Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Bilo bi nekih naznaka o tome, za sada Kinezi cute tako da mrka kapa. Inace meni je ovo vredjanje inteligencije. Izadje onaj Indus i kaze 199/229 USD a ja treba da placam 300+ evra i jos da sam srecan. Ma vazi... nisam ja Brazilac pa da placam premijum cenu na tehniku. Brexiti, VATovi, AV-ovi, uvozne kvote, malo trziste. Iskreno me bas briga za sve to. Eno gosn. Majdar prodavao PS4 na premijeri koji je u Amerikama tad bio 400 USD za 380 evra. On izgleda ima nacin, ima i Sony da mi naplati uredjaj koji tera graficki najimpresivnije igre trenutno za cenu jedne raspale graficke kartice.

Snazno navijam da se ova Wintel ekipica raspadne. Asusi, MSI, Gigabajti, nVidije, Majkrosofti, Inteli, ma niko mi od njih ne treba u zivotu ako ce da me tretiraju kao budalu. Imam Epl za to, jos cu da se osecam nadmocno jer sam platio premijum kod njih jer njih vecina percipira kao uber kul. Kada bacim ogromne pare na nekog ROG Posejdona sa RGB diodama, mogu da se osecam samo kao balavi klinac i nikako drugacije.

Edit: Poenta posta je, ukoliko je nekome promaklo, da nema smisla tretirati PC platformu kao nekakav premijum jer to nikada nije bila niti ce biti. U pitanju je nerdovska platforma, koja mnogo daje samo ako si vican cackanju i podesavanju. Treba reci ne pokusajima ovih firmica koje jasu glupu reddit "PC Master Race" pricu i na osnovu toga pokusavaju da zarade duplo.
Ne znam kako konzola od 400€ (ili više za Neo?) može biti skuplja od grafičke od 250€? Pošto CPU, ploču, RAM, HDD, napajanje, kućište i periferije moram da kupim u svakom slučaju. Na stranu što konzole, iako imaju dobre ekskluzive, nemaju dobar deo igara koji je dostupan na PC-u. Ne čak ni da fale specifični naslovi, nego ceo žanr je nekako osakaćen.

Ja se dvoumim da li sad da prodam 260X, ali mislim da mi RX 460 nije dobar upgrade, čak i ako bude iznad R9 270. Mislim da ću krajem godine da menjam sve za neku i5/Zen + RX 470 kombinaciju. Do tada treba da počistim ono što sam nakupovao, a od tada će valjda moći za pristojne novce da se uzmu svi 2016 naslovi koji me zanimaju :)

Poslednja izmena:
Ko još kopa karticama/amateri:d
Ko želi 480 naći će načina da je nabavi po prihvatljivoj cijeni.
A može i kao utjehu i da kupi neku polovnu (još pod garancijom) nvidiu.

U svakom slučaju ni u ludilu kupovat konzolu, nikad na svijetu i planetu.
Dovoljno ste pametni da se ne date presvuci za overpriced gpu, a na drugoj strani bi da sisate vesla i plaćate za online mp.

AMD-Radeon-RX-480-Fire-Strike-Stock.jpg

Velika je vjerovatnoca da je Rx 480 u nivou R9 390X previse je ovi 3dmarkova koji govore tome u prilog, ne vjerujem da su svi fake, sta vise posto je ista arhitektura u pitanju vjerujem da ce i u igrama biti ista situacija.

Prilozi

• AMD-Radeon-RX-480-Fire-Strike-Stock.jpg
    370.5 KB · Pregleda: 97

Velika je vjerovatnoca da je Rx 480 u nivou R9 390X previse je ovi 3dmarkova koji govore tome u prilog, ne vjerujem da su svi fake, sta vise posto je ista arhitektura u pitanju vjerujem da ce i u igrama biti ista situacija.

Dzaba ti sve, gledaj koji je RPM turbine, 3816 RPM. Jos je na 80C pri tom broju obrtaja, ovo ce biti ista prica kao i sa Hawaii kada je izasao. Nema boga da to bude tiho pri skoro 4000rpm. Znaci morace da se ceka nereferentna ako bi se hteo bilo kakav OC. Nadam se da je greska u merenju ali sva verovatnoca da nije.

Nemoguce da joj treba toliki napon za 950MHz.

@kasa ma krs hladjenje, svakako morace se cekati nonereferentne temp 80c da je 0db ne valja, a kamoli 4000RPM

Pricalo se da ima primeraka kojima je problem da dohvate 1Ghz... mozda je ovo jedan od tih, samo ne znam otkud sada na "testu".

Sent from my m2 note using Tapatalk

Lose se prica, imace stock 1226MHz i to se vidi po grafiku da ide toliko tokom test sekvenci, to jest do vrha grafika, a ovih 954MHz je verovatno neki nizi power state. Osim ako naravno ne bude prica kao sa Hawaii da ne moze da odrzi klok zbog temperatura, pa samo 470 bude mogla da ima zacrtanih 1226MHz.

XFX izbacuje kartica sa 1326 MHz taktom, prva testiranja većine kartica kažu da je OC domet referentnih oko 1400 MHz.

3500+ obrtaja na 80°C mora da se mijenja za pola godine :)

Mislim da ovde pomaze cinjenica da je igra veoma Radeon-friendly.

