Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Isplati se uzeti Power Color po toj ceni samo ako ima binovane cipove sa ASIC-om vecim od 80.

Slazem se da bi cena trebala da bude priblizno ista. Ali kao primer naveo si Sapphire koji je uvek jeftiniji od MSI-a cak i kad je ista karta u pitanju. Videcemo kad se kod nas pojavi MSI R9 280X garant ce biti blizu 300e.

Evo pojavila se MSI R9 280X Gaming za 280€ mada se nije pokazala po testovima.

Po meni realne cene:
290 - 350e
290x- 450e

Po cemu si definisao realne cene, a ne znas skoro nista o kartama, niti su predstavljene jos? :d
I sta podrazumevas pod "realnim" cenama? :)

Pa po njemu realne, dakle koliko je on spreman da ih plati ;)

Po cemu si definisao realne cene, a ne znas skoro nista o kartama, niti su predstavljene jos? :d
I sta podrazumevas pod "realnim" cenama? :)

Pa gledano gde su "nove" R9 280/x (cf) i po onome sto je procurelo :D od 290 testova...

Jos se precizno ne znaju performanse, pa ne mozemo znati ni realne cene :) kad se ocekuju ostale R9 na nasem trzistu sem Safira?

MSI 290X 600e a PowerColor 700 ? .. Koja logika? Dobro tek je pocetak ali..

-Pa nista cudno u tome PowerColor je uvek bio medju "skuplje"

-A jeste li videli da je 7970 vratio cene na staro bile su ispod 300e sad idu do 500e jer mi se cini illi i dalje drze kao adut 7970 u srednjoj klasi:trust:

Ako cemo realno taj Titan Killer ne moze da bude bas duplo jeftiniji a bolji....

Izmedju 7970 i R9 280X uopste nema dileme sta kupovati! Naravno R9 280X. Djelimicno ista ako ne i malo brza (jer sporija nije sigurno), ventilatori bi trebali biti bolje odradjeni s tim i samo hladjenje kao novije i naprednije rjesenje. E sad sve ovo je receno za one koji NE POSJEDUJU 7970 jer prelaziti sa 7970 na R9 280X je suvise glupavo...

Sto se tice R9 290X cijena bi joj i trebala biti kao GTX Titan ili koji evro niza (ako pricamo o Titan "killeru" i odnosu performanse/$$$) dok ta R9 290 stvarno ne znam sta bi trebala predstavljati i u koji cjenovni rang bih je stavio(mozda u rangu GTX 780?), to kao i sve ostalo cemo tek vidjeti (valjda na srecu po nas krajnje kupce).

Neka hijerarhija bi trebala biti :

1.GTX Titan
2.R9 290X
3.GTX 780
4.R9 290
5.R9 280X

Tarot Milan mode : ON :d

Ma "obicne" 290X ce biti izmedju 780 i Titana a modeli tipa Munje i Matrixi mozda i prestignu Titana, sto ce da se preslika na samu cenu.. Videcemo uglavnom za neki dan...

Izmedju 7970 i R9 280X uopste nema dileme sta kupovati! Naravno R9 280X. Djelimicno ista ako ne i malo brza (jer sporija nije sigurno), ventilatori bi trebali biti bolje odradjeni s tim i samo hladjenje kao novije i naprednije rjesenje. E sad sve ovo je receno za one koji NE POSJEDUJU 7970 jer prelaziti sa 7970 na R9 280X je suvise glupavo...

Sto se tice R9 290X cijena bi joj i trebala biti kao GTX Titan ili koji evro niza (ako pricamo o Titan "killeru" i odnosu performanse/$$$) dok ta R9 290 stvarno ne znam sta bi trebala predstavljati i u koji cjenovni rang bih je stavio(mozda u rangu GTX 780?), to kao i sve ostalo cemo tek vidjeti (valjda na srecu po nas krajnje kupce).

Neka hijerarhija bi trebala biti :

1.GTX Titan
2.R9 290X
3.GTX 780
4.R9 290
5.R9 280X

Tarot Milan mode : ON :d

-Dobra ti je ova Hijerarhija ali gde ti je 7990 ovde:d

7990 je van konkurencije :p

Ako tako kazes ;)

Aha,pa vidim ja nesto mi tu cudno;)cheers

mislim da je nerealno ocekivati da 290x bude ispod 500e, pa da je ne znam sta i kakva situacija... mislim da je za takvu kartu i 600e ok cena ako se uzme u poredjenje sa titanom i slicno (izuzimam poredjenje sa ostalim modelima iz doticne serije)... naravno da bi svi mi hteli da su karte sto jeftinije, pa da mozemo svi da imamo uvek najjace primerke grafa za male pare, al ekonomija je to i realno da je svako od nas proizvodjas te kartice, ocekivao bi dobru zaradu od iste, pa samim tim ne bi spustao toliko cenu, kad je i sa ovom vecom samo tako konkurentan :D

ja idem na 270x, toliko mi finansije (i zdrav razum) dozvoljavaju, samo cekam da izadju jos neki modeli, pa da mogu lepo da odlucim... za sada je vapor x na prvom mestu :D

Evo pojavila se MSI R9 280X Gaming za 280€ mada se nije pokazala po testovima.

