Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Odgledao recenzije. Komplimenti za AMD, nisu imali lak zadatak, trebalo je stići nVidiu i prednost od barem 2 generacije.

nVidiji ostaje tehnološka prednost, pre svega DLSS i kvalitet drajvera, najboljeg i najsavrsenijeg softvera na planeti, ali bi AMD uz agresivnu cenu bogami mogao svašta da uradi. Valjda ce ovako i nastaviti, i prva generacija Ryzena je ovako počela a gledaj ih sada.

Svakako navijam za AMD, kada je nVidia zakon onda srednja klasa grafičkih košta 500 evra, što meni nije zanimljivo i po tome je gori samo Apple. Da se nVidiji dogodi "Intel" scenario za par godina, da ih sazaljevamo malo a oni da se dozovu pameti.

Potpuno iznenađenje, bar za mene, napravili su predobar chip.

da se primjetiti da RX 6800XT kasni za RTX 3080 na 4K, vjerovatno je najveci uzrok memorija, ali zato je malo i jeftinija bar MSRP, sve u svemu odlicno od strane AMD-a

prvo su skinuli Intel sa Trona, a sad ozbiljno se primakli Nvidiji u Gpu segmentu, jednostavno mene su licno iznenadili.

Mnogo mesta da driveri poboljšaju performanse.

Kao i kod 5700xt, karta sad i na pocetku zivota, druga prica totalno. Ubrzali su je drajverima samo tako.

Slabiji u rt ali ako nabudze neki pandan dlss-u bice i to ok u globalu, opet sporije mozda-verovatno od nv ali prihvatljive performanse u globalu .... d -vidimo cene, sta i koliko, 6800 deluje odlicno ali ako ne bude neke prevelike razlike vredi mozda ici i na xt ...

Bice zanimljiv ln2 na nekom besnom aib modelu...

Poslednja izmena:
Na techpowerup od 3 do 6% sporija 6800xt od 3080. Stize to AMD za par meseci kroz 3-4 iteracije drajvera, jos plus bice motivisani tom malom razlikom.

3070 sporija od 6800 od 1 do 9%. Sve u svemu, vrhunske karte i jednih i drugih, nema sta

bas gledam taj test na Tp, i vrlo je moguce da na nizim rezolucijama RX 6900XT udje u borbu sa RTX 3090, mozda cak i pobijedi, dok ce na 4k biti tesko tu Nvidija ima prednost zbog sire magistrale i brze memorije

dobro bi bilo da je testiranjeradjeno sa R9 5950x i sa zategnutom memorijom cisto da se izvuce maksimum iz kartica, mada i to ce neko sigurno istestirati. Ozbiljno je Nvidija pritisnuta nije cudosto su zategli ovako RTX 3090 sad je jasno zasto znali su performanse Big Navi chipa.

Svaka cast za AMD!!!

Poslednja izmena:
Pogledao sam samo Linus-ov review i on nije nešto oduševljen. Gaming performanse su super ali kad se pogleda celokupan paket (RT, streaming i profesionalan upotreba) nvidia je bolji izbor.

^ ok da Nvidia ima nekih dodatnih prednosti, ali Linus po meni nije merodavan. Težak plaćenik.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

U nekim igrama kao Dirt 5 koji je vjerovatno prilagodjen za RDN2 stvarno pokidaju Nvidiju, ali opet i igre koje su pisane za Ampere tu nvidija pokaze snagu onako u globalu mi se cini koliko para toliko muzike 50$ jeftinija RX 6800xT od RTX 3080 taman toliko i losija kad se sve sabere.... koliko para toliko i muzike, ali koliko je Amd kasnio za NV ovo je predobar rezultat.

^ slažem se da je AMD mnogo napredovao i drago mi je zbog toga. Takođe što se tiče igrica gledajući guru3d negde dobije 3080 a negde 6800xt što kažeš zavisno od igre. Generalno gledajući su egal. A cene mislim da će biti kao i kod nvidia na osnovu rezultata koje su pokazali.

Šteta što ih već nigde nema, malopre gledao i svuda su nedostupne

Sent from my GM1900 using Tapatalk

6800 bi mogla da budae pravi izbor ako uspe otkljucavanje u 6800xt.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

@demonserbia mislim da se AMD jednom opekao sa tim i neće više, ja sam 290 otključao u 290x pa je posle toga AMD sledeću turu kartica isekao laserom shadere i više nije moglo.

Kakav istorijski preokret. Ja se ovom nisam nadao. Svaka cast. Jedino sto me brine jesu cene koje su postavljene bas onako kakve su i performanse.
Ne verujem u neka pojeftinjenja. Nazalost ce biti tako. nVidia ce da drzi, AMD prati korak i to je to.
Ovo je opasan udarac konkurencije :smash:

U nekim igrama kao Dirt 5 koji je vjerovatno prilagodjen za RDN2 stvarno pokidaju Nvidiju, ali opet i igre koje su pisane za Ampere tu nvidija pokaze snagu onako u globalu mi se cini koliko para toliko muzike 50$ jeftinija RX 6800xT od RTX 3080 taman toliko i losija kad se sve sabere.... koliko para toliko i muzike, ali koliko je Amd kasnio za NV ovo je predobar rezultat.
Bice 6800xt dobrano jeftinija od 3080 kad malo legnu cene, 100e cenim

Nisam bas tako optimistican za 6800 vs 3070, mislim da ce amd koristiti sto tu imaju brzu kartu da ne snize cene, a i mala je razlika za 6800 u odnosu na 6800xt i slicne msrp cene

Poslednja izmena:
Kakav istorijski preokret. Ja se ovom nisam nadao. Svaka cast. Jedino sto me brine jesu cene koje su postavljene bas onako kakve su i performanse.
Ne verujem u neka pojeftinjenja. Nazalost ce biti tako. nVidia ce da drzi, AMD prati korak i to je to.
Ako AMD bude držao korak, padace cene već od sledeće generacije. Prvo će da krene obračun u "1080p60" klasi sa x60/x50 serijama a onda će to da stigne i do ove visoke klase. Ali AMD ne sme opet da se bavi rebrandingom već mora i on novu generaciju i mora se i potrošnja spustiti - u peakovima ove nove karte prelaze 400W potrosnje što uopšte nije zabavno.

Sto se tice cijena, isto kao sa procesorima tamo dok su kasnili za Intelom nudili su povoljnije svoje procesore, cim su prestigli Intela digli cijene.... isto je i sa grafikama cim su sustigli Nvidiju nabili su cijene. mada sa karticama Nvidija je kriva stvarno precijenili su kartice a AMD samo prati dobro i jednim i drugim i nazalost svaka naredna generacija bice jos skuplja, vjerovatno naredni full chip nvidija ce zacijeniti 1999$ sto vec prelazi svaku mjeru.

Ako sam dobro vidio RX 6900XT ide sa 999$ to ce biti mnogo povoljnije od RTX 3090, ali opet suluda cijena, ali ljudi koji imaju love uzimaju bas ih briga tako da za nas ostaje ovaj nizi segment, ali i on nazalost iz generacije u generaciju ide sve vise gore.

Iz principa nikad ne bi uzeo RX 6900XT ili RTX 3090, a usput su i nategnuti chipovi kojima treba 1kw napajanje :d furune iz vise razloga ne bi nikad razmisljao o tim karticama.

Mali offtopic, ali ima veze.

Danas na poslu nas petorica sedimo (socijalna distanca se podrazumeva ;) ) i ja lupim ortaku koji se malo razume u gejming da ne možeš kupiti nove AMD procesore i grafike ili Nvidija grafike jer je nestašica, cene otišle u nebo i ne mogu da naprave dovoljno čipova za ovoliku potražnju. Na to jedan od njih krajnje ozbiljno reče : "Naravno da nema, kad prave čipove da nam ubacuju u vakcine". Šta da kažem, bilo me sramota da se smejem naglas, ali usred ove korone na površinu je isplivala ljudska glupost i apsolutno sam preneražen količinom. Čak i kod ljudi koje smatrao obrazovanima.

Ovo mi se bas ne svidja. Cvrce zavojnice, ubijaju. Skoro nisam cuo vecu buku. Realno ne znam kada sam poslednji put i cuo tj. imao takvu kartu.
Svakako ovo je bas iritantno.

Cvrce i na nV pa se opet kupuju za masne novce...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Mali offtopic, ali ima veze.

Danas na poslu nas petorica sedimo (socijalna distanca se podrazumeva ;) ) i ja lupim ortaku koji se malo razume u gejming da ne možeš kupiti nove AMD procesore i grafike ili Nvidija grafike jer je nestašica, cene otišle u nebo i ne mogu da naprave dovoljno čipova za ovoliku potražnju. Na to jedan od njih krajnje ozbiljno reče : "Naravno da nema, kad prave čipove da nam ubacuju u vakcine". Šta da kažem, bilo me sramota da se smejem naglas, ali usred ove korone na površinu je isplivala ljudska glupost i apsolutno sam preneražen količinom. Čak i kod ljudi koje smatrao obrazovanima.

daj pitaj ga gde ima te vakcine da odmah primim 2x 6800xt!

Niko da prokomentariše od kakve je koristi 16GB Rama na ovom čipu :D?

Nikakve, ali je u pitanju cist marketing ;) Malo jeftinija karta od 3070, sa istom kolicinom memorije i nesto visim performansama bi se losije prodavala jer je NVIDIA jaci brend. Ovako kada (prosecan) kupac vidi sljastecih 16GB na kutiji, a jos ako je dosao sa predznanjem da je i nesto brza... realno ce se lakse odluciti da je kupi.

Drugi razlog - 6700XT ce verovatno dolaziti sa 12GB memorije (192bit magistrala), jacom kartom sa 4GB memorije manje bi samo dodatno zbunjivali kupce.

Btw, nesto podizu time i ASP, kompanije i njihovi investitori to jako vole :)

Niko ne komentarise OC mogucnosti 6800xt? :)

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Nema ovde "besplatnog rucka". Svima njima je zinulo dupe za parama, zato karte kostaju 700-900eur.

Možda će nekome biti zanimljivo, launch-day podrška za Linux je najbolja do sad.
Pomalo iznenađujuće, poznavajući (stari) AMD. Pokrivaju sve baze.

AMD im je za vratom. Dovoljan je jedan krivi korak. Brzo su ispravili ovaj izlet kod Samsunga.
Zen i RDNA su na istoj kadenci ako je suditi po objavljenim roadmapama. 2022 će biti jednako zanimljiva.

Poslednja izmena:
Niko da prokomentariše od kakve je koristi 16GB Rama na ovom čipu :D?

Nikakve, ali je u pitanju cist marketing ;) Malo jeftinija karta od 3070, sa istom kolicinom memorije i nesto visim performansama bi se losije prodavala jer je NVIDIA jaci brend. Ovako kada (prosecan) kupac vidi sljastecih 16GB na kutiji, a jos ako je dosao sa predznanjem da je i nesto brza... realno ce se lakse odluciti da je kupi.

Drugi razlog - 6700XT ce verovatno dolaziti sa 12GB memorije (192bit magistrala), jacom kartom sa 4GB memorije manje bi samo dodatno zbunjivali kupce.

Btw, nesto podizu time i ASP, kompanije i njihovi investitori to jako vole :)

Ja bih rekao da je ovo zbog memorije, ali možda grešim. U svakom slučaju Frametime je dosta bolji na 6800XT nego na 3080
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-6800-xt/39.html

Možda će nekome biti zanimljivo, launch-day podrška za Linux je najbolja do sad.
Pomalo iznenađujuće, poznavajući (stari) AMD. Pokrivaju sve baze.

AMD im je za vratom. Dovoljan je jedan krivi korak. Brzo su ispravili ovaj izlet kod Samsunga.
Zen i RDNA su na istoj kadenci ako je suditi po objavljenim roadmapama. 2022 će biti jednako zanimljiva.
Dobar video, Wendell je najbolji geek na YT.

Ima njegov video još jedan, na drugom kanalu, gde testira sa normalnim ramom, a ne nekim ubicama i stvarno sve deluje odlično.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno