Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

A sta je 780 nego osakaceni, gaming oriented GK110? :trust:

Samo je osakaćen, ali nije gaming oriented kao GK104. Uzeli su lošije čipove od kojih se pravi Titan, uništili DP performanse da ne bi konkurisao Titanu i Quadro modelima i ponudili ga za mnogo manje para. Nikakvog tvikovanja za gejming nije bilo, samo slabljenja computing performansi.

780 je isto GK110, kao i Titan.

PCbeast :trust: kao da se raspravljam sa detetom :) ti mislis da su oni ovde u biznisu samo da bi imali najbrze karte a ne da bi napravili najvise para ... izbacice najbrze karte kada im to bude marketinski odgovaralo.

7990 je neprofitabilan a prodaju 7970 za 299$ sa neversettle bundleom... lol

@Gorth

U pravu si... verovatno da su se trenutno do kraja fokusirali na konzole.

Poslednja izmena:
Samo je osakaćen, ali nije gaming oriented kao GK104. Uzeli su lošije čipove od kojih se pravi Titan, uništili DP performanse da ne bi konkurisao Titanu i Quadro modelima i ponudili ga za mnogo manje para. Nikakvog tvikovanja za gejming nije bilo, samo slabljenja computing performansi.

780 je isto GK110, kao i Titan.
Pod gaming oriented sam mislio na kastrirane DP perf. :) Po meni, kartica je gaming orijentisana ako su joj DP perf. namerno osakacene tj. gubi svoju (polu)profi upotrebnu vrednost i time cilja na gejmere.

PCbeast :trust: kao da se raspravljam sa detetom :) ti mislis da su oni ovde u biznisu samo da bi imali najbrze karte a ne da bi napravili najvise para ... izbacice najbrze karte kada im to bude marketinski odgovaralo.

7990 je neprofitabilan a prodaju 7970 za 299$ sa neversettle bundleom... l

Pricas o tom marketigu a uopste ga ne poznajes.Nekim navijackim stavovima (dao sam ti jasan argument -porsina chipa-potrosnja-grejanje) i ti to ignorises i raspravljas o nekoj materiji.Znaci tvoj poslednji odgovor na temu "velik chip" glasi - neprofitabilnost?Znaci to se odnosi na sve ove godine?Razmisli dobro jos jednom,ostalo ti je pomoc publike :)

No da se vratimo na temu..
Kao i svake godine i ove ocekujete ne znam sta,nahajpujete temu ,gadjate se nnekim ciframa i posle kad karta/serija izadje bude sta?
Evo ja vam zelim iskreno tog Titan killera. pa se vidimo 25 septembra u svetu realnosti.Doci cu da vam cestitam ;)

Poslednja izmena:
Kao i svake godine i ove ocekujete ne znam sta,nahajpujete temu ,gadjate se nnekim ciframa i posle kad karta/serija izadje bude sta?
Evo ja vam zelim iskreno tog Titan killera. pa se vidimo 25 septembra u svetu realnosti.Doci cu da vam cestitam ;)

Eto i svi mi zelimo tog ubicu Titana, sto bi znacilo da se konacno slazemo :D
Neralno je ocekivati neki veliki pomak sada je trenutno najbitnije gurati softver
koji ce da iskoristi sve blagodeti GCN arhitekture :) Jer joj je compute deo zamalo
pa x86 ;)

Eto i svi mi zelimo tog ubicu Titana, sto bi znacilo da se konacno slazemo :D
Neralno je ocekivati neki veliki pomak sada je trenutno najbitnije gurati softver
koji ce da iskoristi sve blagodeti GCN arhitekture :) Jer joj je compute deo zamalo
pa x86 ;)
Naravno,zdrava konkurencija-cene dole svi to vole jer je mnogo bolje ;)
E moj Gorth lako je meni sa tobom :p
P.S.Svidjaju mi se tvoji stavovi bez obzira da li se slazemo ili ne,vidi se da cvrsto verujes u to sto govoris a problematici prilazis temeljnije sa "naucne" strane..Nekad me navedes da se i js zapitam kakve sve mogucnosti postoje,jos ces me preobratiti u crvendaca :D
P.S.Cekamo mesiju po ko zna koji put :)

Tweak GCN arhitekture, znacajna redukcija DP i povecanje cipa i tu je negdje u 10% sa Titan-om.