Aha sada sam video. TechPowerUp je stvarno najobjektivniji sajt za review. Niko osim njih ne pominje fail sa hladjenjem MSI R9 Gaming :mad:. Na Guru3d svaka karta im je 65c u full loadu, svaka je tiha i svaka se klokuje kao da je prava. Toms Hardware i TechPowerUp to je jedino sto priznajem, ostalo ili je obojeno zeleno ili crveno ili je kao GUru 3d povrsno.

Poslednja izmena:
Aha sada sam video. TechPowerUp je stvarno najobjektivniji sajt za review. Niko osim njih ne pominje fail sa hladjenjem MSI R9 Gaming :mad:. Na Guru3d svaka karta im je 65c u full loadu, svaka je tiha i svaka se klokuje kao da je prava. Toms Hardware i TechPowerUp to je jedino sto priznajem, ostalo ili je obojeno zeleno ili crveno ili je kao GUru 3d povrsno.

Oni rade posao za razliku od drugih.

ovde kazu da klokovana i na 30% brzine venta ide do 80C... test za temperaturu je na 03:30.
[YOUTUBE]8DDxGev_TjY?t=3m25s[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Nije samo TP ima i drugi testova gdje svi kazu da je karta toplija od drugi R9 280X, a kao razlog se navodi nizak broj obrtaja ventilatora, i pored cinjenice da temp idu preko 80c ventilatori se vrte na malom broju obrtaja logicno da je karta tiha, ali bolje bi bilo da su podesili fan profil malo agresivnije i onda ne bi bilo problema sa temp.
Onako stvarno karta izgleda kvalitetno odradjena stvarno je cudo da su dozvolili vece temp. a da buka bude minimalna evo jos jedan test koga ne mrzi u detalje je sve objasnjeno.
http://ht4u.net/reviews/2013/amds_r...270x_und_280x_und_r7_260x_im_test/index15.php
Cak su kontaktirali i AMD, normalno AMD ih je poslao na adresu MSI oni su im poslali neki novi bios ali isto se desava fan ne ubrzava sa povecanjem temperature.

MSI je igrao na kartu da njihova R9 280X Gaming bude najtisi model definitivno po testovima vjerovatno i jeste, ali morali su obratit paznju i na temperature, ne moze se sa 20% obrtaja ohladiti Tahiti na 1050mhz...pri full loadu, da ventilator ode na neki 40-50% vjerovatno bi zadrzao temperaturu ispod 80C sto bi bilo sasvim ok.
Misljenja sam da ovo nije neki problem moze se napraviti fan profil i da bude sve ok prihvatljive temp i uz nizak nivo buke.

Karta je odradjena na izgled odlicno pasivno hladjena memorija i VRM, 5 toplotni cjevi, veliki ventilatori stvarno djeluje da ima potencijala da ohladi Tahiti.

Poslednja izmena:
Evo par informacija i od mene. MSI mi je poslao karte jos pocetkom prosle nedelje, ali su mi javili da ne krecem sa testiranjem, jer su prepoznali taj problem, tako da pretpostavljam da ce ga ispraviti sa novim biosom. Verovatno ce prepraviti automatski rezim kontrole i povecati broj obrtaja ventilatora. S obzirom na to da su u pitanju 100mm fenovi, to bi trebalo da utice na temperaturu GPU-a, ali i memorijskih cipova/naponske jedinice :)

Tako da karte su tu, samo cekam novi bios :)

Poslednja izmena:
80C+ je bas dosta imo, i ne verujem da bi i na 50% venta bila mnogo hladnija, ali bi trebalo prvo videti kakvi su ventovi, tj. koliko je to rpm-a.

Oni likovi sa klipa su testirali i cf 280x sa 7970, sve sa latencijama u FRAFS-u sa preglednim benchmark tabelama...

Evo par informacija i od mene. MSI mi je poslao karte jos pocetkom prosle nedelje, ali su mi javili da ne krecem sa testiranjem, jer su prepoznali taj problem, tako da pretpostavljam da ce ga ispraviti sa novim biosom. Verovatno ce prepraviti automatski rezim kontrole i povecati broj obrtaja ventilatora. S obzirom na to da su u pitanju 100mm fenovi, to bi trebalo da utice na temperaturu GPU-a, ali i memorijskih cipova/naponske jedinice :)

Tako da karte su tu, samo cekam novi bios :)

To je to znaci namirisali smo i mi problem :)
Ma to mogu jednostavno da srede, agresivni fan profil i temp. ce da budu prihvatljive, obavezno obrati paznju na temp. naponske ako karta ima ocitavanje iste i generalno prenesi nam utiske vezano za temperature, jer ce izgleda ova MSI gaming karta biti jedna od jeftini pa samim tim i dosta ljudi ce upravo nju uzimati ;)
Hvala za info.

@Uruk ne znam jesi li primjetio oni su testirali CF R9 280X i HD7970 na FX8350 procesoru zato im je onako lose skaliranje ne moze FX izvuci CF ne mogu ni jaci procesori.:S:

Poslednja izmena:
Vrh Dno