Šta je novo?

AMD Radeon Fury X zvanicna tema!

Fury X testiran na pogresnim drajverima:
od posta 612 krecu grafikoni, i u preko 85% slucaje je ista ili jaca od 980Ti

Za pocetak, ne verujem, verovatno je nesto drugo u pitanju.

Za kraj, ako je istina, apsolutno KOMPLETAN marketing i technical PR tim AMD-a bi morao da popije momentalni otkaz. Ovo bi bio daleko veci fail za AMD kao kompaniju.

Za pocetak, ne verujem, verovatno je nesto drugo u pitanju.

Za kraj, ako je istina, apsolutno KOMPLETAN marketing i technical PR tim AMD-a bi morao da popije momentalni otkaz. Ovo bi bio daleko veci fail za AMD kao kompaniju.

Ima 3 verzija 15.15 drajvera june 15th, june 17th, june 20th, amd nije rekao koji treba da se koristi reviewerima izgleda, da ne spominje da 15.16 ne radi kako treba na 300 seriju nego je za starije, a bilo koji 15.15 ne radi za starije, i da sam video na guru3d jedno 10-tak razilicith verzija 15.15 15.16 i onog pre 15.15 na kojima je vsr radio na cak 6000 serija grafickih sa gomilo promena i moddinga drajvera.

Ovde se izgleda ne zna ko pija ko placa sa drajverima trenutno. da nije AMD rekao bi namerno nije finalizovan drajver :p

Poslednja izmena:
Ma sprdnja sa driverima i treba da se sprdaju ocito je da je chip jaci nego sto to testovi pokazuju, a razlog je jasan imali su godinu dana da napisu drivere nema se tu sta reci dzaba hardwer bez softwera, ne vezano za fury-x cjelu proslu godinu koliko su izbacili WHQL drivera premalo ni zasta se ne trude npr, pcars, witcher i ostale igre nije moguce da se nista ne moze popraviti jednostavno niko i ne pomislja da nesto uradi, idu mozda u stecaj pa se nikome ne radi :p

Reviewer obicno dobije od svog kontakta u kompaniji login podatke za FTP server odakle skine sve sto mu je potrebno - reviewers guide, press materijale i slike, kao i drajver, kako bi uradio testiranje i uradio tekst. Ako bude promene drajvera, obicno dobije mail da preuzme novu verziju i pretestira ponovo nesto ili sve (u zavisnosti od ispravki ili vremena).

Ne sporim da ima raznih verzija drajvera, ne sporim da se greske desavaju, ali ako su uploadovali pogresne drajvere i na taj nacin "upropastili" najvazniji launch u par godina... pa stvarno mislim da je katastrofa za kompaniju i da ispadaju smesni.

Reviewer obicno dobije od svog kontakta u kompaniji login podatke za FTP server odakle skine sve sto mu je potrebno - reviewers guide, press materijale i slike, kao i drajver, kako bi uradio testiranje i uradio tekst. Ako bude promene drajvera, obicno dobije mail da preuzme novu verziju i pretestira ponovo nesto ili sve (u zavisnosti od ispravki ili vremena).

Ne sporim da ima raznih verzija drajvera, ne sporim da se greske desavaju, ali ako su uploadovali pogresne drajvere i na taj nacin "upropastili" najvazniji launch u par godina... pa stvarno mislim da je katastrofa za kompaniju i da ispadaju smesni.

Hardocp lik koji je testirao nije testirao na june 20th drajveru i kada su ga pitali proverio je i rekao da da to je taj june 15th na sajtu isti koji sam skinuo sa sajta nema taj drugi, na redditu kazu sad dal je tacno da su skoro svi skidali sa sajta ko mi normalni ljudi, i da nema vise od 2 sajta koji su koristili isti drajver za review. Neki su cak koristili 14.12 Omega lol

Poslednja izmena:
Ti u plocu, ja u klin :)

Imas kartu na dan, dva pre testa, jedva vremena da napises nesto sto ima vise desetina hiljada karaktera. Svakako nemas vremena da juris drajvere i proveravas sem ukoliko nema zvanicnog obavestenja da se to uradi.

