Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

SAPPHIRE-RX-480-NITRO-e1467294324134.jpg

20$ skuplja od referentne znaci kod nas 300€, mislim da je to to :d

Sasvim realna cena, uzevsi u obzir da je kod nas 280e :D A hladjenje, ne da je bolje nego kida :) Ne bi me cudilo da sa ovim hladjenjem nikad ne ode preko 60C.

Hoce li I za 470 biti ova Nitro verzija, kakva je praksa?

Samo da ovaj Sapphire ispadne kako treba. Valjda ce da srede i ovaj problem sa naponom i spaljivanjem slotova i da ce moci da ide preko ovih 1350mhz. U suprotnom no buy for me.

Veoma cudne odluke AMD-a. Modovali su 6-pin da bude out of spec, moze da povuce 150W... ali ne koriste to, vec su iskoristili samo 75W od to 6-pin-a, nakacili su tu pola napajanja za GPU i ceo VRAM, a druga polovina GPU napajanja vuce struju sa PCIE-a. Totalno unikatni power management...
http://www.twitch.tv/buildzoid/v/75850933?t=53m39s

A sa druge strane, potvrdjeno je da launch reference RX 480 4GB graficke zaista imaju u sebi 8GB ram-a i VBIOS koji ih sputava da koriste sav ram.
http://www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=209038156&postcount=1612

Poslednja izmena:
Sasvim realna cena, uzevsi u obzir da je kod nas 280e :D A hladjenje, ne da je bolje nego kida :) Ne bi me cudilo da sa ovim hladjenjem nikad ne ode preko 60C.

I ja mislim da ce hladjenje pokidat ja imam 380 Nitro isti ovakvi ventovi vrte oko 1000RPM a dole ispod ohladjen i GPU i VRM i Memorija ma fenomenalno izvedeno, ako budu primjenili isto hladjenje, ovo ce biti strasna karta.
Jos gledam ventovi se mogu skidati radi ciscenja nesto sto mi se nevjerovatno svidja, a tek kako ce rudari podrzati ovaj potez, za sekundu skines ocistis i milina- kapa do poda za sapphire jos da vidimo testove jesu li sredili ovo oko potrosnje i u shoping.

Kako tebi raspolozenje varira. U dva dana od max pljuvanja do shoping-a.

Asus strix varijanta dolazi sa 6+8 pin konektorima i klokom od 1,5ghz... Toliko o maloj potrosnji I efikasnosti :p Citao sam pazljivo ovu temu i iskreno ova karta je I dobra, a u isto vreme i fail, mislim bio sam zesce nahajpovan jer mi se ne prelazi na nvidiu, nisam je koristio jos od gt 220, kad ono moja maticna bi riknula samo tako, a jos je izasla iz garancije, haha :) e moj amd od 6xxx ne znas krstenu grafu da napravis...

Poslednja izmena:
@mmsandi
Jeste da je malo preterao nije mu to dobro za zdravlje hehe :p al sa punim poravom kada je u pitanju referentna karta...

@Marko1996
Ma koga je briga jos za potrosnju, ako moze da se oladi kako treba i da pogura sto veci kloko to je onda prava stvar, bas me briga koji je proces izrade i sve ostalo cime se mase opterecuju... Oc potencijal performanse i sto tisa/hladnija karta u full loadu to je ono sto me zanima... Izgleda da se dobro klokuje jos da vidimo da li srazemrno dobro skalira na vecim klokovima i pesma :)

Kako tebi raspolozenje varira. U dva dana od max pljuvanja do shoping-a.

Pljuvanje po referentnoj kupovina nonreferentne citaj pazljivo postove nemoj djelimicno ;)

Evo je "RX 480 STRIX features a custom-design PCB by ASUS which draws power from a combination of 6-pin and 8-pin PCIe power connectors, conditioning it with a strong VRM.
ASUS Rx 480 dolazi sa 6+8pin

https://www.techpowerup.com/223815/asus-radeon-rx-480-strix-pictured

@*******o tacno tako s punim pravom pisem tako o referentnoj karti :wave:

Taj Asus osim sto izgleda kao decija igracka, ima ventilatora kao da treba ohladiti ~600 mm chip a ne skoro triput manji. Stvarno ne kapiram ultra giga verzije kartice koja treba da kosta 200 dolara. Oni ce to zaceniti bar 100 dolara skuplje od ref. i time obesmisliti celu pricu.

Edit: Safir ako stvarno bude samo 20$ vise onda je ok.

Poslednja izmena:
@*******i to je u redu, mislim potrosnja je najmanji problem kod gejminga, samo suve performanse i tisina, mada to ionako dolazi sa nereferentnim kulerima, ali problem je kada je najavljuju kao novo svetsko cudo sto se potrosnje tice, kad ono macka u dzaku. Da su od starta rekli dobicete VR entry lvl performanse za 200$ bez spominjanja potrosnje niko im rec ne bi rekao, mislim 390x koja trosi boga oca je vrh karta npr, ali nije reklamirana kao mali potrosac vec brute force cip... Ja cekam rx 460, ionako se igram u hd ready rez pa mi nesto u rangu gtx 950 treba, jos ako bude imala moguc OC preko 1,5 bice vrh cip pa makar i on bio sa dva 6pinca :D

Procice asus kod ovih lozaca, iako kartica nije bas neki bingo, i naravno da ce Safir biti jeftiniji ;-) Samo kod safira oc na 1400 a kod asusa 1500mhz kome znaci uzece asusa...
Ubica 970 i 980 ako nista bar po ceni ;-)

Samo gde su drugi partneri XFX, Club 3D? Malo fight oko cena? ;-)

Poslednja izmena:
Ja cekam rx 460, ionako se igram u hd ready rez pa mi nesto u rangu gtx 950 treba, jos ako bude imala moguc OC preko 1,5 bice vrh cip pa makar i on bio sa dva 6pinca :D

460 navodno nije ni trebala da ima eksterno napajanje, ali me sad malo plasi ova prica sa potrosnjom, tj ili nece moci nesto da se klokne ili ce morati da ima eksterno napajanje. Mislim da ce biti slicno kao sa 750Ti, uglavnom su bez, ali neki vendor su stavili i 6-pin konektore.

ovo ce biti bas zanimljivo, rx 480 na 1.500 mhz a gtx 1060 na 2000 mhz... jos samo da izadje 1060 za koji dan pa da usledi rat testova sta je bolje a onda lepo videti sta uzeti.

460 navodno nije ni trebala da ima eksterno napajanje, ali me sad malo plasi ova prica sa potrosnjom, tj ili nece moci nesto da se klokne ili ce morati da ima eksterno napajanje. Mislim da ce biti slicno kao sa 750Ti, uglavnom su bez, ali neki vendor su stavili i 6-pin konektore.

Dodatni 6-pinac na 750Ti grafi je ukras, zato sto je NVidia zabranila putem drajvera kartici da koristi vise od deklarisanih 75w koliko dozvoljava pci-e, odnosno grafa ne prepoznaje taj 6-pinac I zato ima mali oc potencijal u odnosu na druge Maxwell karte, tj ne moze da prebaci vise od 1300mhz u boost modu. Mislim da ta grafa prepoznaje 6-pinac svaka bi isla na mnogo vise klokove I dobili bi vrh karticu za male pare (pre dve godine je bila skupa, a I sada je ali za NVidia cene jeftina :d) ovako *** :p

Izgleda da jedini pomak na polju grafickih pravi intel sa integrusama. AMD i nV nista znajacno nisu uradili osim sto su im menjali nalepnice zbog 1-2 tweaka i sad die shrink-a i ubacili neku novu tehnologiju koju ranije nisu podrzavali (kao dx12 podrska i slicno)

Ja sam siguran da kad bi intel napravio PCIe grafiku, da bi i AMD i nV pobegli sa tog trzista veoma brzo :D

A jel ima velike razlika izmedju 1400 i 1500Mhz ? Ako se ne varam to su razlike izmedju Safirove i Asusove verzije, pa me zanima koja je to razlika u performansama.

A jel ima velike razlika izmedju 1400 i 1500Mhz ? Ako se ne varam to su razlike izmedju Safirove i Asusove verzije, pa me zanima koja je to razlika u performansama.

