Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Hoce, SLi ili CF. 2x R9290 za 700EUR resava stvar uz blagi OC. Ako su monitori 4000$ onda nije frka dati 700EUR za grafike. Tako je bilo i sa 2560x1440 rezolucijom, trebale su 2x 7950 da to sve radi ili 2x GTX670 recimo.
uzmi jos u obzir da ti sa tom rezolucijom bilo kakav AA nema nikakvog smisla i dobices iskljucivanjem istog jos bar 10-20%, negde i vise, zavisi gde su sta ukljucili u testu. U velikoj vecini naslova imao bi prosek od 50-65fps uzevsi sve u obzir, a sa jos jacim kartama tipa overklokovani GTX780SLi ili neki buduci ASUS R9 290X CDII da i ne govorimo ;)

Baci pogled:

http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r9_290_crossfire_review_benchmarks,21.html

Poslednja izmena:
http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r9_290_review_benchmarks,29.html

evo testovi u 4k, ****te 20 fps, nece skoro se napraviti graficka da potera igre u 60+ fps-a

S obzirom da 4K monitor košta ko šest high end grafičkih onda su performanse više nego odgovarajuće u toj rezoluciji.

Edit: Preteče me Goran.

Edit2: Najveća tuga je što BF4 na raspalom Xbone radi u 720p pri 30 fps dok na R290X/Titan radi u isto toliko fps ali u osam puta većoj rezoluciji i uz bolji kvalitet grafike (jača setovanja).

Poslednja izmena:
Tebe smatram razumnim covekom, blago naklonjenom nVidiji kao sto sam i ja bio ranije. Mozes li, molim te da mi objasnis ovo, ja ne razumem:

"Vi bi da GTX780 (referentni) kosta kao i R9 290? Pa nije ni nVidia luda da takvu kartu daje za te pare u odnosu na ono sto konkurencija nudi !
Realno GTX780 i treba da bude skuplji jer se proizvodi porede po svom ukupnom kvalitetu i mogucnostima a ne samo na osnovu sirovih performansi
"
koji je to kvalitet, kako se to meri?

Ne znam, nisam ja napisao, pitaj njega :D
Valjda misli na to da se jednako vrednuju i druge stvari kao sto su zagrevanje, buka..Za mene su performanse uvek na prvom mestu, to nikad nisam krio. Ali ako su one dobijene po svaku cenu, onda to moze malo da pokvari utisak.

Visoke cene nVidia karti nikad nisam opravdavao. Samo ponavljam - na ovom forumu sve vise vidim da se nVidia posmatra kao neko ko zna samo da dere a AMD je spasilac i ne daj boze da se samo i pomisli da oni mogu da se bave pilicarskim forama.

Izgleda da nece biti neki problem za AMD partnere da ohlade R9 290(x):
Update: Based on your feedback, I took the IceQ X2 cooler off the HIS Radeon R9 280X and stuck it on our R9 290 sample. Cooling was dramatically improved. The FurMark stress test maxed out at 76 degrees while the card never exceeded 63 degrees in Crysis 3 and Battlefield 4. So it seems as expected the board partners will be able to solve the heat issues of the reference card.
http://www.techspot.com/review/736-amd-radeon-r9-290/
Evo tog HIS cooler-a:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814161412

FurMark je besmislen izbor za stres test radeona jos od 4xxx serije:)

Poslednja izmena:
... od svih testova koje imam furmark kod mene pokazuje najvise temperature, heaven je 4-5C nize isto tako i warhead... 3d-mark jos nize.
Ako ima neki test konkretno bas me zanima pa da probam.

Pa, ostaju igre...za "power viruse" kao sto je FurMark AMD je odavno nasao resenje...

Zavisi, ako se ugasi zastita onda ce da greje itekako, ako se Powertune ostavi na nuli obarace klok i nece zagrevati toliko, ako se stavi na +20% radice na maksimalnom kloku. E sad ne znam kako je na novoj R9 290X jer je tu Powertune izmenjen, verovatno ako se stavi na Uber mod i podesi Power limit na maksimum, verovanto Furmark moze da je ugreje dobro.

Mada po meni je bolji nacin neku zahtevniju igru uzeti, gde GPU radi na 100% opterecenja i tako izmeriti max. temperaturu.

Poslednja izmena:
FC3 je odlican grejac i mucitelj za graficke.

Ma cooler je slab a R290X obara klok cim se ugraje previse. Kako razni primerci chipova imaju za nijansu bolji ili losiji kvalitet, tako klok brze ili sporije pada. Naravno, najbolje primerke su poslali na test, gde klok nije puno padao, dok kod nekih kupljenih primeraka brzo pada. To je to. Kad se budu pojavili nereferentni cooleri videcemo da li je ovo ispravljivo sa boljim hladjenjem ili ne. Pre toga bi se ustrucavao od kupovine R290(X).

Zna li se koji su asic quality na 290X kartama :p

Vazda ti tenkju.

Na OC forumu ih ima bas dosta koji je voze na stock hladnjaku. Izgleda im buka ne smeta. :)

Poslednja izmena:
Vazda ti tenkju.

Generalno slabo se klokaju sa referentnim hladjenjem vjerovatno cip radi na visoki 95C logicno da ne moze ostvariti neki OC mislim da je ovaj lik koristio ACC Extreme koji drzi kartu ispod 70C i onda je OC moguc heaven je radio sa 1330/1700 to su nevjerovatno veliki taktovi za HIgh end Gpu 330mhz za Gpu 450mhz za memoriju... sto bi rekli ovi iz Zelenog tabora Bolesno :D :D :D

A ima i ovoga velika lutrija ove 290 ke :D

Moze se desiti da je i neispravna koliko sam skonto poslao je kartu na reklamaciju, a moze se desit da je i napajanje krasha mu i u igrama i u furmarku.

Ima jos problema uglavnom je trolovanje karte a kod ovoga isgleda nije ispravna uopste :d Zato valja sacekati neko pristojno hladjenje bolju naponsku i td.

Poslednja izmena:
Nekom je ovde puko titan. I sad treba razglabati o tome kako je to "loša" karta? To nikom ne pada na pamet.

Mislim da je kod @*******og jedini primjerak Titana na forumu :d, desava se nista cudno zato je tu garancija crkne daj drugu i sve ok ;)

Vrh Dno