Naravno,zdrava konkurencija-cene dole svi to vole jer je mnogo bolje ;)
E moj Gorth lako je meni sa tobom :p
P.S.Svidjaju mi se tvoji stavovi bez obzira da li se slazemo ili ne,vidi se da cvrsto verujes u to sto govoris a problematici prilazis temeljnije sa "naucne" strane..Nekad me navedes da se i js zapitam kakve sve mogucnosti postoje,jos ces me preobratiti u crvendaca :D
P.S.Cekamo mesiju po ko zna koji put :)

Hvala :) samo nemoj padati lako u vatru kad odgovaras na przacke poruke ne treba nam jos przenica na forumu :D

Ma sto vise mogucnosti to bolje, evo ja sad imam nVidiju, mozda sutra uzmem ponovo AMD. Ko mi ponudi potrebne
tehnologije za pare koju sam spreman da izdvojim ce uci u kuciste, ostali me nece zanimati :) Mada nakon ideje da
se igram sa CUDA, ipak cu kasnije otici na AMD zbog meni lepse price sa HSA i GCN :)

Zato me zanima kako ce da srede GCN jer ima puno potencijala, a komplikovana je arhitektura pa ce biti nezgodno.

Inace ovaj game bundle koji sad AMD gura je sjajan, jer me podseca na nekadasnje bundle pakete oba proizvodjaca
i dobijanja original Morovind igre i slicnih jakih naslova :)

Pricas o tom marketigu a uopste ga ne poznajes.Nekim navijackim stavovima (dao sam ti jasan argument -porsina chipa-potrosnja-grejanje) i ti to ignorises i raspravljas o nekoj materiji.Znaci tvoj poslednji odgovor na temu "velik chip" glasi - neprofitabilnost?Znaci to se odnosi na sve ove godine?Razmisli dobro jos jednom,ostalo ti je pomoc publike :)

O tome ti ja i pricam i to je ona moja opaska ;). Ja nigde nisam spomenuo titan kilera, o tome samo ti pricas kao da je to bitno. Titan i ova serija AMD GPU je generalno totalno nebitna u odnosu na ono sto nam se sprema iduce godine. Zato i kazem da bi vise voleo da AMD i Nvidia nisu ni radili ove kvazi refresh serije za 2013 nego se maksimalno fokusirali na sledecu godinu maxvel i pirate itd ... a ocigledno je da bi AMD upravo to i uradio da nvidija nije napravila ovaj korak.
Naravno ti to ne vidis vec samo razmisljas o tome ko ima najbrzu kartu. Zasto si tako ostrascen ne znam.
I naravno da znaci neprofitabilnost ili jako mali profit... mozda i titan pravi pare neke, ali pitanje je koliko bi para napravili da je taj die bio na gtx 760 ili 680 iskoriscen umesto na Titana... titan je uglavnom marketinski proizvod. Nece ono zaraditi novca ni blizu koliko ce da naprave para sa 760 770 i 780

Poslednja izmena:
Da amd-e napravi kartu koja ce konkurirat titanu, takva karta mora biti skupa za proizvodnju velik chip, vjerovatno bi bila po cjeni 999$ kome to realno treba?
Bolje je da naprave nesto malo slabiju kartu da skresu DP ubace vise SP zadrze potrosnju i izbace neku kartu za manje love do 499$ cisto sumnjam da ce singl gpu zasnovan na havajima kostati vise nego HD7990 koja je trenutno na 699$

Upitno je sta se moze uraditi mogu li zadrzati potrosnju na nivio tahitija jer ako budu karte vise trosile javice se problem toplote pregrijavanja, sigurno da im ne treba "termi", vidicemo 25 sep. sta i kako jedni ocekuju killer titana drugi loseg "kitana" :p

Da amd-e napravi kartu koja ce konkurirat titanu, takva karta mora biti skupa za proizvodnju velik chip, vjerovatno bi bila po cjeni 999$ kome to realno treba?

Nadam se da si svestan da Nvidija uzima oko 600 dolara profita na Titan-u. Visoke cene grafickih su trenutno prisutne na trzistu... samo zato sto Nvidia i AMD zele takve visoke cene, a ovce zele da im plate tolike cene.

Nadam se da si svestan da Nvidija uzima oko 600 dolara profita na Titan-u. Visoke cene grafickih su trenutno prisutne na trzistu... samo zato sto Nvidia i AMD zele takve visoke cene, a ovce zele da im plate tolike cene.

Uzimaju sigurno zestoko na takvim kartama, ali upitna je prodaja takvi karti koliko se proda, mozda ide prodaja titana dobro, ali sto je previse previse, pogotovo za trzista kakvo je kod nas.

Mislim da su rjetko ljudi spremni platiti 999$ za jednu graficku mnogo je to sumanuta cifra, bolje je da naprave kartu koja ce biti i slabija ali nek je do neki max 500$ ko hoce da daje vise ima dvoglavu zvjer.

Poslednja izmena:
Uzimaju sigurno zestoko na takvim kartama, ali upitna je prodaja takvi karti koliko se proda, mozda ide prodaja titana dobro, ali sto je previse previse, pogotovo za trzista kakvo je kod nas.

Mislim da su rjetko ljudi spremni platiti 999$ za jednu graficku mnogo je to sumanuta cifra, bolje je da naprave kartu koja ce biti i slabija ali nek je do neki max 500$ ko hoce da daje vise ima dvoglavu zvjer.

Problem je u osnovi ljudske prirode... Kad jedna firma tvrdi da ima najbrzu graficku kartu, onda ce blavori iz proseka covecanstva da kupuju karte te firme
kako bi donekle zadovoljili potrebu. Jer ako vec ne mogu da imaju najbrzu kartu, uzece kartu od iste firme i bice u trendu...

I nemoj misliti da ako kod nas ljudi sa prosecnom platom od 500e mogu da izdvoje 250e na GPU, da kapitalisti imaju problem da od prosecne plate od 2000e
izdvoje 900-1000e.

A koji to kapitalisti imaju 2000 evra prosecnu platu (mislim na vecinu populacije, ne na ono kao kod nas, njih 10 imaju po milion evra, ovi ostali svi po 150e, pa je prosek 300e) ?

A koji to kapitalisti imaju 2000 evra prosecnu platu (mislim na vecinu populacije, ne na ono kao kod nas, njih 10 imaju po milion evra, ovi ostali svi po 150e, pa je prosek 300e) ?

Ti kapitalisti se nalaze par hiljada kilometara zapadno od nase geografske lokacije ;)

Moja devojka je nedavno gledala plate nastavnika stranih jezika u regionu, posto i ona predaje nemacki, i naleteli smo negde na informaciju da je u hrvatskoj plata nastavnika nemackog 950e.
...a to sam napisao jer mozemo da uzmemo da je nastavnicka plata kao neki prosek. Znaci jos su daleko od 2000e :p... :S:

Poslednja izmena:
Ako bude istina da Hawaii XT bude imao 2560 shader jedinica, i ako je izvresna optimizacija SP u pogledu efikasnosti potpuno je moguc scenario da Hwaii XT bude brzi od Tahiti XT za 30%
perfrel_2560.gif
Gledajuci ovu tabelu Gk110 nadjaca Tahiti XT za 30% bude li predvidjanje da ce Hawaii XT nadjacat Tahiti XT za 30% dolazimo do cinjenice da ce Hawai XT parirat GK110 potpuno moguc scenario.

Titan se prodaje jer je polu profi karta. Da su kreirali neki čip sa 550mm^2 die size optimizovan za gejming, to bi bio fail jer bi mnogo manje ljudi kupovalo takvu kartu.

Isto važi za naslednika GCN arhitekture. Ako stvarno smanje DP performanse na uštrb performansi u current gen igrama onda će napraviti veliku grešku. DP performanse su itetakako bitne za next gen igre, kao i ta computing snaga koju GCN karte imaju.

Poslednja izmena:
O tome ti ja i pricam i to je ona moja opaska ;). Ja nigde nisam spomenuo titan kilera, o tome samo ti pricas kao da je to bitno. Titan i ova serija AMD GPU je generalno totalno nebitna u odnosu na ono sto nam se sprema iduce godine. Zato i kazem da bi vise voleo da AMD i Nvidia nisu ni radili ove kvazi refresh serije za 2013 nego se maksimalno fokusirali na sledecu godinu maxvel i pirate itd ... a ocigledno je da bi AMD upravo to i uradio da nvidija nije napravila ovaj korak.
Naravno ti to ne vidis vec samo razmisljas o tome ko ima najbrzu kartu. Zasto si tako ostrascen ne znam.
I naravno da znaci neprofitabilnost ili jako mali profit... mozda i titan pravi pare neke, ali pitanje je koliko bi para napravili da je taj die bio na gtx 760 ili 680 iskoriscen umesto na Titana... titan je uglavnom marketinski proizvod. Nece ono zaraditi novca ni blizu koliko ce da naprave para sa 760 770 i 780

Brate stvarno si neozbiljan.Nisam ja pomenuo Titan Killera vec vi I sve je pocelo od onog 3dmark rezultata od cega je I krenula gomila gluposti.

Koliko se secam ti si mene citirao, ja sam imao jedinu direktnu konverzaciju sa Light dok si sr ti raspisao kako Titan nije revolucija neko cudo I krenuo je esej sa negodovanjem..
Inace jel ti poznat ovaj slogan "The first in the world" ?
Malo dalje u Gorthovom postu imas objasnjenje zasto je bitno imati najbrze karte..

Stvarno te ne razumem kako tako povrsno posmatras I ne shvatam sto si toliko ostrascen.

Najbrzu kartu ima AMD.

Iako sam naklonjen ka AMD, reci mi koliko je vremena proslo dok je AMD odgovorio na GTX690. Previse...slozices se. Zbog toga su svi ljudi zeljni najbrze karte uzeli GTX690 i sumnjam da ce preci za AMD zarad 10-20% ili egal u nekim igrama. Pogotovo jer je AMD tek skoro resio microstutering koji je bio glavna boljka.
Ali to je bio rizik koji su svesno preuzeli, jer kao sto sam rekao nekoliko postova ranije, mala firma puno projekata...ne moze sve da se uradi odmah.

Zato nastavimo sa procenama, cisto da lakse ubijemo vreme do predstavljanja kartica i novih softverskih resenja vezanih za HSA :D

Iako sam naklonjen ka AMD, reci mi koliko je vremena proslo dok je AMD odgovorio na GTX690. Previse...slozices se. Zbog toga su svi ljudi zeljni najbrze karte uzeli GTX690 i sumnjam da ce preci za AMD zarad 10-20% ili egal u nekim igrama.

pa nije 7990 tu zbog ovih sa 690, nego zbog ovog:
Problem je u osnovi ljudske prirode... Kad jedna firma tvrdi da ima najbrzu graficku kartu, onda ce blavori iz proseka covecanstva da kupuju karte te firme
kako bi donekle zadovoljili potrebu. Jer ako vec ne mogu da imaju najbrzu kartu, uzece kartu od iste firme i bice u trendu...

Poslednja izmena:
Samo sam ga podsjetio da najbrzu kartu ima AMD. On je mislio chip. Ne navijam ni za jedne, samo sto AMD koliko ja trgujem uvijek ima odnos cijena/performanse mnogo bolji od nV. To meni ima presudnu ulogu. Evo su rijesili i taj (p)ms problem (ili blizu da ga rijese). A s obzirom da u svoje okrilje drze gotovo sve jace naslove, trebalo bi drajveri za iste da budu brzi.
Evo ja cu da se okusam u pogadjanju i reci da ce Titanu prici na oko 10 odsto.

ako cemo vec da nagadjamo ja mislim da ce biti mozda mrvicu jaca od 780 ali slabija od titana

Ja joj dajem tri mrvice jacine, i jedan okrajak manjine :D

Vrh Dno