Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

I pritom je medju najtisim rx470 (zaboravio da dodam i nisam mogao da editujem).

Bolji je Safir Nitro+ od Asus Strixa 480. Znam da ce vam svima biti tesko da poverujete kad se pogleda kako mocno Asus izgleda,ali je istina.
Po cemu?

Vidjao sam testove gde strix radi na po 10c nizim temperaturama od drugih i + je tisi.
Jel ima nekih problema sa samom izvedbom? Ako ima, nisam video da je to neko pisao.
Nitro+ 480 je u dosta jeftinija od Strix-a, pogotovo 4gb Nitro+ koji je jedva skuplji od 470 4gb modela.

P9 Lite TT

I ja se slazem da je bolji Nitro+.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Po cemu?

Vidjao sam testove gde strix radi na po 10c nizim temperaturama od drugih i + je tisi.
Jel ima nekih problema sa samom izvedbom? Ako ima, nisam video da je to neko pisao.
Nitro+ 480 je u dosta jeftinija od Strix-a, pogotovo 4gb Nitro+ koji je jedva skuplji od 470 4gb modela.

P9 Lite TT

Svemu sem izgledu: manji, jeftiniji, tiši, hladniji, čak i mislim da je bolji kloker u proseku. Kod mene rade Safirke na nižoj T od Asusa od minimum 5-6 stepeni iako imaju malo veći napon (0.93 vs 0.89), custom fan (jer auto fan setovanja nisu ista za dve karte), isti broj obrtaja (možda Asus malo viši). Čak Asus ima viši ASIC od mojih Nitro+ karata
Odavno mi je Roberto Baggio pričao da je Asus izvedba slabija (i on ima te karte), nisam verovao dok ga nisam uzeo. I dalje mislim da je dobra karta, ali ne vredi više para od Nitro+ sigurno. Posebno taj treći vent, nema nikakvu funkciju, tu je da bude selling point jer svi pretpostave kako bolje hladi.

Poslednja izmena:
The truth has been spoken!

The irony is present!

Samo treba objektivno sagledati i istina je tu!Šalu na stranu..... To je teško objasniti novopečenom hardverskom guru-u!Razumeo bih da je neko testirao svaki model ponaosob,pa ovde iznosi svoje viđenje.U ovom slučaju svi mi koji imamo različite modele imamo različita mišljenja,koja treba uvažavati!I dalje stoji da je Gigabyte RX 470 G1 dobra izvedba i ne zato što je trenutno posedujem,već što sam je detaljno testirao!

Još nešto...Imam jedan rešo za popravku,pa ako bi glavna sveznalica mogla da mi pomogne...

Jel ti znas za onu izreku dvocevka, misljenje je kao dupe, svako ga ima. :)

Problem u celoj prici je taj sto niko od nas nece priznati da se zeznuo sa nekom kupovinom.

Licno nemam ni protiv tebe ni protiv nikoga ko ovde sta pise i svako ce naravno da kaze da je ono sto je kupio super za njegove potrebe. Ali to ne znaci da je kartica generalno bez problema, i ono najbitnije ni jedna kartica nije savrsena samo je pitanje ko ce prihvatiti te mane a ko nece a ko ce ici okolo i vikati kako je ova losija a ona je bolja.

Svaka je dobra na svoj nacin i sve ce one pre ili kasnije pokvariti ili ce mo ih zameniti za neku sledecu.

Jel ti znas za onu izreku dvocevka, misljenje je kao dupe, svako ga ima. :)

Problem u celoj prici je taj sto niko od nas nece priznati da se zeznuo sa nekom kupovinom.

Licno nemam ni protiv tebe ni protiv nikoga ko ovde sta pise i svako ce naravno da kaze da je ono sto je kupio super za njegove potrebe. Ali to ne znaci da je kartica generalno bez problema, i ono najbitnije ni jedna kartica nije savrsena samo je pitanje ko ce prihvatiti te mane a ko nece a ko ce ici okolo i vikati kako je ova losija a ona je bolja.

Svaka je dobra na svoj nacin i sve ce one pre ili kasnije pokvariti ili ce mo ih zameniti za neku sledecu.

Hehe,dobra izreka :)

A što se tiče drugog dela,veruj mi da sam više puta provlačio baš kroz ovu temu ovakav ili sličan zaključak.Ali to malo ko "čuje"...Dosta njih ne vidi dalje od svog nadobudnog nosa!Niko ne pominje da je suludo dati ovaj novac za tranfe-frange(a nekad je to bilo 100-120e,max 150-srednja klasa).To ovi kojima je ovo druga,treća karta,ne shvataju!

Za 10e vise na istom sajtu imas Nitro+ koja je bolja izvedba 470, isao bih na nju kad vec nije neka razlika u ceni.

Nece biti nikakvog bottleneck-a sa 4/4 Ryzenom, radice to sve lepo.

P9 Lite TT

@bzvz, ne znam da li sam dobar ali trudim se :D
Elem, imam tu kartu u kombinqciji sa i5 4460 i u pocetku sam imao problem da kuler zakuca na 100% bez ikakvog razloga ali je to izgleda mi ispeglano sa novim drajverom. Pored toga mi deluje da je iskoriscenost graficke malo oscilirala kad sam je tek kupio. Medjutim, za sada ne primecujem neki problem. Ono sto ce ti verovatno reci ovde je da karta nema VRM hladjenje i da se tu previse greje, moja (da kucnem u drvo) se jos uvek nije zapalila.

Ne greje se previse, za sad nisam primetio da ide preko 70C ali je uglavnom oko 60C pod opterecenjem, bucna jeste kada se priblizi 70C, ali to zavisi i od podesavanja za kuler

Sto se tice Ryzen R3 procesora, mislim da je jos rano da se ista kaze na tu temu.. Ako te interesuje nesto konkretno, slobodno pitaj. :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Svemu sem izgledu: manji, jeftiniji, tiši, hladniji, čak i mislim da je bolji kloker u proseku. Kod mene rade Safirke na nižoj T od Asusa od minimum 5-6 stepeni iako imaju malo veći napon (0.93 vs 0.89), custom fan (jer auto fan setovanja nisu ista za dve karte), isti broj obrtaja (možda Asus malo viši). Čak Asus ima viši ASIC od mojih Nitro+ karata
Odavno mi je Roberto Baggio pričao da je Asus izvedba slabija (i on ima te karte), nisam verovao dok ga nisam uzeo. I dalje mislim da je dobra karta, ali ne vredi više para od Nitro+ sigurno. Posebno taj treći vent, nema nikakvu funkciju, tu je da bude selling point jer svi pretpostave kako bolje hladi.

Samo da demantujem sebe, Asus je na 2000rpm, Safir na 1300-1400, i hladniji 5C sa vecom voltazom 5%. Dosta bolji rezultat. Jedina razlika - Asus baca sliku, Safir ne.

Poslednja izmena:
Zdravo ljudi.
Ne pratim hardware i nemam iskustva uopste. Jel moze neki dobar covek da mi odgovori jel valja ova kartica https://www.amazon.fr/gp/aw/d/B01JQ...rds=rx+470&dpPl=1&dpID=511Afl6-djL&ref=plSrch
Jel se pregreva, jel bucna ? Stavio bih je u trenutno konfu, kasnije dodao mozdw ryzen r3 (ako je ~100e).
Jel bi bilo nekog tzv botlenek?
Nadam se da nisam pogresio temu, nekako mi nije za Sta da kupim. :wave:

Dodavanje Ryzena od 100e ce da te kosta oko 250e sa plocom I memorijom (a da nije bas dres ponuda), tako da bolje razmisljaj o malo skupljem r5 4c/8t.
Ako mozes preskoci MSI, uzmi neku sa hladjenim VRM h(zapravo mislim da jedino ASUS I MSI nemaju hladjen VRM)... Ako ne mozes da biras, onda samo ne pokusavaj da je mnogo natezes, na default ce da izdrzi...

Slazem se za 4/8, kad gledas cenu celog kompleta, za manje od 20% doplate dobijas dosta bolji CPU.

P9 Lite TT

Meni radi samo 1 kuler na RX 470 MSI Gaming X 4GB.. Da li moze da bude do drajvera ili je riknuo?

Bog da mu dusu prosti.

Cisto iz zabave probaj da obrises sa ddu drajvere i da instaliras, ali tesko da ce to da mu pomogne.

P9 Lite TT

Izgleda da se drugi kuler pali tek pod vecim opterecenjem i temperaturama.. Sad upalio Battlefield 4 da testiram kad ono radi :D

Ne bi trebalo tako da radi, to je znak da crkava.

Trebalo bi oba da rade na istom rpm-u.
To sto se taj kasnije pali znaci da mu treba veci napon da bi se pokrenuo.

Probaj manualno u Msi afterburner da stavis da rade na 15-20%, siguran sam da se taj sto "ne radi" nece ni pokrenuti.
Ako je to situacija, kvaran je.

P9 Lite TT

Hvala na odgovorima, znaci r5 4/8 da idem, maticna moze ista ali bolje da uzmem sa vrm hladjenjem. I bolja je ova 10e skuplja da uzmem. Rezimirano :D
https://m.imgur.com/a/FGkBF
Znaci 11aprila izlazi taj r5

Ne bi trebalo tako da radi, to je znak da crkava.

Trebalo bi oba da rade na istom rpm-u.
To sto se taj kasnije pali znaci da mu treba veci napon da bi se pokrenuo.

Probaj manualno u Msi afterburner da stavis da rade na 15-20%, siguran sam da se taj sto "ne radi" nece ni pokrenuti.
Ako je to situacija, kvaran je.

P9 Lite TT

Dobro si mi rekao, sad pogledah a meni napon stavljen na 1000mV, stavih sve na automatic i sad radi bez problema...

Iako ti deluje da je reseno, nije reseno.

Probaj u Msi afterburner da podesis na 10-15% da vrte fiksno, i ako jedan ne radi, kvaran je i vremenom ce se sve vise i vise kvariti i paliti na sve vecim i vecim opterecenjima.

P9 Lite TT

Probao sam, rade oba.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ne znam onda sto taj jedan ne bi vrteo, cak i da je karta undervoltovana na 1000mV, u svakom slucaju bi trebala da ako rade uopste, uvek rade oba.

Probaj s vremena na vreme da ih podesavas tako na low rpm manualno da vidis da li rade, ako vidis da ne radi jedan, ne valja :D

P9 Lite TT

Ma to je neki AMD feature, za manju buku :D :) Sad ima da ga proveravam svaki dan narednih nedelju dana :D Eto, hocu ja da se bavim undervoltovanjem.. >.< Od sad samo automatic i cepaj bato.

I meni je 470 undervoltovana na 1000mV, ici ce to jos ispod, a Oba ventilatora rade normalno.
Feature nije sigurno :D
Nisam mislio svaki dan, nego s vremena na vreme [emoji14]

P9 Lite TT

Jedna dobra mid-range konfica danas sklapana [emoji4]
19a68c7dc5348dc73f0506ac752f2d99.jpg

P9 Lite TT

Odlična. Koji je procesor u pitanju? :)

Sent from my D6603 using Tapatalk

i5 4460 [emoji4]
Lepo se sve uklopilo za oko 700e. Razmisljao sam da uzmemo 120GB ssd i umesto toga ubacimo 480, ali to bi povuklo dodatan trosak za napajanje(posto za ovo na sajtu proizvodjaca ne pise da ima 8-pin, iako ima).
Takodje je neprakticno i neisplativo bilo uzimati 120GB ssd.

Sa 4460, 470 i 8Gb 1600MHz se sve lepo uklopilo.
-------------------

Komentar za RX 470 XFX RS:

Karta je apsolutno tiha, hladjenje odlicno. U FurMark-u posle par minuta je oko 70C, ventilatori na 35%, necujni.
Jedino sto mi je zasmetalo kod karte jeste mesto za 6-pin. Ne znam zasto na nekim kartama stavljaju sa strane. Naravno ni u kom smislu ne utice na performanse, samo ako nisu sleeve-ovani kablovi zuti kabli bode oci malo :D

Drug nije hteo da je undervoltujemo, iako sam ja insistirao. Ima visok def napon 1.15V.
Sve u svemu odlicna karta, ako nekog nesto konkretno zanima za nju ili Nitro+ 470 slobodno neka pita [emoji4]

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Ne znam što se ljudi muče sa prođenama napona i sl (osim ko rudari). Utakao sam nitro 470 na jesen, instalirao drajvere, ništa nisam čačkao, radi savršeno. Mislim da se nijednom nije zakucao komp, i radi sve glatko na max podešavanjima...

Nego, koliko bi se mogla prodati ta Nitro OC karta, ako budem hteo da se nadogradim sa 580?!

Procene su zabranjene [emoji4]

Undervolt je posao od 20-30 sekundi, a obara temperaturu za 6-10 stepeni u zavisnosti koliko se undervoltuje i obara brzinu ventova, kao i potrosnju.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Vrh Dno