Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Jes' medju najboljim, samo sto je PCB los, greje se i bucna je.

Bas je medju najboljim [emoji14]

P9 Lite TT
Ja ne prikupljam informacije od nekog anonimnog reddit user-a koji ce da mi pise o kvalitet pcb-a,grejanju i buci ;)

Ljudi informisete se sami pa odlucite,najbolje.

Ako mene pitas, ja bih uzeo Hisovu ICEQX izvedbu, vrhunska karta, steta sto nema u prodaji u Srbiji, odnosno steta sto pojedini mozgovi vec godinama ne uvoze HIS karte...
Ona je bila 225e, kad sam poslednji put gledao, pre neki dan.

@rammadis
Nemoj tako, kolegi Ivanu su ok, samo 3 modela iz cele RX serije. Necu zaboraviti kako je mene, pa skoro napljuvao, za MSI Armor RX 470 4GB koju sam preporucio jednom clanu, koja je jedno vreme imala kod "madjara" za ispod 200e, kartu je naravno video samo na netu....
Ja sirim lazi o karti koja je ekstremno tiha, u igrama radi na 65stepeni, ventovi startuju na 60, kostala (to kratko vreme) msm 195e?!(ako se dobro secam) i slicno, nevidjeni sam lazov...***, nema veze sto nije probao, tako pise negde na netu....

I ova tvoja poslednja recenica, sustina cele price. Forumi (ukljucujuci i ovaj) su nam otisli u Q, kao i cela drzava i drustvo, milion Tesli, Kopernikusa, nobelovaca i slicno. Informisanje na svoju ruku pod obavezno. Sta sam sve procitao ovde u temama u odeljku "Sta da kupim", neko ko ne prati, pomislio bi da je 75-80% PC komponenti tezak skart. NV VS AMD pricu i polemiku, tek necu da komentarisem, za tako nesto, normalan covek i mentalni sklop (a smatram da jos nisam fijuknuo), nema zivaca za takvu papazjaniju. U poslednje vreme nekako je najaktuelnije pljuvanje Xiaomi telefona i etiketiranje kao "kinesko djubre", pretpostavljam od maminih i tatinih sinova, koji nikad dinar (posteno) u zivotu nisu zaradili, kojima je sve palo sa neba, koji imaju (u proseku) 16 godina i itd...

Poslednja izmena:
Nisam napljuvao Msi ja niti pljujem bilo koju kartu i proizvodjaca, samo pisem cinjenjce.

Ima na youtube kanal pcb breakdown, lepo objasnjava za GB kartu, ima i slika, sto potvrdjuje ono sto je pisano na Redditu.

Msi gaming X karta ima hotspot na vrm-u, sto je takodje potvrdjeno, drugi ljudi su kacili slike gde je bukvalno pucala karta.

Ako vec ima priliku da se uzme bolja izvedba, nema razloga ici na losiju, prosto. Da je veca cenovna razlika pa da ima smisla kupovati losije izvedbe.

To sto neki ne mogu da prihvate cinjenice da su odredjene izvedbe iste karte losije od drugih, to moja stvar nije.

Necu ulaziti u dalju diskusiju o ovome, nema poente.

P9 Lite TT

Forumi (ukljucujuci i ovaj) su nam otisli u Q, kao i cela drzava i drustvo, milion Tesli, Kopernikusa, nobelovaca i slicno. Informisanje na svoju ruku pod obavezno. Sta sam sve procitao ovde u temama u odeljku "Sta da kupim", neko ko ne prati, pomislio bi da je 75-80% PC komponenti tezak skart. NV VS AMD pricu i polemiku, tek necu da komentarisem, za tako nesto, normalan covek i mentalni sklop (a smatram da jos nisam fijuknuo), nema zivaca za takvu papazjaniju. U poslednje vreme nekako je najaktuelnije pljuvanje Xiaomi telefona i etiketiranje kao "kinesko djubre", pretpostavljam od maminih i tatinih sinova, koji nikad dinar (posteno) u zivotu nisu zaradili, kojima je sve palo sa neba, koji imaju (u proseku) 16 godina i itd...
+1 (posebno onaj zadnji deo)
I da steta sto nema uvoza HIS kartica...

Poslednja izmena:
Ono, dobar deo komponenti (a i svega ostalog) što dođe u Srbiju i jeste na žalost težak škart. To nije nikakva novina, eno Hrvati, Mađari i Česi (valjda) to i proverili pa se sada žale EP-u zbog nejednakih prava i odnosa u uniji... Ne škodi ovde prvo detaljno istražiti kupovinu.

Što se tiče RX470, jeste u pitanju problematična kartica koja ima problema sa, pre svega, pregrevanjem VRM-a. Sam GPU se ne greje puno. Otud da kartice bez direktnog hlađenja VRM-a imaju razne probleme jer dolazi do temperatura od preko 95C. Pre svega su to top modeli MSI-a (koji je bukvalno gorio) i Asus-a (koji na hot spot-u ima memorijski modul), ali i taj G1 nije baš nahvaljen (i ako ima adekvatno hlađenje). S druge strane, Nitro(+) je definitivno najbolji model i uz XFX RS modele je i najbolje ohlađen, otud preporuke.

Nema potrebe da tupite zube niti se bavite teorijama zavere. Ljudi koji imaju desetine komada od svih se generalno slazu da su najbolji Safir Nitro+ i XFX. E sad, ko ce vise da veruje ljudima koji imaju po jednu (ili ni jednu), njihova stvar.

jel rade 6pin rx 470ice ok po defaultu bez nekog OC? nema nikakvih problema ?

Neke hoce da throttluju, mada se resava povecanjem power/temp limita.

Undervolt takodje dosta pomaze, vecina njih moze da radi na 1V, sto dosta smanjuje potrosnju i oslobodjenu toplotu.

P9 Lite TT

U Furmark-u većina RX470 karti bez AA obara takt, sa AA ne. Neke se pregreju, neke udare u power limit. U igrama nema problema. Ja imam XFX RX470 RS, ona je 6pin i nema problema u igrama. The Witcher 3 je jedino što sam igrao, a što uspe da je zagreje kad sve odvrneš. OC nisam ni pokušavao. Maksimalno temperatura ide do 70, i u Furmark-u. Sve default vrednosti.

To je dosta subjektivno. Primetim je u Furmark-u kad dođe do 70C i kada nema tonova sa kompa. Sad sam izvrteo. Kućište mi je sada na 30cm od glave, imam 3 dodatna vent-a (12cm, na 8V rade). Vent na napajanju će morati u neko dogledno vreme da zameni, čuje se po malo (on malo zamaskira ostale zvukove), ali je relativno tiho i dobro provetreno kućište. U igrama se već ne čuje ništa, pritom ne dižem puno ton.

Pa neka hvale, cinjenice su cinjenice :D

P9 Lite TT

Ti te činjenice,koje su ovde prezentovane,za svaki model RX -a,ne želiš da prihvatiš,što znači da si veoma ograničen(ko je pratio temu zna o čemu pričam)!I da Gigabyte RX 470 G1 je itekako dobar model.Nema trotla,nije potreban undervolt,nije potrebno podizanje temeraturnog limita,power limita....NIŠTA od toga nije potrebno da se uradi da bi karta bila hladnija ,da bi radila na propisanom kloku(od 1230mhz).Temperature se kreću do max 72-3,u piku 75 C.E,to su relne činjenice,pa ko shvati shvatiće!Samo cena nije realna,kako za ovaj model,tako i za ostale izvedbe!

Receno je da su karte bukvalno pucale od hotspota.. ili tako nesto...

Ali nije receno od cega... od normalnog koriscenja/igranja ili 24/7 rudarenja?

Imam jedno pitanje koje bi moglo i u temu o RX 480, ali ajde sad...
Elem, kod poznatog "mađara" vidim da je Sapphire RX 480 4GB GDDR5 NITRO+ svega 9€ skuplji od Sapphire RX 470 4GB GDDR5 NITRO+; Meni kao laiku deluje da je u tom slučaju RX 480 mnogo bolja kupovina, ali mi nije jasna ovako mala cenovna razlika. Da li bi to moglo da znači da su cene trenutno neusklađene i da možemo očekujemo vrlo skori pad cena RX 470?
Uglavnom se na ovom a i drugim forumima pominje kao optimalna kombinacija G4560 sa RX 470, ali uz ovakav cenovni odnos mislim da bi se isplatilo uzeti RX 480, čak i ako je overkill za dati procesor. Ako ništa drugo, ostavlja mogućnost laganog upgrade-a u budućnosti bez potrebe za zamenom grafičke.

480 nitro+ bez razmisljanja.

Nebitno sa kojim procesorom, ako nista drugo bolje ces je prodati kasnije. Ako budes menjao cpu osetices razliku, ovako i ne toliko.

P9 Lite TT

Ivane,od cega su pucale karte,da se ponovim?

Msi su pucale od rudarenja koliko ja znam.

Od cega god da je pukla, zasto bi neko uzeo kartu za koju uopste postoji sansa da se to desi, kad za slican/isti novac imas kartu za koju znas da nece? :D

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
I u igrama temperatura VRM-a ide preko 95C kod Asus Strix-a i MSI Gaming X. U rudarenju je nekome ovde na forumu progorela MSI Gaming X.

Cek,pa Strix je medju najhvaljenijima... lud zbunjenog... :)

Da uzmem ja lepo 1060 i miran... :D

Strix 480 najbolja verzija, 470 ima hotspot na memoriji, i to smo pisali dosta puta ovde :D

P9 Lite TT

Samo pratim, ispada da 90% kartica ne valja. Koliko sam primetio msi vodi na listi.

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Cek,pa Strix je medju najhvaljenijima... lud zbunjenog... :)

Da uzmem ja lepo 1060 i miran... :D

Ja sam uvek pre za nVidia karte ako se ima dovoljno para. ( : Osetno su skuplje kada se pogledaju performanse, ali ***, ipak su uglavnom dosta stabilnije. Za cenu 1060 3GB-a, imaš RX480. Uglavnom, moja preporuka je: Sapphire Nitro(+) RX470 ako imaš 8pin i XFX RX470 RS (sa 2 venta verzije) ako imaš samo 6pin. Asus Strix RX470 i MSI RX470 Gaming (X) su za izbegavanje. Ako se ima više para RX480, tu su mahom sve OK, najviše su nahvalili XFX RX480 GTR verziju.

Poslednja izmena:
I da Gigabyte RX 470 G1 je itekako dobar model.Nema trotla,nije potreban undervolt,nije potrebno podizanje temeraturnog limita,power limita....NIŠTA od toga nije potrebno da se uradi da bi karta bila hladnija ,da bi radila na propisanom kloku(od 1230mhz).Temperature se kreću do max 72-3,u piku 75 C.E,to su relne činjenice,pa ko shvati shvatiće!Samo cena nije realna,kako za ovaj model,tako i za ostale izvedbe!
The truth has been spoken!

Nazad
Vrh Dno