Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Na slikama se vidi da ima 16 mem cipova, tako da je 99.99% 512bit magistrala (16*32bit). Osim ako je kartica cije slike kruze net-om iz FirePro serije pa ce 280X/9970 imati smanjenu magistralu, mada ne verujem. Verovatno ce samo smanjiti broj SPa sa 2816 na 2560 (i.e Titan vs 780).

Sa 4GB ne moze ni imati 384bit magistralu, ali da im ne kvarimo.

Na slikama se vidi da ima 16 mem cipova, tako da je 99.99% 512bit magistrala (16*32bit). Osim ako je kartica cije slike kruze net-om iz FirePro serije pa ce 280X/9970 imati smanjenu magistralu, mada ne verujem. Verovatno ce samo smanjiti broj SPa sa 2816 na 2560 (i.e Titan vs 780).

Na te neke detalje i nisam obracao paznju jer me te slike realno i ne zanimaju .
Fake slike imas na pretek i vidjali smo ih veoma cesto u ovakvim situacijama.
Vodim se odredjenim iskustvom i logikom a ono sto ce biti je neminovno.
Prema tome cekam zvanicnu objavu , do tad se drzim sopstvenih ubedjenja.

Pa nema nesto ali je vise kompatibilna sa PC-em, takodje nadam se delimicnom flop-u shit konzulaskih naslova pa da reterdirani developeri povrate poverenje PC-u ;)

Ne nadaj se tome. Konzolne eksluzive ce i dalje predstavljati vrhunac AAA gaminga, a multiplatform igre ce nastaviti da se prodaju u drastucno manjim kolicinama na PC-u. Steam je singlehandledly uspeo da vrati poverenje gaming industrije nazad ka PC-u, sto je dovelo i do jacanja konkurencije (Origin, GOG, UPlay, etc).

Ofkors, nisam spominjao kolicinu memorije jer pretpostavljm da je svima jasno. :)

Na te neke detalje i nisam obracao paznju jer me te slike realno i ne zanimaju .
Fake slike imas na pretek i vidjali smo ih veoma cesto u ovakvim situacijama.
Vodim se odredjenim iskustvom i logikom a ono sto ce biti je neminovno.
Prema tome cekam zvanicnu objavu , do tad se drzim sopstvenih ubedjenja.
Ako su slike fejk, svojski su se potrudili da lice na stvarne slike. Obicno se vrlo brzo provali (kao kada su postavili slike od GF 280 kao Titan i sl.), ali koliko vidim po stranim forumima, jos niko nije uspeo da opovrgne slike kartice. E sad, da li je to naslednik 7970, ili pak nesto drugo ostaje da se vidi za 2 dana.

Poslednja izmena:
25og je Hawaii event, verovatno je paper launch do sredine oktobra ili kad god BF4 izlazi (po nekim informacijama uskladili su launch BF4 i Hawaii).

Jel postoje neke informacije o razlici u potrosnji energije (ako uopste ima) izmedju sporije memorije/sire magistrale i brze memorije/uze magistrale? Ne mogu nista koncizno da nadjem...

Poslednja izmena:

NV ima asimetricni memorijski kontroler (2GB memorije na 192-bitnoj magistrali). Pomnozi te dve stvari i dobijes...

Naravno, ne kazem da je AMD to uradio ovom prilikom, ali svakako jeste moguce.

Po meni nema najjača gejming karta 512bit to nekako nema smisla, stukli bi resurse čipa + skup PCB na nešto što će ponegde značiti dobitak ali često ne mnogo, nekako mi to izgleda nerealno (jednom su se već opekli sa 512bit magistralom sa R600 :)), no videćemo..

ps- btw video sam da ide neko od Benchmarkovaca na Havaje na predstavljanje novog GPU-a itd, nije loše nije loše :)

Poslednja izmena:
NV ima asimetricni memorijski kontroler (2GB memorije na 192-bitnoj magistrali). Pomnozi te dve stvari i dobijes...

