Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

pa to je to po ceni gadja 780 performanse

Predvidljiv je AMD. Već po ceni se gotovo sve ostalo može zaključiti (moglo je u prošlosti).
Moje neko viđenje je da će performanse biti tik iznad GTX780 (ali zato cena $50 manja! Wow!) što nas dovodi do malo matematike koja kaže da će taj GPU verovatno biti Tahiti veličine, 2304 SP na 384bit uz 28nm uz par procenata plus-a na arhitekturu.
I da će u Turbo boost-u radi na 1100 MHz :D

Logika je da ako je jeftinija onda je i sporija. Jedino ako su i u proslosti izbacivali brze kartice po nizoj ceni, ali ja ne mogu da se setim kada?

Nemojte se ravanati po Gk110 to je ogroman chip zestoko zacjenjen, ovoga puta cjena nece znacit mnogo jer konkurencija je svoje karte precjenila.
@pixell mislim da tahiti sa 2304 ne moze parirati GTX780 a i koja bi poenta bila ubaciti tahiti sa 2304sp 384 bita i zacjenit ga 600$ odnosno 50% vise u odnosu na org. tahiti, ukopali bi sami sebe.
Hawaii moze biti samo redizajniran chip okrenut ka gamingu da bi sustigao GK110.
Prija je vazilo pravilo koliko para toliko muzike ako se ovaj put to ispostavi, dobicemo kartu sporiju od GTX780, ali cemu onda prestavljanje takve karte koja ce biti 15-20% brza od HD7970, ali eto ostavimo da vidimo sta i kako...:p
Idealan scenarijo bi bio da karta bude u blizini titana sa cjenom ispod 600$, e tu bi nastalo kresanje cjena i svi zadovoljni.

Najbolje bi bilo da dobijemo kartu bržu od Titana za 300 evra. Budi realan (smešno zvuči kada tebi kucam ovo).
Ako će kartu (pre)ceniti oko $600 onda možemo očekivati performanse u rangu konkurentskog proizvoda - malo brže.

Koliko para toliko muzike je važilo samo u slučaju kada je konkurencija imala šta da ponudi na obe strane.
Šta se desilo sa 7900 serijom kada je izašla i nije bilo odgovora od druge firme? Cene su otišle na gore!

Teško da će AMD napraviti neku revoluciju sa 28nm. Opet, ni velike čipove neće praviti. Distancirali su se od toga.
Voleo bih da me demantuju ali zadnjih par godina je bilo veoma predvidljivo u reonu video akceleratora.

A i na kraju, i jedna i druga firma igraju ziheraški - Play safe.
U vremenu kada se svetski trendovi menjaju i industrija okreće drugim tržištima najbitnije je uzeti taj dolar više.

Koja karta ce biti bolja nebitno za vecinu nas koji cemo imati prilike da ih vidimo samo na slikama.
Jedino sam razocaran sa ovima koje su pristupacnije HD8870 i HD8850 imaju po 2GB memorije.
Ocekivao sam minimum 4Gb pa navise za seriju HD8000.

Logika je da ako je jeftinija onda je i sporija. Jedino ako su i u proslosti izbacivali brze kartice po nizoj ceni, ali ja ne mogu da se setim kada?

Moze biti to u pitanju, ali seti se situacije sa prethodnom serijom kartica. AMD je prvi izbacio HD 7XXX seriju i drzao jace cene (moglo im se, jer je konkurencija kasnila). nV je kasnije predstavila 6XX seriju, slicne performanse (malo jace), a niza cena, sto je rezultovalo snizavanjem cena AMD-a. Mozda se desi nesto slicno i sada, a mozda ce samo biti situacija koliko para, toliko muzike.

..a da, zaboravio sam. 680 je bio nesto brzi od obicnog 7970, a jeftiniji. Pa onda je moguce da im vrate i da izbace brzu, a malo jeftiniju karticu, sa turbom na 1.1GHz kao sto pixell kaze.

Srežu DPFP performanse, pređu preko 500mm^2 i evo "killer" gaming čipa ... samo što se to neće desiti. Dakle, nije da se nemože, nego nema svrhe.

Naravno da nema svrhe, kada će next gen igre konačno dobiti mogućnost da iskoriste computing snagu GCN arhitekture. To nismo mogli da vidimo u igrama koje su morale da rade na Radeon 1800XT i GeForce 7800GTX.

Kad bi bio optimistican u najboljem scenariju rekao bih 30% .Ako se vratim na zemlju i suocim se sa istinom rekao bih da je 20% realnost.Ako predje preko toga dobro doslo.
Mislim da ce GTX780 biti nesto brzi overall ili u boljem slucaju jednake..
Sudeci po aktuelnim igrama i procentu koji GTX780 ostvaruje nad Ghz edicijom rekao bih tezak zadatak.
P.S.Score sa 3D mark rezultatom je fake,isti lik svaje godine fakuje rezultate i podize hype!

Treba biti realan; arhitektura udarila u zid, napon visok curi na sve strane, ambalaza ne valja, izgled ruzan, hladjenje lose, treba pravit novi 3dcmark...amd-e se okrenuo ka konzolama tu nema konkurencije.

.......

Ma neka ih nazovu i GRD42X5994A-88-J4WQ-90, samo neka valjaju za rudnik...

kad ce kod nas da se nadju, neki okviran period

Verovtno kraj oktobra...

Ma neka ih nazovu i GRD42X5994A-88-J4WQ-90, samo neka valjaju za rudnik...

Ja ne očekujem bolju ponudu za rudnik od već postojećih karti, verovatno će trošiti manje W za isto KH ali će biti skuplje bar 25% pošto je nova generacija i pošto će bacati više frejmova u igrama od postojećih karti, tako da ***. Najjača će možda imati do 900KH/s ali će koštati sigurno dosta, bar 500€. Ali videćemo za 2-3nedelje valjda kako tačno stoje stvari.

Kada su se pojavile 7970 niko nije pobacao 6950/70 karte, rudarile su jos bar 12 meseci prvenstveno zbog odnosa kh/$

A sad možda nece niko kupiti (za mining) novu generaciju pošto će biti skuplje od 7950/70 po $/KH :D, možda kasnije tek kada nestanu sa lagera (a tako je verujem bilo i u vreme 5000-->6000serije, ja tada nisam bio aktivan na žalost)... Eventualno može W/KH da izvuče malo ali videćemo.

Samo nešto su se ućutali svi tako mi se čini, i nekako nema procurelih informacija, ranije je nekako bilo sve već poznato 2-3 nedelje pre predstavljanja. Za sada se "zna" 2560 shadera, 28nm, 6 ili 3 giga rama, skoro 480 mm² (mada verujem da je ovo greška tamo gde sam čitao) i ~250W za najjači model. Firepro model sa oko 2,6 TFLOPS DP-a itd.

Poslednja izmena:
Ja mislim da ce to biti 1Ghz GPU uz tih 2536SP i tacno performanse jedne GTX780 kartice. Nece to biti veliko ubrzanje, generacijski skok, vise ce biti u stilu prelaska sa 5850 na 6950 ili sa 5870 na 6970, naravno uz cca. 100eur vecu cenu, tako da ce nova "9950" (zovimo je tako) biti oko 350eur, a "9970" oko 450eur.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da cemo se nacekati na mainstream karte, tj. R8 ako ih bude.

Ko zna ja koliko vidim iz ovoga 4 karte imaju oznaku R9 puno nekako da su sve high end bice prija da su 2 neki srednji segment, za neki 15-ak dana je predstavljanje bice sigurno vise informacija u narednim danima.

Nazad
Vrh Dno