Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na zapadu nista novo.

Ovo je ista ona glasina, samo malo lepse upakovana.

Mene interesuje koliko ce karta zasnovana na XDR2 da kosta i kako ce se ista pokazati u praksi tj koliko ce sam GPU moci da izvuce iz takvog memorijskog chipa?

Ukoliko stvarno idu na XDR2, to je zato sto sada imaju arhitekturu kojoj je potreban toliki memorijski protok. Niko nije toliko lud da tek tako ubacuje nesto novo i nedovoljno provereno. Sto se cene tice, zavisice najvise od performansi, kao i uvek ;)

Sve mi lici da se bore za svaki promil snage tj da strepe od Keplera ma koliko to zvucalo detinjasto.Ipak je borba za trziste..

Kakav zakljucak... zar se uvek svako ne bori za sto veci trzisni udeo? A ovo za strepnju je tvoj klasican Fud, jer apsolutno nista ne znamo o performansama ni jednog ni drugog cipa, a pogotovo se to nije znalo pre 3 godine kada se krenulo u razvoj arhitekture.

Zbog cega impementacija samo na dve karte ako je inovacija u pitanju?

Odgovor na ovo "pitanje" svakako nije tezak, ali mi nije jasno kako sam nisi dosao do tog zakljucka... dostupnost cipova. XDR2 je daleko od mejnstrima, i proizvodnja svakako nije dovoljna (a cena dovoljno niska) da bi je trpali u karte koje se prodaju u desetinama miliona komada i gde je sto niza cena proizvodnje imperativ. Uvek je tako bilo, stvarno ne shvatam cemu cudjenje.

... lepa potrosnja za 7870/50... sad nam vise ne treba x770/50. Ne znam da li ce da zauzmu i njihov cenovni rang?
Negde sam procitao da powercolor planira pocetkom sledece godine izbacivanje prvih kartica... mada verujem da ce ciljati bozicne i novogodisnje praznike.

Ukoliko stvarno idu na XDR2, to je zato sto sada imaju arhitekturu kojoj je potreban toliki memorijski protok. Niko nije toliko lud da tek tako ubacuje nesto novo i nedovoljno provereno.
Sto se cene tice, zavisice najvise od performansi, kao i uvek ;)

Znaci mocna arhitektura potrazuje neke naprednije chipove ? :D
Izvini ali obzirom da sam ja to sve isprobao u praksi sa ranijim serijama malo mi je tesko poverovati u to.
Isti slucaj je bio i sa GDDR4/GDDR5 koje su u praksi jako lose skalirale i kroc OC dok je GDDR3 kod nVidia davala perfektne rezultate u igrama.
Pominjali smo to jos odavno!
Evo iskreno bi voleo da je tako kako ti pricas ali sam skoro pa siguran da se to nece u praksi pokazati dobro tj da GPU nece moci da iskoristi tu memoriju a
veoma moguce je da ce imati problema sa memorijskim kontrolerom.. Da se ogradim,nije nikakav flejm ni najmanje vec moje slutnje na osnovu mog zapazanja
od ranije..Imam pravo da kazem sta mislim.
Sto se tice cene nije sve u performansama.Ako je taj mem chip skuplji mora da udje u konacnu cenu proizvoda + krajnje performanse ukupno sa troskovima proizvodnog procesa..

Kakav zakljucak... zar se uvek svako ne bori za sto veci trzisni udeo?
A ovo za strepnju je tvoj klasican Fud, jer apsolutno nista ne znamo o performansama ni jednog ni drugog cipa, a pogotovo se to nije znalo pre 3 godine kada se krenulo u razvoj arhitekture.

Fud?Mislis Fudzila :p :D
Pa ne znamo o performansama ali mozemo da izvedemo zakljucke na osnovu arhitektura i mogucnosti koje nudi proizvodni proces.
Sta je tesko naslutiti koliko moze da se ocekuje?Bar recimo za Kepler moze da se baci negi nagovestaj.
Za 7xxx nek i ostane misterija ali samo da ne bude fail kao Cayman a da prethodno najave 50% pa posle 30% brzi chip od GF100 a onda jedva da se
ubace u liniju sa GTX480/GTX570 ..
Mozda mi neznamo performanse ali oni za sigurno znaju njihove mogucnosti zato necu da iskljucujem ovu moju teoriju o pozicioniranju po performansama
jer ja to malo drugacije gledam nego ti ..

Odgovor na ovo "pitanje" svakako nije tezak, ali mi nije jasno kako sam nisi dosao do tog zakljucka... dostupnost cipova.
XDR2 je daleko od mejnstrima, i proizvodnja svakako nije dovoljna (a cena dovoljno niska) da bi je trpali u karte koje se prodaju u desetinama miliona komada i gde je sto niza cena proizvodnje imperativ. Uvek je tako bilo, stvarno ne shvatam cemu cudjenje.

Ma ja se i ne cudim.To je vise bio sarkazam.Samo je sam potez neobican ...

I da..Zanimljivo je na koji nacin guraju novu seriju..
Krpe mainstream/low sa drugom arhitekturom dok hi idu na nesto drugacije..
Zar se ne ide od glavnog chipa jedne arhitekture od koga se kasnije dobijaju derivati. (Ovo nije pitanje)
Meni je ovo skroz neozbiljno i definitivno ova serija dodje kao jos jedan refresh,moze da se posmatra tako .

AMD-AMD_Radeon_HD_7900-XDR2_Rambus_Memory,3-M-307282-13.jpg

Evo razlika u memorijskim performansama.

Znaci mocna arhitektura potrazuje neke naprednije chipove ? :D

Ne, samo veci bandwidth do koga se moze doci ili sirom magistralom ili brzim cipovima. Dva su puta, pa ko sta voli. Na kraju krajeva, ovo sa XDR2 ionako nije potvrdjeno.

Sto se tice cene nije sve u performansama.Ako je taj mem chip skuplji mora da udje u konacnu cenu proizvoda + krajnje performanse ukupno sa troskovima proizvodnog procesa..

Tacno, ali ne utice na cenu, vec na zaradu ;) Cenu odredjuju odnosi na trzistu i neke druge stvari.

Pa ne znamo o performansama ali mozemo da izvedemo zakljucke na osnovu arhitektura i mogucnosti koje nudi proizvodni proces.
Sta je tesko naslutiti koliko moze da se ocekuje?Bar recimo za Kepler moze da se baci negi nagovestaj.

Za Kepler jos i nekako, za GCN nikako... bar ja ne mogu izvuci nikakav zakljucak o performansama na osnovu onoga sto se zna o arhitekturi, ali mozda ti imas neki drugi nacin procene.

Samo je sam potez neobican ...

Pa uopste nije, stvar je ekonomije - cene i dostupnosti.

Krpe mainstream/low sa drugom arhitekturom dok hi idu na nesto drugacije..

Za low end se znalo, treba nesto da se CF-uje sa Trinity-jem ;) Ovo drugo je verovatno bila stvar procene, i cilja da se proizvod sto pre izbaci na trziste.

Ne volim slaganje u globalu uopste, vise cenim detalje i argumente ;)

:)

Zar ne vidis da je i ovako diskusija otisla u off a ja i ti smo poznati po tome kad se dohvatimo da sve prsti od dugacikih postova ,raznih argumenata,objasnjenja..
U globalu mozda i nije ali fifty-fifty recimo da bude kompromis neki..
Svakako sam prekratio polemiku upravo zbog teme ;) tj ja sam spustio malo lopticu zarad viseg cilja :d

Eto,jel ti sad lakse ? :D

U sto bi leg`o jedan radeon-ko 7850...:-devil-:

ako je slajd tacan definitivno je velika rupa izmedju serija 76 i 78. serija 78 ce biti blago klokovana 69 ali sa prepolovljenom potrosnjom sto je super vest jer ce 7870 moci da se tera i na napajanju od 3k din :D
sto se tice performansi to je manje vise to ali ce zbog manjeg cipa AMD moci da ponudi kartice po nizoj ceni tako da se porfomanse danasnje 6950 mogu ocekivati za ispod 150e a 6970 ispod 200e sto je dobra vest za sve sweet spot gamere. niza potrosnja garantuje i manje zagrevanje, buku i OC tako da ce ljudi za 150e moci siti da se naigraju na 7850. jos kada dodju custom modeli tipa Cyclone, Vapor-X, DC, Windorce...

rupu izmedju 76 i 78 bi AMD mogao da popuni tako sto bi nastavio da stancuje seriju 68 naravno oborivsi cenu kartama dok ne pripreme 77x0.

Poslednja izmena:
Nema sanse da vidimo nize cene do Q2 2012, pa ko ce da otplati TSMC i deracinu za 28nm

Najverovatnije.

Odlepih cekajuci.

Biće veoma interesantno posmatrati razvoj događaja oko nove generacije AMD grafike. Iskreno,ja puno očekujem od 78xx serije, a pogotovo od fantastičnih 7950 i 7970 kartica. XDR2 memorija je sigurno veliki korak napred i skoro sam siguran da će doneti bitna poboljšanja u performansama grafičkih kartica.

P.S. Zamislite da Rambus da dozvolu da se ta memorija počne koristiti na x86 platformi, šta bi tek onda bilo ? Red je polako da DDR3 standard počne da ustupa mesto daleko boljem XDR2 standardu.

Vrati se malo u istoriju pa pogledaj da taj isti Rambus nikom dobro nije doneo..
Jednostavno svako ko je usao u dil je vukao sa sobom neku losu karmu.
Daj Boze da se sve to slegne kako treba i da ce ovo biti kratkotrajna saradnja.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ako je ona tabela tačna 7950 ili 7970 i neće biti neke aždaje opet ćemo dobiti na kašičicu performanse s obzirom koji je skok u umanjenju proizvodnje očekivao sam bar da dupliraju šhejdere tj.najmanje sam očekivao kao što se desilo sa 4870=>5870.

Ja licno vise ocekujem od Keplera u odnosu na GCN, jednostavno GCN u sebe pre svega ubacuje daleko bolji rad u GPGPU okruzenju, tesselaciji, itd (balast koji povecava GPU zarad aplikacija)... ono sto je NV prezivela sa Fermi-em sad ceka ATI (na neki nacin)... jednostavno nemozes ocekivat da igre nece trpeti i da arhitektura za gaming biti isto efikasna kao i kod vliw4 arhitekture
XDR2 sam po sebi ne donosi nista i jedino je potreban ako GPU trazi vecu brzinu memorije koju nemoze dati DDR5, NV zato ide sa 384 bit-a za sad, mada je XDR2 za sada spekulacija i za ATI
Ja od najaceg GCN ocekujem 50-60% jace performanse u igrama (gpgpu i tesselaciji daleko vise), od Keplera nadam se malo vise, ali za sada malo informacija imamo

Pre svega od serije 7 ocekujem malo bolju podrsku sto se drajvera tice, ostale stvari me uopste ne interesuju. Ok i cena naravno, ali ako se budu opet budzili drajveri, to ce samo iznervirati gomilu korisnika a bas imam osecaj da ce tako nesto desiti jer predugo traje to budzenje i hotfix za ovu nedelju onog meseca, te ova beta, te unrelased ccc i tako taj bs.

Sto se tice ocekivanja slazem se sa Zeljkom i vise ocekujem od Keplera sto sam jutros napisao jednom saljivom recenicom (pa su se neki popalili)
ATI definitivno tezi da GPU malo preusmeri ka GPGPU okruzenju.Recimo ovaj clanak je interesantan:
http://www.anandtech.com/show/4455/amds-graphics-core-next-preview-amd-architects-for-compute
Zanimljiva recenica : "This is in essence AMD’s Fermi"
Znaci prostim recima zele da se ugledaju na Fermi tj ocekivanja od ove arhitekture na ovom polju mogu da budu nesto slicno Fermiju.
Pa lepo,imaju na koga i da se ugledaju ;)Treba napredovati :p

Ono sto se delimicno slazem jeste sledece da ne treba oekivati nesto mnogo.
Prvo zaboravljate da uvek postoje dve serije ,jedna PODESENA za gaming i druga samo za PROFI rad.
I Fermi je imao osobine vise naklonjene ka GPGPU pa se u gamingu pokazao fantasticno.
Mozda ce karakteristike chipa u radu da povuku malo na neke druge ozbiljnije stvari ali za sigurno ce dati zadovoljavajuce performanse u gamingu.
Mislim bilo bi neozbiljno da se ponovi prica Cypress-Cayman pogotovu sto se ovde radi o vecim mogucnostima kroz 28nm proces i arhitekturi kojoj ne znamo mnogo.
Druga stvar, provlaci se i ta prica sa XDR2 memorijom koja opet moze i donece odredjene performanse i boost a kako ce se sve to pokazati u praksi cemo tek videti.

@Zeljko
Kad si rekao ocekujes 50-60% napretka u gamingu na sta si konkretno mislio?
Napredak u odnosu na prethodni single chip?

@Chinaski
Nadam si da si sad zadovoljan,bio sam poprilicno ozbiljan i konstruktivan ;)

Poslednja izmena:
@PCBeast
Da napredak u odnosu na prethidni ATI single chip... sto se tice igara, mislim da ce dobici u DX10/11 biti bolji od 50% (pogotovo ako se tesselacija koristi) a u DX9 ce biti cupavo i sareno, sve zavisi od drivera i engina igre

Pre par meseci kad sam ovde rekao da ne očekujem nikakav značajniji dobitak od nove generacije (u to vreme su pisane bajke o 50-100% ubrzanja i kako niko neće biti zadovoljan sa ičim ispod toga), ovde sam praktično bio razapnut. Sad kad se to ispostavi kao istina, svi se zadovoljavaju manjom potrošnjom i takvim stvarima. Zaista zanimljivo :)

Ja jedino sto ocekujem od VLIW4 arhitekture je udvostrucavanje graphic engine-a, i neke minimalne optimizacije...
Jer imati karticu u rangu 6970 sa manjom potrosnjom, boljom teselacijom i cenom na nivou 6870 uopste nije lose :)

Ali gorak ukus ostaje u ustima ako se zna da moze daleko bolje i brze iz ovog proizvodnog procesa.

Ne zaboravi da obe kompanije imaju problem sa cipovima, zbog falinki proizvodnog procesa koji je daleko od savrsenog.

Ovo je skroz tacno mada niko kroz prste nije gledao ni Fermiju pa su svi redom pljuvali
i proricali propast ;)
Traziti razlog i opravdanja za neko neadekavtno ispunjenje u napretku mislim da je po malo nerealno.
Doduse stoji jedna stvar a to je da se o GCN ne zna mnogo tako da tesko da neko moze i precizno da prozbori ;)
Ali opet cu skrenuti paznju da i sad moze da se baci nagovestaj obzirom da se derivati uzimaju od Cayman-a hijerarhijski po performansama na gore
po onoj tabeli.Saberes dva i dva,dodas,oduzmes i vec mozes da ocekujes koliko ce biti brza najjaca karta iz visoke klase.
Sve je to u grubo ali se opet dobije neka slika-osnova.

@rAMA
Nisi bio jedini ;)
I da, pominjali su cifre od 90-100% ko iz topa :d

Poslednja izmena:
Problem s Fermijem nisu bile performanse, nego TDP, yield i Jensenova daska s "holz šarafima" ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno