Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hladiti fermi sa vodom je isto kao leciti se aspirinom. Problem nisi resio, vec si samo ublazio posledice. Karta je mozda hladna ali TDP ostaje isti kao i njena visoka potrosnja.

Poslednja izmena:
Problem s Fermijem nisu bile performanse, nego TDP, yield i Jensenova daska s "holz šarafima" ;)

Problem sa fermijem je bio 40 nm proces koji su tek savladali u seriji 5xx.
Gorth je pomenuo mane proizvodnog procesa kao "opravdanje" za nedostatak performansi, bug-ova i sl.
Ja sam se nadovezao na to da ni prvom Fermiju niko nije prastao na karakteristikama koje je imao kroz 40nm a performanse su svakako
bile ocekivane sto se tice nVidia.

...
The launch has been moved from 2011 to 2012 due to high demand for the HD 6000 series, and capacity problems. AMD has been having capacity problems over the last months for HD 6000, which has led to orders from OEM manufacturers and distribution channels have been stacking up. It also says that the HD 6000 series is hardly a year old and there is no rush to introduce the HD 7000 at the present day.

Jedino mi nije jasno zato je potrebno farbati i lagat... jednostvno yeald 28nm je los.. nema to veze sa 6000 serijom nikakve

Sa 28nm ce sigurno biti jos vise peripetija nego sa 40nm, zato ce i ici prvo cayman shrink pa onda ostalo, a posto nv ne planira nista skorije, odnosno pre 2012(ko doceka :d), amd bi samo sam sebi uskocio u usta sa izbacivanjem 28nm kartica mnogo pre konkurencije.

Znao sam da je nvidia krivac i kada ati odloži :D

Ne verujem u ovu informaciju.

Da imaju gotov proizvod i da propuste izbacivanje u najžešćoj prazničnoj sezoni zbog štancovanja 6000 serije?
To nije istina. Propaganda :D

Pa ako mogu da ostvare istu zaradu sa 6000, kao kada bi izbacili 7000, ne vidim zasto bi stvari radili preko reda.

@rAMA nek odlazu slobodno :D(+ za nv :p), meni se ni najmanje ne zuri...

Masa ljudi ceka 7xxx seriju tako da ta konstatacija da mogu isto da zarade sa 6xxx jednostavno nije tacna

Pa ako mogu da ostvare istu zaradu sa 6000, kao kada bi izbacili 7000, ne vidim zasto bi stvari radili preko reda.

Kako da ostvare istu zaradu sa 40 i 28nm chipovima, 7xxx ce imati znatno nizu cenu kostanja i to bi u situaciji ako konkurencija kasni bila idealna pozicija za njih(kao sto je bio slucaj sa 5xxx serijom kada je Ati imao pola godine najuspesnijih rezultata u istoriji)
Nema nikakvog rezona ne izbaciti proizvod pre konkurencije ako se moze, to je valjda aksiom, izbacili bi ga oni juce da mogu ikako. Bice da je tu nesto drugo u pitanju(ako je vest uopste tacna), ovo cak ne mirise ni na los yield(buduci da je neko iz TMSC nedavno rekao kako nije do njih nego da nema ni narudzbi dovoljno za 28nm) nego na neki drugi problem.
Bilo kako bilo, gomila ljudi ceka na nove karte, ko je uzeo cpu u 32nm sigurno jedva ceka da se ratosilja furune u 40nm od grafike u kucistu, pa ko pre izbaci-kupi kajmak, nema tu neke filozofije.

Sta, lici na Fermija!

Pa zar to nije koncept koji je trebao Nvidiju kostati opstanka!

Ko bi rekooooo!!!

Kako da ostvare istu zaradu sa 40 i 28nm chipovima, 7xxx ce imati znatno nizu cenu kostanja

Kad ukljucis škart koji ce sigurno biti veci 7xxx chipovi ce imati nizu cenu samo u low end segmentu. Srednja klasa ce da dodje na isto, a oni najjaci ce biti skuplji.
Ta tranzicija nece biti ni malo laka kao sto je bilo i do sada i ako se trend nastavi AMD ce bolje proci jer ne pravi tako velik chip kao nVidia.

No teorija i praksa su dve razlicite stvari pa cemo morati da sacekamo nove proizvode da vidimo kakvo je realno stanje.

Masa ljudi ceka 7xxx seriju tako da ta konstatacija da mogu isto da zarade sa 6xxx jednostavno nije tacna

Koja masa ljudi....?
Kao sto sam i rekao jednom davno u nekom od postova u ne znam kojoj,ali vrlo slichnoj temi.....nema nista sto nas mozhe iznenaditi sve dok se ne pojave konzole nove generacije...jednostavno trenutne igre ( chast izuzecima ) ne zahtevaju nista vishe od HD5850 ili GTX 460...i onda ne razumem ovakvo paljenje i zharenje tipa " jedva chekamo seriju 7000".
Stvar je vrlo prosta: trzhiste PC igara je postalo trzhiste klonova a najisplativije za developere je postalo trzhiste igranja na mob telefonima...tu najvishe i ocekujem sto se tiche napretka u naredne 2-3 godine...
Masa ljudi....joj sta sve necu chuti....ajde realno sta to radi toliko bolje sa 6970 u odnosu na 5870....? Dajte spisak....slobodno....fps vs fps

Pa pazi, za solidna podesavanja na full je dovoljan i radeon 5770 [dx 9 i dx10] ali je 5850/6870 taman, metro 2033 u sustini pravi problem, i crysis 2 sa dx11.

Ali ima ljudi koji hoce konstantnih 50+ fps. A nvidia i amd nisu ludi, npr 7870 ce biti jaka kao 6950, minimalna poboljsanja i opet obrtanje kesa. Do novih konzola naravno da nece izbaciti nesto jako kao 6970 za 150e :d

Jel ima nekih novosti u vezi sa ovom serijom? Da li ce ove godine da izbace? Bice to fin pad cena 6xxx serije

Mislim da su odlozili za 2012.

Ljudi, nemoze to bez 512bit-a. Nije ovo vise 2002 i ATi radeon 9700pro!
2002 256 bit....700Mhz 8(TU)x1
2012 256 8000Mhz 128 (TU)x1

Nesto mi ovo nije logicno. Da radi na 11-12Ghz pa ajde, a gde su jos SP sto onda nije ni postojalo!

Morace oni to malo da prosire bar na 384bit. Sta ce Nv da uradi? pa zna se 512bit, pa nekih 6Ghz za DDR5 i reseno.

Poslednja izmena:
Nije to bas tako, bas sam citao beyond3d i oni tvrde da ddr5 moze da izgura bar jos 2-3x jace graficke...

Ljudi, nemoze to bez 512bit-a. Nije ovo vise 2002 i ATi radeon 9700pro!
2002 256 bit....700Mhz 8(TU)x1
2012 256 8000Mhz 128 (TU)x1

Nesto mi ovo nije logicno. Da radi na 11-12Ghz pa ajde, a gde su jos SP sto onda nije ni postojalo!

Morace oni to malo da prosire bar na 384bit. Sta ce Nv da uradi? pa zna se 512bit, pa nekih 6Ghz za DDR5 i reseno.

Reci mi zasto mislis da je protok toliko bitan, i magicna 2900xt je imala ogroman protok pa se raspadala...
Ovde je bitna efikasnost a ne brutalna snaga, a i eto po glasinama ce AMD preci na XDR2 memoriju za svoje top modele koja ce omoguciti ogroman protok uz zadrzavanje 256bit magistrale. Ionako vec tri generacije guraju tu logiku, jednostavnijeg cipa sa brzom memorijom :)

Da li je u pitanju logika i jednostavnost ili realizacija u prakticnom radu.
Vuku 256-bit-a ko zna od kad.Vise mi lici da siri mem bus chip nebi mogao da iskoristi a samim tim
bi povukao lose osobine,potrosnju,grejanje (nesto slicno sto se i desilo sa 2900 serijom) pa im takav luksuz nije potreban.Idu na sigurno,na
izbalansiran produkt.
Sto se tice XDR2 zamisao nije losa,i nije slucajno da su se opredelili na memoriju koja ima dosta veci bandwidth od GDDR5,bar po meni
nije slucajno a razloge i sumnje sam vec izlozio.
Ono sto je poenta jeste realan rad i iskoristivost karakteristika na papiru kroz gaming.
Da li ce to da opravda kroz performanse e to treba docekati.
Boost ce za sigurno da bude samo koliki i kako ce ta ista memorija da saradjuje sa GPU-om i kako ce da optimizuju
memorijski kontroler i na kraju kako ce mem da skalira u igrama..
To je ono sto je meni interesantno i sto cekam da vidim ako se uopste opredele na taj potez sa XDR2.

Poslednja izmena:
stvarno nemaju nikakvog razloga da bilo gde žure, mogu da ih izbace za godinu dana jer današnje kartice sigurno mogu do tada bez problema da potraju. imam 5850 a drug pre neki dan uzeo 6770 za 85€, sve što ja igram kod njega radi isto glatko na 1080p i onim AF i AA uključenim. ja garant imam više frejmova ali i ta njegova preimenovana 5770 može dobro da se iskoristi, a još nije ni klokovana.

^po toj logici onda nisu ni trebali da prave 7850/70... mogli su lepo na pecanje da idu svaki dan...
Ako sa 28nm cipovima mogu da zarade vise para nego na 40nm, po meni bi trebali sto pre da krenu sa stancanjem. Mozda je problem sto ovih 40nm ima gomila neprodanih?

Poslednja izmena:
Pravo je pitanje da li prodor što se tiče PC grafike treba da naprave ati/nvidia ili razvojni timovi igara. Istina je da sada karte teraju sve, ali isto tako ne mogu da teraju nešto drastično bolje. Znači ili treba da se pojavi nešto kao kada se pojavio prvi Crysis, koji je na tadašnjim kartama u dx10 radio u jednocifrenom fps-u, ili treba da se pojave karte koje će moći poterati novi grafički engine.

Sa ovakvim stanjem je jasno da i jedni i drugi čekaju novu generaciju konzola.

Ja stvarno ne razumem ljude koji su ocekivali da 28nm bude u ovoj godini, bilo je tako ocigledno da ce biti 2012, najvise zbog tsmc naravno. A igre nesto bas i ne traze more horsepower osim par izuzetaka cry2 ili metro ... koje su vec presli svi, tako da cemu zurba ?

Poslednja izmena:
Ajde da je i Crysis 2 tražio išta, nego konzolni port, a ovo što su kasnije (kasno) uradili za PC je budževina i opet ne izgleda bitno bolje od Crysisa 1, ako uopšte izgleda bolje, a to j smešno... Igra iz 2007 na DX9 izgleda isto kao i dorađeni nastavak iz 2011... No, to je već odavno prežvakana tema.

Ja stvarno ne razumem ljude koji su ocekivali da 28nm bude u ovoj godini, bilo je tako ocigledno da ce biti 2012, najvise zbog tsmc naravno. A igre nesto bas i ne traze more horsepower osim par izuzetaka cry2 ili metro ... koje su vec presli svi, tako da cemu zurba ?

Pa ne traze svi "more horsepower", mnogi ocekuju novu seriju zato sto ce cena sa silaskom na nizi proizvodni proces biti niza, kartu istih ili licnih performansi onima sadasnjim ces imati za manje novca, karte ce imati nizi TDP(da, mnogi i to gledaju jer nece da budze napajanje), bolji perf/wat ratio itd itd. Nova tehnologija je uvek dobrodosla.
Druga stvar, nova serija je bila najavljena za Q4 2011, a ljudi ne vole kad im se nesto obeca pa odlozi, bilo stvarne potrebe ili ne.

Vidim ja da ce moja 5850 da bude u mojoj masini bar jos jedno polugodiste.

Ljudi moji, ovo cekanje je tako tesko. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno