Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Tako je rade godinama stim sto je ovde celokupna mobile/desktop serija rebrendirana sto iz perspektive poslovanja i nije bas dobro/pozeljno.
Rebrend kad se radi obicno ide po koji proizvod da se popuni praznina u seriji,ovo je vec nesto sto je po meni jako los potez a nisam ja samo iznenadjen vec svi
pocev od samog autora :
Let me just start this post by saying, what the hell AMD?? This is probably the most stupid idea ever.
While there is still no confirmation about the ‘real’ graphics cards release date, we are presented with the new OEM solutions by AMD, which include all variety of HD 8000 graphics cards.

Ako se i nVidia isto odluci da rebrendira celu seriju smatram isto tako za nevidjenu glupost!
U krajnjem slucaju na ovaj nacin se gube kupci!

Da li ti stvarno mislis da je OEM trziste obrazovano i upuceno u desavanja u IT industriji kao i "slobodno" trziste kojem mi pripadamo :)
Kod njih takve stvari prolaze bez blama i galame, samo se mi ovde deremo na livadi :D
I nVidija je znala da rebrandira pola generacije, sada je AMD odrao sve sem 86xx i 85xx serije, 83xx i 84xx ne racunam jer se ista od 5xxx serije vrti konstantno...

Problem je malo primetan sa desktop "diskretnim" grafikama.
Odnosno još i može da se pronađe šta je šta i koja grafika pripada kojoj generaciji.

Veći problem se nalazi u mobilnom segmentu. Juče sam izgubio sate na prinalazak jeftinog laptopa sa odvojenom grafikom a da mogu neke osnovne igre da se igraju.
Tu ima toliko nelogičnosti i zamaskiranih proizvoda da je strašno... Primer rebranda već rebrandiranih grafika kod AMD-a (neki predstavnici 74xxM serije) ili upotrebe više različitih generacija u jednoj oznaci čipa kod envidije (primer 5xxM serija).
Obe kompanije "budže" imena i generacije šakom i kapom....

Da, rekao bih da OEM tržište utiče na nas i te kako. Pogotovo na kupce prenosnih uređaja.
Kada ja kao neko ko ima odličan background u ovome imam poteškoća da se snađem, mogu samo da žalim običnog krajnjeg korisnika...

Elem....znaci ako sam dobro razumeo ko kupi "brand machine" uzivace u charima serije 5XXX-7XXX koja ce se u njegovom chedu samo zvati 8XXX ????

Da,slažem se. Siguran sam i ja da je serija 8000 gotova još krajem 2012. godine,ali im se trenutno ne isplati da je lansiraju pa rade dodatna testiranja i možda peglaju drajvere. Do aprila će se sigurno pojaviti u prodaji, a možda će biti zvanično lansirane kartice iz serije 8000 na CeBit sajmu u Nemačkoj.

The rest of this article is available for subscribers only. For more on subscription levels Subscribe or purchase a pass for this article by clicking the "buy now" button.
Login, Subscribe or Buy this article: $50

:smash:

Gledao sam sad i vidim da je jedino taj sajt dosao do slike, a pitanje je da li je to uopste to ili je neka obmana. Mozda i kontaju da ce im neka budala da plati subscription zbog neke vijesti/slike.

Sta bi moglo da se ocekuje..

2mhaipk.png

Ako bude 2560 sp, 160TM i 48 ROPs moze se onda ocekivati oko 30% vece performanse u odnosu na HD7970.

Ima li neko bilokakvih informacija o potrošnji 88xx serije?

Majko bozija, 5.3 Teraflopsa in one card.

Definitivno su izbacili iz 8000 serije svaki najmanji pomen double precisiona i fokusirali sve sto mogu na single precision kalkulacije [to je jelte najvise potrebno za gaming]. 7000 serija je bila efikasnija od 600, ali posto su imali vece DP sekcije, nvidija je uspela da naprave simmilary preforming chipove na manjim mm^2 povrsinama. Ovaj put AMD nece dozvoliti tako nesto.

Cant wait.

...Released april 1. :D...
Prvi dan 2. kvartala 2013. godine. :)

Poslednja izmena:
Sa techpowerup-a jeste .Videcemo da li ce biti varijacija na temu sto se tice specifikacija ,ja mislim da ce ipak biti jer
prosirenjem chipa se podize i nivo disipacije pa su mi te spec malo fishy al ajde.Ko zna mozda su nabacili neko mocno hladjenje
pa ce to da funkcionise ali opet ostaje pitanje potrosnje?

Poslednja izmena:
Pa da, kupicu kartu za 500evra i onda cu svaki dan da merim koliko mi je struje potrosilo, cisto da ne propadnem :)

Al ste osetljivi vi AMD-ovci to je cudo :p
Uopste nije bila to poenta nego o optimizaciji .
Ako sad obicna 7970 trosi preko 200w ovakav chip bi prelazio 250w lagano a to
nije pozeljno + treba to ohladiti!Evo neka analiza cisto da potkrepim ono o cemu pricam i ako je sve to samo spekulacija :
http://videocardz.com/36122/amd-radeon-hd-8000-series-specifications-analysis

A i kad smo vec kod potrosnje secanje me dobro sluzi,jedan od glavnih aduta u vodjenju rasprava je ipak bilo to
i isticalo se kao vazan faktor dok je AMD bio u boljem polozaju.Sad je prica drugacija ;)

P.S.Ako bude 500-600 Eur,ode mas' u propas' :d

Poslednja izmena:
Ja sam sada AMDovac sto mi u potpisu stoji AMD masina a imam q6600 i 8800gt i plus mi je ovo prva AMD/ATI karta ikada ... no dobro :)

Sto se tice specifikacija nista ne verujem dok ne vidim svojim ocima, za mene ovo su sve tracevi. A testove uvek uzimam sa rezervom.

A opet potrosnja je tu najmanje bitna, ja nisam vodio tu raspravu sigurno posto smatram da je blesavo gledati potrosnju na onome sto ameri zovu "enthusiast" proizovodima (tj vec placas mnogo vise nego sto vredi i mnogostruko vise nego sto realno dobijas i sto ti treba). Sto se mene tice ja sam uvek govorio i za procesor i grafiku o tome treba da se prica na mobilnim uredjajima, tableti, smart telefoni, laptopovi itd... gde je to zaista bitno.
Uostalom tako se potrosnja i uvukla u standardne benchmarke,tako sto su analizirali potrosnju na laptopovima i pravili predvidjanja za performanse laptopova, pre nego sto su laptopovi zaziveli to nikog nije bilo briga da gleda. Ko da je to bitno ako imas grafiku od par stotina i nepresusan izvor energije iz zida.

Ne kazem ja da na globalnom nivou trebamo da gledamo da budemo sto efikasniji i da se cuva energija ali o tome treba razmisljati kada se ratosiljamo silikonai i mnogi drugi veci potrosaci energije dovedu u red :)

Poslednja izmena:
Ako sad obicna 7970 trosi preko 200w ovakav chip bi prelazio 250w lagano a to
nije pozeljno + treba to ohladiti!

Ako nas je prosla generacija NV nesto naucila (GF110 vs. GF100), to je da je sve moguce... pa i povecati performanse, podici yield i obuzdati potrosnju, sve istovrmeno ;)

A i kad smo vec kod potrosnje secanje me dobro sluzi,jedan od glavnih aduta u vodjenju rasprava je ipak bilo to
i isticalo se kao vazan faktor dok je AMD bio u boljem polozaju.Sad je prica drugacija ;)

Kako ko, kako ko ;)

Ako nas je prosla generacija NV nesto naucila (GF110 vs. GF100), to je da je sve moguce... pa i povecati performanse, podici yield i obuzdati potrosnju, sve istovrmeno ;)

Evo ja sam bio jedan od nevernih toma :p Mada priznacete da je nVidija tada imala problem slican AMD FX procesorima, magicno curenje struje na sve strane :)
Tako da nista nije nemoguce ;) A i ako su glasine tacne da je i AMD krenuo kao nVidija napucani SP u gaming kartice i napucani DP u profi kartice
vrlo je verovatno da obuzdaju potrosnju ili da je ostave istu a dobiju vece performanse...

Tacno tako. AMD ima gde da nadje prostora za vece ubrzanje nego nV.
Prvo oni su dosta pre nV izbacili svoj 28nm chip sto znaci da su imali manje vremena za prilagodjavanje.
Drugo nV je podigla performanse tako sto je 600 serija u DP ocajna u odnosu na 500, a to isto bi mogao i AMD da uradi sa 8000 u odnosu na 7000.
Trece, dzabe i 50% ubrzanje ako i na 8000 bude mikro laga i problema sa drajverima na sve strane...

Nazad
Vrh Dno