Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Nista, ako do sada niste shvatili da covek mrzi amd i proklinje verovatno dan kada je uzeo amd kartu. Pitam se samo zbog cega ide od teme do teme troluje. Ako mu vec ne odgovara amd prodas i kupis sta zelis, samo se bojim da ce i sa nvidia da bude neki problem.

Pa i nekoliko godina unazad Furmark je (pre)opterćivao grafičke ali sada više ne može one (srednje) jače. Bio je i Fluid mark

Ja koji god benchmark pokrenem, sve prodje, ali posle dan dva u nekoj igri pukne, tako da ja uvek testiram u igri nekoj.

Ako radi u igri/igrama, š'a me gabri za tamo neke testove.
Ne kažem da ne treba i njih poterati, ako se baš mnogo čačka, da bi se proverio svaki scanario, ali mi je lično bitno da nema problema tokom igranja.

Nista, ako do sada niste shvatili da covek mrzi amd i proklinje verovatno dan kada je uzeo amd kartu. Pitam se samo zbog cega ide od teme do teme troluje. Ako mu vec ne odgovara amd prodas i kupis sta zelis, samo se bojim da ce i sa nvidia da bude neki problem.
Odakle izvlačiš taj zaključak?

Pa to i jeste svrha testranja,
Svaki test u roku par sekundi optereti grafiku do 100% sto u igrici nije, igra ima padove i skokove u opterećenju u zavisnosti od scene i uvek postoji mogućnost da u igrici lakše se desi pucanje nego u sintetickim testovima.

Pa nije svaki test, samo burn in testovi to rade, ostali simuliraju prosečne ili pojedine igre i menjaju uslove da svaki deo dođe do izražaja.

Jedan od najboljih testova za stabilnost grafike je rdr2 benchmark ili metro exodus enhanced edition.

Meni Metro podigne gpu klokove vise nego Heaven i Superposition. I desi se da prodje ta dva testa a pukne u igri.
Tako je da Metro za mene krajni test stabilnosti.

^ ok ima padova kad se scene menjaju ali generalno u igrici ima više posebno kad se igra satima a test je par minuta.

Imao sam skoro prilike da uporedim 6700 XT od raznih proizvodjaca, definitivno je MSI verzija malo losija od ostalih sto se tice temperatura, ali isto tako na njoj najvise pomaze undervolt i podesavanje fan curve. Nakon toga je razlika neprimetna u odnosu na ostale. U svakom slucaju nemojte uzeti MSI ako imate izbora, ali je i ona sasvim prihvatljiva :) I da napomenem, thermal throttling ne postoji ni na jednoj, ovo je vise na temu da junction temperature preko 100 nisu bas pozeljne.

Jel' normalan ovoliki skok temperature u odnosu na povećanje sobne temperature?
Do sada mi je GPU/Hotspot bilo oko 80/100 na sintetičkim testovima (Superposition uglavnom). Samo mi je 100/115

Ništa se nije menjalo, idle temperature su oko 42, standardno... 6900xt

Verovatno je doslo vreme za zamenu paste. Samo obrati paznju da nije isto kao menjanje termalne paste na CPU. Moras imati 100% pokrivenost cipa (ili stavi vise paste da preliva ili rucno nanesi) a i bilo bi pozeljno da koristis neku termalnu pastu koja ima vecu viskoznost i nije podlezna pump-out posto je to poprilicno jaka graficka.

Pa karta je prakticno nova, sumnjam da je do paste. Zar ne bi trebala onda i da je razlika da je veca?

Udaras u limit za Hot Spot, kartica obara klokove na 115 pa otud i nije veca razlika. Ili se nesto promenilo u sistemu a nisi svestan. Kad je kupljena kartica?

Pa iskreno, upravo sam instalirao novi drajver :D

@panther_ Asrock 6900 xt oc formula, nasvirana.

Hocu, upravo gledam kako to da uradim
Inače, uradio sam i jedan bench sa otvorenim kućištem iako imam jako dobru konfiguraciju protoka vazduha, 2 stepena je oborilo.

Skini drajvere, skini ddu, ubi net, unistaliraj drajvere, sa ddu odes u safe mode da obrise repove, resetovace se komp, instaliraj drajvere opet reset, vrati net u funkciju.

Ma evo, pokusavam prvo neku light verziju, bez ddu i slicno. U AMD folderu budu starije verzije, imam 23.4.3

Ako stari drajver ne resi problem onda je do paste definitivno. Kad je kupljena karta?

Jok, i dalje gura 114 hotspot.
Sad cu da odvrnem klimu i da smrznem sobu pa da vidim da li ta oscilacija nešto radi.

Ok, napucao sam je maksimalno i to mi je jasno. Ali je za razliku od onog hladnog vremena od do pre par nedelja i sad temperatura porasla 10-15 stepeni na hotspotu i oko 20 generalno. Deluje mi da je to previše.
Ma ne bi bilo čudno ni da pasta nije idealna, bez obzira što je karta nova. Ima svega par meseci. Ja joj poskidao celofane.

"Odsviraj" je i undervoltuj...ubrzaj fanove po potrebi.
Prošlo je vreme kad je vredelo nasviravati grafike (a i procedore), pogotovo high end koje su već nategnute do granica. Samo napucaš temperature i power draw zarad šačice frejmova...

Vrh Dno