980ti pregazena i dostignuta 1070 u ovoj igri.
@reviewsrb nece biti sretan zbog ovoga. ;)

Cim je igra DX12 odma je radeon friendly ;-) neka tako i ostane :)

Ovaj... jedno blic pitanjce,ako moze: kakve veze ima da li je karta rudarila ili ne?
Mislim,kupujes polovno i pitas prodavca da li je ili ne... reci ce ti istinu,samo da je ne proda...
Ako hoces da si siguran i zasticen,kupi novo... ali ne,mi bi da se slepamo za sitne novce... i jos prodavac feget jer mi prodao jeftino kartu koja je rudarila...
Kupio kartu koja je non stop rudarila,eno je kod sina u kompu,nish joj ne fali vec 3 god... takodje uzeo kartu za rudarenje,2 meseca na 100% radila,prodata i dan danas sljaka...
Pre kupovine proveris na netu (sunce mu,2016-ta je...) da li je podlozna pregrevanju i riknjavanju od vrucine i to je to...

Prekosutra izlazi i sve cemo saznati... ako nisu slagali iz AMD,uzimamo...

Ono sto me cudi da nema u Nemackoj na preorder... interesantna taktika AMD-a...

Neko poredjenje, Mirror's Edge Catalyst. https://www.youtube.com/watch?v=l3Y06AShkUI

Ovde 480 na Hyper postavkama, prosek oko 45fps ( vecina vremena )....

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=4&hl=pl&ie=UTF8&rurl=translate.google.com&sl=pl&tl=en&u=http://pclab.pl/art70140-8.html&usg=ALkJrhjl6iy3IDuBBljIqTjYOZdcDZV9Pw
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/mirrors_edge_catalyst_pc_test_wydajnosci_kart_graficznych?page=0,8

U ovim testovima, na Hyper postavkama, 390X oko 46 - 48fps ( 980 i FuryX i jos neke kartice nesto baguju)......Ajd, recimo, jacina oko 390X....videcemo, treba da dodju novi drajveri za 480......

Ima veze jer rudara ima svakakvih. Kod pametnog rudara kartica je u istom stanju kao kod prosecnog, aljkavog gejmera koji ne menja pastu, igra se u spajzu na 45 stepeni spoljne temperature a ventilator pun prasine. Dok kod manje pametnog rudara, kartica ako nije vec crkla ima tipa nedelju dana dok se to ne dogodi jer je genije klokovao, dizao napon, isto kao aljkavi gejmer drzao u neadekvatnim uslovima uz ko zna kakvo napajanje/struju 24/7. Pametan rudar obori malo klokove, obori napon, obezbedi idealne uslove i hladjenje, top napajanje i UPS koji filtrira napon. Sve cakum pakum ali hardver ipak radi 24/7 i to uzima danak.

Sto se "rudarenja" tice sve se slazem sa Lexom ali to sam vise puta izneo tako da se ne ponavljamo ukrug. Tu je podforum za voljne, neka tamo uzivaju.

Poslednja izmena:
Jednostavno, kada prodavac rudarske kartice vidi da drugi prodavac takve obmanjuje kupce i biva nagrađen bržom prodajom svoje robe i to bez negativnih posledica, normalno je da će i on tako postupiti. E kada bi postojao način da se to otkrije i sankcioniše, onda bi svi bili pošteni. Meni je dovoljan sistem rejtinga na sajtovima za prodaju. Ja prvi ne kupujem ništa ako nisu sve pozitivne ocene.

Moz da rudari on koliko oce samo nek mi da fiskalni da je u gari :D

Realno je da normalno rudarenje utiče na samo jednu komponentu grafičke kartice - ventilator.
Poluprovodničke komponente, bez obzira na vrstu upotrebe nemaju deklarisan vijek trajanja i mogu da otkažu u svakom trenutku i na potpuno novom uređaju. Štampane ploče jednako tako,...

Na stranu što u posljednje vijeme skoro da i nema rudarski kartica (280/380) jer su vrlo isplative, a i ostaće takve i kada se pojavi 480.

Na kraju, mješanje sa prodavačima rudnika uvijek možete izbjeći kupovinom nerudarskih kartica ;)

+1
Kod GPU-a se nikada ne zna sta joj moze biti,pa je i novu prepuruka uzeti u pisanoj garanciji.

Poslednja izmena:
Tako nesto sam i "prorokovao" :) da ce biti izmedju 970 i 980. Hajp uvek obeca malo (ili mnogo) vise nego sto se dobije na kraju. Ne bi me zacudilo ni da bude kao 970. Samo ne bi valjalo da to vazi za 8gb verziju, nego za 4gb.

Poslednja izmena:
Pa, ova 970 sljaka na oko 1.300mhz, postoji jos dosta veliki overklok potencijal, ( do 1.500 - 1.600mhz), ne bi me iznenadilo da 480 i 970 kod overkloka budu izjednacene...
Po meni, bice presudna cena custom modela 480 4GB kartica, do 220 - 230E, bice opet odlicna kartica za tu lovu, 970 je bila vise od 350E.....

Poslednja izmena:
Nova je sada oko 250e u Ger... fino popadale cene...

Nego ovaj test,kao da sam ga vec video negde ranije.. ili svi rade copy/paste i vrte u krug :)

Slazem se kupovace se polovne Zelene snagasice, ako ovi failuju sa cenama u Srbiji [emoji23]
Zivela Juga [emoji12]

Nego ovaj test,kao da sam ga vec video negde ranije.. ili svi rade copy/paste i vrte u krug :)

Sad sam naso' odakle je ovaj info, opet neki Poljaci, :d, neki Polish Magazine....https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4q80xw/polish_magazine_reviews_rx480/

Inace, kod komsija, prve 480 8GB su 2.900kuna,....nesto sam skeptican sto se tice cena, cak i kod Madjara,.....mozda bi bilo dobro da izadje sto pre gtx1060, da bidne neki 'rat' sa cenama. 1060 vs 480.......

Pa karta jos nije ni na trzisti prakticno, tek treba da dobijemo cene. Sad ce vam biti jasno da nVidia cene su takve zbog nVidie i nema opravdanja. 480 ce imati "normalnu" cenu.

Nazad
Vrh Dno