Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Zasto bih se uopste ujedao za jezik?!
Ja ne nagadjam vec iznosim realne fizicke mogucnosti!
Nesto mozda i izbace ali ne to sto vi ocekujete!
Daleko je GTX780 osim ako su overall performanse manje od 20% u odnosu na Ghz a obzirom da je Titan jaci od GTX680 za oko 40-50% tu je negde i Ghz a GaTX780 nije mnogo slabiji od Titana.
Po tome treba tacno toliko koliko sam rekao,nekih 20-30% da se sustigne GTX780!

Pa nVidija je na istom procesu lepo sredila performanse i potrosnju, vrlo je moguce
da ce AMD srediti performanse posto je ocigledno da GCN kao arhitektura zbog svojih
mogucnosti rada sa x86/x64 instrukcijama ne moze da bude preterano stedljiva kada
je u pitanju high end :)
Realno stanje stvari je da je AMDu potreban proizvod koji je dovoljno konkurentan,
ne treba njima najbrza stvar jer su dobili sve tri konzole i HSA napreduje prilicno brzo :)

ali nvidia je nvidia a ati je ati i GCN je druga zverka :)
ne znamo dok ne vidimo... ne bi me cudilo da se ponovi stanje stvari kao i prosle godine... mada je opet malo nepovoljnije za AMD jer sada je tu i Titanche.
Kazu da se prodaje ne mogu da ih nastancaju o_O

Pa nVidija je na istom procesu lepo sredila performanse i potrosnju, vrlo je moguce
da ce AMD srediti performanse posto je ocigledno da GCN kao arhitektura zbog svojih
mogucnosti rada sa x86/x64 instrukcijama ne moze da bude preterano stedljiva kada
je u pitanju high end :)
Realno stanje stvari je da je AMDu potreban proizvod koji je dovoljno konkurentan,
ne treba njima najbrza stvar jer su dobili sve tri konzole i HSA napreduje prilicno brzo :)

Nemoj zaboraviti da je Kepler tako projektovan i da je nVidia podelila serije kroz dva chipa.
Ovde nije ni priblizno ista situacija a pored svega nVidia se u proslosti pokazala veoma dobro na polju tweakovanja samog chipa
sto se za konkurenciju bas ne moze reci.Zaista nije flejm,samo isticem cinjenice.
Iz tog razloga nisam bas toliko optimistican da ce se desiti neki znacajan pomak.

Ali iskren da budem,voleo bih nesto da izbace jer je stvarno red da se stanje na trzistu malo sredi mada nije ni sad toliko strasno ali svakako
bi moglo da bude bolje ;)
Nek bude za svakog po nesto,pa da se bira kako ko zeli..

Interesantno. Po svemu sudeći izgleda da ćemo stvarno gledati Vulcanic Islands već krajem ove godine, što bi značilo preskakanje HD 8000 serije kartica.

Ako se ovo obistini biće to FANTASTIČAN potez AMD-a.

AMD Radeon HD 9000 Series Launching in October?

Cudi me da niko nije okacio ovaj link http://videocardz.com/43446/amd-radeon-hd-9000-series-launching-october ,stoji vec 3 dana!

Moje vidjenje situiacije na osnovu novonastalih informacija..

*Ovo svakako potvrdjuje da nizi nm proces jos uvek nije spreman.*
*Cudan timing i po meni los jer su Volcanic Islands predvidjena da se izbace kad i nVidia Maxwell i to u 20nm.*
*Hipoteticki performanse ce biti kao 780 ili ti nesto vise sto je po meni opet jako lose jer preskacu jednu celu seriju.*
*Opet sa druge strane ovo bi i bio jedini logican potez jer nemaju sta drugo da ponude,prinudjeni su da idu na novu arhitekturu!*
*Generalno deo kolaca im je preko neophodan pa je pretpostavljam ovo potez iz nuzde.*
*Ono sto me zabrinjava jeste cinjenica da onda nemaju sta da ponude u sledecoj generaciji kada nVidia treba da izbaci Maxvell.
Mogucnost postoji da Volcanic Islands prebace u nizi nm i time sebi obezbede next gen kartice (10k seriju :D ) ali iz perspektive dobijenih performansi to
prakticno spada u refresh a to je nedovoljno da udju u trku sa Maxwell-om,tj. mislim da ce razlika i situacija biti jos gora nego sto je sad .*

Smatram da su trebali ipak da sacekaju novi nm proces i da tad plasiraju kartice jer bi dobili veci gain ali ocigledno je da im se zuri.

Naravno ovo je moje zapazanje na osnovu novonastalih informacija koje mogu i ne moraju biti istinite.

Poslednja izmena:
...ta ce kacit link taj isti videocardz objavio je da nece biti HD xxxx serije do kraja godine, pa da nvidia takodje nece prestaviti GTX7xx seriju u ovoj godini veze oni nemaju lupaju beze nisu interesantni uopste, vjerovatno i ovo je samo da se cita bilo sta.
Ono sto se zna jeste da jos nema nista sigurno vezano za HD8xxx ili HD9xxx seriju.

videokardz se ne razlikuje nista od ostalih sajtova ,na isti nacin prenosi informacije i vesti.
Primer:
http://wccftech.com/amds-generation...bly-launching-october-branded-hd-8000-series/

Malo vise su se specijalizirali za karte pa nekad imaju i vise informacija od drugih i to ih cini zanimljivim.
Nije videokardz izneo da ove godine nece biti HD8xxx serije vec Robert Hallock !
Koliko za sad i znamo HD8xxx postoji samo kao rebrend za OEM .

Prema tome ne vidim sta su ljudi pogresili ili pogresno protumacili.
U svakom slucaju vreme cini svoje pa cemo videti ;)

Poslednja izmena:
upravo tako svi vrte jedne te iste vjesti samo ih prenose u krug, treba jos vremena da nesto bude pouzdano treba jos cekat ;)

Tesko da ce biti Titan killer.

kitana nije tesko saraniti. skokas cenu za slicne performanse i eto. pravo pitanje je kako ce se nositi sa GTX780.

Ma verujem da sa cenom nece biti problema, ali sa performansama ... hmmmm :trust:

Titan je zadao jako tezak domaci zadatak.

mozda performance-wise. odnos cene i snage je ocajan, njega GTX690 pere uzduz i popreko da ne pominjemo GTX770 SLI, 7970 CF itd. cak i kada su suve cifre u pitanju, mislim da ce ga stici novi AMD flagship. to je 40-50% od 7970/GTX680.

Nije teško AMD-u napraviti rivala Titana. Pitanje je da li se to kosi sa njihovom strategijom malih / srednjih čipova. I da li im to treba sada.

Laički gledano, u odnosu na Tahiti, Titan isto ima 384 bit bus ali i 65% više i trazistora i nešto manje od 60% veću površinu čipa.
Samim "trpanjem" procesora na tako veliku površinu AMD bi teoretski mogao da napravi daleko jači čip (primer HD4000 serija).

Potrošnja bi ostala ista ili bi se možda i smanjila, gledajući perf per wat Bonaire čipa (HD 7790) i reflektovanjem na Curacao (Hawaii?) čip (HD 9900).

Naravno, sve je u domenu nagađanja sada i svaka predviđanja su jurenje u magli.

Ako se i dalje ostaje na 28nm sto je najverovatnije jer 20nm jos uvek nije spreman neki posebno velik skok ne treba ocekivati.
Po meni ce gain biti negde oko 30% mozda nesto preko u najboljem scenariju.
Videcemo koliko je redukovana potrosnja i koliko ce se karte grejati..Kljucni faktori (kada se chip prosiruje) za ostvarenje performansi i jesu potrosnja i grejanje.
AMD bi odavno napravio chip reda velicine GK110 da je moguce da takav chip ne trosi mnogo i da je moguce tako nesto ohladiti a da ne pricam kakav bi
referentni dizajn takve karte morao da bude i koliko bi takva karta hipoteticki kostala!PCB,naponska sekcija,cooler i sl..Za sada to spada u domen SF-a realno.

Od ove nove serije se pominje se napredniji sistem hladjenja..
Bilo bi dobro kad bi se izjednacili sa Titan-om pa da mu malo obore cenu koja je stvarno velika,nije dobar odnos cene/perf dok je GTX780 sasvim solidno pozicioniran.

Treba ocekivati i refresh Vulkanskih ostrva u 20nm koji ce doci brze nego ocekivano..

Poslednja izmena:
Pa cek odkud sad preokret? pa do juce si govorio da AMD-e ne moze napraviti nista vise u 28nm da su dostigli vrhunac sto se tice performansi u 28nm procesu, izgleda sad se prica mjenja znaci ima nade :D
Moja laicka predvidjanja ako ostanu na 28nm onda ce sustici GTX780 i to je to ostalo referesh kao i nvidia, ako predju na 20nm onda je za ocekivat kartu jacu od titana.

Nemoj da mi stavljas u usta ono sto nisam rekao ..
Ovde se radi o novoj arhitekturi koja ce da se spusti u 28nm.
Naravno da nisu imali nista drugo da ponude kao i sad sto nemaju jos uvek vec se i ova Vulkanska ostrva spremaju za septembar ,oktobar a opet se ne radi o refresh seriji
vec o sasvim novoj.Jednu su preskocili.Oni su trebali da se izjanse sa refresh serijom koju je bilo generalno ne moguce izvesti i ja sam se po tom pitanju izjasnio da nemaju sta da izbace i kao sto vidis da sam bio u pravu ;)
Ovo je bio jedini logican potez mada opet i dalje dobro kasne!

A sto se tice Vulanskih ostrva ona cak i nisu planirana sad vec po izlasku Maxwell-a.Kad nVidia izbaci Maxwell oni ce verovatno da spuste ostrva u 20nm samo se postavlja pitanje
u kakvoj poziciji ce se naci sto se tice performansi!

Poslednja izmena:
mozda performance-wise. odnos cene i snage je ocajan, njega GTX690 pere uzduz i popreko da ne pominjemo GTX770 SLI, 7970 CF itd. cak i kada su suve cifre u pitanju, mislim da ce ga stici novi AMD flagship. to je 40-50% od 7970/GTX680.

Mozda ga pere, ali prica se da je prodaja GTX 690 prakticno stala kad je izbacen Titan po istoj ceni. Takodje kazu da prodaju Titana onoliko koliko proizvedu.
Trziste za jaku single-GPU kartu postoji.

Sto se tice nove AMD serije, ako se ostaje na 28 nm, mislim da je realno ocekivati GPU koji ima ~2304 shadera.

kitana nije tesko saraniti. skokas cenu za slicne performanse i eto. pravo pitanje je kako ce se nositi sa GTX780.

Ne bih bas rekao da je to tako lako, kao prvo kako da stignes te performanse u istom proizvodnom procesu ?

pa i ne moras da ga stignes. ponudis performanse GTX780 krajem godine za 450e i da vidim ko ce da ga kupi.

Ne bih bas rekao da je to tako lako, kao prvo kako da stignes te performanse u istom proizvodnom procesu ?

Izbace vulkane u 28nm i eto ti performanse blizu titana koje ce kasnije kroz drivere sustizati.
I nvidija je izbacila drugi cip GK110 u 28nm, sad ces isto AMD-e uraditi drugi chip redizajniran u 28nm da bi se primakli titanu, nece mozda moci prestici titana ali GTX780 hoce i kontam da ce biti jako blizu titana, ali eto ostavimo da vidimo sta ce se desiti , ko je bolji prognozer :p

Vrlo je moguce da vidimo 2 karta na hawaji chipu hawai XT i PRO i da budu jace od tahitija sto bi znacilo nek razlika bude po 15% izmedju kartica najaca karta HD9970 ili kako ce se vec zvati mogla bi biti minimum 30% jaca od HD7970.
Spominje se 2560 sp to bi znacilo 25% uz malo veci klok optimizaciju moguce je 30% realno tesko je ocekivati vise u 28nm.

Apsolutno me ne interesuje bilo sta sto ima cenu Titana. Ako preformanse budu slabije od Titana, to mi nimalo nece smetati ako cena bude drasticno niza.

Kako je krenulo, samo ce me consumer Oculus Rift naterati da uzmem novi GPU pre izlaska 22nm serija.

Ako budu performanse na nivou titana siguran sam da ce biti i cjena nedaju oni nista sto je isti performansi po nizoj cjeni.

Istina je, biće ista cena ali ako budu davali ovaj bundle never settle uz kartu opet ce da bude bolje:) 7990 dolazi sa desetak igara 7970 skoro pola cene su igre itd...

...bas ce pored ps4, pa i nove kutije, da prodaju grafike po 600 i 800e :d....

^sigurno ce praviti APU-e na kojima ce lepo raditi te igre sa konzola, a grafe za ovih 1% entuzijasta :p

Nek prvo naprave krsten UHD ekran i konektor koji moze proterati 4K rezoluciju u 120Hz. Ovako cemo imati 1080p konzolne igre i 1440p PC igre a to bas i nije neka epska razlika. Tu je slaganje vise monitora u Eyefinity ali to je danas manje popularno od 3D slike (prosao trend, kao sto se ocekivalo).

Po prvi put postoji hardver ali ne i adekvatan monitor za taj hardver a da nije budzevina.

Poslednja izmena:
Vrh Dno