Relativno u igrama, neki prosek do kojeg sam dosao nakon nekoliko AMD kartica i dosta vise Nvidie, tek na 15-20 mhz-a se dobija 1fps u AAA zahtevnim igrama. E sad..

U idealnom slucaju ~7%, a u praksi ce to biti vjerovatno 2-4% razlike.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dodatni 6-pinac na 750Ti grafi je ukras, zato sto je NVidia zabranila putem drajvera kartici da koristi vise od deklarisanih 75w koliko dozvoljava pci-e, odnosno grafa ne prepoznaje taj 6-pinac I zato ima mali oc potencijal u odnosu na druge Maxwell karte, tj ne moze da prebaci vise od 1300mhz u boost modu. Mislim da ta grafa prepoznaje 6-pinac svaka bi isla na mnogo vise klokove I dobili bi vrh karticu za male pare (pre dve godine je bila skupa, a I sada je ali za NVidia cene jeftina :d) ovako *** :p

Zapravo limitit nije cak ni 60W koliko su rekli, nego nesto nize, mislim 36.5W. Sad sam sa telefona, pa mi je uzas za multitask, ali ima linkova kako editovati bios da se digne limit I poboljsa boost. Ne secam se da li donosi vece klokove, ali znam da karta nakon te intervencije mnogo manje trotluje, tj drzi full boost (skoro?) konstantno.

Edit:
Evo uputstva. I ipak je 38.5W
cryptomining-blog.com/1014-how-to-increase-the-geforce-gtx-750-ti-power-target-limit
cryptomining-blog.com/1141-a-bit-more-on-the-actual-power-usage-of-geforce-gtx-750-ti

Poslednja izmena:
A te pc-centric igre o kojima rama priča su nikad slabije igrane i nikad manji uticaj nisu imali na gejming zajednicu, barem prema mom mišljenju i nekakvom poimanju stanja. Free to play ne računam u pc-centric, a to je ono što brutalno raste.

Baš tako. Kada se pojavi igra kao što je npr. Shattered Horizon kojoj ništa osim reklame ne fali u poređenju sa velikima u žanru i ona prođe kako prođe, šta poruči većinska PC publika developerima? Evo vam tuki, vraćamo se na igre sa marketing budžetom veličine BDPa zemlje trećeg sveta koje ćemo da pljujemo pre izlaska svakog nastavka a posle izlaska ipak pikati sve u 16.

A tako je bilo i i nekad. Skoro sve što nije Valve i Blizzard se očajno prodavalo. One koje su preživeli u EA, Microsoft, Take Two, Warneru je posle utopila uprava sa next quarter report pristupom celoj stvari.

U proteklom periodu sam dobio The Age of Decadence, Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity, Wasteland 2, Xenonauts, DS3 i izigrao se kao nikada.

To nije ono o čemu Ivan priča, ***. Iako KS kao ideja zvuči super na papiru, ono što je proizašlo iz nje nikako nije ono što se očekuje od njenog potencijala. Barem ne za sad, tek je 4god prošlo od prve igre, možda za koju godinu ili deceniju bude. Ekvivalent nekadašnje situacije danas bi bio npr. LGSov otkazani Deep Cover* sa budžetom novog Thiefa ili manjim ako je dovoljan da pokrije složenost dizajna. Ja bih rekao da je srž problema veća od bilo kakve PC-konzole priče, a pogađa naravno i konzolnu stranu. Radi se o tome da krupni™ kapital neće da finansira koncepte koji su rizični ili samo naizgled takvi. Veće kompanije neće ni da npr. iskoriste deo zarade od svojih mega franšiza i usmere je u razvoj igara "srednje" kategorije u koju bi spale spomenute PC-centric igre u današnjoj klimi, a koje bi bile veće od sitnih eksperimenata kakve ima Ubisoft.

* http://web.archive.org/web/20150104160601/http://somethingstrange.com/ttlg/deepcover/

Poslednja izmena:
Resice softverski, oglasili su se. "We are already testing a driver that implements a fix, and we will provide an update to the community on our progress on Tuesday (July 5, 2016). "

Ima li negde referentna sa 4GB u prodaji?

Vrh Dno