Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Budzet mi je bio taman toliki da sam narucio ovu karticu (AMD Radeon R7 260X Gigabyte 1GB GDDR5) i da dodam jos jednu 1GB ddr2 memoriju u slot! Opis masine imate u profilu a mene ineteresuje onako laicki,posto sam do sada imao Ati radeon HD 4850 512mb i sa njom,ono sto ja igram a to su sportske igrice(pes14,fifa14,nba 2k14) Igrao na High na max rezoluciji za ovu karticu (1680x1050) i sve je islo kao podmazano,interesuje me da li cu moci sa ovom novom da igram ta izdanja za 2015 godinu?! I onako okvirno sta mogu da ocekujem od nje uz ovu moju konfiguraciju ,)

Budzet mi je bio taman toliki da sam narucio ovu karticu (AMD Radeon R7 260X Gigabyte 1GB GDDR5) i da dodam jos jednu 1GB ddr2 memoriju u slot! Opis masine imate u profilu a mene ineteresuje onako laicki,posto sam do sada imao Ati radeon HD 4850 512mb i sa njom,ono sto ja igram a to su sportske igrice(pes14,fifa14,nba 2k14) Igrao na High na max rezoluciji za ovu karticu (1680x1050) i sve je islo kao podmazano,interesuje me da li cu moci sa ovom novom da igram ta izdanja za 2015 godinu?! I onako okvirno sta mogu da ocekujem od nje uz ovu moju konfiguraciju ,)

Od sportskih simulacija bi sve trebalo da ide lagano i za 2015. :D

bedezld ,

260x na defaultu ima malo bolje performanse od hd6950, a to je prilično impresivno. sve navedene igre će raditi na ultra setingsu, pogotovo u 1650x1050.

Kako to kad je sporija za nijansu od 560Ti, a 560Ti je za nijansu sporiji od 6950?

A dobro, sve tri su tu negde, zavisi od igre. Mada ima sajtova koji favorizuju 6950, npr techpowerup. Kad se OC ukljuci u pricu onda definitivno 260x, 6950 je slab kloker.

http://anandtech.com/bench/product/1061?vs=1044

dodaj na to da se 260x izuzetno dobro overkokuje bez dizanja napona.

Uu ala si ubedljiv..nije fer, savetujes nekome da kupi istu kartu kao i ti samo sto si se ti zaleteo :)
a realno preporuka u svakom drugom smislu nema veze s mozgom.

Kao prvo ima u E..i-u na akciji 270x za ~130€, a jedina druga karta posle 270-ke koja moze da posluzi za fino igranje je Radeon 265 2GB,
a 260 je smece neopevano..

Radeon 265(256bit i 32rop...) vs 260(128bit i 16rop)..

Nisu igre koje je covek naveo ali samo da se vidi razlika u snazi koja je bitna za 1680x1050 rezoluciju takodje..

61103.png

61091.png

61100.png

Nije se zaleteo iz prostog razloga sto ta cena za 270x nije realna, iznudjena je velikom zalihom s jedne, a malom potraznjom s druge strane zbog prestanka mininga. Uostalom, ta cena ce trajati samo par dana. Dakle, ne moze da bude neki reper u diskusiji. S druge strane, cak i da se uvazi taj stav, on je post napisao prekjuce, a grafika je na prodaji po toj ceni od juce.

http://hardware.benchmark.rs/hardware_vesti/amd_ce_objaviti_hawaii_xtx_gpu

O ovome je bilo davno govora pre nego sto su izbacili Hawaii XT ocito je ovo bio kec u rukavu na Nvidijin odgovor otkljucavanje GK110 odnosno izbacanje Gk11o full chipa (GTX780Ti).
Amd i jeste zamislio da Hawaii XT chip suprostavi tadasnjem Titanu, nadam se da ce nakon izbacanja full GK110 chipa da AMD izbaci Full Hawai chip da vidimo sta moze kepler vs GCN.

Kepler je istorija. Sta bi sa AMD Tonga? Jel ce da pumpaju potrosnju ili je smanjuju? Jel ima AMD odgovor na Maxwell?

Kazu da uporedo sa hawaii XTX chipom rade na jos jednom to je valjda taj odgovor na maxwell, ali ni maxwell ni taj novi amd-ov gpu nece pre kraja 2014 a kako to cesto biva nece to pre 2015.

Nije se zaleteo iz prostog razloga sto ta cena za 270x nije realna, iznudjena je velikom zalihom s jedne, a malom potraznjom s druge strane zbog prestanka mininga. Uostalom, ta cena ce trajati samo par dana. Dakle, ne moze da bude neki reper u diskusiji. S druge strane, cak i da se uvazi taj stav, on je post napisao prekjuce, a grafika je na prodaji po toj ceni od juce.

Sve jedno je super šansa za sve one koji su je iskoristili. Interesuje me zašto kažeš zbog prestanka majniga ?

Kao i 295X2. Cena 800 evra.

Kazu da uporedo sa hawaii XTX chipom rade na jos jednom to je valjda taj odgovor na maxwell, ali ni maxwell ni taj novi amd-ov gpu nece pre kraja 2014 a kako to cesto biva nece to pre 2015.

Na koji chip mislis kad kazes odgovor na maxwell?

Koliko znam, nova serija (3X0) Pirate Islands u 20nm je rival maxwell-u, zakljucno sa flagshipom Bermuda XTX sa 4224 sejdera, 264TU i 96 ROP-va(sto zvuci monstruozno jako u odnosu na pretpostavljene maxwell performanse), uz zadrzavanje 512 bit (sve prema onom leaku od WccfTech-a).

E sad, moguce da posto kako se cini maxwelli nece u 20nm odmah, da ce i AMD izbaciti nesto pre Pirata.

U svakom slucaju, cini se da nV nece biti u prilici da sa GTX880 odradi scenario kao sa 680GTX kada su mid rande kartu zacenili kao suvi high end jer ce ovaj put AMD imati daleko daleko jacu ponudu nego HD7970 u vreme izlaska 680-tke.

Poslednja izmena:

Ako sam dobro procitao nece biti referentni sto je jako dobra stvar odma ce partneri izbaciti svoje karte.
Mislim da sapphire vapor tri-x moze bez problema ohladiti i ovaj nadolazeci singl gpu, sigurno da ce asus, msi odraditi korektan posao ipak bi ovo mogao biti najbrzi singl gpu do pojave maxwela i pirata, a mislim da se to nece desiti pre 2015.
Mislim da ce amd partneri da odrade dobra hladjenja za ovaj full hawaii chip jer vec imaju iskustva sa "vatrom" :D, samo ce biti bitna cjena, performanse se vec mogu naslutiti, duboko sam ubjedjen da ce uspjeti ohladiti kartu samo znaci jos cjena.

@magny mislim ako Nv izbaci maxwel u 28nm (za sta jos nema potvrdjeni informacija jer najvaljuju vec godinama maxwel kao nasljednik keplera u 20nm) vjerovatno onda odgovor amd-a bice pirati u 28nm.
Ako nv bude prisiljena da potpuno novu arhitekturu izbaci u 28nm, onda ce i amd-e biti prisiljen da izbaci pirate u 28nm.
Kako ce to amd-e izvesti ne znam jer o piratima gotovo da se nista ne zna, pogotovo u smislu potrosnje.
Postoje glasine da amd-e pored ovog full hawaji chipa radi na jos jednom chipu koji je dosta efikasniji po pitanju potrsonje - to su valjda pirati nema sta drugo da bude i to je vjerovatno konkurent maxwel chipu, mada opet kazem ja ne ocekujem ni maxwell ni pirate pre 2015g, jedino da bas 20nm ne bude ni tad spreman pa da se amd i nv odluce da ih izbace u 28nm procesu.
Mislim da ce biti jako zanimljivo i puno najava i preokreta pocetkom 2015g bar kad su u pitanju maxwell i pirati.

Full hawajac :D
Nesto se suskalo da bi se mogao ovaj XTX raditi u 28nm Globo procesu, mozda bude imao i taktove preko 1ghz, mozda se amd-e odluci za memoriju koja radi na 1500mhz umjesto 1250mhz kod R9 290X
Bilo kako bilo ovo je direktan rival full Gk110 chipu.
Da li ce biti ispod 700$?

Stavice sigurno memoriju da radi na 1500 ako srede GPU cip da moze da podnese tako visoke frekvencije iste. Sa tako sirokom magistralom, to bi trebalo da donese solidne benefite.

Poslednja izmena:
Stavice sigurno memoriju da radi na 1500 ako srede GPU cip da moze da podnese tako visoke frekvencije iste. Sa tako sirokom magistralom, to bi trebalo da donese solidne benefite.

+1 istog sam misljenja dobro bi legla memorija od 1500mhz na 512 bita ipak ce ovo biti oko 10% brza karta od R9 290X sa brzom memorijom i mozda taktom Gpu-a od 1050mhz moglo bi dobiti ubrzanje od 15% u odnosu na R9 290X

Jel se zna kad ce se pojaviti nove serije amd i nvidia grafickih karti? Jel postoji neka najava oko toga?

Ima vreme do 20nm. :)

Cekam 20nm graficke, a 16nm finfet ce 99% biti koriscen samo za male low-power SoC/APU-ove. Taman ce tada i AMD krenuti da fab-uje svoje ARM procesore.

28nm nadolazece graficke karte iz AMD i Nv tabora nece donjeti nista novo mozda max 10% bolje performanse za istu lovu, ako bude i toliko, nista bez prelaska na 20nm, izbacaju karte da se jos bilo sta zaradi.

Nazad
Vrh Dno