Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Gledao sam juce 4K gejmplej Watch Dogs Legion, igrano na 2080ti. Frejmrejt bez dlss i bez rtx efekata je oko 40 fps. U mnogim igrama 2080ti ima oko 60 fps i vise u proseku. Sto znaci da su vec krenule igre u kojima 2080ti i 3070 ne mogu 4K60. Ali te karte imaju dlss, 6700xt ili 6800 nemaju tu opciju.

Pre bih ja rekao da je taj Watch Dogs Legion shit optimizovan a ne da je 2080ti slaba.

Nemam 45 minuta za trabunjanje.
Sta je sa grafikonima?

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Cifre kod 6900XT su sa Rage Mode i Smart Access Memory uključenim.
Cifre kod 6800XT su bez njih.
Cifre kod 6800 su samo sa Smart Access Memory, bez Rage moda (pri čemu on pretpostavlja da je Rage mod samo fancy naziv za podignut power limit).

Znači, nisu sve 3 karte benchovane pod istim uslovima i nisu prikazali sve. To je bitno zbog još nekih stvari...

Kad je poredio rezultate između 6900X i 6800XT, razlika je bila nekih 5-13% u proseku, kako gde. To je sa 6800XT bez tih boostova, što znači da su klok-za-klok vrrrlo blizu, možda koji procenat u korist 6900X, koja košta 350$ više. Što znači da se 6900XT uopšte ne isplati i AMD ju je stavio tamo sa sve boostovima samo da bi mogao da se pohvali da konačno ima kartu koja može da se mačuje sa Nvidijinom top kartom. 6800XT je prava zvezda, 6900XT je za ku*čenje.

Kad smo kod 6800XT, poredio ju je i sa slabijom 6800. 6800XT je 12% skuplja, uz 10-ak % više snage (otprilike, nije zalazio dublje) i 20% veći power limit. Njegova pretpostavka je da će verovatno biti moguće da se overklokuje 6800 na nivo 6800XT uz podizanje power limita (povukao je paralelu sa Vega 56 i 64 i 5700 vs 5700XT) i uštedi se 70$. što nije malo.

Kad smo kod power limita, nisu ga prikazali kod 6900XT, verovatno jer bi uz Rage mod i klokove koje ima osetno probio 320W kod 6800XT. Praktično bi gutao kao NVidia 3090, lol, a AMD preferira da se to ne vidi.
I tih 320W kod 6800XT je ohoho, i to bez Rage moda. Nisu ga prikazali ni kod 6800, ne znam zašto (trebalo bi da je 250W).

Poslednja izmena:
Kad je poredio rezultate između 6900X i 6800XT, razlika je bila nekih 5-13% u proseku, kako gde. To je sa 6800XT bez tih boostova, što znači da su klok-za-klok vrrrlo blizu, možda koji procenat u korist 6900X, koja košta 350$ više. Što znači da se 6900XT uopšte ne isplati i AMD ju je stavio tamo sa sve boostovima samo da bi mogao da se pohvali da konačno ima kartu koja može da se mačuje sa Nvidijinom top kartom. 6800XT je prava zvezda, 6900XT je za ku*čenje.

otprilike isto kao 3090 naspram 3080.... jedina razlika (ne kazem da je mala razlika) je dosta vise memorije...

Nista im ne verujem dok ne dodje u ruke realnih gamera.

:D

Kako stvari stoje, očekuje nas novo poskupljenje, kao 2018 ili mi se čini? Ja sam 1060 6gb oc uzeo za 220e 2017, a prodao je za 350e 2018.
Vidim 3090 kod madjara 2700e :D Ako se ovako nastavi 5700xt će se popeti na 500e, a znamo da se više ne proizvodi
.

I BTC opet raste...

Poslednja izmena:
Samo neka raste.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

I treba da raste [emoji16]

Cifre kod 6900XT su sa Rage Mode i Smart Access Memory uključenim.
Cifre kod 6800XT su bez njih.
Cifre kod 6800 su samo sa Smart Access Memory, bez Rage moda (pri čemu on pretpostavlja da je Rage mod samo fancy naziv za podignut power limit).

Znači, nisu sve 3 karte benchovane pod istim uslovima i nisu prikazali sve. To je bitno zbog još nekih stvari...

Kad smo kod 6800XT, poredio ju je i sa slabijom 6800. 6800XT je 12% skuplja, uz 10-ak % više snage (otprilike, nije zalazio dublje) i 20% veći power limit. Njegova pretpostavka je da će verovatno biti moguće da se overklokuje 6800 na nivo 6800XT uz podizanje power limita (povukao je paralelu sa Vega 56 i 64 i 5700 vs 5700XT) i uštedi se 70$. što nije malo.

Kad smo kod power limita, nisu ga prikazali kod 6900XT, verovatno jer bi uz Rage mod i klokove koje ima osetno probio 320W kod 6800XT. Praktično bi gutao kao NVidia 3090, lol, a AMD preferira da se to ne vidi.
I tih 320W kod 6800XT je ohoho, i to bez Rage moda. Nisu ga prikazali ni kod 6800, ne znam zašto (trebalo bi da je 250W).

Mislim, istina je da je AMD poznat po laganju na svojim grafikonima, ali ova procena ne pije vodu. Znaci ako uzmes u obzir da su rekli da RAGE mod i SAM povecavaju performanse do 13%, dalje ako su ti 6900xt rezovi bili sa tih 13% boosta, onda 6800xt i 6900xt performanse bez RAGE+SAM su iste, sto je deo koji meni ne pije vodu. Priznajem da nije nemoguce da se udara u zid zbog memory bandwith-a, ali nema smisla onda da postoje 2 kartice. 6800xt rezovi su 1440p, a 6900xt su 4k.

Sto se potrosnje tice, AMD ima bolji proizvodni proces, i manji cip za 20%, stvarno je malo verovatno da trosi igde blizu 3090.

EDIT: Moram da priznam da sam se zaleteo sa mojom procenom. Bacio sam pogled na techpowerup-ov review za Zotac RTX 3090(posto nemaju FE) kao i na guru3d i tomshardware RTX 3090 FE review i na techpowerup-ov RTX 3080 FE review i moram priznati da na zalost brojke u AMD grafikonima(ali i benchmarka na AMD sajtu) su cesce fantazija nego sto se poklapaju sa rezovima sa tih sajtova. Sad naravno, ko zna koja su podesavanja koriscena(konkretno na Doom Eternal nVidia rezovi za RTX 3080 su 20-50 fps manji nego na tim sajtovima, ali su oni koristili Vulcan, a AMD je mozda koristio DX12).

In conclusion, naseo sam na ono sto sam sve vreme pricao ljudima da ne nasedaju, na lazi sa AMD grafikona.

Poslednja izmena:
Kada izlaze karte u prodaju?

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

The RX 6800 and RX 6800 XT graphics cards will both launch on 18th November this year, RX 6900 XT on 8th December.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

In conclusion, naseo sam na ono sto sam sve vreme pricao ljudima da ne nasedaju, na lazi sa AMD grafikona.

Upravo tome služi taj sistem, prezentacija pa onda posle nekog vremena nezavisni testovi i prodaja. Dve nedelje možeš da gledaš samo u njihove slajdove i kad krene prodaja mnogi neće ni pogledati prave testove.
Još čekamo na procesore, a prihvaćeno je da su odlični i da vrede više od intela...

^ ovako nešto
a8daf4c9a8e826595e7a1bea00b47e59.jpg

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Tesko da ce ponoviti istu gresku sa drajverima,sad imaju ozbiljan produkt i jos ozbiljniji tim iza svega.

Probleme sa drajverima u 5000 seriji je izazvao relativno nagli prelazak sa GCN na RDNA arhitekturu. S obzirom da je ovde reč o veoma sličnoj arhitekturi ne verujem da će drajveri praviti probleme na duže staze, ali znajući AMD nema ni teoretske šanse da drajveri budu sasvim ispeglani na dan izlaska. Ali će rešiti vrlo brzo to, baš kao što je i Nvidia imala problema sa drajverima kada su izašle 3080 grafike.

kao što je i Nvidia imala problema sa drajverima kada su izašle 3080 grafike.
Ako mislis na onaj problem crash to desktop, to nije problem darajvera nego slabih kondenzatora a koji je resen drajverom tako sto je smanjen boost.

Ako mislis na onaj problem crash to desktop, to nije problem darajvera nego slabih kondenzatora a koji je resen drajverom tako sto je smanjen boost.

Dokazano je da kondenzatori , a zna se i u praksi , mogu da doprinesu max 10-20Mhz boosta,tako da jeste bilo je do drajvera.

Pa to jeste prica, ali ne znam. EVGA nije budget proizvodjac, a ni RTX 3080 nije budget kartica, nekako mi ne pije vodu da bi stedeli na izradi takve kartice. Nekako mi deluje kao da su bacili svog AIB partnera "pod voz" kako bi izbegli odgovornost i negativni PR vezan za to u situaciji kad im nije preko potreban.

Mislim, istina je da je AMD poznat po laganju na svojim grafikonima, ali ova procena ne pije vodu. Znaci ako uzmes u obzir da su rekli da RAGE mod i SAM povecavaju performanse do 13%, dalje ako su ti 6900xt rezovi bili sa tih 13% boosta, onda 6800xt i 6900xt performanse bez RAGE+SAM su iste, sto je deo koji meni ne pije vodu. Priznajem da nije nemoguce da se udara u zid zbog memory bandwith-a, ali nema smisla onda da postoje 2 kartice. 6800xt rezovi su 1440p, a 6900xt su 4k.

Sto se potrosnje tice, AMD ima bolji proizvodni proces, i manji cip za 20%, stvarno je malo verovatno da trosi igde blizu 3090.

EDIT: Moram da priznam da sam se zaleteo sa mojom procenom. Bacio sam pogled na techpowerup-ov review za Zotac RTX 3090(posto nemaju FE) kao i na guru3d i tomshardware RTX 3090 FE review i na techpowerup-ov RTX 3080 FE review i moram priznati da na zalost brojke u AMD grafikonima(ali i benchmarka na AMD sajtu) su cesce fantazija nego sto se poklapaju sa rezovima sa tih sajtova. Sad naravno, ko zna koja su podesavanja koriscena(konkretno na Doom Eternal nVidia rezovi za RTX 3080 su 20-50 fps manji nego na tim sajtovima, ali su oni koristili Vulcan, a AMD je mozda koristio DX12).

Posto sam pisao post u pola noci, nije mi palo na pamet da su AMD rezultati radjeni sa njihovim procesorima iz Ryzen 5000 serije. Ili su nas lagali da su im graficke bolje ili su im procesori i dalje dosta losiji za gaming. Bilo kako bilo negde su zakazali, ali sta ces.

Probleme sa drajverima u 5000 seriji je izazvao relativno nagli prelazak sa GCN na RDNA arhitekturu.

Kakav crni nagli prelazak?
Neko ih je nazvao u 4 noću i rekao u 8 kad počne smena prešli ste na RDNA?
Imaju lošu reputaciju sa dobrim razlogom, a sad imaju šansu kakvu dugo nisu imali pa bolje da se saberu i ponude kompletan proizvod.

Da, imao sam ranije ATI/AMD kartice i na svojoj koži sam osetio sve probleme koje su imali njihovi drajveri. 5700 serija je na početku imala KATASTROFALNE probleme - cold boot, iskakanja u desktop, restartovanja, stuttering...sve loše što postoji se dešavalo. Naravno, posle par meseci se sve sredilo, ali je već bilo prekasno.
A što se tiče naglog prelaska, koliko se sećam Vega je rađena sa Samsungovim 14nm procesom, da bi u januaru 2019, ako se ne varam, pojavila Radeon VII u TSMC 7 nm, sa HMB memorijom i GCN arhitekturom, a za manje od šest meseci kasnije se pojavila 5700 serija sa RDNA arhitekturom i DDR6 umesto HBM memorije. Ako to nije NAGLI PRELAZAK u svetu tehnologije , onda ne znam šta je.

Da, imao sam ranije ATI/AMD kartice i na svojoj koži sam osetio sve probleme koje su imali njihovi drajveri. 5700 serija je na početku imala KATASTROFALNE probleme - cold boot, iskakanja u desktop, restartovanja, stuttering...sve loše što postoji se dešavalo. Naravno, posle par meseci se sve sredilo, ali je već bilo prekasno.
A što se tiče naglog prelaska, koliko se sećam Vega je rađena sa Samsungovim 14nm procesom, da bi u januaru 2019, ako se ne varam, pojavila Radeon VII u TSMC 7 nm, sa HMB memorijom i GCN arhitekturom, a za manje od šest meseci kasnije se pojavila 5700 serija sa RDNA arhitekturom i DDR6 umesto HBM memorije. Ako to nije NAGLI PRELAZAK u svetu tehnologije , onda ne znam šta je.

Oce covek da kaze da graficka nije upotpunjen proizvod bez drivera sa kojim radi i da nisu smeli tako nesto da izbace na trziste.

Ja sam narucio rtx 3070 jer se malo plasim problema sa drajverima ali se iskreno nadam i zelim da amd prodje dobro sa big navi , nece mi biti krivo ni ako ispadne bolja kupovina od kartice koje sam narucio. Sve je bolje od monopola , dobro je za nas dok se ove kompanije jure a najbolje bi bilo da se uzdigne jos jedna kompanija sa gpu cipovima na primer intel.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Da li zaista mislite da nema duopola kada su u pitanju zeleni i crveni?

Oce covek da kaze da graficka nije upotpunjen proizvod bez drivera sa kojim radi i da nisu smeli tako nesto da izbace na trziste.

Čovek hoće da kaže da se nove arhitekture i serije kartica ne izbacuju preko noći. Navi se razvijao najmanje par godina, ne tri dana pre launcha, i AMD je itekako imao vreme da razvije drajvere za njih. Ali nisu imali znanje i ljude pa im je trebalo godinu dana nakon premijere da konačno radi kako treba...kome radi kako treba.

6000 serija deluje odlično ali ljudi opravdano strahuju kakva će biti softverska podrška i ja ih neću ni pipnuti, čak i ako rešim da uzmem Radeon 6000, dok ne budem potpuno siguran da ću moći da ubodem kartu u ploču i da će to odmah da radi kako treba, bez drndanja, cinculuranja, troubleshootinga i slično.

Ako ne bude moglo, tu je NVidia...

@V.V.

Naravno da ima.

Poslednja izmena:
Ja sam se nameracio na 6800xt, ako bude oko 750-800e naravno prvo cekam testove,
mada nije mi tesko da sacekam ionako nigde nema 3000 serije a i cena je jos mega naduvana.

Ako nije bilio....

Necete valjda stvarno kupovati 6800xt za 750-800e? Nadam se da nece toliko kostati, ali ako bude.. treba bojkotovati kupovinu u takvim radnjama.

Vrh Dno