Šta je novo?

AMD Radeon Fury X zvanicna tema!

Ajd bez ljutnje, ali, jel vi ljudi pazljivo gledate ove testove sa sajtova ili pricate, ovako, napamet. Ja ne znam stvarno sta se desava.:trust:
Pa, postavim test http://www.vmodtech.com/th/article/amd-radeon-r9-fury-x-4gb-hbm-4096-bit-review/page/27, gde se vidi skaliranje ovog Furise pri overkloku koje je ispod 5% i skaliranje 980 koje je 14% i gde gtx 980 sa klokom, (iako je po defaultu slabiji od Fury X), prestize Fury X u jacini.
A, postoji jos dosta prostora za overklok 980 kartice i razlika bi bila jos veca, jer ova sljaka na 1469|7750Mhz, a mogu da idu na prosecno oko 1530|8000mhz, a zamislite kolika bi bila razlika u ovom testu za Witcher 3 da radi na kloku moje karte od 1580|7950Mhz, sigurno bi bio rezultat u rangu 980Ti, znaci bas dosta jaca od Fury X, da ne podsecam, Furisa je na default jaci od 980 u ovoj igri.
Pa, bre, ajd malo matematike, ako Fury X skalira u igrama oko 5%, a gtx 980 ima pri overkloku skaliranje oko 25%, nije tesko izracunati koliko treba 980 da stigne Fury X, ako joj recimo bezi 15% na default postavkama.:type:
Overklok je taj faktor koji koci Fury karte, i tu se stvara razlika izmedju ovih kartica, pricano je to sto puta,:alo:

Poslednja izmena:
R9 Fury STRIX 4 GB Review | techPowerUp

perfrel_1920.gif
perfrel_2560.gif

power_peak.gif

Poslednja izmena:
Gledajuci TPU test:

Fury je bolja od referentne GTX 980, ali je i skuplja. Za te pare se moze uzeti nereferentna GTX 980, koja ce imati iste performanse (1440p) ili vece (1080p), dok je na 4K Fury malo bolji.

Fury:
perfrel_2560.gif perfrel_1920.gif

Nereferentna GTX 980:
perfrel_2560.gif perfrel_1920.gif

Treba jos spomenuti:
Overclocking potential of the R9 Fury is slim, with only around 10%. The GTX 980 does much better here, which could be a deciding factor for overclocking-friendly people. AMD has disabled overclocking on their HBM memory chips, and while we're starting to see workarounds, the performance gains are not as big as what you could expect from overclocking GDDR5 memory. At the end of the day, a maximum-overclocked GTX 980 is going to be faster than a maximum-overclocked Fury.

Sve u svemu, koliko para, toliko muzike. ;)

Okey, evo sve je receno, ali samo jos jedan test,
111.png 222.png
GTX 980 na default slabija i od Fury X i od obicnog Fury, ali kad se overklokuje prestize obe kartice, a i ovde ima jos malo mesta za dodatni overklok 980 kartice.

Sad sam pogledo, jel mislis na minimalni Fps.
Jeste, bila je prica da je NV imala bolji minimalni fps i bolji frametime, ali koliko znam AMD je dosta radio kroz drajvere na polju boljeg frametime i drasticno je popravio ovu stavku i to je bas pozitivna stvar.
Izgleda da i na polju minimalnog fpsa ima pomaka i to je sigurno neka pozitivna stvar za ove nove kartice, samo fora je, sto valjda treba da crveni to naglasavaju i potenciraju kao nesto pozitivno i afirmativno za njihove kartice.:laugh:

Bilo bi poštenije reci,da je AMD bolji,nego ovo ''ima pomaka''...

Gledajuci TPU test:

Fury je bolja od referentne GTX 980, ali je i skuplja. Za te pare se moze uzeti nereferentna GTX 980, koja ce imati iste performanse (1440p) ili vece (1080p), dok je na 4K Fury malo bolji.

Cela sustina. I opet kad pogledas GTX 980 ce biti isplativija kupovina.

I test na Tp radjen sa 15.5 a zasto? kad su tu 15.7 driveri i to zvanicni pa zato sto bi sa njima obicni fury presao Fury x jer znatno dizu performanse i kad izadje DX10 ta ce GTX 980 ostat u prasini, nije beze ova karta skuplja jak je ovo chip mnogo jaci od Gm204 jeste da je skuplji ali je bolji i tu se stvar zavrsava vidi se na 4k gdje treba snage da ta GTX980 posustaje otisla bi ova razlika i na 20% sa 15.7 Whql, nez zasto ne testiraju sa njim sve karte ponovo to bi bilo posteno.

Ali, mogu da urade i Fury X sa 15.7 drajverima pa bi opet bila jaca od svog mladjeg brata.
Ali, okey, i ja kad sam imao 7970 cekali smo ko ozeblo sunce:sceptic: nove drajvere od AMD kako bi se takmicili sa NV 680, ali valjda i NV pise nove drajvere, ne sede ni oni skrstenih ruku, recimo, onaj 347.09 WHQL drajver je doneo bas veliki boost u svim igrama, recimo, u Tomb 2013 vise od 10%, licno sam testiro:type:. itd.
Ali:D, niko ne pominje odnos TitanX vs Fury X, zamislite:eyebrows: neko Titance na kloku 1550|8000Mhz, pa to bi bilo jace od Furise za 35-40% u proseku, i to minimalno.:rtfm:
To su ipak strasne razlike i bez obzira na cenu, uvek ima likova kojima treba performanse u igrama.
Evo i izvestaj o prodaji grafika za June, http://store.steampowered.com/hwsurvey/directx/?sort=chg,
jos uvek najprodavanija ova "sakata" 970, a i TitanX ima solidnu prodaju.

EDIT: Pa, evo ima na http://www.anandtech.com/show/9421/the-amd-radeon-r9-fury-review-feat-sapphire-asus/4, taj "vanzemaljski":shock: 15.7 drajver i opet slicni odnosi izmedju kartica,

Poslednja izmena:
9% koristi intel 4000... Prosto neverovatno.
A razlog zasto se 970 prodaje je zato sto je tu kraj tog segmenta gde se dobijaju dobre performanse za ulozeni novac. A i koliko sam ja shvatio, nV ocigledno ni sama nije znala kako im 970 radi, verovatno imali losije rezultate na njihovom testiranju pa stavili manju cenu i na kraju best buy...

Zanimljivi rezultati za fury, a sto se tice testa sa 15.7 za furyX to se nece desiti osim ako hilbert ne uradi kao sto je rekao da ce jos 1 review kad otkljucaju voltazu.
Jos je cudnije sto na TPU nema pola kartica po tabelama u ovom fury review...

Bre, @Bombaš,
ne mozes samo na osnovu jednog testa sa jednog sajta da izvodis tako dalekosezne zakljucke.,)
Pogledaj ovaj sajt i test http://hexus.net/tech/reviews/graphics/84512-sapphire-radeon-r9-fury-tri-x-oc/?page=5, ovde se vidi bolji minimalni fps za 980 cak i kada ova kartica ima manji prosecan fps.
Dakle, sve je to tu negde, ali ipak NV ima jos uvek nesto bolji frametima i neki minimalni fps;), koje se vrlo tesko moze videti u igrama.

Bre, @Bombaš,
ne mozes samo na osnovu jednog testa sa jednog sajta da izvodis tako dalekosezne zakljucke.,)
Pogledaj ovaj sajt i test http://hexus.net/tech/reviews/graphics/84512-sapphire-radeon-r9-fury-tri-x-oc/?page=5, ovde se vidi bolji minimalni fps za 980 cak i kada ova kartica ima manji prosecan fps.
Dakle, sve je to tu negde, ali ipak NV ima jos uvek nesto bolji frametima i neki minimalni fps;), koje se vrlo tesko moze videti u igrama.
Test si sam okacio i to dva puta,takoreci ''zapeo'' bas sam njim nesto da pokazes..tako da,analiziraj objektivno...

Pa, dobro, bre, ajd sad da se preganjamo ceo dan.:test:
Jel treba da sve proanaliziramo do u detalj?
Na tom testu sa KitGuru razlike u minimalnom fps su u okviru statisticke greske, a ovde na Nexus su nesto vece razlike u odnosu za 980.
Pa, pogledaj ovu razliku,
33333.png
prakticno isti avg fps, a minimalni fps drasticno veci za 980.
Znaci, ponavljam, NV ima jos uvek nesto bolji frametime i minimalni fps, ali je to vrlo tesko primetiti u gamingu, i to je to, cela filosofija.:wc:

Da...ali nije u pitanju samo drugi test,nego i druga igra,druga mašina...
Htetoh reci,ne treba se hvatati na konkretnim primerima, samo za ono sto ti odgovara..meni licno 'ni iz dzepa,ni u dzep'..odoh na pecanje! :)

U sustini, treba cekati finalnu iteraciju drajvera da bi se doneo konacan sud, ali ona ce da donese mozda 5% bolje performanse, nedovoljno da sustinski promeni odnos. Cena za Fury mora 50-100USD dole da bi bila dobra kupovina.

Okey, razumemo se, valjda.:)
@Bombas, samo nemoj da pecas ribe sa neke "bombe".:D:beat:
I da znas, da sam ostavio kosti u taj tvoj Sabac, kad smo nesto radili u onoj vasoj fabrici Zorka đubriva, inace super je Sabac.:)

U sustini, treba cekati finalnu iteraciju drajvera da bi se doneo konacan sud, ali ona ce da donese mozda 5% bolje performanse, nedovoljno da sustinski promeni odnos. Cena za Fury mora 50-100USD dole da bi bila dobra kupovina.

Cela suština u podebljanom delu.

Isto važi i za Fury X. Da su cenom konkurentnije od pandana iz drugog tabora (koštaju manje za bar 100$) bili bi "bolja kupovina" ovako ne vidim razlog da se kupuju ove kartice. Osim možda Fury X varijante u Mini ITX kućištima. Promil korisnika.

Jos u prvom postu sam okacio link od hardocp testa gde su korisceni najnoviji drajveri.

Gusto je izmedju tih kartica, cak GTX 980 negde prednjaci sto ce svakako da napravi jos vecu razliku kod nereferentnih modela
kao sto je recimo KFA2 GeForce GTX 980 SOC koji vec sad ima da se nadje za 480 eur koja radi na 1330 Mhz. Takodje
GTX 980 Phantom i karte poput tih.

1436520543zZMsl7GpwE_4_1.gif
1436520543zZMsl7GpwE_7_1.gif

Kad vec pominjete drajvere sa TPU testa, obratite paznju bolje... ;)

AMD: Catalyst 15.5 Beta
NVIDIA: 353.06 WHQL
AMD Fury X, Fury, R9 390X, R9 290X, R9 290, R9 285: 15.7 WHQL

Cela sustina. I opet kad pogledas GTX 980 ce biti isplativija kupovina.

Nije ni GTX 980 isplativ pored GTX 980 Ti, em što Ti ima bolji perf/$, što je retkost za jaču kartu, em što je future proof zbog 6GB vrama. Ko je već spreman da ide na tu klasu, bolje je da doda još malo za Ti. U trenutnoj situaciji ja bi na 980 išao jedino ako se pojavi na oglasima, jer je msrp 50-75$ jači nego što bi trebalo da bude gledajući odnos sa Ti.

Poslednja izmena:
Nije ni GTX 980 isplativ pored GTX 980 Ti, em što Ti ima bolji perf/$, što je retkost za jaču kartu, em što je future proof zbog 6GB vrama. Ko je već spreman da ide na tu klasu, bolje je da doda još malo za Ti. U trenutnoj situaciji ja bi na 980 išao jedino ako se pojavi na oglasima, jer je msrp 50-75$ jači nego što bi trebalo da bude gledajući odnos sa Ti.

Mnogo para treba da se doda za 980 Ti. Cena se krece negde oko 700-750 eur. To nije dodavanje jos malo vec prakticno razlika ulazi u cenu jedne karte od 250 eur. Na tu cenu bolje dodati jos malo i uzeti GTX 970 i
koristiti dve karte. Recimo za 680 eur mogu da se nabave dve odlicne nereferentne GTX 970 a i manje. Sad imas GTX 970 po ceni od 320 eur.

Zanimljivo je kako je AMD popegalo FC4, Fury X odnosi pobjedu cak nad Titanom i postaje generalno najbolja sing gpu karta u ovoj Igri, dok je R9 295x2 jos ne nadmasiva...

Untitled.png

U tom testu R9 295X2 ima skaliranje od 100% i kusur :D Ni jedan CF ili SLI nema takvo sklairanje :D

Desava se ponekad da bude preko 100% skaliranje, mada djeluje kao nemoguce.

Odlicna karta, performanse na mestu, ali ima jedan mali problem a to je cena pogotovu na nasem trzistu nece biti ispod 700 evra.

So smooth :D
aNKWGM6_460s.jpg

Nazad
Vrh Dno