taj segment je i najbolje pokriven kako crvenim tako i zelenim kartama, stvarno ne vidim poentu, posebno sto ce zeleni uskoro nakon predstavljana GM 204(za koji dan) izdominirati u sferi niske potrosnje sa svojim derivatima tako da bi Tonga vrlo brzo mogla da se nadje in the middle of the nowhere.

Mislim da je AMD zakasnio s ovom kartom, tj-nisu ocekivali da ce nV ovako brzo izaci sa GM 204. Nista sto se vec nije desavalo u proslosti, i ranije su ih hvatali u raskoraku.

Polako, još nisu izašli. Drugo pitanje je da li će postići da popune potražnju. A AMD koristi zadnju priliku da nam prodaje isto ******.

Ova 750Ti je pokidala AMD sto se tice potrosnje/performasi, mislim da ce zeleni sto magny_cours kaze, da ih uhvate u raskoraku i ovaj put.

2GB je OK za 1080p gaming, jedino moze zafaliti ako user oce bas da podigne MSAA na maximum.

Slaba kartica da bi joj koristilo 3GB i više. Bilo bi nepotrebno. Kao 270x 4GB varijanta, ničemu ne služi.

Popularno je to krkanje RAM memorije na kartice koje to ne mogu da iskoriste, narocito u onom entry lvl segmentu, tipa 7730 4GB GDDR3. Ocigledno pali taj fazon kod kupaca... :S

Znam, samo bilo kome ko se pola razume, je očigledno da mu to ničemu ne služi.

Glavno pitanje je, zasto samo 2 GB RAM. To je malo za kartu nove generacije koja bi trebala da kosta 200+ dolara. Cak i da je u pitanju GDDR6, opet nema smisla.

Gde bre 2GB malo?
http://tpucdn.com/reviews/MSI/GTX_680_Twin_Frozr_III/images/crysis2_5760_1080.gif

2GB je jer su smanjili mem kontroler, uprostili ga da bude 256bit. Smanjuju čip i dižu klok, a oznaka ne znači da će po performansama u svim uslovima biti između 280 i 280X ali će sigurno trošiti primetno manje struje i biće jeftinija za izradu.

2GB je OK za 1080p gaming, jedino moze zafaliti ako user oce bas da podigne MSAA na maximum.

Jedina PC igra koja se moze nazvati next gen portom je Watch_Dogs. Ne znam kakva je situacija sa poslednjim patchem, ali igra je bila jako gladna VRAMa. Nisam ni mislio na aktuelne igre kada sam rekao da je 2GB malo (doduse za modovan Skyrim je malo). Posto verujem da ce Sony sledece godine da napravi povecu razliku u odnosu na Xbone, mislim da ce multiplatforme stizati sa PS4 na PC a to znaci da ce na Ultra setovanjima trositi puno VRAMa.

Slaba kartica da bi joj koristilo 3GB i više. Bilo bi nepotrebno. Kao 270x 4GB varijanta, ničemu ne služi.

Otkud znas da je slaba kada ne znamo koliko ima shadera? To sto je uza memorijska magistrala ne znaci nista, stavice 7 Gbps cipove i umanjiti razliku. Sa takvim memorijskim cipovima uz 256-bit bus karta bi ostvarivala protok od 224 GB/sec sto je samo 7% manje od Radeon R9 280 (240 GB/sec). Da je sirina busa toliko bitna stavka danas bi se igrali sa GTX 285 ili 2800XT.

Kad bi u igre stavljali texture vece rezolucije itekako bi trebalo vise Vrama. Primer su hires texture modovi popularnih igara.

Nazad
Vrh Dno