Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Svejedno, to je legalna prodavnica, ne lični oglas nekog lika koji je o`ladio neku radnju za par komada. Baš kao što kod nas ta firma prodaje tu karticu za te pare, tako i neka firma u Nemačkoj prodaje 5700XT za te pare i reklamira se preko Ebay-a. Firma koja prodaje (posle referentnih) najgori mogući MSI 5700XT ceni je 575 evra, plus 35 evra garancija od 2 godine, ali pogledati vreme dostave - 16 NEDELJA!!!!!
Nije legalna prodavnica, u pitanju je preprodavac na Ebay-u, cak tu i lepo pise da nema pouzdane ocene.

+edit
Kod legalnih prodavaca u EU (makar u DE/AT), pritom mislim da one sa duzim stazom koji su poznati a ne sitni shopovi i j*j*re koje preprodaju - 3070 je oko ~800-1100e, 6800 je ~1k [a na gore...
Recimo na oglasima 3060ti ne ide ispod 700e..
Cak mi se vise i ne gleda GPU trziste kada sam video pre neki dan da i NBB pokusava da uvali 1050ti za 2.5k...

Poslednja izmena:
Nije legalna prodavnica, u pitanju je preprodavac na Ebay-u, cak tu i lepo pise da nema pouzdane ocene.

Uzimao sam par stvari sa Ebay ali ne mogu da verujem da je Amazon nešto gde može svaka zamlata da postavlja oglase i radi šta mu se svidi. Mislio sam da je Amazon nešto što nije "Kupujem-prodajem" na engleskom... Mislim bez uvrede prema KP (tamo često kupujem) jer je Amazon, ipak, trgovinski lanac, ne samo internet platforma. Ima svoju dostavu, dostavne punktove na zapadu i još štošta.

Mozes da registrujes svoju "prodavnicu" i na Amazonu po njihovima pravilima, igrom slucaja sam naletao par puta na neke manje shopove koji su se na Amazonu registrovali pod drugim nazivom i nudili svoju robu po drugim (vecim) cenama...
Inace je i sam Amazon poprilicno podigao cene za graficke, do sada je (ironicno) jedino MM drzao cene koje su priblizno msrp-u, jer je inace kod njih u proseku uvek skuplje od trzisne cene za barem 10-20%.
Prosle godine je u Nemackoj do 1.1.2012 bio ukinut porez na PC hardver (cene su vidno bile manje nego u AT, mada su i generalno povoljniji bili), tako da ko je uspeo da iskoristi vise nego dobro je prosao.

Da li će SAM raditi sa Ryzenom 3600? U biosu sam video da ima ta opcija, međutim ne može da butuje kada je to uključeno. Stalno se vraća u bios, valjda Win10 mora da bude instaliran kada je SAM uključen prethodno. Da li je neko probao to i da li može da potvrdi?

Da li će SAM raditi sa Ryzenom 3600? U biosu sam video da ima ta opcija, međutim ne može da butuje kada je to uključeno. Stalno se vraća u bios, valjda Win10 mora da bude instaliran kada je SAM uključen prethodno. Da li je neko probao to i da li može da potvrdi?

Radiće bez problema, meni na b450 sa r2700 radi. Desavala mi se ista stvar kao i tebi pa sam rucno pcie stavio na gen3 u biosu, a bilo je na auto. U device manageru sada za rx6800 vidim large memory range. B450 i 470 podrzavaju BAR bez obzira na tip procesora jos od decembra.

E to, pošto sam i sam video slučajeve gde je SAM radio na procesorima koji nisu iz 5xxx serije. Da li si primetio poboljšanja sa SAM uključenim?

E to, pošto sam i sam video slučajeve gde je SAM radio na procesorima koji nisu iz 5xxx serije. Da li si primetio poboljšanja sa SAM uključenim?
Trebalo bi da imas procentualno slicna poboljsanja kao na 5xxx procesorima. Nisam se previse igrao, nedostatak vremena, ali na netu imas testove sa 2xxx i 3xxx procesorima i manje vise je u liniji kao i sa 5xxx procesorima, dakle besplatan boost. Obrati paznju da u biosu ukljucis BAR kao i above 4g decoding, treba da imas tu opciju, mozda se zove malo drugacije, bez nje BAR ne radi.

Trebalo bi da imas procentualno slicna poboljsanja kao na 5xxx procesorima. Nisam se previse igrao, nedostatak vremena, ali na netu imas testove sa 2xxx i 3xxx procesorima i manje vise je u liniji kao i sa 5xxx procesorima, dakle besplatan boost. Obrati paznju da u biosu ukljucis BAR kao i above 4g decoding, treba da imas tu opciju, mozda se zove malo drugacije, bez nje BAR ne radi.
Aha, video sam 4G decoding. Kako treba podesiti CPU za to, tj da li može da ostane OC ili da ga ostavim na default uz PBO enabled? Iskreno, nisam našao previše stvari o RX 6800XT i uključenim SAM na 3600...

I da li to znači da Win10 moram da instaliram nakon uključenog SAM? (Pošto me vrti u biosu u suprotnom)

Ne, windows ne moraš da instaliraš nanovo, samo će ti se u device menadzeru kod display adaptera kada odes na properties pojaviti large memory range. OC ili PBO nema veze sa BARom, mozes ostaviti.

Imas na ovom YT videu test sa b450 plus rx6800 plus ZEN2 CPU:

Upravo testirao, ista priča. Isključim CSM support, uključim 4G decoding i Resizable bar support i onda komp neće da butuje. Uključi se ali mora da se očisti cmos da bih opet imao pristup biosu i onda kreće ponovno podešavanje u biosu... Dakle, definitivno ne radi kod mene

Stavi PCIe rucno na gen3 u biosu ako je auto, meni je pravio identican problem, nakon pokusaja i pogresak problem je bio u tome. Kada se ukljuci 4g dekoding iz nekog razloga monitor izgubi signal i mora clear cmos. Ploca je msi b450m mortar max.

I sam sam imao dilemu između 6800 XT i 3080, izbor je pao na 6800 XT. Smatram da nisam pogrešio. Ray Tracing me ne interesuje jer to tek treba da zaživi. Pošto me interesuje 4K 60fps, treba dosta VRAMa. Mislim da 10gb nije dovoljno, a to sam juče video npr u NFS Heat koji je zauzeo 10.536mb VRAMa. Generalno, 3080 je bolja karta od 6800 XT ali nije bolja za moje potrebe. U prilog AMD karti idu niže cene i trenutku kupovine bolja dostupnost. Poređenja radi, za 3080 mora nekih 1.200€+ (to kada je ima i kada prodavci nisu nenormalni) dok sam 6800 XT platio 1.000€. Doduše, ostaje žal što je nisam uzeo za 850€ kada je izašla, bila mi SkUpA
Daleko od toga druze da je 3080 sa svojih 10gb Vram.a nedovoljna za 4k 60fps.. uz podrsku dlss koje ce u bliskoj buducnosti imati vecina igara FPS ce biti daleko bolji i veci nego kod 6800xt sa 16gb Vram.a bez istog (dlss)... za cenu se slazem, jeste 6800xt blago povoljnija, bar bila i svakako je dostupnija.. nego evo da potvrdim svoje tvrdnje u Benchmark testu igrice Ghost Recon Breakpoint na 4k tv.u.. zakucanih 100+ fps.a... igra je jako zahtevna,al ne da radi, nego otkida... 😊🙃

Prilozi

• 20210212_230416.jpg
    20210212_230416.jpg
    309.9 KB · Pregleda: 40
Opa, na 4K TV-u se igra, nice 😎

Šta znam, meni je 6800 XT bolji izbor zbog cene i u tom trenutku dostupnosti. Takođe, ne zaboravimo da 6800 XT ima manju potrošnju

Opa, na 4K TV-u se igra, nice 😎

Šta znam, meni je 6800 XT bolji izbor zbog cene i u tom trenutku dostupnosti. Takođe, ne zaboravimo da 6800 XT ima manju potrošnju
Neznatno manju.. ko ima dobro napajanje za 6800xt svakako moze da tera i 3080.. ovo je bio samo test, benchmark..inace igram na ultrawide monitiru koji cu svakako da menjam i uzmem neki pristojni 2k 32" 😊

Kako se pokazala dostupnost do sada ?
Šta je češće dostupnije (i jeftinije) - RTX 3080 ili RX 6800 XT modeli ?

Jeftinije je bilo uzeti RX 6800XT varirala je od 100-120k dok sada ide od 140k pa naviše. RTX je imala nešto bolju dostupnost, međutim cena je pravo kasapljenje. Ne verujem da se igde sads može naći za manje od 140k. To je sada cena od 140k pa naviše i to debelo naviše.

Ako koristite dlss, da bi imali veci fps ,mozete i da smanjite rez, isto vam dodje.

Deep learning - Derping ;)

Što se uopšte trude da prave različite modele kad će mineri ionako razgrabiti kakve god da su, kao da svinjama praviš pomije sa različitim ukusima.
To je za one koji za koju godinu budu kupovali ostatke tih pomija da se igraju, pa da imaju neki izbor.

Nazad
Vrh Dno