Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

Evo rezultata iz Metro 2033. Sve na max, jedino dof iskljucen.

Qv76vNB.png

Warhead je odbio da se pokrene, ko zna sta je problem nisam imao zivaca da se cimam pa je dobio delete :d

@Dracula
Nije visoka za ovaj model, do 80c opusteno ide ovaj Myst :D ****ga single fan kuler ipak ima svojih limita :)

Skidam upravo Metro 2033 i Crysis Warhead pa cu sutra okaciti rezultate iz istih.

Aha, pa vidim napisao si imas XT, ali ta oznaka je za Sapphire 7870XT pa sam se zato prebacio. Powercolor nema to XT u nazivu, jer to i nije oznaka da je tahiti cip, za tahiti je LE.. Tako da to je ta razlika u temperaturi, a tu je i kuciste faktor, u mojem bas duva promaja. :) Ali karte su u principu iste, i razlika u temperaturi nema veze sa performansama.
Anyway, sto se tice Warhead-a, meni radi, ali je zanimljivo da na Crysis 2 frejmovi ne padaju ispod 60, a na budjavom Warhead-u padaju i do 40, a grafa se ni ne napreze. Jednostavno je nVidia iskesirala, tako da Warhead doosta favorizuje te karte, a zapostavlja ATI. Tako da sam ja tu igru odigrao do pola i batalio, nije toliko ni zanimljiva da bih gledao pad fps-a.
Edit: Zaboravio sam da napomenem da cak nije hteo ni da radi na native 60hz monitora u full hd, vec radi na full hd sa 50hz. Kad stavim 60, on mi isece sliku, stavi neki okvir od pola centimetra sa svih strana.

Poslednja izmena:
Promenio sam opis grafe u potpisu, sada nema konfuzije :D
Kuciste mi je fino provetreno, jednostavno se ovaj model tako greje, svi review sajtovi su iste temp pokazivali. Dok ne dodju one 40c letnje temperature cu uzeti jos jedan 14cm fan staviti ga na bok kucista da siba preko grafe za svaki slucaj :D

Gledao sam ovaj model graficke, tacnije 7850 2GB, pa me interesuje koji je proizvodjac najpouzdaniji. Znam da je sam GPU isti, ali me prvenstveno interesuje kog proizvodjaca izabrati posto je razlika u ceni ocigledna. Bitna mi je dugotrajnost karte.
Ili moze preporuka za Nvidiu sa slicnim performansama, mada sam ipak pre za ATI zbog buduceg CF

MSI PE OC ili Asus DC2T

Fala
A razlika je oko 2.000 RSD, da li je opravdana ta razlika za kupovinu asusa?

Kao vlasnik 2 Asusa 7870 od kojih je jedan felerican i trenutno je na servisu mogu ti reci da me je serviser kad je video karticu samo pitao na osnovu cega je skuplja od ostalih... Tkd sve zavisi od vise faktora koju ces uzeti npr sto se asusa tice oni daju 3 god garancije pa ako ne planiras menjati karticu u neko dogledno vreme onda ti je to bolja solucija da kupis asus cisto sigurnosti radi ( a koliko sam saznao od servisera asus kod nas ne popravlja kartice nego one sa reklamacije se vracaju a daju se nove ). A sto se ostalih tice sve zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i kako se koja serija pokazala ali msm da ti je trenutno najbolja solucija da uzmes neki 7870 sa tahiti le cipom tipa Radeon 7870 Powercolor MYST PCS+ 2GB/DDR5. I jos jedna stavka koja ti mozda prevagne msm da se i dalje daje Never Settle akcija ali samo na neke kartice, dobijes kodove za par igara , tvoje je hoces li ih ti iskoristiti ili ces ih npr prodati nekome i izvuci neki dinar i samim tim jos vise smanjiti ukupnu cenu kartice :)

MSI verzija 7850 je cesto felericna u startu, mahom 1GB verzije, ali i kod 2GB-a je bilo problema. Ja sam uboo ispravnu iz prve i vec par meseci radi kako treba sve, ali da sam bio u mogucnosti, pre bih izabrao Asus. Najsigurniji je brend, barem kod nas.

Takodje, danas bih pre uzeo nVidia 660 nego li 7850 uvek. Dosta bolji drajveri i podrska.

Hvala momci za info.
Nisam od 2003 kupovao ATI kartice, pa reko da pitam. A sto se tice kodova, vidjao sam po raznim sajtovima za pojedine brendove i uzeo u razmatranje eventualnu trgovinu istim, mada bih pre isao na sigurnu varijantu (bez obzira na kodove) jer ne planiram naredne 3-4 godine da menjam ako ne moram. Jedino da kasnije padne neki CF, ali otom-potom

Hvala momci za info.
Nisam od 2003 kupovao ATI kartice, pa reko da pitam. A sto se tice kodova, vidjao sam po raznim sajtovima za pojedine brendove i uzeo u razmatranje eventualnu trgovinu istim, mada bih pre isao na sigurnu varijantu (bez obzira na kodove) jer ne planiram naredne 3-4 godine da menjam ako ne moram. Jedino da kasnije padne neki CF, ali otom-potom

Onda uzmi Asus i miran si sto se garancije tice naredne 3 god, jeste da ne dobijas kodove i da je malo skuplja od ostatka ali dobra je kartica :) Valjda nisi maler kao ja pa da ti zapadne felericna kartica :D

A *** zato i sluzi garancija ;)
Samo da ne rikne 3 dana nakon isteka garancije ko moja stara gigashit 8600GT

Uzmi u razmatranje i Sapphire kao proizvodjaca. Ja sam bratu pazario prosle nedelje 7850 2GB i prilicno je dobra. Inace sa Sapphirom nikad nisam imao problem, uvek tiha, hladna i pouzdana. A dobijaju se i kodovi, jedino sto mislim da je garancija 2 godine...

Pa jeftinija je od asusa, to je ono sto me privlaci. Mada mislim da ce se asus bolje slagati sa istom asus P8P67 plocom

E sad, da li ima veze to sto su maticna i graficka od istog proizvodjaca, to stvarno ne bih znao. Po meni je tu najbitinje kako je odradjeno hladjenje i tu su obe dobre. Ostalo je stvar budzeta....

Pre nekoliko dana se ovde pricalo u vezi kloka, power limita i napona za 7870 kartice.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...vanicna-tema&p=3299075&viewfull=1#post3299075

Posto je bilo price da se sa power limit ne dobija nista ja sam probao da klokujem karticu podizanjem napona (kasnije i dodavanjem power limita na +20%).
Medjutim primetio sam nesto cudno.
Naime sa MSI AB kloknuo sam grafiku na 1200/1450 i podigao napon na 1.25v (kasnije sam dodao i power limit +20%) i pokrenuo Heaven Benchmark 4.0...

Hteo sam da proverim koliko se podize napon realno.

MSI AB pokazuje da se napon podize u 3D na zadatu vrednost ( 1.25v).
E sad, kontrolisao sam napon i sa GPuZ i AIDA64 i oni pokazuju manje vrednosti, skoro iste.
Ustvari pokazuju da napon ne ide vise od difoltnog. Varira od 1.199-1.209v ??:zgran:
Sad mi nije jasno ko laze, ali sam sklon da poverujem da GPuZ daje najtacnije podatke.
A prema njemu napon se uopste ne podize, bez obzira na koliko ga ja podigao sa MSI AB. (probao sam od 1.23-1.25v)

Na drugoj slici sam obelezio napone u svim programima dok se u pozadini vrti Heaven Benchmark, a i na prvoj se vide.

Da li ja ovde nesto ne vidim kako treba ili je graficka u pitanju, ili nesto trece ??:trust:
Ako ima neko ideju sta je u pitanji dobrodosla je.

Sad sam poceo da sumnjam da je i ova moja graficka felericna kao ZeXx-ova (A sve je bilo ok dok ZeXx nije poceo da cacka mecku :D)..

Prilozi

• sshot-6.jpg
    sshot-6.jpg
    609.9 KB · Pregleda: 66
  • sshot-2.jpg
    sshot-2.jpg
    436.5 KB · Pregleda: 71
Pre nekoliko dana se ovde pricalo u vezi kloka, power limita i napona za 7870 kartice.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...vanicna-tema&p=3299075&viewfull=1#post3299075

Posto je bilo price da se sa power limit ne dobija nista ja sam probao da klokujem karticu podizanjem napona (kasnije i dodavanjem power limita na +20%).
Medjutim primetio sam nesto cudno.
Naime sa MSI AB kloknuo sam grafiku na 1200/1450 i podigao napon na 1.25v (kasnije sam dodao i power limit +20%) i pokrenuo Heaven Benchmark 4.0...

Hteo sam da proverim koliko se podize napon realno.

MSI AB pokazuje da se napon podize u 3D na zadatu vrednost ( 1.25v).
E sad, kontrolisao sam napon i sa GPuZ i AIDA64 i oni pokazuju manje vrednosti, skoro iste.
Ustvari pokazuju da napon ne ide vise od difoltnog. Varira od 1.199-1.209v ??:zgran:
Sad mi nije jasno ko laze, ali sam sklon da poverujem da GPuZ daje najtacnije podatke.
A prema njemu napon se uopste ne podize, bez obzira na koliko ga ja podigao sa MSI AB. (probao sam od 1.23-1.25v)

Na drugoj slici sam obelezio napone u svim programima dok se u pozadini vrti Heaven Benchmark, a i na prvoj se vide.

Da li ja ovde nesto ne vidim kako treba ili je graficka u pitanju, ili nesto trece ??:trust:
Ako ima neko ideju sta je u pitanji dobrodosla je.

Sad sam poceo da sumnjam da je i ova moja graficka felericna kao ZeXx-ova (A sve je bilo ok dok ZeXx nije poceo da cacka mecku :D)..

Kartica ti je felericna, daj je meni a ti kupi drugu :D Malo sale hehe :) Da te obradujem ja msm da msi AB pokazuje dobre vrednosti a evo i zasto, ako nemas snimi onaj Asusov Gpu Tweak i sa njim promeni vrednost za Gpu Voltage tj Core voltage, ja sam bas kod mene gledao i sve se ponasa kao i kod teb gpu z ne pokazuje skok voltaze sve je kao na defoltu, ali kad sam preko gpu tweaka podigao voltazu sa 1.219 na 1.240 u Msi AB je pokazalo skok u ocitavanju iako u njemu nisam dirao podesavanja, dok je u gpuz ostalo sve isto . Naravucenije, gpu z verovatno pravi zbrku i onaj senzor za vrm2 sto nam ocitava uvek istu vrednost mozda radi ( nesto bas ne verujem da bi Asus izbacio celu seriju sa tim nedostatkom al ajde ). Malo cackaj to pa vidi o cemu ti pricam mozda otkrijes nesto novo :)

Jesi li sada zadovoljan?

Pogledaj gde i kako se prikazuju naponi. Tacan napon je 1.175V

Prilozi

• Naponi.jpg
    Naponi.jpg
    624.6 KB · Pregleda: 92
moje dosadasnje iskustvo je da nema neke veze da li su proizvodjac maticne i graficke isti.

dalje ja isto smatram da ako dajete 20 evra vise bolje kupiti vrhunski aftermarket kuler i nalepiti na jeftiniju karticu nego kupovati skuplju radi hladjenja.... to kakva je koja kartica je kocka, vidjao sam vrhunske asus modele koji budu losiji od basic msi-ja

Kartica ti je felericna, daj je meni a ti kupi drugu :D Malo sale hehe :) Da te obradujem ja msm da msi AB pokazuje dobre vrednosti a evo i zasto, ako nemas snimi onaj Asusov Gpu Tweak i sa njim promeni vrednost za Gpu Voltage tj Core voltage, ja sam bas kod mene gledao i sve se ponasa kao i kod teb gpu z ne pokazuje skok voltaze sve je kao na defoltu, ali kad sam preko gpu tweaka podigao voltazu sa 1.219 na 1.240 u Msi AB je pokazalo skok u ocitavanju iako u njemu nisam dirao podesavanja, dok je u gpuz ostalo sve isto . Naravucenije, gpu z verovatno pravi zbrku i onaj senzor za vrm2 sto nam ocitava uvek istu vrednost mozda radi ( nesto bas ne verujem da bi Asus izbacio celu seriju sa tim nedostatkom al ajde ). Malo cackaj to pa vidi o cemu ti pricam mozda otkrijes nesto novo :)

Da, GPuz pokazuje VDDC napon koji je uvek isti, a ne pokazuje VRM napon (out) onaj koji pokusavam da ocitam. HWiNFO ocitava taj napon, mada nije konstantan vec varira. Gpu Tweak radi isto sto i MSI AB, ali sa AB imam vise "prostora" za klok.
Power limit ne utice na napon uopste bilo da je +20 ili -20.
Iznenadjuje me da podizanje napona sa def na 1.25v jedva da omogucava bilo kakav veci klok. Sa def v klok je 1200/1450, a sa 1.25v klok je jedva malo veci 1220/1500 (za memoriju nisam trazio max). Kartica se i sa ovim naponom ne greje mnogo, u Heaven 4 ide do max 65c. I neverovatno je tiha, vent duva sa 47%. Probacu jos malo da podignem napon da vidim da li ce imati uticaja na klok, mada sumnjam.

Jesi li sada zadovoljan?

Pogledaj gde i kako se prikazuju naponi. Tacan napon je 1.175V

Sa cime??

Ako si mislio da obratim paznju na HWiNFO, jesam.

Sto se tice temperature to stoji dobro je hladnjenje uradjeno, a to za dobijanje podizanjem napona ja sam se nesto malo igrao i uvideo bas to sto i ti da se jedva malo dobije, pa posto imam 2 kartice u cf nije me nesto preterano ni zanimalo uglavnom mi obe rade na 1100/1300 i dobre su temperature.

Interesuje me kakva su vasa iskustava sa AMD Radeon 7870 Sapphire GHZ Edition 2GB/DDR5,/DVI/HDMI/256bit/11199-16-20G, vezano za svakodnevnu upotrebu mahom igrice...vrline mane na sta treba obratiti paznju?

Poslednja izmena:
OK danas skinuo ovaj novi RE:R port sa 3DS-a i imam naviku da dignem i fraps i imam sta da vidim imam 40fp u igri WTF ?
Reko daj pokreci MSI Afterburner i klok za gpu mi je 300 mhz u igri ??? WTF
OK pokrenem Darksiders, tu klok seta od 300mhz do 1150 ??? Koji je ovo vrag ?

Resetovao sam na default klokove i pokrenuo darksider ponovo i opet ima saltanja izmedju 500mhz i 925mhz ? Ovo mi ne deluje kao normalno ponasanje ? Tacno sam znao da cu zazaliti sto nisam uzeo nvidia kartu, svaki bozji put kad uzmem ati neki shit me zeza...

BG7tzrD.png

Evo slike dok sam igrao RE, uzas i sa default klokovima u igri gpu NE PRELAZI 500mhz, nonstop je na 300 ili 500....

jEBDI4m.png

Probah i Binary Domain, tamo se u 95% vremena drzi na full kloku, sad sam bacen u rebus glupi pc zasto uvek mora da me nervira, sta me teralo da ga kupim uopste zadnjih par godina sam se tako lepo igrao na ps360 sta mi je trebao pc samo da mi je znati...

Poslednja izmena:
Blah proslo je vreme za edit pa moram double post.

Skinuo sam MSI Kombustor OC-ovo grafu i vrteo razlicite testove po malo i svi su redovno drzali klokove i za gpu i za memoriju na max, sad sam zbunjen, moguce da je problem to same igre da nije do grafike sto nece da digne brzinu za gpu vise od 500 mhz ? Mislim na RE Revelations ?

I jedno bonus pitanje zasto memorija radi na 1732 mhz kada je stavljena na 1600 ? A kada je na default prikazuje nesto oko 1300 mhz ?

Caxwb1z.jpg

Poslednja izmena:
oko januara sam uzeo ovu konf iz profila nakon 2/3 meseca pocela mi je grafa daje takozvani black screen error koji je izgleda uobicajan za ovaj model grafe , posle skoro 1/2 meseca svadjanje sa uvoznika uspeo sam da mi je zamene za isti model kao novija serija sa ispravljeni taj bug

al ko bi to reko i ova ima isti problem al se je bug desio samo 2 puta u preko mesec dana koriscenja dok je predhodna imala ponekad i po 2/3 puta na dan

posto mi je sada ponovo na reklamaciji imam opciju da biram dal ponovo isti model da mi daju ili da zamenim marku uz minimalnu doplatu

izbor je pao na 7870 Powercolor Myst (sto sam cuo da je sa tahiti cip i da je mnogo bolja od 7800 serije posto je nesto izmedju 7800 i 7900 serije) al mi se ne svidja to sto ima samo 1 cooler za hladjenje

dok je druga asus 7870 v2

koju od ovih 2 bi mi vi preporucili

dal je powercolor toliko bolja od asusove i safirove u perfomansama da zrtvujem taj 1 cooler manje

Poslednja izmena:
Pa PC Myst je brza od 10-30% sve zavisi od igre, ja je imam i mogu da kazem da je bucna kada se optereti, tako da ti sam proceni sta ces za nijansu brzu al bucniju kartu il sporiju/tisu.

Sada neko da pomogne oko mog "problema" :D

Pozdrav komsija :D
ASUS HD7850 DCII V2 evo ti test, kartica na 1250/1475(5900)MHz ostavlja iza sebe 7950 na default i to u nekim igrama poprilicno bezi. A da pritom ne prelazi 70C (ovo naravno zavisi od uslova u kojima je testirana)

Hocu reci sa ASUS-om pucas na sigurno, dok sa PowerColor nikad nisi na sigurnom, moze ona da sljaka, ako ne klokujes i ne izivljavas se sa kartom. Jedino je pitanje temperatura i buke posto ima samo 1 vent.

evo i covek kaze da je bucna.

Nazad
Vrh Dno