Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ +1

Ajde da probam da nacrtam Malome Perici...

Odavno je vec receno sve na temu potrebe za hw-om, grafici na konzolama vs one na PCju, tako da necu da davim o tome.

Niko nam ne drzi pistolj nad glavom da se kupuje nov hw. Ali ako se posle onog PR fijaska zvanog "next gen" i dalje veruje u smrt PC-ja kao igracke platforme, pa jos kad se ima godina da se pamte i oni raniji bullshit-ovi tipa "matrix-like graphics" i pre toga i pre toga... za ovu ili onu platformu koja eto "presudjuje" PC-ju vec par decenija.
Mislim, kad smo se vec u'vatili toga, dajte malo tableta i smartfonova, koje pomenuh vec...cisto da se malo zacini.

Uglavnom- ljudi koji (na ovom forumu) pisu postove o smrti PC-ja kao igracke platforme, a zapravo se tu jasno sugerise da vise ne igraju igre , tj, da prodju kroz dnevnu sobu u kojoj se njihova deca igraju na Xbox 360 (jer, sto je i logicno -al ne bas i pametno po meni- roditelj je kupio deci istu da ih drzi podalje od svog kompa:d), ipak je ta konzola i dzepu prijemciva, tata skine vidzu sa wareza, nareze i pravac klincu na sigranje, prosto, svi srecni i zadovoljni. Vide igru na ekranu, leeepo to izgleda, radi lepo, ekstra. Nema tu nikak'e razlike u grafici, ja odoh da radim, kthxbye. Razumem.

Zatim imamo nase entuzijaste za hw, koji ili valjaju isti, ili testiraju isti, ili oboje, ili pak rade u servisu, i sl. I igru vide kad se pripali neki benchmark da se hw znoji, a kad toga ponestane (tj Crysisa), onda je eto, opet smak sveta za igranje na PCju. A vamo se slogiraju kad su startovali igru u kojoj *** ne mogu da kontrolisu lika, da ide kuda hoce WTF??? (a igra je point click avantura) .Ma nije nego...

I naravno, da ne zaboravim demagoge, za koje nemam ama bas nikakvog respekta ... Koji uprkos tome sto je jelte kriza udarila, imaju kesha za hw, ali NE I ZA IGRE, koje su ZA PC. Za igru koja ce po svim features-ima biti iznad svojih rivala, sto konzol-only, sto multiplatform...ALI - osim u grafici (?). I sta onda reci, a ne staviti dlan preko lica.
Poneko pridoda i uzivanciju pirateriji koja cveta i na koju maltene niko ne obraca paznju, igre izlaze i pre onih za PC, samo pichi i stancuj dvdove. Nema smaracine sa DRM-om, krekovima i lekovima.
Smrt PC gejminga? Svakako za te ljude. Nadam se da ce takvi STO PRE preci na konzolu. Tamo bre jos imate i 3D, i mrdanje rukicama, i sviranje gitara, mahanje igrackama, puskicama i pistoljcicima...cepaj.

Poslednja izmena:
Odavno je vec receno sve na temu potrebe za hw-om, grafici na konzolama vs one na PCju, tako da necu da davim o tome.

Niko nam ne drzi pistolj nad glavom da se kupuje nov hw. Ali ako se posle onog PR fijaska zvanog "next gen" i dalje veruje u smrt PC-ja kao igracke platforme, pa jos kad se ima godina da se pamte i oni raniji bullshit-ovi tipa "matrix-like graphics" i pre toga i pre toga... za ovu ili onu platformu koja eto "presudjuje" PC-ju vec par decenija.
Mislim, kad smo se vec u'vatili toga, dajte malo tableta i smartfonova, koje pomenuh vec...cisto da se malo zacini.

Uglavnom- ljudi koji (na ovom forumu) pisu postove o smrti PC-ja kao igracke platforme, a zapravo se tu jasno sugerise da vise ne igraju igre , tj, da prodju kroz dnevnu sobu u kojoj se njihova deca igraju na Xbox 360 (jer, sto je i logicno -al ne bas i pametno po meni- roditelj je kupio deci istu da ih drzi podalje od svog kompa:d), ipak je ta konzola i dzepu prijemciva, tata skine vidzu sa wareza, nareze i pravac klincu na sigranje, prosto, svi srecni i zadovoljni. Vide igru na ekranu, leeepo to izgleda, radi lepo, ekstra. Nema tu nikak'e razlike u grafici, ja odoh da radim, kthxbye. Razumem.

O tempora o mores!

Nex, koja je igra za PC izasla u zadnje 2 godine a da je ozbiljna tj za mature konzumente 18+ ?

Nex, koja je igra za PC izasla u zadnje 2 godine a da je ozbiljna tj za mature konzumente 18+ ?

Hm...Ajde da pretpostavim da te zanima igra koja je za odraslu populaciju, a ne za young adults zeljne krvi dusmanske i ratosiljanja bubuljica, koja trazi vijuge ili taktike, i pruza zabavu ili stra', ima solidnu pricu...fino i ne*****izovano upravljanje... jesam li u pravu? Pada mi na pamet nekoliko solidnih igara.

Osim ako ne mislis na hentai ili neki HCpr0n, to ne bi znao lol

Nekoliko solidnih igara ... Rece Nex i ostade ziv posle izjave da pc gaming ne umire. E moj Nex, ja da ti nesto kazem. Ja bih najvise od svih voleo da se vrati zlatno vreme pc gaminga ali od toga odmah da ti kazem nema nista. Portove ces da igras jos par godina na PC-u, vec za koju godinu (ako ne i ranije) ce doci portovi sa konzola za smart telefone i tablete koje ne podnosis kad neko spomene u recenici gde se pominje i rec gaming. I sad ja treba da budem budala i da kupujem najnovije graficke kartice i da svoj krvavo zaradjeni dinar ulazem u neciju budalastinu zvanu teselacija i directx 11 ? Toliko jos nisam pukao sa mozgom. Sad mi je komp jos dobar za masu igrica (tzv. konzolnih portova) a kad ne bude, kupujem konzolu koja bude aktuelna u tom momentu. Prosto i jednostavno.

PS. I za tvoju informaciju, ne prave se vise igre za odrasle. Bar ih nema na PC-u.

Poslednja izmena:
E ako si mi rekao.
Nastavi da NE KUPUJES pc igre, nemoj vise kupovati ni hw i pravac po X360 i igraj igre na njemu, one sve do jedne vrcaju od tih elemenata koje trazis.

Ja cu ipak da stegnem zube i odigram jos ponekad

Stalker Call of Pripyat
Mirror's Edge
DA:Origins

A i

Starcraft 2
Portal 2
Trine

I jos ponesto za sta verovatno nisi cuo...

I lepo sacekam ove sto su najavi da ce izaci. I tako...:)

Ako smo razjasnili jedan drugom, da zavrsimo offtopic.

Poslednja izmena:
au, al odosmo u off-anzivu :D

ja sam gotovo prestao da igram igre iz razloga shto me u poslednje vreme ni jedna ne privlachi dovoljno. da li je to do mene, ali nekako, em ih manje izlazi, em su sve manje i manje mashtovite, liche jedna na drugu i imam utisak da se kreatori igara sve manje i manje trude. lichno preferiram, za pochetak, simulacije voznji. po nekom mom zapazanju, tek na svake ~2-3 godine izadje neka igra vredna moje paznje. evo u posl vreme shift (2) [mozda ce neko reci da nema veze sa simulacijom, al ne bitno, za mene je extra] a pre toga vremeshni gtr2, richard burns rally, rfactor i ne mogu da se setim vishe ni jedne jedine (prve dve rade perfektno i sa 4870, ostale i sa mnogo slabijim). dalje, volim da igram RTS, nisu loshe po meni poslednji c&c i sc2, ali opet ni one nishta specijalno, i naravno FPS, tu ima mali milion igara, ali nekako sve liche isuvishe jedna na drugu, kako izgledom, tako i tematikom i prichom. mene su fascinirale samo crysis kec, betlfild 2 bc i cod 4, a probao sam gotovo sve shto je bilo vredno probanja. opet kazem, mozda je i do mene, ostario, vishe me zanimaju neke dr stvari :D ali nekako mi se chini da opako stagnira razvoj i trzishte pc gaminga i igara. i meni je jako zao shto je, po meni, to tako, ali ako ti kazesh (nex999), valjda sam te dobro razumeo, da su svi koji imaju konzole (nemam nameru da kupim nijednu) 'ebili sa 2g mozga, te da su to samo roditelji koji su hteli da skinu klince sa svog "ljubimca", ne bih se slozio sa tobom. Svako radi i kupuje ono shto mu najvishe godi i odgovara u datom momentu. Kakva je sada situacija trenutno, ja ostajem pri svom mishljenju, dok me neko ili neshto ne ubedi u suprotno.

a koliko vidim ovo je tema vezano za izazak novog, jacheg, boljeg chipa, pa je i logichno da je rasprava krenula u pravcu veze sa igrama, jer je njegov izlazak vezan za iste, pogotovo za one zahtevnije, bez obzira na ostale njene karakteristike. i da naravno nece biti opet dovoljan bust ni od 100% da ni se one najzahtevnije igre gemale u ful detaljima i zato pricha o pointlessu budzenja. jer ako sa gtx 580 imash 30fps, dodatnih 30% ili 9fps ti nece napraviti neku wow razliku. 30% od sporo je opet sporo :D
evo i jedan primer. zbog krize keca sam prvi put u zivotu skrcao po meni nevidjenu gomilu love na komp (8800gt sli, sli plocha, e8400, antec 900, cors hx620 itd) i naravno, pogadjaj, bio sam totalno razocharan performansama, posle par meseci, prodao sam core komponente upola cene i dao josh dosta love za prvo gtx 260 192, ni sa tim nije bilo bash sjajno itd itd i evo sad, tek nakon trichavih 3-4 godine, isti taj c kec radi kako treba sa 60fps avg i to opet na mashini od barem ~600-700e. pa dokle vishe majku mu? tu praxu su nastavile metro i c dvojka, sa tim da, po meni (mozda sam slep :D) izgledaju inferiornije od c keca u vecini stvari.
slichna pricha i sa kvejk jedan dva i tri, kad se sam setim rive 128 i rendishn verite s2200, moje diamond viperke (neko ju je vec spomenuo) od 280 maraka :D sledim se, pogotovo kad saberem koliko sam love skrkao na hw. al dobro ne zalim se, bilo je lepo, ali sada su apetiti vishestruko porasli, hw sve cheshce izlazi, para je sve manje :D kao i igara. mene vishe ne zanima da dam 1000e na delove nove, da bih igrao prosechnu igru, po meni u svakom pogledu, a pak sa starim kompom sam moga oda igram 95% drugih igara. pre bih rekao da sam ja 'ebil shto sam to radio, nego tatica sa xbox/plazma za dechicu.
s toga sam i ja pristalica toga da pcgaming, iako na moju veliku zalost, polako ali sigurno odlazi u zaborav.

caught by pcbeast's longpost virus :D

Poslednja izmena:
Nema Nex lose namere ali shvatam da on hejtuje ovaj tip gamera.
[YOUTUBE]JH_X4mJYhxA[/YOUTUBE]

:d

E, nemojte da mi trpate reci u usta, tj da izvodite zakljucke koje ja nisam pravio. Nigde nisam rekao da su korisnici konzola de8ili i sl, ok?

Ja samo skrecem paznju da kuknjava na "propas' pc gejminga" u ovim temama dolazi od ljudi koji su prestali da igraju igre, iz ovih ili onih razloga. I koliko vidim, rasprava sa istima nece imati kraj?

Ali mi zato prica o zahtevnosti nekih igara koje ce biti zahtevne i "neigrive" i po izlasku buducih karti ne ide u glavu opste ... jedni traze takve igre i tvrde da ih nema, drugi kazu da ih ima... treci traze 18+ hentai...

Demios, sta se zapravo trazi od Pc-ja? 4k rezolucija? 100 fpsa uvek? 3d? Crysis2 neigriv na danasnjem hw? Mnogi bi to voleli, jerbo bi to znacilo da su dobili novi benchmark, ali to nije bas tako, i ne znam odakle ti izvodis zakljucke da je neigriv u DX11?
http://www.guru3d.com/article/crysis-2-dx11-vga-and-cpu-performance-benchmarks/9

Ili je sad odjednom u modi 2560 rezolucija?

Dakle - ako neki smatraju da su konzole za igranje - go for it, kupite konzolu. Drugi koji smatraju da nema vise sta da se igra - pa nemojte vise da igrate igre, niti da bacate pare na hw. Prosto i jednostavno.

Poslednja izmena:
sad prochitah malo bolje, nisi ti (nex) rekao da su 'ebili, vec zeljko, a ja sam to spojio sve u jedno, izvinjavam se :)

ma jok, kakve tolike rezolucije, samo full hd.
samo sam hteo da kazem, da bih voleo da vidim neku novu igru koja, pored ostalih kvaliteta, nudi i extra grafiku @ resonable price hw :D kao shto rekoh, kriza dva mi ne izgleda nishta spec, a ako mi treba samo za gpu 600e, 200 za psu, 300 za mb i cpu, ostatak da i ne rachunam, onda neka hvala. ista situacija i sa metroom. koga briga za teselirane texture ako su u mraku i ni ne vide se? mislim... znam samo da na chemu god sam probao, a probao sam na dosta hw-a, pogotovo prva scena i kad je frka sa dimom :D, gotovo je neigrivo. i samo kazem, da mene vishe nece shishati i prodavati mi maglu. ako mi se neshto bude igralo, odigracu onda u medium/high detaljima sa postojecim hw-om, ili je ni necu igrati i cao. tj, chini da su igre sa namerom loshe optimizovane, kako bi se kupovao shto jachi, noviji, brzi hw i nije mi ni malo zao ni jednih ni drugih, i ako moram da platim za HW necu za prosechnu igru sa natprosechnim hw apetitima, svi oni rade u talu i dosluhu :D i imaju procente lepe. ovo poslednje se odnosi na nas koji volimo ful ugodjaj :D. oni kojima izgled igre nije toliko bitan, a ima ih velika vecina (recimo onih 80%), mogu igrati veliku vecinu igara (sa visokim detaljima ili ova nova chuda ali na low i medium) na svojim starim mashinama ili konzolama. i stichem utisak da se tipa kriza, metro i dr prave samo za nas lozane na hw, koji cemo, kad vidimo kako jadno radi, trk u prodavnicu po novu skalameriju :D i novih 25% busta. neka hvala, od mene su dosta dobili.

i naravno, ima da bude polovichno ovo shto si rekao u posl rechenici. na hw zbog igara vishe ne bacam pare, ali necu ni kupiti konzolu, svojoj deci cu uzeti npr neke dobre bajsice i sa njima uzivati u prirodi ;)

Poslednja izmena:
Pc gaming odn gaming je kao i disco muzika imao svoj uspon i pad, mozda ga se i treba kurtalisati na kraju krajeva i kvalitetno provoditi vreme na drugim stvarima :p

Možda nema onakvih igara kakve sam očekivao u 2011. godini ali iskreno, ja ne mogu da nađem dovoljno vremena za igranje. Kvalitetnih igara ima JAKO puno, onaj ko nema šta da igra nije pravi ljubitelj ili je počeo da igrica igrice iz nekih samo njemu znanih pobuda pa mu sada nešto fali.

Pa na Steamu imam bar 5 fenomenalnih multiplejer igara a igram samo jednu. Za svaku od tih ima super modova koje opet ne stižem da igram. Singlplejer bisere kao što je Limbo ili malo neobične igre kao što je EYE ne stižem ni da igram.

Po mom mišljenju konzole (PS3) imaju mnogo mršaviju ponudu igara. PC ima 95% onoga što i oni plus dosta toga što kod njih nema. Neke eksluzive sa PS3 bi voleo da vidim na PCju ali to nije realno i zbog toga i imam PS3, dok za Xbox360 eksluzive mislim da su gluposti od igara i ne bih igrao ni jednu i da ih ima na PCju.

au, al odosmo u off-anzivu :D

ja sam gotovo prestao da igram igre iz razloga shto me u poslednje vreme ni jedna ne privlachi dovoljno. da li je to do mene, ali nekako, em ih manje izlazi, em su sve manje i manje mashtovite, liche jedna na drugu i imam utisak da se kreatori igara sve manje i manje trude. lichno preferiram, za pochetak, simulacije voznji. po nekom mom zapazanju, tek na svake ~2-3 godine izadje neka igra vredna moje paznje. evo u posl vreme shift (2) [mozda ce neko reci da nema veze sa simulacijom, al ne bitno, za mene je extra] a pre toga vremeshni gtr2, richard burns rally, rfactor i ne mogu da se setim vishe ni jedne jedine (prve dve rade perfektno i sa 4870, ostale i sa mnogo slabijim). dalje, volim da igram RTS, nisu loshe po meni poslednji c&c i sc2, ali opet ni one nishta specijalno, i naravno FPS, tu ima mali milion igara, ali nekako sve liche isuvishe jedna na drugu, kako izgledom, tako i tematikom i prichom. mene su fascinirale samo crysis kec, betlfild 2 bc i cod 4, a probao sam gotovo sve shto je bilo vredno probanja. opet kazem, mozda je i do mene, ostario, vishe me zanimaju neke dr stvari :D ali nekako mi se chini da opako stagnira razvoj i trzishte pc gaminga i igara. i meni je jako zao shto je, po meni, to tako, ali ako ti kazesh (nex999), valjda sam te dobro razumeo, da su svi koji imaju konzole (nemam nameru da kupim nijednu) 'ebili sa 2g mozga, te da su to samo roditelji koji su hteli da skinu klince sa svog "ljubimca", ne bih se slozio sa tobom. Svako radi i kupuje ono shto mu najvishe godi i odgovara u datom momentu. Kakva je sada situacija trenutno, ja ostajem pri svom mishljenju, dok me neko ili neshto ne ubedi u suprotno.

a koliko vidim ovo je tema vezano za izazak novog, jacheg, boljeg chipa, pa je i logichno da je rasprava krenula u pravcu veze sa igrama, jer je njegov izlazak vezan za iste, pogotovo za one zahtevnije, bez obzira na ostale njene karakteristike. i da naravno nece biti opet dovoljan bust ni od 100% da ni se one najzahtevnije igre gemale u ful detaljima i zato pricha o pointlessu budzenja. jer ako sa gtx 580 imash 30fps, dodatnih 30% ili 9fps ti nece napraviti neku wow razliku. 30% od sporo je opet sporo :D
evo i jedan primer. zbog krize keca sam prvi put u zivotu skrcao po meni nevidjenu gomilu love na komp (8800gt sli, sli plocha, e8400, antec 900, cors hx620 itd) i naravno, pogadjaj, bio sam totalno razocharan performansama, posle par meseci, prodao sam core komponente upola cene i dao josh dosta love za prvo gtx 260 192, ni sa tim nije bilo bash sjajno itd itd i evo sad, tek nakon trichavih 3-4 godine, isti taj c kec radi kako treba sa 60fps avg i to opet na mashini od barem ~600-700e. pa dokle vishe majku mu? tu praxu su nastavile metro i c dvojka, sa tim da, po meni (mozda sam slep :D) izgledaju inferiornije od c keca u vecini stvari.
slichna pricha i sa kvejk jedan dva i tri, kad se sam setim rive 128 i rendishn verite s2200, moje diamond viperke (neko ju je vec spomenuo) od 280 maraka :D sledim se, pogotovo kad saberem koliko sam love skrkao na hw. al dobro ne zalim se, bilo je lepo, ali sada su apetiti vishestruko porasli, hw sve cheshce izlazi, para je sve manje :D kao i igara. mene vishe ne zanima da dam 1000e na delove nove, da bih igrao prosechnu igru, po meni u svakom pogledu, a pak sa starim kompom sam moga oda igram 95% drugih igara. pre bih rekao da sam ja 'ebil shto sam to radio, nego tatica sa xbox/plazma za dechicu.
s toga sam i ja pristalica toga da pcgaming, iako na moju veliku zalost, polako ali sigurno odlazi u zaborav.

caught by pcbeast's longpost virus :D

"O my god, they killed Keny..." ;).

