Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Stigao mi je Gaming X RX 470, jako je tiha i brza... ali primetio sam veoma cudan bug sa kojim se prvi put srecem sada.

GPU activity skace gore dole non stop a sa njim i framerate, probao sam Doom demo openGL+Vulkan, Arkham Knight i Witcher 3. Nisam NISTA dirao od podesavanja graficke/CPU-a, sve je na svojim stock vrednostima. Samo sam instalirao zadnji 16.8.2 driver. CPU temp mi nekad ide do 73-74.

MSI afterburner window - skontajte GPU usage i framerate skokove
GPUZ - skontajte GPU load
Wattman - Zelena linija je GPU load

Prilozi

• 2016-08-1919_57_08-grt4knt.jpg
    2016-08-1919_57_08-grt4knt.jpg
    394.7 KB · Pregleda: 165
Kao da je uzrok problema power target. Pokusao da ga podignes?

Nesto mi cudan ovaj CPU 1 usage, obicno je prvo jezgro najvise vezano za filovanje grafike, da nije nesto do procesora...:trust:

EDIT : Vidis kako gpu load i padanje, prati i padanje cpu usage kod proca, deluje kao da procesor i opadanje loada, pravi problem....

r.jpg

Poslednja izmena:
^ ne, kad je core usage pao tu gde si oznacio, framerate je bio nula. Igra je tu ucitavala nivo.

Testiracu ovih dana vise pa cu javiti rezultate.

Poslednja izmena:
I kod mene na mom Asusu GPU usage tako ide, sa 0 na 100% skace. Testiracu sutra jos neke naslove samo sam Overwatch igrao danas dok mi je bio otvoren wattman. Ali to je bilo samo dok je vsync ukljucen, karta cim nije morala da se napreze da izgura 60 fps ko da se iskljucivala :D Al kontam da tako samo grafik izgleda ingame nisam primetio neki problem. Kada sam iskljucio Vsync tada mi je gpu usace bio 100% svo vreme bez tih padanja.

Skini afterburner i pomeri temperature i power limite.

Ja kod mene jos uvek nisam pomerao sa onih asusovih 60c karta lepo uspori na ~1130-1150mhz da odrzi tu nisku temperaturu :D

Poslednja izmena:
Skini afterburner i pomeri temperature i power limite.

Koju verziju afterburnera koristis za RX470 work? Ja imam v4.3.0.8352 Beta 4, a opcije za Core Voltage, Power Limit, Temp Limit i fan speed su mi greyed out. Samo mogu da pomeram core clock/memory clock.

Jel ti mrsko da uslikas afterburner i bacis ss, do koliko ti je otkljucan taj slajder za memoriju?

Pih onaj Asusov GPU tweak mi jeste izazivao stutter celog kompa al je podrzavao 470 kako treba. Dok Afterburner sto kaze DH sve zakljucane opcije, tako da moja greska sto nisam odmah probao. Izgleda moramo da se drzimo wattmana ? :/

Bas steta, Asus je pustio suzu sto je ostao bez musterije :/

Trebali su forsirati 8pin, ali i ovako nema problema u realnom radu. Ako ti je tolika frka vijaj model sa 8pin i sve ce biti cool.

Poslednja izmena:
Kako smaraju sve ove nove karte sa njihovim temp power fan whatever limitima i sranjima....

Nemogu nikako da nateram ovaj 470 da radi zakucano na nekoj brzini uz maksimalan gpu usage pa to ti je. Ako samo temp limit povecam karta ima 100% gpu usage, ali ide 1130-1170mhz LOL
Kada povecam power limit onda karta ide tu oko 1250mhz ali imam konstantno dropove gde karta bukvalno ko da stane ??? Ja ne znam kako oni dizajniraju ove karte pa to je strasno, nekada si samo povecao gpu takt i mozda voltazu povecao, a sada sto faktora NECU da mi smrdljiva kartica sama menja takt ocu da radi na taktu koji ja kazem makar PREGORELA to treba da bude moj problem, a ne da mi neki internal crap diktira kako ce da radi kartica...

Evo slike. Dropovi u GPU usage su samo dok sam Alt+tab inace je u igri 100% konstantno to je OK, ali zasto clock ovako spadne ???

RyzZCaf.jpg

Jos me juce zeza drug sto sam opet uzeo AMD izgleda da je bio upravu da sam ispao ****** po ko zna koji put :D

Evo ga i Haeven 4

kptx5MS.jpg

Isti problem.

Poslednja izmena:
U review-ovima spominju da su koristili non-public verziju Afterburnera da rade overclock RX grafickih. Nadam se da ce to uskoro da stigne međ' narod. [edit - http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_radeon_rx_470_gaming_x_8gb_review,33.html]

Inace, jedan od primarnih razloga zasto sam uzeo skuplji Gaming X je cinjenica da em ima 8pin em je od starta orijentisana na jace performanse i odrzanje tih performansi dok jhe graficka opterecena. Koliko sam primetio sinoc, kada je opterecena 100% klokovi ne idu ispod 1242 MHz sto je i Guru3D projavio u njihovom review-u.

Strix je sa RX470 serijom odlucio da se bas posveti tisini totalno, sto mi uopste ne odgovara "Strix" brendu.

Poslednja izmena:
OK primetio sam da ako idem preko 25% za power limit da pocinju ti dropovi, evo rezultata sa 25% power limita.

EOmwOBA.jpg

uENPBnV.jpg

Sad je 1270mhz stabilno bilo tokom celog testa uz normalan 100% gpu usage, tj karta se ponasa kako treba. Cackacu jos malo pa cu podeliti rezultate.

Zamolio bi druge vlasnike 470 da okace rezultate iz Unigine Heaven da mozemo porediti, ty.

OK idem da skocim pod voz dosta mi je :D Odmah posle heavena krenuo da igram i BAM ipak ima tih dropova na 300mhz i dalje, manje traju al su tu.

JHW2R83.jpg

Poslednja izmena:
Jeste li probali na svežem sistemu? ... jer ako niste možda su ostali neki repovi od starih drivera pa to pravi problem.

Pa ono isao sam sa DDU iz Safe moda i opcija clean and shutdown koje je preporucena za stavljanje nove grafike. Probacu mozda jednog dana reinstall sistema.

Inace evo konacnih rezultata za danas vise nemam snage, nekih ~1280mhz je max sto sam izvukao a da bude stabilno bez tih dropova.

17nDnWB.jpg

Evo rezultata iz 3DMarka. Rezultati se podudaraju sa opisima na netu, tako da necu vise da se zezam, ne kontam kako su uspeli da klokuju ove *****ne kartice a da nemaju problema doduse :D

TimeSpy
Firestrike

ZXCbmTj.png

Prilozi

• ZXCbmTj.png
    ZXCbmTj.png
    15.8 KB · Pregleda: 72
Da se ne lomim po poslednjoj strani, dakle ovaj Strix model da se zaobilazi?
Drugar treba da uzmem kartu gleda za 200e, moze da doda jos malo, 20-tak max, pa mu je ovo trenutno najbolje resenje. Dok ne stigne jos modela.

Jel ima neku onu Sapphire Platinum, sto je prakticno referentna, ima za 220e, sto mu odgovara, kako se ona pokazala, pre svega termalno i sto se tice buke, klokovi su sasvim solidni koliko vidim?

Poslednja izmena:
Radeon Pro ima opciju "Always use highest performance clocks while gaming", probajte, naravno postoji mogućnost da BIOS karte downclock-uje ako se približi termalnoj margini.

@djokosrb
Radi strix kako valja samo bi ja da izvucem jos koji promil al se ne da.

