Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Proprilicno jednake karte osim u dva testa, Hitman gde je RX 480 briljirala i Rise of the Tomb Raider DX12 gde je GTX 970 bas pokidala.

Evo izasao neki clanak da ce u EU RX480 kostati 230e 4Gb odnosno 260e 8Gb.
Jos nam ostaje da vidimo koliko ce nase derikoze da nas caste.

Mnogo mi je celih 50 evra razlike izmedju referentnih i custom karta, posebno ako imamo u vidu osnovnu cenu. Tolike su razlike kod ovih 500+.

Sve vreme pricam o default, naravno. A guru3D review potvrdjuje to sto sam napisao (bolja od 290X).

Nije se odnosilo na tvoj post. :)

Ako se pojavi model koji može da ide na 1500-1600MHz, onda je to druga priča. Koliko vidim, referentna može da ide do ~1350MHz, malo je to. :(

Evo izasao neki clanak da ce u EU RX480 kostati 230e 4Gb odnosno 260e 8Gb.
Jos nam ostaje da vidimo koliko ce nase derikoze da nas caste.

Ne pratis temu, domaca cena je 280 evra.

Nije se odnosilo na tvoj post. :)

Ako se pojavi model koji može da ide na 1500-1600MHz, onda je to druga priča. Koliko vidim, referentna može da ide do ~1350MHz, malo je to. :(

Gomilaju se postovi, a niko ne citira. :d

Poslednja izmena:
Stvarno ne znam ko je sta ocekivao, ali da li stvarno mislite da je logicno da midrange karta nove generacije u svemu ostavi iza sebe high end prethodne generacije. Ovaj cip je u svakom pogledu napredak za AMD - menja ogromne cipove koji su trosili 250+W i snizava troskove proizvodnje, sto im je preko potrebno.

Cena je OK, performanse ocekivane, jedine mane su visa potrosnja i ocajno hladjenje ove referentne verzije. Da je tipicna gejming potrosnja ~140W, utisak bi bio dosta bolji.

Verzija sa 4GB ce biti jos bolja, po meni, i to iz nekoliko razloga. Za pocetak, ta 4GB ce napredak donositi u vrlo retkim situacijama i u vise od 95% slucajeva razlika ce biti zanemarljiva (posebno za 1080p). U teoriji se moze desiti da bude i nesto brza, jer ta 4 dodatna cipa trose nekih ~8W, sto moze znaciti da ce power limit za GPU biti visi. Na kraju, i pored takvih performansi, cena ce biti skoro 20% niza, sto nije zanemarljivo.

Ja i dalje ne vidim poentu 8GB modela, kad malo pomalo izlaze testovi, od vise izvora, igara gde ultra testure i uopste detalji vuku preko 4GB VRAMA, i tu ova karta avg jedva dobacuje 45-50 fps na 1080p, gotovo uvek ispod toga.
Sta znam ako kod Madjara dobijemo za 230e nerefrentne 4GB modele to je sasvim super. Ionako karta nije napravljena da tera sve na max, kao ni prethodne ni buduce u ovom cenovnom rangu.
A sto se tice "buducnost" mislim da svi treba malo da zivimo u ovoj bednoj sadasnjosti...:d

Vec je postavljano, na 1.15V sto je trenutno maximum voltaza, overklok je oko 1.400mhz....

Ovo je takodje zanimljivo poredjenje 480 8GB vs 480 4GB, http://www.anandtech.com/show/10446/the-amd-radeon-rx-480-preview/4.
Nije neka velika razlika, ali, postoji. Primetio sam da je u mnogim testovima 480 4GB slabija i od referentne 970 kartice, izgleda da je ta karta sa 480 8GB nesto brza i od te iste sa 4GB memorijom....

Tako su pricali I za 7850.. sta ce vam 2GB kad je 1GB do yooya! Pa posle godinu dana nisi mogao da ukljucis high detalje na 1080p na ovoj od 1GB :) u pojedinim igrama, vremenom je situacija bila sve gora po 1GB model.

A razlika je bila 30-40e ako se dobro secam...

Plus sto su jajarili pa na 4GB memorija radi na 1750(7000), a od 8GB je na 2000(8000).

Za razliku u ceni je Raja kupio pljuge...

Poslednja izmena:
Ako nekom nije jasno cemu poenta 8GB VRAM-a, to je iskljucivo za Crossfire (in my opinion). Ovo je ocigledno 1080p kartica, moze da se igra dota 2 na 1440p, ali ne verujem da ce neko da kupuje nov GPU zbog igrica koje je i do sada mogao da pika. Anyways, 4GB ko hoce jednu, 8GB ko hoce Crossfire. U smislu da na 1080p je poprilicno tesko popuniti i 4GB VRAM-a, a 8GB koliko ja znam "nemoguce" u igricama.

I moram da priznam da je to poprilicno pametan potez AMD-a: Sa 4GB verzijom cemo da se nadmecemo sa najpopularnijom karticom ikada (GTX 970), sa 8GB verzijom 2xCrossfire cemo da se nadmecemo sa GTX 1080, pa kome sta odgovara. Samo jos ostaje podrska driverima i generalno da se vidi kako ce se taj crossfire pokazati, da li ce biti kao sto je najavljeno na Computex-u 2016. ili ne.

Da sumiram, fina kartica, bice naravno preskupa kod nas, ali nije AMD kriv za to. Sto se temperatura i klokova tice, treba da se sacekaju custom cooling resenja pa cemo da vidimo sta i kako, ove referentne su poprilicno ocajne, previse se greju i slab OC potencijal.

Poslednja izmena:
Napunili su stock a ugradili najgori kuler moguci, recenzije ocajne po pitanju temp i buke, nece oni ni ovaj prvi val prodati... bolje da su stavili 10$ vise a stavili bolji kuler.. pa cekaj - jesu (ali su zaboravili kuler :D)

Ih Ostoja ti govoris o nekom periodu gde je 2GB bio obaveza tamo kad su stigle GTX 660, HD 7870 i jace. Realno gledano taj hD 7850 1GB je bio tezak fail i kad je izasao, tad je vec 1GB bilo malo, a ne posle godinu. Msm da je sad i za neki naredni period za karte od 150-300e sasvim dovoljno 4GB, one ionako ne mogu da poteraju one najzatevnije igre na najvisim setovanjima uz dobar fps. Sad "dobar fps" meni je to 55++, idealno preko 60, nekom je i 35-40 dovoljno.
Ako se ispostavi da je 8GB stvarno min, onda cemo i ja i svi redom vlasnici GTX 970 i R9 390 da ispadnemo budale,a sta tek reci za vlasnike GTX 980 koji su je ne tako davno placali i po 500e?
A ovo da stavljas brzu i sporiju memoriju u istu karticu, to je jadno i smesno...Msm na osnovu ovog testa nije neka razlika(nekih 5% prosek), ali stvarno smerurija, kao sto rece jajarili...Eto jos jedan u nizu launch fail-ova posle bombasticnih najava.

Poslednja izmena:
Vec je postavljano, na 1.15V sto je trenutno maximum voltaza, overklok je oko 1.400mhz....

Ovo je takodje zanimljivo poredjenje 480 8GB vs 480 4GB, http://www.anandtech.com/show/10446/the-amd-radeon-rx-480-preview/4.
Nije neka velika razlika, ali, postoji. Primetio sam da je u mnogim testovima 480 4GB slabija i od referentne 970 kartice, izgleda da je ta karta sa 480 8GB nesto brza i od te iste sa 4GB memorijom....

Ovde se javlja jedan moguci problem kod testiranja 480 grafe.
http://www.anandtech.com/show/10446/the-amd-radeon-rx-480-preview
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/72889-radeon-rx480-8gb-performance-review.html

Vidi se ,
480 8GB memory clock je 8.000mhz
480 4GB memory clock je 7.000mhz.

Znaci ova od 8GB je nesto jaca grafa od 4GB. To se vidi lepo ovde, http://www.anandtech.com/show/10446/the-amd-radeon-rx-480-preview/4
Recimo, u Tomb 2016. na full HD razlika je skoro 8% u korist grafe sa 8GB :
480 8GB je 70fps
480 4GB je 65fps
Dakle, testovi sa 480 8GB ne reflektuju pravo stanje stvari u testovima, jer je klok memorije na 480 4GB manji. Pa, kada bi na 970 klokovali memoriju sa 7.000mhz na 8.000mhz, imali bi bolje rezultate.
Drugo, memorija na 480 8GB, sa 8.000mhz moze da se klokuje na oko 9.000mhz, da li ce moci memorija na 480 4GB, sa 7.000mhz da se klokuje na oko 9.000mhz ? Verovatno tesko, zato je i ta 480 8GB dosta skuplja od ove sa 4GB memorijom.....

Poslednja izmena:
Nema sanse da ce moci da ide do 9.000mhz memorija na 4GB, sebi bi pucali u nogu. Razlika nije neka, eto u Tomb 2016. kao sto rece najvise, 8%. Kazem opet jeste smesno sto su to napravili, ali opet to je tih 40$ razlike u ceni....

@riviewsrb

Dobro si primetio ali to nece mnogi uvideti. Svi ce se voditi da je razlika samo u kolicini memorije ali ne i u brzini kartice.
8GB model je tu negde sa GTX 970, neki procenat brza, dok je cak i overklokovana RX 480 sporija od nereferentnih GTX 970 na difoltu. Sada sve ostaje na nereferentnim RX 480
i kako ce se pokazati.

Da li ce biti ponovljenih testova sa 4 GB verzijom? Trebalo bi, bilo bi posteno zbog kupaca.

Poslednja izmena:
Nema sanse da ce moci da ide do 9.000mhz memorija na 4GB, sebi bi pucali u nogu. Razlika nije neka, eto u Tomb 2016. kao sto rece najvise, 8%. Kazem opet jeste smesno sto su to napravili, ali opet to je tih 40$ razlike u ceni....

Da, ali, pogledaj, u Tomb 2016,
480 8GB je jednaka sa 970
480 4GB je slabija 8% od 970 kartice.
Znaci, moze da pokaze u odredjenim testovima, pogresnu sliku perfomansi odredjenih kartica, to je ovde problem....

Bice sigurno u nekom narednom periodu uporedni test tipa RX 480 4GB vs RX 480 8GB vs GTX 970/R9 390, na vecem uzorku igara, verovatno oni najbolji kad stignu nereferentne. Razlika u memoriji je vec primecena i jasno nije samo kolicina memorije razlika, a i kao sto rece posteno bi bilo zbog kupaca, i bice zbog toga da ljudi vide sta gube/dobijaju za 40$ manje/vise osim kolicine memorije.

Ove nereferentne ako stvarno mogu 1.4-1.6 ghz, tu je dodatni 6 pin obavezan. Sto je realno i ocekivati da ce staviti. Tako tu i vizuelno dobijamo performanse Maxwell-a :d

Poslednja izmena:
I tim modelima je GTX980 na 1500MHz nedostižna, šteta...

Sve u svemu dobra kartica, ocekivao sam malo bolje performanse al *** ipak je to amd uvek na kraju razocara...stiskam palceve da ce sa novim drajverima sve to da se ispegla i dobiti plus nekih ~5-10%, custom kartice da se overklokuju oko 1450-1500+ i to je to za ~250e best buy, u nekim igrama ima cak 3x vise fpsa nego moja gtx 760...od minusa sam primetio vecu potrosnju nego sto su najavili...a i nedostajace mi nvidijin shadowplay

@DarkSideR
Uvek ces moci za isti novac da kupis 3GB GTX 1060 i eto imas shadowplay :)

Kod madjara jos nema RX480 Powercolor 8GB a u emmiju ima haha , doduse ovo je grejalica model ali ko hoce moze da kupi da testira 34600 dinara nije nesto ekstremno skupo , samo da ne podignu cene u buducnosti.

Dobra da, spektakularna (kako je najavljivana) nikako.

Uradili su manje vise isto sto I NVidia sa Paskalom - malo optimizovali arhitekturu, I nadrkali klokove sto im je omogucio sitniji proizvodni process. Neki game-changer se nije desio. Cena jeste dobra za performance, ali ovo sa potrosnjom preko granice zbog cega kartica trotluje na difoltu je id10tizam.
Kuler koji jedva hladi karticu da se ne zapali necu ni da komentarisem :D

A mogli su da dodaju jos jednu glupavu fazu u VRM sigurnosti radi (cak ni to) I 8-pin umesto 6-pin I sve bi to leglo ko doope na nosu. Pa nek znamo gde je otislo onih $10.
I ovo sa sporijom memorijom... ispade da postoji rx 478 I 483 ako se gledaju performance :D

Poslednja izmena:
Čekalo se na recenziju od ovog Škota. Detaljno kao i uvijek.

Jos 7-10 dana da partneri odrade svoje i ako su pametni dodaju taj 6-pin konektor i to je to, ok deal ali nikakav boom. Koji realno i nije moguc iz vise razloga, konzole pre svega. Mene samo zanima sada sta ce zeleni i kako ce izgledati taj GTX 1060 sa 6GB VRAM-a:d
Ako je ovo kod nas 270e, za zelene ocekujem jedno 330-350e u startu :)

edit: Ovaj Skot gore realno fenomenalno radi svoj posao.

Da li jedino ja preferiram jedan 8pin umesto 2x 6pin? Jedan kabl manje za sakrivanje I povezivanje....

Kod madjara jos nema RX480 Powercolor 8GB a u emmiju ima haha , doduse ovo je grejalica model ali ko hoce moze da kupi da testira 34600 dinara nije nesto ekstremno skupo , samo da ne podignu cene u buducnosti.

Za narucivanje, sta ti je tu smesno?
Zato ispod cene i pise: Očekivani rok isporuke 4 radna dana

A pre neki dan je Nikola na KP "imao" za 330 evra. :d

Mene samo zanima sada sta ce zeleni i kako ce izgledati taj GTX 1060 sa 6GB VRAM-a:d
Ako je ovo kod nas 270e, za zelene ocekujem jedno 330-350e u startu :)

Jeste da se ne zna nista, ali mislim da bi u igrama mogla biti ista ili za do 10% bolja, uz 100-120W potrosnju. A skuplja - cena oko 300e.

Vrh Dno