Ovaj forum nije nikada imao preterano puno pravih gejmera ali su pre nekoliko godina i poslednji primerci prestali da posećuju forum. Danas samo klinci i klokeri, klincima su nove igre super jer se nisu igrali u vreme starijih (imho boljih) igara a klokeri nikada nisu ni bili pravi igrači. Zaista, počinjati neku kvalitetniju priču o gejmingu na ovom forumu je nešto od čega sam odustao pre nekog vremena.

Nego, da se vratimo Radeonu. Kada se očekuje definitivna potvrda kakva nas arhitektura čeka, da konačno raspršimo sumnje.

kroz 10-20 dana ce mo imati konkretne informacije o AMD 7000.
kao sto znamo sad treba da izadju novi procesori, a u medjuvremenu su izbacili u prodaju i AMD ddr3 1333 (obuhvataju i taj segment).
e sad. mene interesuje:
da li ce PCIe 3.0 standard biti kompatibilan sa PCIe 2.0 ?
to jest da li ce 7770 sljakati na maticnoj placi sa PCIe 2.0 slotom. na sajtu "www.pcisig.com" kazu da ce graficka karta raditi ali da ce jedi limit biti PCIe 2.0 to jest njegov propust mb/s
Q: Will PCIe 3.0 products be compatible with existing PCIe 1.x and PCIe 2.x products?
A: the PCIe 3.0 architecture is fully compatible with prior generations of this technology, from software to clocking architecture to mechanical interfaces. That is to say PCIe 1.x and 2.x cards will seamlessly plug into PCIe 3.0-capable slots and operate at their highest performance levels. Similarly, all PCIe 3.0 cards will plug into PCIe 1.x- and PCIe 2.x-capable slots and operate at the highest performance levels supported by those configurations.
ako neko zna za neke informacije u ovom smeru, neka napise.
do sad sam imao ATI 4850 1GB DDR3, prodo sam je i ciljam na 6770 sa cenom za msi model 8.500 din ili 5770 HAWK 10.000 din
ili naravno 7770 ako izadje u septembru, nebitno koja je cena :happy:

Verovatno kao i za 1.0 vs 2.0, tj bice kompatibilan u oba smera. Radiće na brzini sporijeg.

Za 7770 ne brini, sa njim gotovo sigurno neces nista izgubiti na pci-ex 2.0.

Ovaj forum nije nikada imao preterano puno pravih gejmera ali su pre nekoliko godina i poslednji primerci prestali da posećuju forum. Danas samo klinci i klokeri
Шта причаш бре ти?! Ја сам прешао у трећу банку и даље цепам :D. Ни близу као раније наравно али кад загризем, не пуштам. Као пит бул. :D

Ja nit sam klinac nik sam kloker. Ali da se slabije igram to stoji. Daleko manje nego ranije. Al valjda su za to krive igre, kao sto je neko u prethodnim postovima rekao. Nisu vise onako dobre kao pre. Sad kao da dev. timove cine iskljucivo graficki dizajneri. Sve karte na grafiku i ultra hype. Mnogi se nece sloziti, ali ja zaista tako vidim trenutno stanje kada je rec o pc gamingu generalno. Ima tu i tamo neki izuzetak koji mi vrati osmeh na lice ali su jako retki.

Ljudi, dobio sam informaciju da će skoro sve kartice buduće AMD-ove serije 7000 i zvanično podržavati PCI-E 3.0 standard. Ne pitajte me odakle znam,ne smem da pričam inače teško meni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno