Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

pa moze da povuce, ali zato i postoji ATX standard i proizvodjaci se pridrzavaju istog, to ako neko napravi costum bios to vise nije po standardu i niko ne garantuje da ce to da radi savrseno, i u slucaju da rikne karta zbog egzibicija od garancija...opet ponavljam ATX standardi nisu bezveze i oni se postuju u velikom broju slucajeva medjutim postoje i drugi primjeri recimo Rx 480 koja nije po ATX-u R9 295x2 itd itd ima dosta ti kartica koje vuku vise struje kroz 6/8 pin-ove naravno one nisu po ATX standardu.

Svaka x2 karta je van standarda, 290x i 390x su takodjer van standarda itd. kao sto si i sam rekao, ali to nema nikakve veze sa cinjenicom koliko 'daje' 6pin.
Poenta je da 6pin nije prepreka u isporuci struje kao sto se prica.
Da moze da napravi problem za neupucene - moze. Ali ako ce neko da stavlja vodeni blok i kloka, mozemo da pretpostavimo da ce i da stavi custom bios, otkljuca (ukoliko je moguce) naponsku sekciju i kroz 6pin da vuce 200w, a morace i da koristi 6+2pin kabal od napojne i sl.
Ja zelim da se razgranici kada se prica o 6 ili 8 pin da je 75 i 150 atx standard, a molex specifikacija predvidja 200 i 300w, odnosno kolicina struje koja moze da prolazi ako se koriste standardne debljine zice, a moze i vise ako se koristi recimo 16awg zica itd.

Otkud sad tih dodatnih 100w za dodate 2 ground žice? Antec na svom sajtu kaže i za 6 i za 8 pinova up to 200W (oko 16A)

Molex specifikacija propisuje 13A za 'po zici' odnosno teoretski 39A ako se koristi 16awg zica. Kod 8pin dodaju se jos samo dvije gnd zice tako da je 6pin konektor bez njih spreman da pruzi struju od 204w (svaka zica po 100w, odnosno ako se koristi standardna 18awg zica 8.5A po zici). Treca zuta naponska zica (srednja) se nikako ne koristi dok ne dovede dodatni ground, odnosno u tom slucaju kroz molex moze proci 25.5A iltiga 306w.
To je samo taj dio da sada ne ulazim u to sta znaci kada kolika struja prolazi kroz koje zice i sl.
Kako ce struju uzimati gpu racuna on the fly preko sensing zica i chipa odgovornog za naponsku sekciju.
Proizvodjac napajanja moze da koristi drugacije zice i da npr. kao sto si naveo kod antec-a podrzi 200w po tom 6+2 kablu, to sve zavisi.
Zato treba biti pazljiv kada se prica o necemu, 6pin je konektor, odnosno molex, koji ima svoj standard, eh sada pinovi, zice, faze bla bla se dalje brine koliko moze struje, koliko je treba, koliko se gubi...

taj text na antecovom sajtu se odnosi generalno na napajanja, ne na neki njihov model sa nabudženim žicama (http://www.antec.com/PSU/). Ako 6pinac isporučuje struju samo kroz bočne žice, zašto onda proizvođači karata stavljaju pin i u srednji konektor?

Kako ti znas da taj pin na karti ima provodnik dalje od konektora? To je cesto rjesenje, ne kazem da je jedino, moguce je i da vuce ravnomjerno sa sva tri kontakta... to racuna procesora, aka vr koji putem sensinga skonta koje zice si mu priljucio pa balansira opterecenje.
http://www.molex.com/molex/products/datasheet.jsp?part=active/0026013116_PCB_HEADERS.xml
Eto ti u specifikaciji, 13A per contact, imas teoretski maksimalno 3 kontakta, ostalo zavisi od raznih faktora kako sam vec rekao.

Poslednja izmena:
pa ne znam ali logički pretpostavljam, zašto bi ga uopšte stavljali ako ne vuče struju kroz njega :) mislio sam da si bockao i merio pa zato pitah. nije ni bitno, svakako stoji da ti konektori mogu da isporuče gomiletinu snage, mnogo više od tih famoznih 75w koji kolaju internetom.

Pa jesam bockao :D zavisi od karte, na nekima se srednja ne koristi, nema vod dalje od konektora. U vecini slucajeva moras uraditi hard mod da predjes preko limitera i onda dobijes tu vecu struju.

Da, dolazi sa 6-pinskim konektorom mrzelo me da ispravljam, bas u linku pise.
kompijuteras niko ti ne misli nista lose nego cisto da znas ono osnovno a to je srpski pravopis, engleski ne moras znati niko ti i ne trazi, ali svoj maternji jezik bi bilo lepo, opet ne mislim ti nista lose ovo je cisto kao sugestija.
Drugari sto se mene tice ja bih sacekao jos da izadje gtx 1060 pa tek onda kupovao custom rx480, Nisam ni za crevene ni za zelene, ali po prici sa ljudima koji imaju amd radeon mnogi se zale na drajvere, ako se slazete svi drajveri jesu jako bitni, gde vec nvidia je u tom polju daleko bolja. Prica se da bi stock 1060 bila jaca od custom rx 480,a skuplja tu oko 50-ak eura, a pritom TDP 120W i 6-pinski konektor uz veoma dobar core clock koji cak dolazi je isto kao kod 1080, ali opet ne mozemo porediti te dve grafike jer je razlika ocigledna, e sada druga stvar ko zeli da uzme sada custom rx i kasnije jos jednu za crossfire savet je uzeti 480 ako zeli samo za full hd gaming, gtx 1060 je tu bolja (po pricama) mada cekam jos te benceve jer ne verujem u pricu toliko, takodje treba da imamo u vidu da 1060 neka sli podrsku sto je i logicno, jer ne bi se isplatilo nvidi da je prodaje u ovom segmentu, Ukoliko neko ima nesto da doda na ovo moje slobodno ali naravno i da me ispravi i ako gresim. pozz ;)

Nasli ste se tu raspravljat o pravopisu......a ti nemas,š,č,ć....

Mislim ono,ne reci ti njemu,reciće on tebi

Back to tema :p......6 pini ili 8 pin?u čemu je razlika?ja ne overlockujem,pa kontam niti mi ne treba 8 pinska,ispravite me ako grešim

Pa mogu da pisem lepo kad hocu al problem je u tome sto NECU! ja pisem da ljudi shvate moju misao a ne da ispunjavam standarde iz Srpskog ili Engleskog kad je Engleski u pitanju...

Inace pitam recimo ako planiram da odradim na CNC vodeni blok onda mi bolje da uzmem referentnu i da je owerclokujem ako je samo hladjnjak u pitanju, tj ono sto proizlazi iz njega ?

srpskog* engleskog* overclockujem* hladnjak*

\"-bahamud-\" je napisao(la):
Citiram korisnika: darescholesDa, dolazi sa 6-pinskim konektorom mrzelo me da ispravljam, bas u linku pise. kompijuteras niko ti ne misli nista lose nego cisto da znas ono osnovno a to je srpski pravopis, engleski ne moras znati niko ti i ne trazi, ali svoj maternji jezik bi bilo lepo, opet ne mislim…
Necemo o tome dalje, jer mozemo se ganjati do prekosutra, po pravilu bi trebali da pisemo nase pismo tj cirilicu, a ne latinicu to sto imamo naviku da pisemo latinicu i sto su svi racunari po default ENG to je vec drugo, zato ne koristim č,ć itd to iskljucivo kada pisemo neki projekat ili mail ovako za slobodno pisanje najobicnija simple latnici bez ć,č i sl. No nije to tema ovoga nego vec rx 480, i silini konektori :D ma da resite problem uzemte jedan direktno iz elektrane po 220v i zabodes u gpu i boli te uvo :D Ahahaa salim se, ne razumem se toliko u konektore niti koliko koji vuce struije, to bih ostavio clanovima koji znaju to bolje od mene, ja samo tu napomenuo samo da nije lose sacekati 1060 pre kupovine rx 480 :)

\"Uruk\" je napisao(la):
Citiram korisnika: darescholes --link-- Ako im je 390 340$ ne verujem da će ova biti jeftinija...
Slazem se, bice tu negde oko 340$ mada ja bih pre uzeo gigabyte nego asus, jefinije je dosta a isto tako ima lep clock, jedino je asus bolji estetski zbog kuciste, opet je sve do ukusa, sacekacu gtx 1060 gigabyte i rx 480 gigabyte i videti sta je bolje po pitanju cena performanse, jedino sto me odbacuje od AMD-a tj rx jesu ti AMD-ovi drajeveri koji znaju da zezaju, inace sve ostalo verujem da je okej.

Razlike će biti i u PCIe konektorima, vidiš da su za ovaj asus najavili 2 kom.

s57opAW.jpg

Ovaj model odlicno izgleda: https://www.youtube.com/watch?v=BS_i_uPrN6c

Оооо, ово је већ нешто! :D

Da li je realno da ne mogu pre polovine avgusta da dostave kartice (nereferentne) na tržište??? Raspada se kompanija po svim šavovima...

Ovi ako Vegu budu najavili u decembru da je ne očekujemo na rafovima pre aprila.

Послато са SM-G928F уз помоћ Тапатока

Оооо, ово је већ нешто! :D

Definitivno, uz onu Sapphire Nitro.

Da li je realno da ne mogu pre polovine avgusta da dostave kartice (nereferentne) na tržište??? Raspada se kompanija po svim šavovima...

Ovi ako Vegu budu najavili u decembru da je ne očekujemo na rafovima pre aprila.

Pa valjda ce tek u narednih nedelju-dve biti predstavljene/pustene. Sta ti je onda cudno ako ovde budu dostupne tek u prvoj polovini avgusta?

Poslednja izmena:
Kako nije čudno? 5 nedelja nakon predstavljanja će tek biti dostupni. Koliko je trebalo zelenima nakon launcha gtx1070 10.juna? Za dve nedelje je bilo dostupno na desetine modela.

I posle kažu ovo nije bio paper launch.

Kojih 5 nedelja? Tek su 2 nedelje prosle. Znaci do kraja meseca eventualno 4-5.

Cini mi se da je i za GTX1080 bilo oko 4 nedelje...

Sad sam proverio - još je i gore - biće 6 nedelja. Računam od 29.juna pa do polovine avgusta za kad su najavljene prve nereferentne.

Koliko sam ja upucen, prve nereferentne su najavljene za drugu polovinu jula.

^
Avgust, poslednja vest.

Nereferentne GTX 1060 stizu za koji dan, stvarno ne znam sta cekaju toliko?!

Čekaju da prodju visoke temperature da ne dođje do pregrevanja xD

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno