Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

moguce da mu napajanje riknjava, jeste kvalitetno ali opet ... moguce je :)

Samo ~28FPS razlike izmedju OC-a 290x i moje Lightning.. :trust: Da nije malo ?

BTW Sta je sa temperaturama u gornjem desnom uglu :D

Kako mislis 28 koliko tvoja izvlaci? ova sa slike koliko mogu vidjet radi na 1330mhz sto je brutalan klok.

Imas u e.. za 41k...

lol

Improving air outflow on the Radeon R9 290X, all hail Dremel

aSzp66V.jpg

https://twitter.com/codinghorror/status/393877070117220352/photo/1

I have two 290X in crossfire and both of 'em have this easy mod. *Massively* improves cooling performance, reduces noise, and keeps the cards at 1000 Mhz even over long play sessions.

http://techreport.com/discussion/25...-ti-graphics-card-reviewed?post=776154#776154

:lol:

Ala je izmodovao, svaka mu cast!

LOL pa sta je postigao jedan stepen :D

LOL pa sta je postigao jedan stepen :D

Piše lepo:

I have two 290X in crossfire and both of 'em have this easy mod. *Massively* improves cooling performance, reduces noise, and keeps the cards at 1000 Mhz even over long play sessions.

U prevodu:

Sa dve R9 290X u CF uz pomoć ovog "modovanja" je dobio ogroman dobitak po pitanju hlađenja, smanjene buke i obe kartice mu rade na 1GHz.

Od kada su izašle 290-ke sam se pitao šta je uzrok lošeg hlađenja. Telo hladnjaka gotovo sigurno nije jer dovoljno masivno i ima Vapor Chamber. Ostaje ili loš ventilator ili ovo - nešto blokira izbacivanje vrelog vazduha. Gornji DVI port i manji prorezi za ventilaciju.

Pa sam princip tunelskog hladjenja je problematican jer trazi veliki protok vazduha sto je =velika buka i dobar proracun izbacivanja toplog vazduha, drugo nije ravnomerno hladjenje cipa jer je bliza strana hladnija od druge

Piše lepo:

U prevodu:

Sa dve R9 290X u CF uz pomoć ovog "modovanja" je dobio ogroman dobitak po pitanju hlađenja, smanjene buke i obe kartice mu rade na 1GHz.

Od kada su izašle 290-ke sam se pitao šta je uzrok lošeg hlađenja. Telo hladnjaka gotovo sigurno nije jer dovoljno masivno i ima Vapor Chamber. Ostaje ili loš ventilator ili ovo - nešto blokira izbacivanje vrelog vazduha. Gornji DVI port i manji prorezi za ventilaciju.
Ma znam nego se zezam :) Inace ko ce pametan da sece karticu i da ostane bez garancije zar nije bolje malo sacekati nonreferentne modele;)

Ma mogao je mnogo lepse to da odradi samo nije bas strucan skine ceo lim nosac i od neke stare karte stavi drugi samo sa delom za nosenje i bog da ga vidi

Moglo je to jos bolje i bez unistavanja da se uradi, da skine ceo lim, i da napravi nov ovaj desni deo sto je ostao za pricvrscivanje karte za kuciste..

Sta reci seljak nije odneo da mu majstor napravi drugi lim sa vecom rupom tako nebi ostao bez garancije. Samo veliki blam za AMD sto nije odradio protok kako treba ;)

Tom liku ocigledno garancija nije bitna

Ovde se lepo vidi da je tako...

untitled-2.png

Da su dali nekom studentu za seminarski rad temu "naparavi hladjenje za graficku kartu" bolje bi odradio nego cjeli tim inzinjera AMD-a.
Imali su dobar chip *****ali su ga sa hladjenjem, karta cak i u uber modu spusta taktove
http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_290X/30.html
Cim dodje do 94C temperatura, taktovi dole i onda ne daje ni performanse koje bi mogla dati, a da ne govorimo jos o OC-u sa ovakvim hladjenjem potpuno neupotrebljivo.

Bruka i sramota za AMD da stavi ovakvo hladjenje i pusti ga u prodaju. Kao da nisu ni istestirali kartu, nego da korisnici moraju brusilicama da je seku da ne bi obrala referentne klokove a OC da im i ne pada napamet.
Stvarno student za seminarski bi bolje osmislio hladjenje, da su fen trebali da osmisle ubili bi nekog.

Sad gledam ni titan nema nista veci otvor, ali zato pozadi ima otvor i izbacuje vazduh i na zadnjoj strani karte, a 290 gura tolotu sa naponske na gpu itd......

Anandtech-ove brojke 290X Uber fan setting vs 780Ti

nv-amd.png

290X je malo brzi. :Klanjanje

Ma iste karte ce to biti kada se sve slegne.. Ne moze jedna strana da ima nesto bolje, pa ce ova druga uvek da pravi balans (koja god to bila) ... Prost i jednostavan trzisni plan..

@DieHard: Odmah sam ti nas'o jednu gresku: COH 2560x1440 max med AA, napisao si 43 za AMD a treba 42.3 :D

Dalje, po meni nema smisla ove karte testirati sa bilo sta sto je manje od max setovanja i neki AA, tako da testove sa medium i low setovanjima bih ja iskljucio.
Takodje, testove sa 4K rezolucijama gde grafike bacaju oko 30 FPS treba izdvojiti i posebno komentarisati jer to nije dovoljan fps.

Ostaje da je u 2560x1440 sve na max+AA GTX 780Ti brzi za 7,5% sto se poklapa sa techpowerup testom ;)

Ja mislim da UHD treba testirati sa slabijim podesavanjima jer ako se odvrnu detalji ni jedna ni druga karta ne mogu da zadovolje ugodno igranje.
NA UHD manja je razlika izmedju karti dok na 1080p 1200p 1440p 1600p krece se od 7-8% u korist GTX780ti.
Treba AMD-u jedan FUll hawajac da bi parirali GTX780 ti na rezolucijama 1080-1600p.
Za UHD svakako ni jedna karta nije sposobna da tjera sve na max.

Poslednja izmena:
Ja mislim da UHD treba testirati sa slabijim podesavanjima jer ako se odvrnu detalji ni jedna ni druga karta ne mogu da zadovolje ugodno igranje.
NA UHD manja je razlika izmedju karti dok na 1080p 1200p 1440p 1600p krece se od 7-8% u korist GTX780ti.
Treba AMD-u jedan FUll hawajac da bi parirali GTX780 ti na rezolucijama 1080-1600p.
Za UHD svakako ni jedna karta nije sposobna da tjera sve na max.

Dovoljno je i da se pojave nereferentni modeli R9 290/290X i parirace sasvim lepo.

pariace, ali kad se pojave Nonreferentne GTX780ti opet ce razlika ostati ista, mozda cak i veca jer djeluje da GTX780ti ima veci OC potencijal.

Kako kad GTX780ti vec sada ima hladjenje reseno vrlo blizu nonreferentnim kartama, tu ce razlika biti minorna ako je uopste i bude, dok kod 290X zbog katastrofalnog kulera, OC potencijal ne da ne postoji nego karta i obara taktove neretko i na 700tinjak MHz.

Po meni, nema sanse da razlika bude veca nego samo manja i to daleeeeeko daleko manja, cak mislim da ce jedan npr DCII ili Vapor biti u egalu sa 780Ti.

Vrh Dno