Naravno, ne kazem da je AMD to uradio ovom prilikom, ali svakako jeste moguce.

Ah ta nVidia. Trosili su svoje resurse da bi zakinuli vjerne potrosace i stavljali razlicite memorijske module. Nego sto Chabex napisa nema tu neke velike dobiti od 512-bitne magistrale.

Ah ta nVidia. Trosili su svoje resurse da bi zakinuli vjerne potrosace i stavljali razlicite memorijske module. Nego sto Chabex napisa nema tu neke velike dobiti od 512-bitne magistrale.

Licno ne verujem da je AMD to uradio ovom prilikom, ali je poenta da je tehnicki to moguce izvesti ;) Za gejming dobiti nema od 512-bitne magistrale, odnosno moze se nadomestiti uza magistrala brzim cipovima.

Kao sto neko napisa na prethodnoj strani, ako ovo nije cisti gaming cip (naslednik Pitcairna a ne Tahitija) i ako su specifikacije tacne (a cini mi se da je jako tesko ispuniti oba uslova istovremeno), AMD je uradio fantastican posao.

Hocete da kazete da 512-bitna magistrala nece znaciti u 4k ? Pa niko ne kupuje ove karte zato sto mu "treba" da bi se igrao u 1080p ... ovo se prodaje ljudima koji imaju para za 2k / 4k monitore i slicno :)

mislim naravno da ce biti bisera kao sto su ovi koji imaju titana sa 1080p monitorom od 120evra medjutim ne prave se ove grafike za to trziste :)

Inace ne verujem da nece imati 512-bitnu magistralu ne zato sto ne moze i zato sto ne treba da ima, vec zato sto bi povecalo cenu prema titanu.

Poslednja izmena:
Cijena Titana nema veze sa realnoscu, tako da to ne pije vodu.
@Dusan
Tehnicki jeste, ali uz vratolomije za koje je nVidia def spremna da bi nesto smijesno izdiferencirala karte zarad kojeg eura.

@bojsa je otisao na Hawaje cekamo ekskluzivne novosti na benchu, mozda bude u skorije vreme i test :D

Za tu rezoluciju vazan je bandwidth, a do njega se moze doci sirom magistralom ili brzim cipovima... i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. ;)

Dule pogledaj onaj chart na videocardz.
Ako su ono tacne spefikacije ono nema logike.
Magistrala je 512 bit a bandwidth je isti zbog nizih klokova memorije kao i kod 7970 Ghz sa 384 bit.
Cemu onda sve to ? Ako i bude sa 512 bit meni ovo vise deluje kao psiholoski udar na buduce kupce .
Pitanje je koliko bi realno bilo benefita od svega toga + sto je u svetu i dalje standard 1080p !

Pa ako je moguce, sto napisa da nije moguce :)

Pa i ranije je nV pravila takve karte a on nije upoznat sa asimetricnim mem kontrolerom ;)

Dule pogledaj onaj chart na videocardz.

Mrzi me da trazim, a verovatno i nije posebno bitno ;)

Ako su ono tacne spefikacije ono nema logike.
Magistrala je 512 bit a bandwidth je isti zbog nizih klokova memorije kao i kod 7970 Ghz sa 384 bit.
Cemu onda sve to ? Ako i bude sa 512 bit meni ovo vise deluje kao psiholoski udar na buduce kupce .
Pitanje je koliko bi realno bilo benefita od svega toga + sto je u svetu i dalje standard 1080p !

512-bit magistrala podrazumeva skuplji cip u proizvodnji (komplikovaniji), komplikovaniji PCB, ali za uzvrat donosi jeftinije memorijske cipove i (najcesce) manju potrosnju, buduci da i pored toga sto ih ima vise, ne rade na visokoj frekvenciji i naponu, a uz to se manje i greju. Sve je to trade-off, zavisi za sta se odlucis i kako izbalansiras cip.

AMD-ov cisto gaming cip sa povrsinom ~430-450 sigurno nece mnogo zaostajati za GK110 u igrama, to je ono sto sam ukazivao mnogo puta svima koji su velicali GK104 zaboravljajuci da je Tahiti GPGPU cip, sa visestruko boljim DP performansama (Pitcairn je po perf/mm2 i perf/watt daleko blize GK104). Zato me jako interesuje da vidim DP performanse ovih kartica... ako su slabije od 7970, utisak ce biti meh... big deal, nista cudno, brute force pristup, odnosno patkometrija.

Sto se "udara" na psihologiju kupaca tice, moguce... za neinformisanog kupca vise je uvek bolje (marketing 101 ;)).

Pa najvjerovatnije ce i biti taj pristup tj smanjivanje DP performansi jer sumnjam da imaju nesto jak R&D za drugaciju varijantu. S tim sto ja ne vidim uopste prednost DPa za neprofesionalnu upotrebu, pa se i ne bih bunio da to urade.

Mrzi me da trazim, a verovatno i nije posebno bitno ;)

AMD-ov cisto gaming cip sa povrsinom ~430-450 sigurno nece mnogo zaostajati za GK110 u igrama, to je ono sto sam ukazivao mnogo puta svima koji su velicali GK104 zaboravljajuci da je Tahiti GPGPU cip, sa visestruko boljim DP performansama (Pitcairn je po perf/mm2 i perf/watt daleko blize GK104). Zato me jako interesuje da vidim DP performanse ovih kartica... ako su slabije od 7970, utisak ce biti meh... big deal, nista cudno, brute force pristup, odnosno patkometrija.

Sto se "udara" na psihologiju kupaca tice, moguce... za neinformisanog kupca vise je uvek bolje (marketing 101 ;)).

+1
Sjecam se kad si o ovome pisao i apsolutno si upravu
Sto se tice DP ja sam skoro siguran da je taj dio skresan jer ne vidim kako su drugacije mogli napraviti chip sa ovakvim performansama (naravno ako ovo nisu fake rezultati sto je sasvim moguce).
Sto se tice 512 bita to je marketing uvjek ce se postavljati pitanje sta je bolje 290X 512 bita ili gtx780 384bita i logicno preovladace vise je bolje, cisti marketing, a sa druge strane sa memorijom na nizem taktu smanjice potrosnju sto je njima svakako bitno, mozda i najbitni dio.

Ima logike da ustede potrosnju na 512 da bi je preusmerili na 2800 strimova, al videcemo, sta ako osinemo mem na 1500 i gpu na 1100 koliko ce da povuce 400W to je ok ali vrv samo za kopanje za igranje to nema smisla za mnoge igre pogotovo za 1080 za 1600 je druga prica ali koliko ljudi ima 1600, ovo je karta koja treba da parira 780 i titanu i to posistemu ciji je duzi, jedina prava prica mozda ce se videti u kopanju ako nisu osakatili computing, ako jesu 7950 ce jos dugo biti best bay

Definitvno to stoji za 1080p nema potrebe "jos" za ovom kartom... meni je stvarno malo cudno kako ovako kriju dobro specifikacije.
Dan prija prestavljanja nema ama bas nikakvi pouzdani informacija.
Nekako mi se cini poznavajuci AMD da oni imaju ovako jako kartu hvalili bi se oni na sva zvona :D

@goldi, upravo obrnuto, AMD po tradiciji najvise hvali svoj proizvod unapred kada je problematican, seti se prve generacije Buldija, da ne idem dalje ;)

Zato ja sad kad cute, verujem da mozda i imaju nesto dobro.:-devil-:

Definitvno to stoji za 1080p nema potrebe "jos" za ovom kartom... meni je stvarno malo cudno kako ovako kriju dobro specifikacije.
Dan prija prestavljanja nema ama bas nikakvi pouzdani informacija.
Nekako mi se cini poznavajuci AMD da oni imaju ovako jako kartu hvalili bi se oni na sva zvona :D

Ima za 1080p itetako potrebe i za GTX 780 i za Titanom i za novom ATI kartom. Crysis 3 prosto "kaznjava" 7950/7970, zatim sve GTX660/670/760/680/770 "derivate" u mnogim svojim nivoima. Pada tu fps sa single kartama samo tako. Jedino se GTX780/Titan valjano drze. Nije redak slucaj imati padove na 25-26fps, pa na dosta mesta ali zaista dosta mesta 30-31-32-33 fps. To sve sa 7950/7970/GTX660/670/760/680/770, jedino SLI ili CF (ili GTX780/Titan) teraju to kako treba sa 40+ fps. E zbog te i jedne jedine igre treba nam novi ATI, GTX780/Titan. Kako bi inace industrija igara isla napred. Vec u narednih 2-3 meseci ima da bude Witcher 3, pa Battlefield 4, pa GTA 5 i jos nekoliko najava. Sve te igre (posebno prve 2) bice gladne GPU snage.

Nemam ja nista protiv da one budu gladne GPU snage ako je slika fotorealisticna, ali nije, vec je sve to do neoptimizacije igre jer se samo nabacuju blokovi bez optimizacije. Nisam pogledao Crizu3, koliko je bolja grafika od Crize2

Poslednja izmena:
@DusanK

Uglavnom se slazem sa izrecenim .
Moje skromno misljenje je da nece zrtvovati computing performanse
i da sa prosirivanjem chipa - dodavanje tranzistora , stream jedinica itd.
da sa tim nadomeste gaming performanse na nivou GTX780.

Inace verujem da kad bi takav chip bio gaming da bi mozda i sustigli GK110 mada se mora uzeti
u obzir da ni GK110 nije gaming chip a nije ni full sa svih 15 smx-a !

Mene najvise kopka i ako sam skoro pa siguran da nece biti 512 bit i ako bih voleo da izbace takvu kartu
upravo zbog nekih drugih stvari.
Jako me interesuje i TDP i realna potrosnja merena iz uticnice pri loadu i sta se desava kada se karta OC-uje
ako OC potencijal uopste i bude na nivou.

Poslednja izmena:
Nemam ja nista protiv da one budu gladne GPU snage ako je slika fotorealisticna, ali nije, vec je sve to do neoptimizacije igre jer se samo nabacuju blokovi bez optimizacije. Nisam pogledao Crizu3, koliko je bolja grafika od Crize2

Pa onda pogledaj "Krizu 3" pre nego sto doneses zakljucak. ;)

Ima za 1080p itetako potrebe i za GTX 780 i za Titanom i za novom ATI kartom. Crysis 3 prosto "kaznjava" 7950/7970, zatim sve GTX660/670/760/680/770 "derivate" u mnogim svojim nivoima. Pada tu fps sa single kartama samo tako. Jedino se GTX780/Titan valjano drze. Nije redak slucaj imati padove na 25-26fps, pa na dosta mesta ali zaista dosta mesta 30-31-32-33 fps. To sve sa 7950/7970/GTX660/670/760/680/770, jedino SLI ili CF (ili GTX780/Titan) teraju to kako treba sa 40+ fps. E zbog te i jedne jedine igre treba nam novi ATI, GTX780/Titan. Kako bi inace industrija igara isla napred. Vec u narednih 2-3 meseci ima da bude Witcher 3, pa Battlefield 4, pa GTA 5 i jos nekoliko najava. Sve te igre (posebno prve 2) bice gladne GPU snage.

jeste kupis gpu od 1000$ da bi igrao krajzis presao ga za nedelju dana i onda se vratio na stvarnbo dobre igre dotu2 minecraft tenkice cs itd koje rade na ultra high i na mainstream grafika od pre godinu dana :) tako je bar vecini
jednom sam se tako *****ao nikada vise :)

Nazad
Vrh Dno