Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

I ima je vise nego prigodno, "Vesuvius". Ako je dobila ime po vulkanu, cik pogodite koliko se greje :d

Ovo ces morati nakaciti na jedno 20 nadovezanih extendera i kartu drzati na terasi. :d

3 osmopinska, sigurno će biti spušteni klokovi u odnosu na R9 290

Sredice potrosnju, jer su sa 7990 odradili odlican posao. Ali zagrevanje, jedino ici na tripple slot hladjenje, tj nesto slicno kao Powercolor na 7990. I naravno visina karte kao na Asus Marsu i duzina 33+cm. :)

Nema sanse dva osmopinca previse trose cipovi jedino ako prepolove klokove sto cisto sumljam ;)

Ima sanse, binovani cipovi, nizi u startu radni napon i mozda bez boost-a.

Ima sanse, binovani cipovi, nizi u startu radni napon i mozda bez boost-a.

Tezak je to zadatak.Morace karta da radi na osetno nizim taktovima u odnosu na koliko sada ima
R9290x u silent (default) modu.Opet kao takva ce da izgubi dosta u performansama odnosu na klasican CF R9290x !
Opet postoji mogucnost da se ne obaziru na potrosnju i grejanje kao sto su uradili sa R9290x da bi iscupali performanse pa da
gain bude veci ali onda triple 8 pin ne gine!
Varijacija na temu :
http://www.techpowerup.com/gpudb/730/radeon-hd-7970-x2.html

Ova sledeca dualka ima da bude prava fosna,minimum 30cm!

Poslednja izmena:
Ne znam po kojoj logici se vodis ali to bi isto bilo kao kad bi sad pricali o standardima za TDP sto prelazi sve granice u danasnje vreme za single GPU kartu!
Vise nema pravila i sredstva se ne biraju ja samo posmatram sta se desava kako vreme odmice.
Drugo zaboravljas i fizicke mogucnosti kroz nm proces,treba kartu tweakovati debelo da bi dobila te specifikacije.
A izmedju ta dva primera ima ogroman vremenski period , znas i sam koliko su se mucili da izbace referentnu 7990!

Sad imaju jos veci problem,vecu potrosnju,pojacane temperature..
Opet kazem,osim ako karta ne bude debelo ustrojena mogu da se slozim da ce ici sa 2x8 pin ,tu je sve jasno.
Na nivo performansi koje ostvaruje R9 290x CF ne verujem da je to moguce!

270X ima 2 x 6 pin, tako da je jasno koliko će imati ova, 3,4,5...

Jesu li to skocile cene R9 serije kod nas u odnosu na pocetak prodaje? :trust:

Ne, sada su na istom nivou kao i svuda.

Početkom prodaje proizvodi su u našoj zemlji mahom bili na akciji pa su time bili i ubedljivo najjeftiniji u Evropi.
Primer je Sapphire R9 270X koji se prodavao za 17.000 (150 evra) dok je u Nemačkoj isti taj model bio oko 170 evra.

To je best buy karta iz tog segmenta.

Da kucnem u drvo meni radi perfektno :) kad se setim da sam Pre godinu dana i malo jače droolovao na istu grafiku po ceni od preko 300e ne mogu da ne budem zadovoljan

Pa očigledno postoji neki problem sa količinom proizvedenih GPU-ova, ja zaista ne vidim drugi razlog zašto bi propustili prednovogodišnju šoping maniju ;). Stvarno su bzvz ovo sve izveli, predstavili brzu ali pretoplu i prebučnu kartu i sad će se čekati nedeljama, mesecima za normalne modele...

Izgleda da ih zabole, sad rudnik guta sve sto naprave :p.

Tacno tako izgleda da im je cjena LTC/BTC-a dosla kao kec na desetku, ne samo da su trebali vec da se pojave non-referentni modeli, nego 2 mjeseca od izlaska karti na trziste nema zvanicni drivera.
Samo im je bitno da se karte prodaju da zgrcu lovu..

Sve neke bete 2. beta 9.2 beta 9.4... dosta ljudi ima problema koje bi trebalo da rjese driveri...
Mozda sam nesto propustio ali ne vidim zvanicni driver za R9 seriju sve su beta 6,7,8,9...

Pa da s te strane naravo da si u pravu. Ali sigurno znas da je AMD promenio staru politiku, 12 whql drajvera za jednu godinu.
Umesto toga imamo vise beta drajvera mesecno(jos uvek oficejelno AMD) samo sto nisu whql. Ova nova politika je mnogo bolja i fleksibilnija.
I uvek kada se pojavi nov hw od amd-a napravi se stanka da bi se pogurala najnovija serija, sto je iskjlucivo i sad slucaj sa drajverima 13.11beta 9.x.
Napomena, oni koji koriste HD7000 karte ili starije neka sacekaju sa ovim R9 (13.11b 9.x) drajverima jer Catalysti 13.12 (za sve karte) su vec gotovi..i samo sto nisu. :wave:

ja se kladim da je 95 posto problema vezano sa neravilnom/nekompletnom reinstalacijom drajvera,ja nisam imao problem ili bug jos od 11.4.

Naravno. Ja skoro nikad nisam imao problema sa drajverima, hteo sam da napisem detaljno uputsvo deinstalacije Catalyst drajvera ali nisam imao vremena,
mozda za praznike :) Ali ukratko mogu dati svima savet: posle regularne deinstalacije Catalysta NE KORISTITE CLEANER-e! :)

zanimljivo,ali ja npr nisam imao problem otkad koristim DDU iliti display driver uninstaller. :)

mada moram da priznam da je par puta bilo okej kad sam na brzinu prosto isao preko starih drajvera,na to sam se usudjiao kada u sklopu apdejta nije bilo puno komponenti (npr sa 11.9 na 11.9.2,mislim da je novo bio samo profil za BF4).

u svakom slucaju,kad se igram sa biosom,ili kad pobudali amd overdrive,obavezno pada DDU i freska instalacija zadnje bete.

Sta smo mogli da ocekujemo od Asusa nego DirectCU :D

dajte ljudi neki test, nesto, ja ne mogu da verujem ovi iz atija prave grafiku za igre, a narod je koristi za kopanje, sto se tice finansija super im je ali niko jos da igra nesto na atiju osim kopanja hahahaha :D

Nazad
Vrh Dno