Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

zasto bi rizikovali bilo sta? ta konfiguracija ne moze da trosi 650w stock pa ne znam sta

moj komp ne trosi vise od 200 nikad. ama bas nikad. znam sigurno jer mi je napajanje pasivno do 200w, a kad upali vent cujem ga, tacno znam kako se cuje mogu da ga raspoznam da se upalio u drugoj sobi.
Nemam pojma, pitam jer ne razumem pročitano.

A iz opisa je pročitano da kartica sam troši 350W, a da PSU ima 650W...

Eto.

ma 350w trosi kad je nasvirana i overklokovana. sa pikom do 400w mozda. oni taj oc test urade jednom i to je to. ako im se i ugasi komp tokom tog testa, sta sad....

moj buraz ima bas ovu sapphire nitro + 6800xt, kupio ju je u pretprodaji 2020. godine za nekih 600 evra ( 😭 ). i na najextremnijem kloku koji je izvukao iz nje stvarno trosi tih 350w konstantno kad je na 100% opterecenja. ali za potrebe testa je nerealno da im kartica trosi 350w stalno.

slazem se da je bolje da su stavili neko jace napajanje, ali i sam vidis da im je ovo zavrsilo posao. sumnjam da im se cak ugasio komp nekad. i da se ugasio nije nista strasno, meni se desavalo x puta, godinama evo vec koristim radeon 570 na napajanju od 200w. ugasila je komp nekoliko puta dok joj nisam nasao sweet spot da ne vuce struju ko blesava.

edit: ja bi 6800 bez problema koristio sa seasonicom od 400w, samo je u driveru podesis da ne trosi vise od 200 i miran si. ova moja recimo trosi 50w kad igram grim dawn 🤣

Sa kvalitetnim napajanjem sa pravilno lepkom umazanim kalemovima i adekvatno podesenim zastitama, i mitigacijom protiv spike-ova(ili doterano ili u startu izradjeno za nove graficke/procesore i obrnuto), jedina razlika izmedju knap napajanja i napajanja sa luftom je koliko buke ce da pravi ventilator i koliki ce da bude krajnji vek trajanja u drugoj deceniji zivota napajanja, minimum tamo posle 7,8+ godina. Nista vise, nista manje.

Takodje nema potrebe uzeti previse lufta, nego samo onoliko koliko spusti buku dovoljno. Kad se sve sabere ili oduzme svaki kupac ce na kraju raditi isto (dodaviti luft dok posle odredjenog vremena privikavanja nivo buke ne postane podnosljiv za njegov sluh). E sad kako to odraditi jeftino, brzo, bez mnogo ponavljanja, gubljenje vremena i zivaca je druga prica xD

Najveca skrivena greska koji ljudi generalno prave je da misle da veliki luft-ugasen ventilator-pasivan sistem = tisina. To je najdalje od istine, jer onda uskace u pricu coil whine a na njega je teze navici se nego na stabilan sum protoka vazduha. Prejake graficke, i prevelika napajanja uz iskljucen ventilator su recept za jednu vrstu coil whine-a. Uvek je bolje imati tih prijatan ventilator koji se okrece da prikrije odredjen coil whine.

Svi izuzeci od ovog pravila su posledica razlicitog raspona dizajnerskih odluka (i vremenskih ogranicenja pritiska menadzment-a/izvrsnog dela kompanije na inzenjere). Kao i nivoa kvaliteta komponenti u nekom napajanja.

Poslednja izmena:
edit: ja bi 6800 bez problema koristio sa seasonicom od 400w, samo je u driveru podesis da ne trosi vise od 200 i miran si. ova moja recimo trosi 50w kad igram grim dawn 🤣
Znam da je šala, zezanje, ali ozbiljno - zar bi neko pljunuo lovu za 6800 koja trenutno košta oko 1000€ i koristio je sa napajanjem od 20-30€ (Seasonic godinama ne proizvodi napajanja ispod 500W)?? Takve bi, da smo vikinzi, nabijali na kolac pred ulazak u selo da ti ne bi palo na pamet da koristiš ništa ispod 600W i i5 11600K ili R5 3600, a one koje igraju Grim Dawn bi proterali namazane jeftinim medom (skup danas u tri lepe) u mravlje kolonije na prevaspitavanje. :) :) :)

Moje Seasonic Platinum 550w je teralo 6800 dan i noc, a pre toga i 3070 Aorus Master. Mlako je bilo svo vreme a vent se jedva cuo da radi. Sa Ryzen 5 3600 ne verujem da je potrosnja isla preko 350-400w, tako da je i 550w overkill.
PC Centric je testirao 3080 rog strix na NZXT H1 napajanju koje je u stvari Seasonic Focus Gold 650w, i nije uspeo karticu da natera preko 300w da povuce a radio je uporedo i cpu stress test, savrseno stabilno.
Guru3d je najrealniji na testovima a i razbili su mitove o napajanjima.

Znam da je šala, zezanje, ali ozbiljno - zar bi neko pljunuo lovu za 6800 koja trenutno košta oko 1000€ i koristio je sa napajanjem od 20-30€ (Seasonic godinama ne proizvodi napajanja ispod 500W)?? Takve bi, da smo vikinzi, nabijali na kolac pred ulazak u selo da ti ne bi palo na pamet da koristiš ništa ispod 600W i i5 11600K ili R5 3600, a one koje igraju Grim Dawn bi proterali namazane jeftinim medom (skup danas u tri lepe) u mravlje kolonije na prevaspitavanje. :) :) :)
lol :D

slazem se. ja sam isto dao dosta lufta sebi, uzeo sam 750w, a zapravo sam prvo hteo 600... nije ni bitno u krajnjoj liniji, ono sto je bitno je da znas limite svoje opreme i da se ponasas u skladu sa tim ;)

Pitanje za minere-gamere; kakvi su vam poslednji drajveri za mining a i gaming? Phoenix nije hteo da radi na novijim driverima od 21.4.2. konkretno, 6800xt u pitanju

ja koristim uvek poslednji drajver, cak imam mali boost od skoro 1mhs sa poslednjim na windows 11 sa 6600xt. Koristim nicehash za majnovanje

Sa kvalitetnim napajanjem sa pravilno lepkom umazanim kalemovima i adekvatno podesenim zastitama, i mitigacijom protiv spike-ova(ili doterano ili u startu izradjeno za nove graficke/procesore i obrnuto), jedina razlika izmedju knap napajanja i napajanja sa luftom je koliko buke ce da pravi ventilator i koliki ce da bude krajnji vek trajanja u drugoj deceniji zivota napajanja, minimum tamo posle 7,8+ godina. Nista vise, nista manje.

Takodje nema potrebe uzeti previse lufta, nego samo onoliko koliko spusti buku dovoljno. Kad se sve sabere ili oduzme svaki kupac ce na kraju raditi isto (dodaviti luft dok posle odredjenog vremena privikavanja nivo buke ne postane podnosljiv za njegov sluh). E sad kako to odraditi jeftino, brzo, bez mnogo ponavljanja, gubljenje vremena i zivaca je druga prica xD

Najveca skrivena greska koji ljudi generalno prave je da misle da veliki luft-ugasen ventilator-pasivan sistem = tisina. To je najdalje od istine, jer onda uskace u pricu coil whine a na njega je teze navici se nego na stabilan sum protoka vazduha. Prejake graficke, i prevelika napajanja uz iskljucen ventilator su recept za jednu vrstu coil whine-a. Uvek je bolje imati tih prijatan ventilator koji se okrece da prikrije odredjen coil whine.

Svi izuzeci od ovog pravila su posledica razlicitog raspona dizajnerskih odluka (i vremenskih ogranicenja pritiska menadzment-a/izvrsnog dela kompanije na inzenjere). Kao i nivoa kvaliteta komponenti u nekom napajanja.
O kakvom iskljucenom ventilatoru pricas? Jel mislis na hybrid mode,ako da taj hybrid mode ne pali ventilator do nekih 40% zauzeca u zavisnosti od modela Psu-a,coil whin-a nema u tim uslovima ja bar niti sam video niti igde procitao da je pristuan u light use i idle, a dosta foruma stranih pratim,a kad upregnes gpu+cpu za gaming ventilator nece sigurno biti iskljucen,a coil ide sa visokim frekvencijma kojih nema u light use/idle,ja licno sam skoro menjao seasonic gx 1000 gold za seasonic 1300 prime gold i poludeo sam od ventilatora na "boljem" napajanju,koji se pali svakih 3min kad je pc u totalnom rezimu mirovanja i kad je browsing u pitanju i to ga okrece poprilicno brzo cak i kad je hybrid mode upaljen,mislio prvo da je defektno,pa sam nasao da su slepci na Prime seriji spusti fan curve izuzetno nisko i non stop se pali fan fakticki radi skoro non stop momentalno sam se vratio na gx 1000 gde je totalna tisina od psu-a u light use/idle,mozda nekom bude korisno.

Da desava se za napajanje itekako, cak je cesce da bude coil whine uvek, svejedno, idle, load. Nego na primer sa grafickama gde je bas redje da bude u idle (Asus 580 4GB Dual). U idealnoj situaciji, da se pali ,gas vent ti ne treba da cujes. Ili ne radi kako treba na tvoj napajanju (ili veca sansa da je losa odradjena cela serija, kao u tvom slucaju), jer sam citao dosta ljudi da se zalilo na isto sa razlicitim napajanjima.

Seasonic Prime 1000/1200/1300W su ispali nazalost inferiorni u poredjenju sa focus-om. A u stvari <850W ni ne postoji vise prime, sve je focus unutra u stvari.

Takodje se slazem/ vise sam za opciju da se ventilator vrti stalno na malim obrtajima.

Poslednja izmena:
3x3070/6x3080/2x6800xt posedovao do sad da ludilo znam,nikad cuo coil na idle/light use iskljucivo i samo na load-u,inferiorni mozda sem u buci,tu su ocaj zivi.

U mom set up-u da,mada coil mi se samo javljao na Asus grafikama,msi nula,evga nula

ovo nije tema o napajanjima

U mom set up-u da,mada coil mi se samo javljao na Asus grafikama,msi nula,evga nula
Coil whine u light load-u dok nije ventilator na grafickoj previse opterecen se retko javlja na skupim grafickama (uglavnom samo kad *****u nesto jednu seriju, cesce je na jeftinijim, kao na primer Asus 570/580 Dual. Al dokle god je konstatna buka, covek se navikne na sve, dokle god nije previse stresiran.

3x3070/6x3080/2x6800xt posedovao do sad da ludilo znam,nikad cuo coil na idle/light use iskljucivo i samo na load-u,inferiorni mozda sem u buci,tu su ocaj zivi.
Problem je sto ima vise tipova/uzroka coil whine-a, ali da kad nije konstantan ili kad se bori, cudno mesa sa bukom od ventilatora, to je najgore, Cak i kad se covek navikne, posle kad nema vise, je olaksanje xD.

Na high-end grafikama jednostavno komponente u napajanju i na samoj grafickoj ne mogu da isprate sta se desava sa divljanjem xD, i onda mora fps da se ogranicava, downclock-uje. Asus je tu najvise imao problema. Da se ponadamo da je zato sto nisu mogli da uklope najbolje za nove monstrume i da je kao kad izadje igra izbagovana, i zbog nestasica da nisu imali potpun izbor komponenti, i da ih je mounstruozna potrosnja nasvirane GDDR6/X (kod nvidije pogotovo) uhvatila sa spustenim gacama.

Videcemo sta ce biti sa novijim serijama, i koliko ce da puste inzinjere da ispeglaju stvari. ili oni da budu u mogucnosti da ispeglaju.

Napajanja za komp su podjednako kriva tu i ona mora da se prilagodjavaju novim kartama, fijasko seasonic sa vega 64, starim IC kolom, pa sense-wire fijasko (podjednako krivi proizvodjaci grafickih), za koji ljudi na linustechtips forumu jos uvek nisu sigurni da je 100% ispravljen skroz. Ima dosta starog dizajna i prostijih tipova komponenti u napajanjima iz vremena antike, koje ne stimaju dobro sam ovim novim grafickama i kako divljaju. Pa New World fijasko sa Evga sto umiru (Evga kriva vecinski), mislim da ima i RX 6000 serije u New World fijasku.

Poslednja izmena:

Još jedna 1080p karta u 21. veku po ceni od bar 600$. Probudite me kad sve ovo prodje!

Ako imaju 1000€ da investiraju sada. Što je nije realno za ljude koji su navikli da kupuju grafike od 200-300€ za 1080p gejming.

Što se ove karte tiče, ne znam šta da kažem. Definitivno je MSRP za ovaj segment trajno otišao preko 300€, tj. realna cena je 350€. A bila je 250€ do pre 2 godine. Toliko o inflaciji i poskupljenjima. Da li je bolja kupovina od 3060? Pa i nije. Iste perfrormanse, RTX ima bolji RT i DLSS, a RX "samo" 30% nižu potrošnju. Ali kome je to danas bitno. Tako da je cena sada jedini faktor. U svakom slučaju. Ni lud ne bih dao 500+ € za ovu ili bilo koju drugu 1080p kartu.

Sta biste pre uzeli GA 6800xt AORUS MASTER ili XFX RX 6800 XT 16GB GDDR6 Speedster?

Cini mi se da kolega @DBraveZ ima 6800xt Aorus Master.
Pitaj ga za utiske.

Licno bih isao na XFX jer volim svedenije karte (bez futuristickog dizajna/rgb-a, sa vecim akcentom na performanse i bolju izradu), a ovog puta su im se Radeon modeli pokazali odlicno po pitanju temperatura i akustike.
GB sa tim AM modelima je skuplji, mada je opet sasvim korektna graficka.

2 karte imam :
6800 XT Aorus master i XFX 6900 XT merc 319 Black Limited.

XFX je nekih 7-8 stepeni hladnija, izrada mi deluje kvalitetnije, aorus ima vise plastike.
Kuler na XFX je toliko brutalan i tezak, da tako nesto nisam video u zivotu.

Onaj ekrancic kod Aorusa je smesan, nepotrebno mi je to.

Ne mogu da procenim buku kulera, nemam tako istancan sluh, deluju mi slicno kada se vrte na istim obrtajima.

Svakako bih ti preporucio da odgledas recenzije na yt pre nego sto doneses odluku, ipak oni precizno mere nivo buke.

Ne znam koja je razlika izmedju obicnog speedstera i merc 319, ali ja sam zaista prezadovoljam sa merc-om (osim dimenzija, karta je apsolutno nenormalno velika).

Da dodam, to su sve jako dobre karte, i neces pogresiti koju god da kupis, ne spadaju u jeftine budzetske modele.
Nijanse su u pitanju, kao i sta ti se vise svidja vizuelno.

Poslednja izmena:
Nisam ocekivao da nova 6600 u domacoj firmi bude tek za par hiljada jeftinija od 6600xt..

Zanima me jedna stvar...
Kada sam imao 5700XT i kada sam u drajverima podešavao UNDERVOLT grafike nisam primećivao ama baš nikakvu razliku pa sam to i batalio.

Prekjuče sam prešao na Windows 11, instalirao najnovije AMD grafičke drajvere i ušao u softver da vidim ima li kakve razlike. Od kada imam 6800 znam da koristi mogućnost da se ventilatori ne uključuju do 60 stepeni hotspo/junction temperature, što znači da dok gledam YT, filmove i serije ili igram Mass Effect ventilatori miruju, jer HS temperatura ne prelazi 58. I juče iz čista mira uključim UNDERVOLT i prvo što sam primetio je da se HS temperatura, kada ne igram igre, spustila između 38 i 41 stepen. Ali ventilatori rade neprekidno.

I sad se pitam šta je bolje odo ovoga - ostaviti default i pustiti da ventilatori miruju dok se čip ne zagreje ili da ventilatori rade konstantno i da grafika bude hladnija kad ne igram igre. Šta bi ste vi uradili??

Zanima me jedna stvar...
Kada sam imao 5700XT i kada sam u drajverima podešavao UNDERVOLT grafike nisam primećivao ama baš nikakvu razliku pa sam to i batalio.

Prekjuče sam prešao na Windows 11, instalirao najnovije AMD grafičke drajvere i ušao u softver da vidim ima li kakve razlike. Od kada imam 6800 znam da koristi mogućnost da se ventilatori ne uključuju do 60 stepeni hotspo/junction temperature, što znači da dok gledam YT, filmove i serije ili igram Mass Effect ventilatori miruju, jer HS temperatura ne prelazi 58. I juče iz čista mira uključim UNDERVOLT i prvo što sam primetio je da se HS temperatura, kada ne igram igre, spustila između 38 i 41 stepen. Ali ventilatori rade neprekidno.

I sad se pitam šta je bolje odo ovoga - ostaviti default i pustiti da ventilatori miruju dok se čip ne zagreje ili da ventilatori rade konstantno i da grafika bude hladnija kad ne igram igre. Šta bi ste vi uradili??
Pa ti slobodno podesi fan curve da se ne pali na primer dok ne predje 40c ili 50c, cak i ne moras ako ti ne smeta zvuk jer pretpostavljam da dok igras nesto nema sanse da cujes ventilator. Sad ako rade i dok surfujes slobodno podesi da se ne pale do neke odredjene temperature.
Prilicno lose je radio fan curve na amd-u, jel to sada sredjeno?

Prilicno lose je radio fan curve na amd-u, jel to sada sredjeno?
Verovatno je isto i na drugim grafikama, ali ventilatori mi nikada nisu prešli 50% obrtaja, a hotspot temperatura ne prelazi 98 u RDR2 (što je oko 80-82 stepena one "prave" temperature koja se meri). Naravno, mislim na RDR2 jer ta igra mi najviše muči grafičku. Valhalla mi je jednom na par sekundi dogurala do 92-93 stepena hotspot, sve ostale gotovo i da je ne oznoje, dok se u Mass Effect LE ventovi i ne uključuju.
A s obzirom da mi je na 5700XT RDR2 radio konstantno na 95-112 hotspot stepeni ovo je ladovina.
Plus što fan curve možeš veoma lako i jednostavno ručno da podesiš, ali ne diram defazlt vrednosti.

Verovatno je isto i na drugim grafikama, ali ventilatori mi nikada nisu prešli 50% obrtaja, a hotspot temperatura ne prelazi 98 u RDR2 (što je oko 80-82 stepena one "prave" temperature koja se meri). Naravno, mislim na RDR2 jer ta igra mi najviše muči grafičku. Valhalla mi je jednom na par sekundi dogurala do 92-93 stepena hotspot, sve ostale gotovo i da je ne oznoje, dok se u Mass Effect LE ventovi i ne uključuju.
A s obzirom da mi je na 5700XT RDR2 radio konstantno na 95-112 hotspot stepeni ovo je ladovina.
Plus što fan curve možeš veoma lako i jednostavno ručno da podesiš, ali ne diram defazlt vrednosti.
Mozes ti da podesis fan curve lako ali je pre radila cudno, ako stavis na primer na 40c da radi sa 50% a na 50C na 70% , vent ce sve vreme raditi na 50% dok ne udari tacno 50c i obrnuto , drzace fan na 70% sve dok ne padne na 40c nema postepenog pada radi na 50% ili 70% nema izmedju . Bar je tako radilo pre.

Kako ti radi sa NBA 2k22? :p

Nazad
Vrh Dno