Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Naravno. NIkakva mudrost. Nema potrebe da plaćaš za to. Pogledaj neki tutorijal na YT ako nisi 100% siguran.

^^ Skoro po prvi put sklapao racunar, mogu da potvrdim da je grafa jedna od najlaksih komponenata za instalaciju.

6900XT Waterforce, 80 stepeni hotspot max :D

Evo logs...
1677354007722.png

Treca i cetvrta kolona su edge/hotspot. Da li da vracam ovu karticu kao neispravnu? Nova je, kuciste ima dobro hladjenje, ventilatori su bili na maksimumu, 2.5k rpm graficka.

Pa baš siva zona. Ni tamo, ni 'vamo.
Ako je kartica nova i pod garancijom, posavetuj se sa prodavcem i vidi šta će oni da kažu. Iskreno, u Srbiji će 90% da te iskuliraju ali probaj, možda i grešim.
Takvi problemi obično nastaju neadekvatnom montažom hladnjaka i zamena paste i bolja montaža odnosno ispravno naleganje rešavaju problem.

Realno, tebi je kartica i dalje pod specifikacijama ali definitivno ne bi trebala da bude tolika razlika u temperaturi.

Ja bih lično pojačao te ventilatore. Makar na 95+ stepeni.
Igraj se u adrenalinu sa tim, dosta korektno može da se namesti.
Može, ali ubi buka.
Pojačao sam ih i sad idu do 75%, dobio za desetak stepeni nize temperature. Hot-spot sad ide do 97Cmax a gpu temp. ne ide preko 68C.
Moracu jos da se igram da nadjem neki kompromis, mozda mali undervolt bez spustanja taktova.
Ako nista vracam sve na default, nek se hotspot przi a ja cu da uzivam u tisini pa nek joj se sa srecom.

Ako ti je karta na default vrednostima, 100% može undervolt bez da provališ na performansama.
Znaš kako sam ja radio: Pustio sam Heaven da vrti i odvrnuo u Adrenalinu ventilatore na 100% . I onda sam smanjivao za po 10% a posle i 5% i slušao "prihvatljivost" buke i naravno pratio koju temperaturu za tu brzinu ventilatora dobijam.
Na taj način sam napravio krivu koja je pri relativno niskim temperaturama lagana tako da mi do 85 stepeni ventilatori vrte na 50% dok su na 70% tek od 95 stepeni.
Takođe, ventilatori kućišta su mi uvezani na GPU hotspot temperaturu tako da i oni pojačavaju protok svežeg vazduha u zavisnosti od potreba grafičke kartice. A dao Bog, imam 3 140 mm static pressure-a na usisu tako da je unutra oluja.

Neznam za te jače ali moja 6600 daje bolje rezultate kada je undervoltovana na 1125mV nego na originalnih 1200

Interesantno, isto i kod mene... Bolje rezultate na 1150 mv i manja temperatura. Junction nikako preko 90C sada. Sto @NenadG kaze, ni tamo ni 'vamo, tako da ne znam da li da se cimam sa vracanjem...

Nista cudno, AMD karte odavno daju bolje rezultate undervoltom nego na fabrickom naponu.

Nizi napon, karta se manje greje, samim tim vise bustuje, iliti lakse odrzava visoku frekvenciju.

Reklamiraj karticu ako je u garanciji, to su jako visoke temperature po mom mišljenju, ti sad da drzis undervoltovanu uz visok rpm nije rešenje, kartica ne bi trebala da ima tolike temperature.

Nista cudno, AMD karte odavno daju bolje rezultate undervoltom nego na fabrickom naponu.

Nizi napon, karta se manje greje, samim tim vise bustuje, iliti lakse odrzava visoku frekvenciju.
Da, ja bih AMD karte na fabričkim podešavanjima zapravo nazvao nepodešene :)

da, sta znaju inzenjeri AMDa kako treba podesiti....

Ton komentara ti je zajedljiv, nema potrebe za tim.

Karta ne može da se fabrički podesi jer je svaki silikonski čip poseban. Podesi, u smislu da radi na optimalnim podešavanjima za dati čip i za dati sistem. Oni nameste podešavanja koja će kod svih da rade a to je po pravilu prevelika voltaža i premala frekvencija. Njima je bitan zicer, da svaka radi bez problema a to ne znači da su to i najbolja podešavanja. U 99% nisu.

Silicijumski ne silikonski, napon ne voltaža ;)

U većini slučajeva je fabričko nanošenje termalne paste uzrok takvih temperatura, a ne napon. Setimo se samo slučaja sa RTX 3090 i zaštitne "gume" za prste koja je završila na memoriji.

tacno tako, neka krajnji korisnik sam popravlja karticu koja se greje na 100c :D
mislim da je bolje da sam korisnik ne kupuje vise taj proizvod, to ih nauci poameti, ali eto mi smo pametniji od onih koji su graficku dizajnirali i napravili

a sumnjam da je neko slucajno na nekim primercima odvrnuo napon

tacno tako, neka krajnji korisnik sam popravlja karticu koja se greje na 100c :D

Što bi je popravljao kada je 100c u okviru normalnih specifikacija?

Da postoji jedna "tačka" u podešavanjima, iz kog razloga bi uopšte onda podešavanja i postojala? Kao što svi znamo, postoje podešavanja "od-do" i mnogi od nas se igramo sa istim. Fabrika će uvek da se vodi komercijalnom logikom i podesiće ih sve na neka "srednja" podešavanja koja nit' smrde nit' mirišu, a sve zbog toga da imaju što manje problema. To ne znači da pojedine karte na nekim drugim podešavanjima ne mogu da rade brže ili da budu hladnije, ili obe stvari od jednom. Bitno je da SVE rade u okviru specifikacija. Zato i disclamer na upotrebu Adrenalin softvera iako on sam po sebi nikad neće da izvede grafičku kartu van specifikacija koje se smatraju bezbednim.

Jer jednostavno, neko ko ne zna ništa o tome može npr da smanji voltažu i da se žali kako mu kartica ne radi. AMD uvek može na to da odgovori da na default podešavanjima radi i da nije trebao ništa da dira. Drugi neko sa druge strane (ili ista osoba) može da se žali na 100c a ovi opet mogu da kažu da je to u specifikacijama. I opet su oni u pravu. To je i cilj.

Poslednja izmena od urednika:
da, sta znaju inzenjeri AMDa kako treba podesiti....
Znaju oni, ali nemaju vremena da svaku kartu zategnu, niti im pada na pamet.
Uzmu odredjen broj karti, stave na test, napon potreban za X frekvenciju na najgoroj stave kao default vrednost, i tako prodaju.
E sad, sto 95% karti ne trazi taj napon za X frekvencu, to je druga prica.
Isto vazi i za NV, samo sto je boost algo drugaciji, pa i testiranje.

Sto se tice kupovine proizvoda, nekad si u pravu, u vecini slucajeva nisi.
Kada bi se preskakali proizvodi tako, onda od rtx3000 serije bi zeleno svetlo imale 3 karte, 3060/ti, 3070 i 3090ti, sve ostalo je njesra. Zasto? Jer padovi u 95% slucajeva ne vrede nicemu, temp memorije ide u nebesa, sama zamena ponistava garanciju, 10x gore nego recimo 7900xtx problem sa memorijom.
Od 10 modela 3080/ti/90 koje sam probao, jedino PNY koji mi je u racunaru i koji kopa sa strane nema problem sa temp memorije. Meni je problem sve preko 90 stepeni, kopalo ili ne.
Sa druge strane, kompletna rx6000 serije je dosta bolje uradjena, a naravno, uvek ima neka trula jabuka, sto nije problem do AMD-a, nego do partnera.
Imam 10 komada PowerColor 6800 Fighter, klot karta, ali zato temperature smesne.

@NenadG
NIsi u pravu, pravilno je napon.

Poslednja izmena:
Može, ali ubi buka.
Pojačao sam ih i sad idu do 75%, dobio za desetak stepeni nize temperature. Hot-spot sad ide do 97Cmax a gpu temp. ne ide preko 68C.
Moracu jos da se igram da nadjem neki kompromis, mozda mali undervolt bez spustanja taktova.
Ako nista vracam sve na default, nek se hotspot przi a ja cu da uzivam u tisini pa nek joj se sa srecom.
Evo malo rezultata igranja, sad je to vec nesto.
Smanjio sam napon za GPU sa 1150mV na 1080, ventilatore nisam dirao ali cim izaberem "custom" da bi mogao da smanjim napon oni kao da se prebace takodje na neki svoj custom profil unapred defenisan.
Tako da iako njih nisam dirao oni sad idu do 55% (kad je sve na default isli su do 45%) sto mi odgovara, jer iako su primetno glasniji nego kad su na 45% ipak to nije ni briblizno nepodnosljivo kao kad su na 75%. A temperature su ostale skoro iste: gpu ide do 70C a hot-spot do 99C, ovde moram samo da napomenem da su to temperature iz testova a u igrama ce biti valjda nesto nize iz razloga sto dva ventilatora na vrhu koja bi tebalo da izvlace topao vazduh u opste nisu radila (0 rpm) jer su vezana za temperaturu prcoseora koji se ni ne koristi skoro za potrebe ovih gpu testova. (nemam mogucnost da ventilatore kucista podesim u odnosu na graficku)

Pored svega toga kao jos se i score na testovimamalo povecao, moze to jos malo da se dotegne ali za sad nek ostane ovako.

Evo moje 6600XT sve na default, nešto malo mršaviji rezultati. Win 10.
Pogledajte prilog 377338

gpu undervolt 1080mV, fast timings, hotspot 100C GPU 72.JPGundervolt 1080, fast timings.JPG

Poslednja izmena:
Neznam za te jače ali moja 6600 daje bolje rezultate kada je undervoltovana na 1125mV nego na originalnih 1200
Kada otvorim Adrenalin i idem na Performance > Tuning vidim taj button "Undervolt" (uz Overclock i druge), a ovamo desno mi pod Voltage stoji uglavnom 0, ovako u idle, nekad ode do nekih 862 mV, ali u igri je stvarno okruglo 1200 mV. Koliko vidim Adrenalin pod Junction Temperature ne prikazuje isto kao HWInfo, Adrenalin prikazuje vrijednost koja je kao HotSpot u HWInfo, dok je Junction u HWInfo dosta niža.

Nego undervolt, da li to Adrenalin lijepo i bezbjedno radi, klikom na to "Undervolt"? Jer sam viđao neka videa na YT da to rade preko MSI Afterburn, ali nisam probao.

Pod tim da ti na 1125 mV radi bolje, misliš i na temperature i performanse istovremeno?
Baš ću pogledati neki video kako to ide preko Adrenaline, pa možda probam.

Kada otvorim Adrenalin i idem na Performance > Tuning vidim taj button "Undervolt" (uz Overclock i druge), a ovamo desno mi pod Voltage stoji uglavnom 0, ovako u idle, nekad ode do nekih 862 mV, ali u igri je stvarno okruglo 1200 mV. Koliko vidim Adrenalin pod Junction Temperature ne prikazuje isto kao HWInfo, Adrenalin prikazuje vrijednost koja je kao HotSpot u HWInfo, dok je Junction u HWInfo dosta niža.

Nego undervolt, da li to Adrenalin lijepo i bezbjedno radi, klikom na to "Undervolt"? Jer sam viđao neka videa na YT da to rade preko MSI Afterburn, ali nisam probao.

Pod tim da ti na 1125 mV radi bolje, misliš i na temperature i performanse istovremeno?
Baš ću pogledati neki video kako to ide preko Adrenaline, pa možda probam.
Kao kod procesora, napon je promenjljiv. undervolt je samo maksimum dozvoljen pod punim opterećenjem.
Levo je trenutni a desno maksimalni.
1677420418303.png

Poslednja izmena od urednika:
Evo malo rezultata igranja, sad je to vec nesto.
Smanjio sam napon za GPU sa 1150mV na 1080, ventilatore nisam dirao ali cim izaberem "custom" da bi mogao da smanjim napon oni kao da se prebace takodje na neki svoj custom profil unapred defenisan.

Moras u panelu Fan tuning panelu da enable-uješ opciju Advanced control a i onda moraš da klikneš ispod grafikona na Fine tuning controls (pogledaj sliku).

Capture.JPG

Onda ćeš moći fino da podešavaš ventilatore.

Poslednja izmena:
@NenadG
Ma znam to, nego mi cudno kad otvorim taj "advance control" onda je tu definisan neki treci profil u odnosu na default koji naravno mozes po volji fino da nemestas.
Ako ne otvorim taj advance profil onda ostaje ovaj sto sam vec napisao a opet drugaciji u odnosu na default, koji mi za sad odgovara.

Nazad
Vrh Dno