Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Kod Mantle je najvaznije bila prica cross-platform, pri cemu smo svi pretpostavili da to znaci console/PC crossover sto bi donelo ogromne ustede u development procesu za razvojne timove igara i obezbedilo brz i kvalitetan port konzolnih igara na PC

Ne nismo svi to mislili jer to nije moguce. Odakle ikome ideja da ce cist AMD-ov code da trci na konzoli. Poenta je da Mantle sto je vise lici na API sa konzole i da na Windowsu/Linuxu omoguci direktniji pristup metalu sto bi povecalo performanse.
Pod crossplatrofm ocekujem da izadje i za linux i to sto pre.

Imamo DirectX programere koji rade u directX-u vec vise od deceniju i sad ce neko da sedne i razvija za Mantle - hoce boli ih.
Pogledaj malo bolje sta sad imamo u praksi. Ti programeri koje spominjes razvijaju za konzolu na kojoj je kako kazu DitectX iako nije pa onda rade port na windows verziju DirectX-a.
Ocigledno razvojne timove boli taj prelazak sa "DirectX" na DirectX pa traze da se to olaksa i to je ono sto AMD pokusava da ponudi.

Ovo implicira na poveci TDP!To je ono sto sam ranije govorio.
Prosirenje chipa ce osetno podici i potrosnju a samim tim i temperaturu.
Vodjeni primerom Ghz vrlo lako se dodje do zakljucka.
E sad ovaj novi dizajn hladjenja koliko sam video ima dovoljan ucinak na ovim
rebrend modelima ali ce po svemu sudeci da se namuci sa Hawai!
http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_r7_260x_r9_270x_280x_review_benchmarks,11.html
Bar za sada ide tim putem..

Nego kad su konacno testovi?Jel NDA istekao?

Old skul temperature :)

500$cena pls

Poslednja izmena:
malo slabija od titana, korektna grafa, samo da cene budu korektne :D

Al srce struju :p...

Trebalo je razdvojiti teme, tj. da jedna bude samo za R9 290X. Ovako kad neko postavi neki link, ponadam se da je Hawai, kad ono R9 280X aka 7970, koji sam citao pre skoro dve godine :D

Ok, znaci trenutno kod nas se moze naci:

SAPPHIRE R9 280X 3GB GDDR5 OC DUAL-X 1020Hz clock
SAPPHIRE R9 280X 3GB GDDR5 OC Vapor-X 1070 clock
R9 280X MSI GAMING 3G 1050Hz clock

Par pitanja:
1. zna li se kada ce mnogo hvaljeni ASUS R9 280X DirectCU II TOP stici kod nas i posto ce biti otprilike?
2. da li bi se ovaj prvi saphire "dual-x" mnogo mucio [najjeftiniji model, najslabiji cooler] ako bi ga stavio da radi u 1100Hz, posto je to klok na koji zelim da stavim ma koji 280X uzeo. Ovaj model bi najradije uzeo jer bi mi bas taman jedva stao u kuciste...
3. Imam trenutno 630W napajanje, sto je vise nego dosta za jedan 280X i ne-klokovan FX8350. Da li bi mi to napajanje bilo dosta za stock clock R9 290 [bez X]?

Hteo bih da castim sebe penzionisanjem starog 6870 radeona pre nego sto stigne Batman Arkham Origins, nije ostalo jos puno vremena [mada objavljivanje povoljne cene od R9 290 bi moglo da mi poljulja planove].

Poslednja izmena:
Čekaj da vidiš šta će biti sa 290(X). Cena, performanse, potrošnja. Ja sam u sličnoj situaciji.

Nego za Betmena bi ti bolje legla nvidia zbog PhysX-a :)

I mene to zanima...

Asus R9 280X DCIItop do sada najbolji model kako po pitanju hladjenja tako ima i mogucnost podizanja napona sto automatski dize OC marginu do neki 1250mhz!!! karta koristi i hynix memoriju mada je OC lutrija, ali generalno ovaj model treba da ponudi fine OC mogucnosti, uz hladjenje kakvo ima ne vjerujem da ce ispod 300€ da kosta na domacem trzistu.

270X nema vise ni na jednom sajtu prodavnica koje su ih imale.

Saće da se vrate... Skuplje naravno :)

LOL kakvo dno od article-a, cisto vijanje clickova i izvrtanje cinjenica.

Normalno da konzole nece imati Mantle, oni imaju svoje specijalno napravljene API-e koji su jos brzi i optimizovaniji od bilo cega sto ce ikada biti na PC-u. Konzole imaju fixni hardver, i zbog toga API moze da bude dosta brzi. Obe konzole imaju po 2 nivoa API-a, low level za najbolje preformanse i wrapper oko njega koji ce koristiti developeri koji ne zele da se pate sa optimizacijom [indies].

Ne znam samo koja budala je mogla da zamisli da ce Mantle biti na konzolama... Sure slican je, omogucava bolje iskorisenje hardvera na PC-u koristeci lekcije koje je AMD odradio dok je pravio nove konzole, laksi porting console code-a na PC, ali nema Mantle sta da trazi na konzoli.

Zasto uopce spominjes tako nesto i u tom kontekstu kada znas da je konzola zatvoreni sistem? Nema logike.
Jeste, zatvoreni sistem ima bolju optimizaciju, ali oko toga je stvoren veliki hype. Da bi na konzoli dobio podnosljiv fps moras koristiti gomilu trikova koji umanjuju kvalitet grafike, a razlog je zastarjeli hardver. Na PC-u se to tako ne radi. Trikovi se manje koriste jer se grafika gura naprijed. Ta optimizacija na konzolama je ustvari jedan veliki mit.

Low level API ne moze popraviti neciji los kod, tako da niti Mantle nije nikakav garant boljoj optimizaciji. Isto vrijedi i za konzole.

samo jos da negde stigne asus ili toxic verzija 280x i uzimam ih :/
sta mislite za koliko dolaze ?

Vrh Dno