Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Sa manjim naponom karta je brža, tiša i manje troši?
https://www.computerbase.de/2016-06...el_potenzial_fuer_undervoltage_bei_der_rx_480

Što se potrošnje tiče, priče idu da je to verovatno do GloFo 14LPP procesa
http://forums.anandtech.com/showthread.php?p=38324758#post38324758
Ili čak da je do referentnih karti, primeraka poslatih na test (različit AISC), BIOS-a, VRM-ova... ko zna. Videćemo šta će biti sa nereferentnim modelima i da li će vući preko 150W sa istim podešavanjima

Logicno je da je brza jer ne udara (ili manje udara) u power limit. A da je tisa i manje trosi, to se podrazumeva (vazilo bi za bilo ciji poluprovodnik).

Koliko verzija od Safira npr cemo videti sto se tice 470/480 sto se tice hladjenja i stalih modifikacija?

Nitro i neka obicna sa jednim fanon, skracena?
I jos jedno pitanje, koliko vremenski se odprilike AIB partner igra sa referentnim dizajnom pre nego sto pusti svoju custom verziju na trziste?
3 meseca, 6 meseci? Pitam za ove RXove :-D podseca na Mazdu RX (vankel engine) ;-)

Poslednja izmena:
Logicno je da je brza jer ne udara (ili manje udara) u power limit. A da je tisa i manje trosi, to se podrazumeva (vazilo bi za bilo ciji poluprovodnik).
Zato mi nije jasno zašto nisu stavili te specifikacije (napona) za ref. modele?

E tu uskoci ASIC quality, pa recimo za sve karte ispod 70% ide default napon od 1.2V, 70-84.9% ide 1.15V I preko 85% ide 1.1V. Ovo je samo grub primer (tj. nalupao sam vrednosti % I napona), ali u sustini tako radi.
To se radi da se ustedi vreme, tj ne rade fine tuning svakog cipa posebno (trajalo bi hiljadu godina, nije ovo Rols Rojs da se iskljucivo manuelno radi svaki primerak, a I kostalo bi Boga oca), nego brzim testovima binuju GPU u odredjene ASIC grupe, a onda nalepe odredjene napone za odredjene grupe. I recimo imas ASIC "quality" 83% I tvoja karta vrlo verovatno moze da radi na 1.1V, ali je eto sigurnosti radi proglasena losijom I naterana je da radi na 1.15V...

Pa vidis da u dx 12 pokida i gtx 970 i 980 ne znam sta tu nije jasno?
U DX 11 malo brza od 970 .......sveobuhvatno na pola puta, pa vidi samo koliko su driveri izvukli recimo R9 280X u odnosu na GTX 770 nekad su te karte egal bile ali driveri su izvukli R9 280X zestoko, nema sumnje da ce isti slucaj biti i sa Rx 480

Ako se dobro secam, bila je GTX680 ista kao 280X, a 770 je bila malo brza...
Ako custom modeli budu doneli ono sto sam rekao, kupovina GTX980 bice obesmisljena po toj ceni. Do nekle i GTX970 ali on je vani dosta jeftiniji.

Da da dobro se secas tako je bilo, nonreferentne karte bice super kupovina, izuzmemo li ovaj problem sa efikasnoscu arhitekture, mada gamerima to nije bitno trosila 150 ili 200w, ali generalno AMD ce biti u problemu da napravi high end chip, kad ovako mali chip ovoliko trosi nema nekog nadanja da naprave high end chip ispod 250, a blize 300w.

Slicno je sitaucija bila i sa tahitijem u 28nm procesu pa su kasnije kroz 28nm proces peglali GCN i dosli do Fiji Xt chipa, mislim da je i ovde indentican scenario peglace se GCN i stalno ce imati boljku potrosnje kroz cjeli 14nm proces.

ako moze GTX980 performanse po $199 sa domacom garancojom na polici, optimalno GTX980Ti za $149, to bi bilo vrh. jos ako moze da nema konektore za dodatno napajanje ali ajde, to ne mora, ne valja biti alav.

I jos da ide besplatna gajba piva uz sve to, da bude kompletna realna opcija :D

Nadam se da custom modeli nece imati ovaj problem.

[YOUTUBE]rhjC_8ai7QA[/YOUTUBE]

Zapravo, samo tehnicki opremljeni revieweri su zapazili i izmerili problem. Cak i u svetu nije veliki broj sajtova dao ovu informaciju, pa se na nase necu ljutiti uopste :)

Forumasi ovde su zapazili problem, videlo se da karta trotluje na onom video pre 10ak strana zbog preniskog power limita.

Takodje se videlo da karta trotluje zbog nedostatka snage i po onim FireStrike skorovima koje sam kacio, gde se razlikuju rezultati na 100% I 125% power limita.

koliko struje vuce, nismo mogli daljinski da znamo, a ispostavilo se da em vuce preko deklarisanog (silujucu port na maticnoj), em i tako van specifikacije trotluje zbog nedostatka snage.

Nekom brzopletom vendoru ce se mozda I potkrasti problem (recimo i ASUS 960 STRIX zna da cugne preko PCIE slota mnogo vise struje od maksimalne specifikacije, I to je jedino Toma zapazio), problem je sto ako je ne "premere" ovi sa jakih sajtova, korisnik nema nacin da sazna da li je karta u redu ili nije.
Da sad neko kupuje osciloskop, ekstendere I strujna klesta vece preciznosti je stvarno bespredmetno da bi testirao jednu kartu (pa I vise, sem ako profesionalno ne zivi od toga :))

Poslednja izmena:
Kakve su šanse da "WattMan" podrži klokovanje nereferentnih kartica? Znam da ima drugih alata za klok, ali me zanima.

To je cak i preporucljivo preko crimsona tj wattmana [emoji41] uvek sam imao vise poverenja u crimsona nego u trixx i ostali softver

Ma sad je jasno ko dan.

Amd-a je bilo sramota da na ovakvu kartu stavi 2x6pin ili 1x8pin jer bi to automatski znacilo da karta puno trosi, tj. nevjerovatno puno za ovako mali chip u 14nm procesu (da li je proces kriv ili GCN arhitektura vjerovatno i jedno i drugo), onda su odlucili da naprave ovu glupost sa wat-manom i 7 power stat-a.
Marketing su okrenuli ka nevjerovatnom poboljsanju arhitekture u smisli potrosnje samo se vratite na onu prezentaciju gdje su prikazivali up to 2.8x, naravno hajp je prevelik napravljen u smisli karta trosi 100-110w hajde nekad je bilo 120w to bi sve bilo vrhunski da je tako. Medjutim sada je jasno da ovaj chip moze povuci i mnogo vise od 150w sto je jako opasno zbog samo 1x6pin konektora.

Ovome chipu je optimum 2x6pin, a za neki zesci oc idealno 1x6pin+1x8pin, nadam se da ce partneri ASUS.MSI.Sapphire gigabyte i ostali stavljati bar 1x8 ili 2x6pin na nonreferentne karte jer u protivnom ja nikad necu kupiti nijednu koja bude sa 1x6pin-om.

Karta referentna je totalna katastrofa za 2016g to je nevidjena sramota nek prica sta god ko hoce, ali referentna Rx 480 ne vrjedi ni ovi 260-280€ zavisno gdje se kupuje.

Referentna kartica je NEISPRAVAN proizvod u trenutnom stanju.

Zamisli da neko za mining uzme ovu referentnu kartu pa sve bi extendere popalila, nema tog extendera da izdrzi 100w, nije ni cudo sto su iz AMD-a rekli da je mining proslost, vjerovatno su svjesni da se sa ovom kartom ne moze rudariti u ovakvom stanju.

Sledeće nedelje će GTX1060 da pokopa ovaj poluproizvod. ;)

Zamisli da neko za mining uzme ovu referentnu kartu pa sve bi extendere popalila, nema tog extendera da izdrzi 100w, nije ni cudo sto su iz AMD-a rekli da je mining proslost, vjerovatno su svjesni da se sa ovom kartom ne moze rudariti u ovakvom stanju.

rekoh ja da spreme PP aparate :)

rekoh ja da spreme PP aparate :)

Sve su to iskusni ljudi niko i ne uzima u razmatranje referentnu Rx 480 ;)
@kolos
Sledeće nedelje će GTX1060 da pokopa ovaj poluproizvod.

Sad ce se tek opariti nek je zacjene 300$ i nek zeru bude brza ( a 99% hoce) nece ih moci TSMC nastampati koliko ce Nvidija prodati.
Suska se cak o cjeni od 250$ za GTX 1060 to bi bio cunami a ne potop Rx 480.

Sve su to iskusni ljudi niko i ne uzima u razmatranje referentnu Rx 480 ;)
@kolos

Sad ce se tek opariti nek je zacjene 300$ i nek zeru bude brza ( a 99% hoce) nece ih moci TSMC nastampati koliko ce Nvidija prodati.
Suska se cak o cjeni od 250$ za GTX 1060 to bi bio cunami a ne potop Rx 480.

Tih 250$ ces videti samo na modelu od 3GB ( a ko je lud da uzima sad 3GB) dok ce model od 6GB biti 300$, tamo kod njih i u sustini je prepolovljena 1080.
Nego da mi otvorimo fino novu temu za GTX 1060 :D

Ili da se prebacimo na temu o RX 470, ako i nju na kraju ne sjebu. A imaju lep prostor da sa performansama 380X ili malo jace uz smanjenju potrosnju za 150-tak dolara naprave sjajnu stvar. A da imali su i sa RX 480, pa su sve sjebali i jos masno lagali....

Tih 250$ ces videti samo na modelu od 3GB ( a ko je lud da uzima sad 3GB) dok ce model od 6GB biti 300$, tamo kod njih i u sustini je prepolovljena 1080.
Nego da mi otvorimo fino novu temu za GTX 1060 :D

Da na to sam i mislio napisao sam u temi o pascalu.
Inace otvorio je kolega temu tamo cemo preci ;)

Sve sto su prezentovali tako je i bilo. Karta kosta 199$ za 4GB i 249$ za 8GB model u US. To sto nas generalno hebu u Evropi sa cenama, to je druga stvar. Karta isporucuje performanse izmedju 970 i 980 na stock frekvencija, stock vs stock i to je isto tacno kao sto su i najavljivali. Karta je isto dosta tiha na stock, dok na max 5200rpm urla kao furija, samo 5dB manje glasna od R9 290X hladnjaka. E sad jedan veliki propust je krs hladnjak, koji je nesposoban da ohladi jezgro kako treba, kao i propus sa povlacenjem vise struje iz PCIe slota. Da je hladnjak imao bar koju toplotnu cev i finija rebra, prica bi bila totalno drugacija. Sapphire Nitro ce da opravi sve gore navedeno, ali nece skidati kozu sa ledja kao ASUS sto planira da radi, i kostace u vrh glave 20e vise. Ista prica sa R9 290, stock je bio krs, Sapphire Tri-X odrao kako je dobro radio, a cena je bila nekih 30e visa u odnosu na ref dizajn.

AMD je pucao sebi u nogu sa stednjom do ove mere, ipak mora da psotoji granica. Bi malo sumnjivo da karta koja trosi 150W ima VRM od 6+1 faza koji moze da isporuci i 300W ako treba :d

metro4k-current.png

PC Perspective ponovio testiranja potrosnje, sa daleko detaljnijim rezultatima i opseznim objasnjenjem svakog pojedinacnog slucaja. Na ovo slicici sto okacih se lepo vidi koliki drop napona je kroz slot na ploci (bela linija prvi vrhu grafika. Prosto, nije predvidjeno da toliko struje prolazi kroz tanke vodove pa opada napon. Sto se onda kompenzuje povlacenjem jos vece struje da se nadoknadi pad napona... Elem, koga interesuje, ima link na pocetku posta.

Ovo ce bas lepo da ih ukoka, eto i u praksi spaljenje ploce. Zeleni ce da nadmase prodaju GTX 960 sa ovim GTX 1060, a sa 960-com su se doslovno rasturili.

Rekli su da ce karta biti "ubica".:d

Kod Buldožera je bilo obrnuto - loš dizajn, ali dobar proces (opušteno na 4.5+ GHz) :d

Takt procesora je mnogo vise uslovljen dizajnom, kao sto je bio P4 u odnosu na Pentium M derivate (Core arhitektura). Bulldozer je takva arhitektura, nema to veze sa procesom u kojem je izradjena.

Kad cemo da odrzimo opelo ovoj kartici, nije se ni ispilila a vec je nVidija sahranila sa 1060.

Edit: Kada vec prozivam da pitam jos nesto. Sta bi sa onim AMD Technologies sa slajdova? Mozda je to zakazalo pa smo dobili 1.6 perf/W unapredjenje umesto najavljenih 2.8 perf/W boljitka. Ceka se AMD Technologies da stigne kroz drajvere i duplo obori potrosnju na 70W :d

Poslednja izmena:
A svi znamo da AMD drajveri donose cuda [emoji378] [emoji7]

Nece to ici tako, u najboljem slucaju sledi vracanje karti na zakljucavanje napona.
Koliko su proizveli ovih "vrucih krompirica"? :d

Nazad
Vrh Dno