Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Ne znam sta ce Eyefinity da trazi u igrama pored Oculus Rifta. Oculus Rift automatski anulira i potrebu za 3D. Sto se tice rezolucija, izgleda lepo i sa 720p na onim snimcima, 4K ne vidim uopste potrebno u nekom skorijem roku (ako zazivi komercijalno projekat).

Poslednja izmena:
Nije svako spreman da nosi kacigu na glavi dok se igra. Sto se tice rezolucije Rifta, dev verzija je kriticna i jasno se vide pikseli jer je rezolucija zapravo 640×800 po oku. Kod mnogih dolazi do mucnine.

4K ce sasvim sigurno zaziveti na podneblju sa kog i dolazi a to je Japan. Amerima ce trebati malo vise vremena da ga usvoje.

Trenutno postoje par televizora u prodaji, Sonijev od preko 5 hiljada evra i 65" i kineske firme Seiko od 1000 evra i 50". Uskoro treba stigne Asusov IGZO monitor od 31" kojem je 4K nativna rezolucija. Problem je do televizora jer koriste HDMI konektor a trenutni standard ne moze da progura vise od 30Hz u UHD modu. Display Port moze.

Ali ako vec neko ima para za Titane, ima i za monitor od nekoliko hiljada evra. Samo je problem sto je mnogo bolji osecaj igrati se na tri metra udaljenosti od nekog 65" ekrana sa dovoljno visokom rezolucijom da slika ostane ostra kao na desktopu nego li na metar ispred 31" ekrana. Taj Asusov monitor ima smisla za CAD, ali ne i za igranje. Dok ogromni UHD televizor i te kako ima smisla za igranje ali takav ne postoji u ovom momentu.

Ovo sve pricam iz perspektive tih 1% koje pominje Rapture. Po prvi put imaju dovoljno jak hardver (Titan SLI) ali ne i ekran koji ce iskoristiti svu snagu hardvera.

Mozda nisam bio jasan, mislio sam na 4K za Oculus Rift. 4K za TV/monitor naravno da ima smisla, i ovako slinim po onim 4K Youtube snimcima.

Nek prvo naprave krsten UHD ekran i konektor koji moze proterati 4K rezoluciju u 120Hz.

Lagano, nek prvo naprave 4K u 60Hz preko Single Transport Stream-a. Trenutno Display Port koristi Multi Transport Stream koji oce ponekad da zakaze sa trenutnim driverima.

Uf kakve gluposti, sta se prave pametni bezveze. Nek ostave stari naming scheme za 9xxx seriju, a novine nek ubacuju kada predju na 22nm...

Poslednja izmena:
War thunder se vec igra na kompu a bice portovan na PS4 kao i World of tanks na Xboxone

Sa prelaskom na x86 arhitekturu u next gen konzolama PC je povratio davno izgubljenu krunu ultimativne gaming platforme. Developeri će sada prvenstveno ciljati moćan PC hardver i maksimalnu optimizaciju za isti, pa će nakon toga igru modifikovati za PS4/XboxOne. Preterano optimisticno...

Reci to EA-u, koji nece da pusti svoj next gen Ignite engine na PC. ;) Ultimativna gaming platforma, po njima, podrazumeva pristup relativno uskom krugu PC gamera. Isplativost je kljucna rec. Ako im PC ne donosi novac, jednostavno se nece truditi, kao i do sada. Nije rec o tome da ce utrositi manje programer-sati, nece utrositi ni jedan. Arhitektura je tu, cini mi se, najmanje bitna stavka. To sto ce biti lakse portovanje tebi kao krajnjem korisniku verovatno nece mnogo da znaci. Omogucice eventualno da timovi ostanu isti kao i do sada, uz povecanu graficku kompleksnost, taman ce izaci na isto, kako se cena igara ne bi menjala. Ne zelim da zvucim previse pesimisticno jer se zaista nadam da ce PC da se vrati na tron jer on to zasluzuje i na kraju krajeva pokrece industriju. Svi smo videli da je dominacija konzola donela samo stagnaciju poslednjih godina. Ali Bethesda je, inace, vec izjavila kako je crossplatform optimizacija za next gen/pc "nocna mora", tako da se ne bih previse nadao da ce se stvari znacajno promeniti na bolje u tom smislu.

Ja ne ocekujem neki veci rast performansi, ostaje se na 28nm procesu, jeste da je novi chip, ali hawaii u odnosu na tahiti ja ocekujem neki 25% vece performanse uz zadrzavanje iste ili slicne potrosnje, to je realno ocekivati, a sve ostalo preko je uspjeh, vidicemo nije dugo do septembra.

Nisu poznate jos nikakve specifikacije? Konktreno na broj shadera mislim.

Meni je u planu da obnovim rudnik za mesec dana, pa ako stvarno izlaze u Oktobru, sacukacu 89xx seriju. Nadam se da ce 8970 moci bacati ~900 kh/s. :)

Za broj shader-a su neki rekli da ce biti 2304, a drugi 4096. S obzirom da ce najverovatnije biti 28nm, lako je zakljuciti sta je realnije. Osim ako ne urade nesto drasticno poput Fermi>Kepler sto se tice arhitekture/broja shadra-a pa naguraju 4096 shader-a koji su energetski efikasniji ali disproporcijalno "brzi"...

Poslednja izmena:
Nisu poznate jos nikakve specifikacije? Konktreno na broj shadera mislim.

Meni je u planu da obnovim rudnik za mesec dana, pa ako stvarno izlaze u Oktobru, sacukacu 89xx seriju. Nadam se da ce 8970 moci bacati ~900 kh/s. :)

Nema jos nista poznato oko specifikacija, ali bi se smio okladiti da ce za rudnik biti losije nego tahiti- volio bi da nisam u pravu.

Ako je ovo tačno (da pobeđuje Titana u 3DMarku) onda su computing peformanse sigurno ozbiljno osakaćene u odnosu na Tahiti. Možda nVidia uzvrati novim, većim čipom od GTX770. Ali bi u tom slučaju morali da pretumbaju nazive karti.

Biće super ako ove zime vidimo dugo priželjkivani rat cenama. Samo se nadam da to ne znači da će performanse biti neadekvatne za next gen portove, kao što je bilo prošli put...

Edit: Mislio sam na 770, 780 je već ogroman čip...

Poslednja izmena:
Ako je ovo tačno (da pobeđuje Titana u 3DMarku) onda su computing peformanse sigurno ozbiljno osakaćene u odnosu na Tahiti.

Na ovo sam i ja mislio u prethodnom postu ako sustignu titan u gamingu, onda cisto sumnjam da ce biti bolje karta od tahitija u rudniku.

Pa i ovako niko vise ne rudari sa kartama, bolje da boostuju gaming performance.

Ako su u cmarku brzi od titana sada dok jos nisu finalizirali drivere onda se moze ocekivat jos bolje performanse, uhh bice gusto ako Bf4 bude brzi na hawajima nego GK110 forum ce dozivit tacku usijanja :p
Ako u 28nm izbace kartu brzu od titana onda ce iznenaditi mnoge kriticare koji su tvrdili da amd-e ne moze nista vise da uradi na 28nm da su dostigli zid bla bla, bice zestok samar istim tj. mogli bi im zapusit usta ;)

Polako, de. :p I za Titan su rekli da je brzi od 690 u raznim leakovima, pa znamo kako se zavrsilo. Licno, ne verujem da su mogli toliko da optimizuju GCN 2.0 arhitekturu pa da izvuku vece perf. per die size u odnosu na GCN 1.0. U suprotnom ce imati ogroman i vruc cip koji ce biti papreno skup. Radije bih da je 9970 ~5% sporiji od 780 na def., sa 449-499$ cenovnim rangom. To bi bilo pametnije nego da se qrce sa "fastest single GPU" etiketom.

Polako, de. :p I za Titan su rekli da je brzi od 690 u raznim leakovima, pa znamo kako se zavrsilo. Licno, ne verujem da su mogli toliko da optimizuju GCN 2.0 arhitekturu pa da izvuku vece perf. per die size u odnosu na GCN 1.0. U suprotnom ce imati ogroman i vruc cip koji ce biti papreno skup. Radije bih da je 9970 ~5% sporiji od 780 na def., sa 449-499$ cenovnim rangom. To bi bilo pametnije nego da se qrce sa "fastest single GPU" etiketom.

Svi imamo razlicite zelje :p, slazem se sa tobom tesko da ce preskocit titana, ali eto ubrzo cemo i to viditi, jedino da skresu open cl performanse i chip optimizuju za gaming onda je sve moguce pa cak i da prestignu titana ili se bar izjednace uz istu ili slicnu potrosnju koju ima HD7970GHZ, ako se mognu dokopat "fastest single GPU" etikete sigurno ce to uraditi.

Poslednja izmena:
Ama nije 25% nego 20% vidis sta pise na linku :p, ove specifikacije se odavno vrte nisu jos ni iz bliza potvrdjene, ali su vrlo moguce ovo bi bilo jako blizu titanu, koji je negdje oko 30% brzi od GHZ edicije - u prosjeku u nekoj igri vise u nekoj manje sve zavisi sta kojoj arhitekturi lezi.
Ovaj rezultat u 3dcmarku kad se pogledaju ove specifikacije postaje realan, nesto malo jace od titana, ili u prevodu u onim igrama koje bude lezale GCn arhitekturi bice jaca od titana, a znamo svi koliko je amd-e uzeo naslova pod svoju kontrolu AMD GAMING EVOLVED.

Bilo kako bilo nakon sto je nvidia izbacila GK110 AMD-e je odlucio izbaciti hawaii chip da parira koliko ce uspjeti ostaje da se vidi, valjda ce povuci cjene prema dole sto bi najbitnije bilo.

Sta god mi pricali, bice na kraju performanse manje vise iste na obe strane (kao i do sada), +- neki % na ovu ili onu stranu, zavisno od drajvera, igre, benchmark-a, itd, pa ce se i izbor svoditi na to ko sta voli, preferira... Ako negde slucajno i bude malcice primetnija razlika, to ce se korigovati cenom.

Neka high end ne prelazi 400 evra i meni ce biti svejedno dal uzeti zelene ili crvene. A posto znam da to nece biti slucaj, onda cu ipak da sacekam sa kupovinom, treba isprobati ovu moju 7950 u next gen naslovima pa tek onda videti sta i kako.

Sad gledam malo detaljnije ovaj tekst na videocardz pa ovaj lik samo nagadja moguce specifikacije isto kao da bi ja sad lupio imace 4096 sp 512bit itd itd znaci ovo macku o rep nije ne moguce da pogodi, ali ovo su samo spekulacije jos i nista vise.

@Light slazem se sa tvojim postom ako budu performanse iste ili slicne bice i cjena ista, ako budu +/- onda ce korigovati cjene, koliko para toliko muzike ;)

Ako su u cmarku brzi od titana sada dok jos nisu finalizirali drivere onda se moze ocekivat jos bolje performanse, uhh bice gusto ako Bf4 bude brzi na hawajima nego GK110 forum ce dozivit tacku usijanja :p
Ako u 28nm izbace kartu brzu od titana onda ce iznenaditi mnoge kriticare koji su tvrdili da amd-e ne moze nista vise da uradi na 28nm da su dostigli zid bla bla, bice zestok samar istim tj. mogli bi im zapusit usta ;)

BF4 je AMD sponsored igra, bice sigurno odlicno optimizovana za GCN i Havaje.

Nazad
Vrh Dno