Na ~1280mhz radi stabilno, a temp ne ide preko 70c sa fanovima na ~75% a tada se jedva cuju. A kod mene u sobi je inace oko 27c bilo danas.

Sutra cu cackati jos ako budem imao zivaca, treba ubosti magican odnos voltaze i power limita. Ne kontam zasto ***** kad je power limit na max.

Niko drugi ovde pored mene i dieharda nije jos uzeo 470 ?

Poslednja izmena:
Mislim da sam resio moje probleme sa framerate downward spajkovima, kada sam menjao orijentaciju coolera juce [da duva ka zadnjem delu kucista], nisam bio dobro stavio termalnu pastu. Fin deo CPU-a je ostao uncovered. Sad sam ga vratio da duva na gore, i stavio sam pastu na bolji nacin [line>>>dot].

Ok, na defaultje je u redu znaci kad se bocne sve je ok, nema trotlinga i slicnih stvari, *** covek nema pojma, samo hoce da bocne i da igra(BF pre svega)?
Ako je tako, ja nzm sta je onda fora sa Nitro modelom koji uz kracu garaniciju kosta 30e vise, ok 8-pin konektor, veci prostor za OC, ali ovaj Strix je bolestan dil.

@djokosrb
Kad se samo bocne radi sve ok.
Glavne razlike izmedju njega i ostalih su, nema backplate, 6pin i to sto je default stavljen 60c temp limit tako da ako bas nista ne cacka karta ce biti neki 5% sporija od drugih 470.

Odlican je deal, al ne znam da li ce ga i dalje nabavljati za 215e :(

Poslednja izmena:
Dobro prenecu, pa nek vidi, dosta od mene(od nas):d

@Grunt cek, jel ti na "difoltu" nisi imao problema koje si naveo ranije? I jel mozes da napises sta si sve radio da ti karta radi stabilno sa tim klokom ako te ne mrzi?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Strix je sa RX470 serijom odlucio da se bas posveti tisini totalno, sto mi uopste ne odgovara "Strix" brendu.

To možda ne odgovara ROG brendu, ali Strix kartice uopšte su verovatno i prve koje su dolazile sa opcijom da se ventovi ne uključuju do 60 stepeni. Sad ja ne znam šta bi sa onim ROG i Matrix modelima, ali STRIX je zamišljen kao low budget ASUS podbrend.

To možda ne odgovara ROG brendu, ali Strix kartice uopšte su verovatno i prve koje su dolazile sa opcijom da se ventovi ne uključuju do 60 stepeni. Sad ja ne znam šta bi sa onim ROG i Matrix modelima, ali STRIX je zamišljen kao low budget ASUS podbrend.

Mislim da ce se matrix platinum modeli pojaviti za par meseci..mozda sa izlaskom Vege i 1080ti se vise posvete matrix serijom...mozda su stvarno zatajili sa matrix modelima a to je vec steta,jer Strix iako je solidan proizvod ne odaje onaj surovi kvalitet izrade i manje/vise performansi i ugradjenih kvalitetnih komponenti na pcb graficke karte koji su uvek bili rezervisani za matrix modele kao nesto najbolje sto Asus moze da ponudi!

Poslednja izmena:
Ponavljam Asus Gpu tweak je ***** neopevano, malopre mi se nije startovao sa kompom i lepo nije ucitao user profil za vent a nije ga ni na default prebacio tako da je meni karta radila sa iskljucenim fanom iako je dosta do 80c... Znaci no fucking comment.

A ono djubre od Wattman-a da ne pominjem sa njegovim bagovitim temp limitom koji se resetuje kad se njemu cefne.

Tako da do daljneg ostavljam sve na default dok ne izadje afterburner sa podrskom za ove karte i AMD ne izbaci barem jos jedne krstene drajvere... Mozda tada bude bolji utisam ovako AMD and Asus EFF U !!

Da li je moguce da karta ima toliko problema >.< Sad se tek razmisljam da li da je kupujem.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh Dno