Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Meni je nekako najrelevantniji test na techpowerup, sve sabrano u 1920x1080

http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_280X_Gaming/26.html

GTX770 101%
R9 280X 98%

razlika 3%, u sustini identicno dobijate i sa jednom i sa drugom kartom, cak se i slicno overklokuju, moze se na obe dobiti 10-15% i to je to. Po svemu izjednacene karte., medjutim cenom nisu izjednacene, zato je NVidia najavila snizenje i mislim da ce posle toga i to biti "tu negde"..

Ma pojeftinice one, nije problem, samo sto ce to trajati mjesec dana i onda ce u nekoj fabrici "buknuti pozar" sto implicira da ce cijene drasticno ponovo skociti :d

Tarot Milan Mode : ON

Ja nekako više naginjem na guru3d stranu iako im je test malo diskutabilan po pitanju izbora igara. Preferiram guru3d jer znam da je tamo jaka zajednica i da ima puno ljudi koji dosta znaju. Pritom se to ne odnosi samo na testiranje jer to svako može da nauči da radi za nedelju dana već na ozbiljnije poznavanje materije.

NDA rok nije pomeran. Sto znaci da bi relutate trebali znati koliko sutra(ako se ne promeni overnight), a izlazak karte krajem meseca.

Pa u gornjem linku pise da AMD nije odlagao NDA. Tako da bi on trebalo sutra da istekne. Ako se veceras ne predomisle...

Linus je rekao da im AMD nije naveo datum isteka NDA kad su ga potpisivali, neg' su stavili "to be defined later".

http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=35603073&postcount=333
qnvegFU.jpg

T9k272z.jpg

(memory OC nagovestava da je mem. kontroler u 290X usko grlo za OC. Ako je to uopste max OC.)

Poslednja izmena:
Ma ne vjerujem ja u te razultate, ne moze AMD napraviti nista brze od TAHITI-ja :D :D
Ovakvi se rezultati mogu i ocekivati s obzirom na specifikacije.

S obzirom da su Titan i 780 konzervativno OCovani na tom graph-u, za ocekivati je da ce se razlikovati za ~2% na jacem OCu. Ali vidimo da je clock-for-clock 290X brzi od Titana i 290 od 780. Samo se nadam da 1100 GPU/5100 MEM nisu maksimalni domet vecine Havajaca.

:shock::shock::shock::shock::shock:

Samo da to ne bude reakcija i na cenu... :p S obzirom da kasne ~5-6 meseci, AMD bi trebao da ponudi veoma konkurentne cene za te performanse.

Poslednja izmena:
nisam znao gde da postujem video sam da je ovo tema za radeon r7 i r9 pa aj da pitam specijaliste, posto sam zagrizo za r9 280X ali sam video na sapphire sajtu da jedna karta trazi min 750W.

nisam znao gde da postujem video sam da je ovo tema za radeon r7 i r9 pa aj da pitam specijaliste, posto sam zagrizo za r9 280X ali sam video na sapphire sajtu da jedna karta trazi min 750W.

To nije tacno. Na tvom napajanju treba da radi bez greske, cak i uz blazi OC procesora i grafike. Recimo CPU na 4,3Ghz uz neki manji napon 1.20-1,25V + grafika na 1100/1600 uz recimo 1,13-1,15V. Default napon za R9 280X je 1,2V sto moze nize bez problema. Dobri GPU-ovi rade 1,05V na 1 Ghz i 1,13V na 1100Mhz. Sve zavisi sta ti upadne. GTX660 SLI na default trosi kao upaljac i cak i uz OC ne puno vise jer nemas promenu napona, a realno karte imaju 1x 6pin.

Poslednja izmena:
Znaci da se ne brinem za napajanje u slucaju da se odlucim za r9 280X. Hteo sam SLI ali sam svasta procitao o sttuteringu u igrama pa bi sada ipak isao na single card, a koliko vidim ovo je sada best buy.
Hvala na brzom odgovoru.

Dokle god ne pokusavas GPU na 1200Mhz@1,25V uz zestok OC procesora na 4,6-4,7Ghz nema frke.

Cpu mi je na 4.2 a kartu bi drzao na default, 2 harda i 2 rezaca imam u kompu i ti je to.

Cpu mi je na 4.2 a kartu bi drzao na default, 2 harda i 2 rezaca imam u kompu i ti je to.
To je OK. Jos jedan savet, ako ces drzati kartu na default skines joj napon sa 1,2 na 1,1V radice bez greske, a trosice 20% manje + manje ce se grejati + manja ce biti buka, prakticno je neces cuti.

Uzmes ili ASUS DCII ili MSI Gaming ili Sapphire Vapor-X, samod a nije referentna (ako takvih uopste ima kod nas).

Poslednja izmena:
da li safirka 280x dual x podržava kontrolu napona ?

ne zuri mi se nigde, samo imam dvoumice izmedju r9 280X i 2 gtx660 u SLI, posto vec jednu posedujem, pa dal kupiti jos jednu ili prodati i kupiti r9... jako konfuzno :)

@krousnik Ja sam uvijek ali uvijek za malo jacu single-GPU kartu... (crossfire ili SLI su mi nekako @#$@#%#& overkill(ish) ?)
@lepi kokan mislim da podrzava.

Poslednja izmena:
Bolje jedna jaca karta.

srbija baćo !

Pod ovim okolnostima da, ali realno sve kartice na tržištu su precenjene 50%. GTX680 tj. jača verzija tog čipa GTX770 je kartica srednje klase bila i kada se pojavila ali je nemoć konkurencije učinila da se dve godine prodaje kao high end. Isto i ovaj 280GTX, jeste složenija kartica ali je prodaju već pune DVE godine. Komotno može da košta 200$ koliko bi i trebalo da košta da se obe kompanije nisu dogovorile da ne ratuju cenama.

Ovo su realne cene uzevši u ozbir kako je nekada bilo (die size, kompleksnost PCBa, količina memorije itd.):

Titan 600USD, 290X 500USD, 780 450USD, 290 350USD, GTX770/280X 230USD, GTX760 190USD i tako dalje do 70USD tj. 60 evra.

Ovo sada je čist bezobrazluk i nadam se da neće potrajati.

Apsolutno se slažem u vezi ovoga, cene jesu preterane, ali sa druge strane bih dodao to da je meni kristalno jasno zašto su cene ovakve kakve jesu. Cene su ovako visoke zato što su za 95% igara čak i GTX770/280X prejake karte. Nikada karta koja gotovo sve tera na maks u FHD nije koštala 200$. Da postoje igre koje ozbiljno bacaju na kolena GTX 770/280X i cene bi bile drugačije. Uvek kao reper ponavljam izlazak prvog Crysis-a, koji je na kolena bacao i 8800 Ultra kartu koja je koštala 600-700$. I šta se desilo, mesec dana po izlasku Crysis-a dobili smo 8800GT (G92) za 200 evra, koji je po performansama zaostajao nekih ~15% u odnosu na ultra.

Takav slučaj je i danas, prvo ove karte mora nešto da ozbiljnije oznoji, oism Crysis 3 na nabudženim AA...

Vrh Dno