Izgleda da 15.15 june 20th konkretno nije bio spreman(mozda izgubljen, ili pogresan dat stavljen, dostavljen) ni na 24-ti, nego tek pre nekoliko sati danas :).

Samo da napomenem, 15.15 june 20th nema svoju stranicu nema nikakve naznake da je to ta verzija, on stoji gde je stajao june 15th i nemoguce je znati koji je dok se ne skine tek kad krenes da skidas onda vidis da pise na kraju june 20th a ne 15th, tako da i cak da je amd ili bilo ko drugi rekao bilo kome, taj ne bi primetio dok konkretno ne krene da skida, sto skoro niko nije uradio osim nekolicina random ljudi pa sad znako preko njih preko reddita za ovo.

sad je reviewer na hardocp pogledao i potvrdio da je press driver jos uvek june 15th zvanicno a ne 20th

Poslednja izmena:
http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=28230087&postcount=888

Yep, no.

For reference on what driver strings mean by the way:
15.15-150611a-185358E (This is the real driver we provided)
15.15 - is the branch
150611 - is the date of the build, YY/MM/DD
185358 - is the build request from our system to create this driver based off the information above

In this case the review is suggesting a driver dated from June 12th 2018 and the build request that has a letter instead of a number for its last digit so it’s either a lot of typos or someone being misleading on purpose.

I šta sad? Zna li se kada će novi testovi? ... Ili su izgubili driver?:D:D

Izbriso ga neko iz baze :d sabotaza treba sad godinu dana proci dok napisu novi :D

1NBhf1z.png

Sto se testova tice mislim da guru3d ima najmerodavnije testove koji su najslicniji onim oficijalnim AMD testovima gde je negde fury X brzi od 980ti a negde sporiji (cesce sporiji) ali su razlike u par procenata.
Ovi testovi gde je sporiji od 980 su verovatno glupost , kao i oni gde kida 980ti i titana za 20% :)

Takodje ocigledno je da Fury X je bolji u vecim rezolucijama nego u manjim sto pokazuje da memory buffer nije toliko bitan koliko ljudi misle...ocigledno je da memory bandwidth veoma efikasno i brzo hrani graficke procesore koji su na svom limitu.
Dakle karta uzimajuci u obzir snagu chipa je ok izbalansirana vise rama ne veruejm da bi donelo neke velike benefite (mozda u prodaji kao marketing veci brojevi itd ali ne u praksi).

Uzimajuci to u obzir ocigledno je da AMD mora da izbaci totalno nov chip jer je ova generacija GCN-a na svom maksimumu. Nadam se da cemo vec krajem ove ili pocetkom sledece godine videti nove chipove iz AMDa jer sa drasticnim povecanjem HBM memorije i bandwidtha mora drasticno da se poboljasa brzina chipova.

Inace pored Fury Nano koji je za mene i dalje hit mislim da ce best buy biti obican Fury posto ce to biti isti cip ko i ovaj i biti jeftiniji, samo bez fensi kulera. Sa fury x ti placas 100$ fensi kuler... sto je ofc ok ali nista neophodno.
Ne verujem da je hladjenje ogranicenje na ovom chipu.

Epski fejl AMDa sto se tice drajvera, limitiran overklok karte koje je najavljena i ima sve mogucnosti da se super overklokuje i naravno over performanse koje variraju od sajta do sajta i od drajvera do drajvera ... ne mogu da izbace finaliziran drajver sa flagship proizvodom LOL.

Poslednja izmena:
Karta treba ogromnu procesorsku snagu vapi za lvl APi-em, trebali su sacekat DX 12 i neku igru pa tek ovo izbaciti na DX 11 i 1080p ne moze da pumpa fps ka Nvidia, boljka GCn arhitekture.

Ja bi voleo da neki forumaš nabavi grafu pa da je on cedi nekako te rezove najviše poštujem.
A što se tiče drajvera naravno da AMD treba da izbaci nove i lično očekujem bar 10% veće performanse ;)

Pa pazi, uopste se ne slazem sa tobom da je toliki hendikep sto furija radi losije u full hd rezoluciji od konkurencije, iz dva razloga:

1. zar je bitno dal ces imati u full hd-u 150 ili 200 fps-a? totalno nebitno.
2. ova karta je i pravljena za UHD, iako ispade najoptimalnija za QHD... ako je pogledas u tim rezolucijama, itekako ima smisla...

Full HD je rezolucija proslosti sto se tice dela sveta koji je bitan AMD-u, QHD vec sada polako vata veliki zalet, a pocetkom 2016-te ce sigurno biti standard.

Aha, a to sto 98% igracke populacije igra na toj rezoluciji, pa je josi 99% monitora sa pristupacnim cenama na trzistu te rezolucije, to nista, jel? Full HD ce biti kao i XP, 14 godina star, a i dalje ga ogromni procenat racunara koristi. Dok cene grafa i monitora ne odu drasticno dole, Full HD ce ziveti.

Pa pazi, uopste se ne slazem sa tobom da je toliki hendikep sto furija radi losije u full hd rezoluciji od konkurencije, iz dva razloga:

1. zar je bitno dal ces imati u full hd-u 150 ili 200 fps-a? totalno nebitno.
2. ova karta je i pravljena za UHD, iako ispade najoptimalnija za QHD... ako je pogledas u tim rezolucijama, itekako ima smisla...

Full HD je rezolucija proslosti sto se tice dela sveta koji je bitan AMD-u, QHD vec sada polako vata veliki zalet, a pocetkom 2016-te ce sigurno biti standard.

Hendikep je jer najmanje 85% populacije koristi 1080p rezoluciju i isti ti korisnici i dalje kupuju najsnaznije karte da bi dobili sto bolje performanse, tj. da bi i dalje mogli da se igraju na maksimalnim detaljima uz efekte i filtere.

1. Gde si ti video tolike frejmove? Mozda u nekim starim igrama. Za ono sto si platio ocekujes da radi kako treba. U tom slucaju sve se gleda.

2. Ni jedna karta nije pravljena za UHD niti moze lagodno da se igra sa bilo kojom kartom danas u toj rezoluciji. UHD je cist marketing nista vise i danas ima mozda 2-5% ljudi tu rezoluciju tj. takve monitore koji su i dalje nepristupacni zbog svoje cene a i zbog onog sto nude (i dalje se gura TN panel)

Full HD ce da zazivi jos dugo. Taj UHD o kome govoris nece ugledati svetlost dana za narednih 5 godina pa cak ni tad nece biti standard vec ce se preci na 2k monitore jer je sada mozda svega 10% + - korisnika sa tom rezolucijom.
Za QHD se slazem, obe karte su odlicne za tu rezoluciju za optimalno igranje stim sto AMD mora da spusti cenu jer ove razlike u performansama nisu dopustive.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...anicna-tema!&p=4260427&viewfull=1#post4260427

@Dark_Messiah

Treba videti kako ce da radi AMD Quantum u UHD, posto ima dual Fury u sebi sto bi napokon trebalo da bude dovoljno za UHD.

Po meni dual Fury je trebao biti glavni adut AMD. Naravno cena bi bila ko Titan X mozda i nesto veca ali bi radio znatno bolje u UHD sem par naslova koji nisu otpimizovani za vise gpu-a.

Pri tome dimenzije dualGPU graficke nisu uopste velike sto je idealna fora za marketing.

Dajte ljudi, ko još kupuje kartu za 600-700$ za FullHD. Za 60FPS u 1080p je sve preko GTX 980 bacanje para. A realno 290/970 je više nego dovoljno za 95% igara.

Koliko vidim, većina G-sync/FreeSync monitora je iznad 1920x1080. Pri tom, uz DSR/VSR je moguće i na FullHD monitoru igrati u višim rezolucijama. Zatim dolazi VR.

Inače, ako se gledaju performanse i cena u tom rangu, onda ni jedna karta nema šta da traži pored 970 SLI. Tako da je sa te strane 650$ previše i za 980Ti i za Fury X. Ali očigledno da nekim ljudima nisu performanse na prvom mestu kada kupuju grafičku kartu :D

@mean_machine

Malo je to trziste a mi ovde govorimo o realnim stvarima a ne ono sto marketing pokriva.
Jedino ako mislis da ce to malo da ih izvadi? Ako je o tome rec?

Sledeca generacija kartica bi definitivno trebalo da probije tu barijeru i da bude spremna za 4k.
Za te dual varijante nisam zbog optimizacije, kasnjenja profila i ostalih propratnih "gresaka".

Dajte ljudi, ko još kupuje kartu za 600-700$ za FullHD. Za 60FPS u 1080p je sve preko GTX 980 bacanje para. A realno 290/970 je više nego dovoljno za 95% igara.

Kupuje upravo ona populacija koja obuhvata vecinu kao i oni korisnici koji imaju monitore od preko 60Hz.

Koliko vidim, većina G-sync/FreeSync monitora je iznad 1920x1080. Pri tom, uz DSR/VSR je moguće i na FullHD monitoru igrati u višim rezolucijama. Zatim dolazi VR.

Vecina monitora sa takvim mogucnostima je upravo na 1080p. I dalje nema neki izbor a da imas kompletan monitor u vecoj rezoluciji. Cena je i dalje bezobrazna.

Inače, ako se gledaju performanse i cena u tom rangu, onda ni jedna karta nema šta da traži pored 970 SLI. Tako da je sa te strane 650$ previše i za 980Ti i za Fury X. Ali očigledno da nekim ljudima nisu performanse na prvom mestu kada kupuju grafičku kartu :D

SLI 970 je odlican izbor ukoliko neko voli takve sisteme a otprilike sa cenom dodje isto kao i 980 Ti a i perfromanse su tu negde. Male su varijacije u odnosu na modele kao sto je evga soc ili Gigabyte G1.

@strange

Rekao si da je Furija pravljena za UHD na osnovu cega sam te ispravio. Da citiram.

ova karta je i pravljena za UHD

Za QHD smo se slozili.

A sto se tice novog standarda, da bi nesto postalo standard to traje, to je proces. Treba vreme da prodje.
Treba nekoliko godina da prodje.. Ni 2k od sledece godine nece biti standard ali ce polako da se sve vise forsira.

P.S. Pogledaj malo frejmove u pojedinim igrama pa ces videti da nista nije overkill pogotovu nece biti u nadolazecim naslovima u tim savremenijim igrama.

Poslednja izmena:
Nece QHD bas tako brzo postati standard... Tacno je da industrija trenutno stavlja fokus and QHD monitore i da su trenutno neki od najboljih monitora QHD, ali da bi to postao standard i da vecina predje na QHD monitore, mora cena znacajno da padne i upravo je cena glavni faktor.

Kupuje upravo ona populacija koja obuhvata vecinu kao i oni korisnici koji imaju monitore od preko 60Hz.
Znači većina monitora koji se koriste su 1080p, ali preko 60Hz? Nisam siguran :D

Vecina monitora sa takvim mogucnostima je upravo na 1080p. I dalje nema neki izbor a da imas kompletan monitor u vecoj rezoluciji. Cena je i dalje bezobrazna.
Ono što sam ja na brzinu izbrojao, 55-60% ovih monitora imaju rezoluciju veću od 1920x1080. Samsung je upravo predstavio 4K FreeSync monitor za 400$. Primamljivo :)

SLI 970 je odlican izbor ukoliko neko voli takve sisteme a otprilike sa cenom dodje isto kao i 980 Ti a i perfromanse su tu negde. Male su varijacije u odnosu na modele kao sto je evga soc ili Gigabyte G1.
Performanse su u velikoj većini na strani SLI konfiguracije, samo ponegde se Fury X, Titan ili 980Ti izjednače. Čak i 390 CF, ako nekome ne smeta potrošnja. A nove igre i DX12 mogu imati samo bolju multi-gpu podršku nego ove danas.

Do sada je važilo pravilo da se cena povećava nesrazmerno povećanju performansi. Ali kako dolazimo do sve boljeg iskorišćenja (skaliranja) CF/SLI konfiguracija, nešto mora da se menja. Ili će cene high-end karata ići dole, ili će cene mid-range karata ići gore.

Poslednja izmena:
Mogu ljudi da imaju QHD ili koje vec monitore ali igre, optimizacije i GPU ce ih spustiti na 1080p u dobrom delu igrara (novijih) jer Fury X NIKAKO nije dovoljno jak ni nema dovoljno ram memorije da istera stabilnih 60fps-a u istim!

A oni sto opet svi zaboravljaju nikakvi magicni driveri ni optimizacije nece pomoci fury-ju jer je 64 ROP-a premalo za ovaj cip!!!!!!!!!!!!!!
Broj ROP jedinica je direktan razlog sto neke igre rade sporije, neke rade na nivou 290x bas zbog istog razloga jer i 290x im 64 rop-a kao i GTX 960!, jednostavno neki engine zavise od broja rop-a i tu nema pomoci

Poslednja izmena:
Znači većina monitora koji se koriste su 1080p, ali preko 60Hz? Nisam siguran :D

Ovde imas dve grupe. Citaj ispravno pa onda komentarisi.

Ono što sam ja na brzinu izbrojao, 55-60% ovih monitora imaju rezoluciju veću od 1920x1080. Samsung je upravo predstavio 4K FreeSync monitor za 400$. Primamljivo :)

Odlicno kad umes tako odokativno da izbrojis ;) Koji panel, koliko je osvezenje i sl.?

Performanse su u velikoj većini na strani SLI konfiguracije, samo ponegde se Fury X, Titan ili 980Ti izjendače. Čak i 390 CF, ako nekome ne smeta potrošnja. A nove igre i DX12 mogu imati samo bolju multi-gpu podršku nego ove danas.

Do sada je važilo pravilo da se cena povećava nesrazmerno povećanju performansi. Ali kako dolazimo do sve boljeg iskorišćenja (skaliranja) CF/SLI konfiguracija, nešto mora da se menja. Ili će cene high-end karata ići dole, ili će cene mid-range karata ići gore.

Treba precizno uporediti takve sisteme. Jednu nereferentnu GTX 980 Ti kao npr. G1 i dve GTX 970 SLI u tom cenovnom rangu.

P.S. Tema je Fury X samo da podsetim.

Sto volem kad se prica, onako, napamet.:)
Ja igram na zakljucanih 60fps preko V-Sync, i to mi je prva stvar u gamingu. Bez toga, meni licno nema smisla neki gaming, jer nikako ne mogu da se naviknem i svarim, taj tearing i odredjeni stuttering.
To je moj licni afinitet i osecaj, kad se naviknes na taj neki smothnes;) i neku savrsenu i ispeglanu sliku, nema vracanja nazad. Ko za 120hz monitori, i kad pokreces strelicu vidi se razlika u odnosu na 60Hz.
Zato sve igre podesavam graficki tako da mi budu u toj 60fps granici. I za taj nacin gaminga, overklokovana 980 je dovoljna za neki HD gaming i uglavnom moze na 2K za neke odredjene starije i manje graficki zahtevne igre i za 4K za bas neke odredjene igre.
TitanX i 980Ti i Fury overklokovani mogu i za 2K ali sa nekim malim grafickim prilagodjavanjima. 4K singl, to je neizvodljivo:D, SLI i CF to je neki drugi svet.;)
Ovo govorim iz licnog iskustva:laugh: sa ovom mojom klokovanom 980 i to je to.

Poslednja izmena:
@Dark_Messiah
Nemoj da zezaš. Najveći broj monitora su low-bužed FullHD sa ko zna kakvim panelima i osvežavanjem. Ali ajde onda da se vratimo na Fury X

Gde vi gledate testove? U skoro svim testovima što sam ja video, Fury bez problema drži prosek 60 FPS na 1440p. U par igara je ispod, i to oko 50, što opet, u zavisnosti od tipa igre, ne pravi veliku razliku

@reviewsrb
Zato ti treba G-sync/Freesync :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno