Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Da si malo procitao po net-u, video bi da se lep broj ljudi zali na isto, sto se tice tog modela, sto znaci trula jabuka, odradjena karta lose.
Reklamiraj to, ne znam sta drugo da ti kazem.
Karta nije top ali nemam sta da reklamiram kad radi u fabrickim specifikacijama.
To da su mogli bolje da odrade hladjenje stoji ali sad gpu ispod 70C i hotspot ispod 100C uz 55% brzine ventilatora je po meni skroz korektno.

Pošto ne mogu da editujem post, samo da dodam jos i max temperature koje zabeležio hwinfo dok je klinac par sati ispirao mozak igrajuci se.
GPU 68C, hot-spot 92C (y), fan pwm 55%, sobna 26C.
Trebao sam ovo odma odratiti po kupovini kartice, al pošto me je OC entuzijazam davno napustio bukvalno ni jednom nisam otvorio tunning opcije.

Kao što i napisah, pre bi moglo da se kaže da je u pitanju fino podešavanje a ne OC :)

Drago mi je da si rešio problem.

Jel zna neko kako resiti crash adrenaline.exe (vidim da nestane u system tray-u) kada se klikne na desni klik na desktopu?

Poslednji insider Win 11 25300.1000, poslednji driveri amd, ali desava se vec mesecima unazad i ne znam gde je problem.

U medjuvremenu stigao mi je odgovor i od XFX-a jer sam ovorio sam tiket da se raspitam o toj hot- spot temperaturi.
Oni su mi odmah na prvu ponudili zamenu .
Sad nemam pojma sta da radim, trenutno nemam nemam nikakav problem pogotovo sad sa ovim novim podesavanjima al opet ko zna u buducnosti.
Veoma poslovno i profesionalno sa njihove strane, nema sta.
RMA.png

Ne košta te da probaš da zamijeniš, posebno ako možeš ovde prodavcu da pokažeš ovo i da preko njih riješiš. A ako od prodavca ovde dobiješ novac a ne kartu ne bi bilo loše da uzmeš od drugog proizvođača, jer kao što je neko naveo i drugi su se žalili na isti problem kod XFX modela.

U medjuvremenu stigao mi je odgovor i od XFX-a jer sam ovorio sam tiket da se raspitam o toj hot- spot temperaturi.
Oni su mi odmah na prvu ponudili zamenu .
Sad nemam pojma sta da radim, trenutno nemam nemam nikakav problem pogotovo sad sa ovim novim podesavanjima al opet ko zna u buducnosti.
Veoma poslovno i profesionalno sa njihove strane, nema sta.
Pogledajte prilog 378219
Odmah na reklamaciju, uzmi neku drugu kartu. Nista ti ne znaci da ti daju istu, jer postoji verovatnoca da ce isto da se desava, jer je karta lose odradjena,
Vidi da je nesto sa 3 ventilatora ako ima, ili pak neka proverenija karta.

Komp se pregreva ako ne otvorim stranu kućišta. Zamenio sam gtx 1060 sa kojom tih problema nije bilo.

Nova karta je Sapphire rx 6650 xt - u Aida64 testu, kada pokrenem zajedno CPU (r5 2600x) i GPU, temp procesora ode na 101 stepen za 3 min i restart.
Grafička ne prelazi 75 stepeni u Furmarku posle 30 min.

Da li je proc problem?
Čistio pre koji mesec, moguće da sam stavio previše paste, ali u idle je na oko 35 do 45 stepeni, u igrama 60 do 75, koliko pratim u Adrenalinu. Opet kažem, sa gtx 1060 nisam ni pratio temp. nikad ni jedan problem.

Junction vidim da ima skokove preko 90 stepeni u igrama. A ni to po spec ne bi trebalo da je zabrinjavajuće.

Uglavnom temperature su normalne kad je kućište otvoreno (uz junction koji skače preko 90, ali nema restarta ili pada prerformasi, sve radi super).

Da ponovo da očistim proc ili je to jednostavno takva kombinacija sa rx6650xt, da se moram pomiriti sa otvorenim kućištem?

Ili je karta falična?

Ne bih sada menjao kartu, ali ima tu još gluposti sem temp.
Sa nvidiom ugasim vsync (i eventualno fps cap) i sve ide kako treba. Ovde nemam blage veze šta da kombinujem od opcija (za 165hz freesync monitor)?
Upaljen, ugašen, enhanced, Freesync on/off, radeon chill (fps caps)... Witcher 3 pravi haos i NFS Heat. Forza Horizon 5 je ok, Fifa 23 ok (sem ponekad u replay-u) itd...

Najviše bih voleo da neko kaže "e namesti to i to", ali više mi je ovaj post kao neki polu rant jer sam svestan da nema puno pomoći sem da drugi put kupim Nvidiu kao i do sada.

mozda cpu kuler nije dobro namesten
sto se tice paste, dovoljno je zrno pirinca na sredinu, fizika odradi ostalo

kakvo je hladjenje u kucistu?

mozda cpu kuler nije dobro namesten
sto se tice paste, dovoljno je zrno pirinca na sredinu, fizika odradi ostalo

kakvo je hladjenje u kucistu?
Hlađenje u kućištu treba da je ok. Kućište je Versa II sa dva vent napred, dva pozadi (fabrički setup) i od gore je mreža sa filterom za prašinu.. Ništa spec, ali nije neko zakovano. Jedino što je prilično "uz zid i sto". Sigurno da je grejanje/hlađenje problem, jer kao što rekoh, sa otvorenom stranom (i otvorenim "ukrasnim" vratima napred), radi sve kako treba, bez jakih temp. A to pre promene grafičke nije moralo.
Proc ću svakako remontovati i samo da nije graf problem.. Čitam kako je 90 junction ok, a onda da ne prelazi 85 itd..

Junction vidim da ima skokove preko 90 stepeni u igrama. A ni to po spec ne bi trebalo da je zabrinjavajuće.
Ja sam terao dve godine referentnu 5700XT ( ona grozna sa blower ventilatorom ) igrajući RDR2 a junction išla na 110 C lagano. Nikakav stuttering, niti pad performansi, a tek nekakvo pucanje igre, ispadanje u Windows ili ne znam šta nisam primetio. Ta ista karta radi i dan danas, posle 4 godine bez trunke problema. Sličan slučaj je i sa mojom 6800, junction ide i do 100 stepeni, ali se ne uzbuđujem previše, jer je meni mnogo bitnije da DDR6 VRAM bude dovoljno hladan, a on retko ide preko 75 stepeni.
A opet, sve zavisi od igre. Na RDR2 i Uncharted kartica u junction ide do 100C, ali kad igram NBA 2K23 ili neki Tomb Raider ventilatori se gotovo i ne pokreću, jer junction ne prelazi 60 C.

6900XT, RDR2, 4K sve na ultra, temperature :D
1677927968999.png
a ovo je u Hunt Showdown, 4K sve na high, kad nasviram GPU na 2750MHz i memoriju na 2150MHz i full napon na 1.2V:
1677928181695.png

@real022
r5 2600x ne može da isprati ništa jače od RX 6600 (vanila).
6600xt i njena fabrički overklokovana verzija 6650xt sa tim cpu rade na nivou obične vanile, Jer je cpu usko grlo.

kupi r5 5600 bez x, i reši problem.

što se temperatura tiče, ponavljam, 6650xt je fabrički overklokovana i overvoltovana verzija 6600xt kartice
i razumljivo se više greje.
Ukoliko nema restartova, pucanja igara, artefakata i sličnog, ne treba ništa da te brine.
pogotovo ako imaš kućište sa slabijim protokom vazduha.

@real022
r5 2600x ne može da isprati ništa jače od RX 6600 (vanila).
6600xt i njena fabrički overklokovana verzija 6650xt sa tim cpu rade na nivou obične vanile, Jer je cpu usko grlo.

kupi r5 5600 bez x, i reši problem.

što se temperatura tiče, ponavljam, 6650xt je fabrički overklokovana i overvoltovana verzija 6600xt kartice
i razumljivo se više greje.
Ukoliko nema restartova, pucanja igara, artefakata i sličnog, ne treba ništa da te brine.
pogotovo ako imaš kućište sa slabijim protokom vazduha.
Radilo je sve ok - par dana, sa otvorenim kućištem.
Od juče opet restart u toku igre, kako kad, posle sat, dva ili 5 minuta. (Mimo igara komp radi normalno, bez problema - video, Adobe itd).
I to je samo u Fifi 23 redovno, što jedino i igram nešto duže, ali bilo je isto i u Witcheru 3.
Dirt 2 nema restart, Street Fighter V isto ok.. Igrao sam jedno 3 sata AC Odiseju, sve kako treba.

Što je najluđe, vidim da se restartuje i bez obzira na temperature u igri (Fifa 23). Ovde je specifično da u meniju igre gpu ide na 90 i više posto iskorišćenosti - zahtevniji meni igre, nego sama igra.
Znači popijem restart npr. na GPU 60 (80 junction) stepeni, CPU 65 (ali u gameplay-u, retko se desi restart u meniju)
(A naravno restartuje se i kada se pregreje ako zatvorim stranu kućišta. Tu cpu vidim da ide preko 85 stepeni i to mi je jasno).

- Drajveri uredni, probao i clean boot i apsolutno sve što ima u vezi toga i samih igara.

- E sad, CPU, jedna stvar je što je usko grlo i imam slabije performanse gpu - to mi ne smeta. Ali da nije kompatibilan i da izaziva ovaj konkretan problem?
Ili je gotov? U Aidi64 baš brzo ode preko 80.. pustio sam možda 5 min.

- Ili je ipak nešto crklo od napajanja ili ploče pa to zeza? Imao sam havariju na el. mreži, gde mi je kroz TV preko hdmi kabla riknula gtx 1060. Kada sam stavio zamensku, (gforce 210) sve je radilo najnormalnije. Mislio sam da uzmem novo napajanje, ali posle sam video da rx6650xt troši i manje struje, pa sam ostavio ovo (ThearmalTake 530w).
I još - posle kupovine rx6650, prvih par dana je sve bilo ok, čak sa zatvorenim kućištem... i Fifa 23 i ostalo. Npr 5-6 sati R6 siege.

- Da li postoji, odnosno koji test mogu da uradim da pouzdano proverim ispravnost napajanja i ploče?

@real022 Otvori Reliability Monitor i pogledaj koje greske se javljaju. Pogledaj u LiveKernelReports folderu (Windows dir) da li ima .dmp fajlova pa ih okaci.

@real022 Otvori Reliability Monitor i pogledaj koje greske se javljaju. Pogledaj u LiveKernelReports folderu (Windows dir) da li ima .dmp fajlova pa ih okaci.

U Reliability je samo "Windows was not properly shut down", izuzev jednom gde je AMD External Events Service Modul - stopped working, ali to sam ga ja ugasio ručno.
U prilogu su zipovani .dmp fajlovi.

Prilozi

• DMP fajlovi.zip
    442.5 KB · Pregleda: 2
koje napajanje je u pitanju i koliko staro?

U Reliability je samo "Windows was not properly shut down", izuzev jednom gde je AMD External Events Service Modul - stopped working, ali to sam ga ja ugasio ručno.
U prilogu su zipovani .dmp fajlovi.
Interesantan error code, 0x000001B0 https://learn.microsoft.com/en-us/w...g-check-0x1b0--video-miniport-failed-livedump

Sudeci po ovome, vezano je za GPU drajver. Koju verziju drajvera koristis? Jesi koristio DDU kad si prelazio sa nV graficke na AMD?

koje napajanje je u pitanju i koliko staro?
ThermalTake Smart SE 530w, baš staro, više od 5 godina :)
Interesantan error code, 0x000001B0 https://learn.microsoft.com/en-us/w...g-check-0x1b0--video-miniport-failed-livedump

Sudeci po ovome, vezano je za GPU drajver. Koju verziju drajvera koristis? Jesi koristio DDU kad si prelazio sa nV graficke na AMD?

Probao sam više verzija, trenutno 22.11.2.
Na prvu instalaciju, samo sam iz control panela uninstalirao nvidia (sve što sam našao) i instalirao amd.
I u prvi mah, začudo, nije bilo problema.
Posle sam išao sa safe modom i ddu, kao i amd-ov remover ofisijelni.

S obzirom da si imao el. problema, sve je pod znakom pitanja. Moguce je da je jos neka komponenta na izdisaju zbog tih el. problema, pre svega napajanje i/ili maticna.

Ja bi probao drugo napajanje.

U Biosu sam isključio Core Boost za procesor, isključio Cool&Quiet, stavio sve vent na max (cpu i system fan).
Sada je proc na 1.1v umesto na 1.4v, ne prelazi 45 stepeni u igri, nema restarta za sada u Fifi23.

Napajanje svakako menjam.

Sada je proc na 1.1v umesto na 1.4v, ne prelazi 45 stepeni u igri, nema restarta za sada u Fifi23.
Povredio sam levu nogu, pa od sada skakucem na desnoj i nemam vise bolova.

Razmontiraj kuler, promeni termalnu pastu i temperature bi trebale da se dovedu u normalu.

Povredio sam levu nogu, pa od sada skakucem na desnoj i nemam vise bolova.

Razmontiraj kuler, promeni termalnu pastu i temperature bi trebale da se dovedu u normalu.
:) Da, vidi se u igri da nikako nije to to kad je na 3.6 umesto 4.2ghz. FPS je tu negde, ali ima mini stutter...
A čim sam vratio Core Boost - restart.
Proc sam sredio i temp više nije u pitanju. Sa Core Boost u igri je do 70 stepeni. I to zatvoreno kućište.

• Možda da vidim ponovo Power plan. Probao sam par varijanti sa max/min state za procesor, nisam siguran šta da stavim.
  • Da li je normalno da Adrenalin prikazuje 1.4v konstanto, van igre?
U igri ide od 1.4v na 1.3v, tj ovo poslednje, pre restarta je bilo konstantno 1.3v.

Za sve koji imaju 6700 XT, uradio sam detaljni test sa razlicitim podesavanjima da vidim kako se graficka ponasa. Ovo je MSI Mech 2X, verovatno nece biti iste tempereture/fan speed za ostale modele, ali ovo ostalo bi trebalo da se poklapa. Evo par mogucih podesavanja pa izaberite sta vam odgovara:
Samo voltaza i frekvencija se podesavaju, ostalo dolazi na mesto samo. Temperatura je maksimalna hotspot temperatura tokom celog testa od 10 minuta, FPS je prosecna vrednost a fan speed je maksimalna brzina koju je fan dostigao.

1200V - 2581MHz - 187W - 95C - 128FPS - 2300RPM
1175V - 2550MHz - 170W - 95C - 127FPS - 1860RPM
1150V - 2500MHz - 150W - 92C - 124FPS - 1720RPM
1125V - 2424MHz - 131W - 88C - 121FPS - 1590RPM

GPU Edge temperatura je bila 70-74 u prva tri, i u cetvrtom stabilna na 69C.

Microsoft flight simulator high preset 1440p gura 60fps bez problema 🥳

Umalo da zaboravim, za one koji kupe MSI mech verziju kartice, poznato je da temperature skacu do 100-105C sa stock konfiguracijom, ali to je zato sto fan u stock konfiguraciji ne ide preko 70%. Ili smanjiti snagu / undervolt, ili povecati fan na 100% ako vam ne smeta buka. U svako slucaju ne bi trebalo da moze da pridje 100C ako fan radi na 100%.

Moja RX6700 (Sapphire Pulse) na default ide do 99C, koliko sam primetio. Default podešavanje je 1200mV i 2700MHz.
Obaranjem napona na 1130mV i frekvencije na 2640MHz, ide do 88-90C (odnosno do 72C ona niža). Tako da sam za sada ostavio na tome.
Ventilator nisam dirao i nisam primetio da ide preko ~1400rpm sa ovim podešavanjem.
Te brojeve sam dobio na Fifa23 i Far Cry 5, u 4K.

Poslednja izmena:
Kako default 2700 Mhz? To zvuci pogresno, karta ima max boost clock na 2581Mhz. Sve preko toga je overclocked

Vrh Dno