Šta je novo?

AMD R9 290x Zvanicna Tema !

FCAT Frametime Recording

plot-amd--nv.png

Dosta se diskutovalo o ovome frametime-u cak su ovde kolege govorile da je bolje manji fps kod Nv karti nego veci kod AMD-a, sugerisuci na losiji frametime kod AMD-a, medjutim AMD se drasticno popravio i tako reci preko 100€ jeftinija karta tuce skuplju kartu (iako je na papiru GTX980 jaca karta novije igrice i ne govore tome u prilog)

"This test run lasts roughly 30 seconds. Overall this is darn smooth. it is intersting to see that a GTX 980 valued at € 549,95 is shoping higher latence overall (thus is a notch slower) opposed to the € 439,95 Radeon R9 390X. AMD is doing really well in this title."
http://www.guru3d.com/articles_page...ta_vga_graphics_performance_benchmarks,7.html

Poslednja izmena:
Ako se nastavi ovaj trend, potrajace ova 290 jos duzi niz godina, pod uslovom da ne rikne od klokovanja :D Sinoc sam skinuo SW Battlefront Beta i imao sam solidnih 85FPS+ i to bez overkloka na karti.

Koliko vidim u HD je GTX 980 na nivou 390X a 390X je nista drugo do overklokovani 290X a svi znamo koliko vise lufta sa klokom ima GTX 980, da ne pricamo o potrosnji.
Takodje GTX 980Ti je tu negde kao Fury X, samo malo sporiji u 4K rezoluciji.
Posle niza od nekoliko novih igara koje bolje rade na nVIdia-i, pojavi se jedna koja radi par procenata bolje na Radeonima i odmah se isti uzdizu do nebesa..eno spominje se da ce verovatno jednog dana 290X prestici GTX 980Ti..

Naravno Dx12 je nesto sto je AMD pogurao tako da GCn karte odlicno rade, maxwel se i nekako drzi dok kepler bukvalno tone pogledajte obicna R9 290 gazi GTX780Ti, dok je R9 290X klasa iznad, a nekad je bilo da je GTX780ti klasa iznad R9 290X ne moze se oteti utisku da je AMD na dobrom putu sto se tice DX12 naslova bez obzira sta ovde ostrasceni pojedinci mislili :d

Ne znam šta da ti kažem, svi dosadašnji DX12 i VR testovi daju malu prednot GCN-u u odnosu na Maxwell :d

Imamo 3 DX12 testa do sada:

- Star Swarm: Maxwell ima veliku prednost
- Ashes of Singularity: GCN ima prednsot
- Fable Legends: Maxwell ima malu prednost

Od ova 3 testa jedini znacaj dajem poslednjem jer je u pitanju Unreal 4 engine na kome ce da se baziraju mnogi buduci naslovi.

Poslednja izmena:
Ono što uvek poredim je arhitektura.

Većina nesuglasica koje imate potiče od toga što posmatrate konkretne modele kod jednih i kod drugih i onda naravno u zavisnosti od toga koji je model u pitanju čas se čini da su jedni bolji čas se čini da su drugi bolji.

Primer:
Imao sam na testu Asus 780Ti Matrix Platinum. To je karta koja u odnosu na referentnu ima 14% veći klok i velika je razlika ako se ona uzima kao reper. Obzirom da postoji teško je ignorisati njen rezultat.

R9 290(X) su u odnosu na 780(Ti) stojale tako da je 290 bila po performansama uporediva sa 780 ali je imala blagu prednost, a 290X je u odnosu na 780Ti bila uporediva ali je bila blago inferiorna.

Sa dolaskom 390(X) generacije, stvari su se ipak pomerile u prilog AMD, ako ne zbog malih promena u arhitekturi, ono zbog solidne promene kloka koja je nastupila.

Asus modeli 390(X) su na 1070/1090Mhz što je dovoljno da ih sada dovede u zonu da se porede sa 970 i 980 kartama, naročito u višim rezolucijama.

Tačno je da se nvidia 970 i 980 klokuju mnogo bolje i da su energetski efikasnije (može i vice versa).

Ali kad pogledam kompletan high-end segment 980Ti mi se nameće kao ubedljivi pobednik.

Retko se dešava da karta tako visoko pozicionirana ima tako dobar odnos cene i pefrormansi.

Mogu samo da kažem da su nas odlično navukli ovakvim stanjem stvari i da će zaraditi kao nikad do sad koliko god se vama činilo da ste iznad situacije!

Što se tiče platnih razreda:

do 400€ -> R9 390
do 500€ -> R9 390X
do 600€ -> GTX980
do 700€ -> 980Ti

Dakle šareno i kao što rekoh 980Ti recimo Gigabyte 980Ti G1 Gaming za 660€ (mađarsko a naše)

Poslednja izmena:
Ono što uvek poredim je arhitektura.

Većina nesuglasica koje imate potiče od toga što posmatrate konkretne modele kod jednih i kod drugih i onda naravno u zavisnosti od toga koji je model u pitanju čas se čini da su jedni bolji čas se čini da su drugi bolji.

Primer:
Imao sam na testu Asus 780Ti Matrix Platinum. To je karta koja u odnosu na referentnu ima 14% veći klok i velika je razlika ako se ona uzima kao reper. Obzirom da postoji teško je ignorisati njen rezultat.

R9 290(X) su u odnosu na 780(Ti) stojale tako da je 290 bila po performansama uporediva sa 780 ali je imala blagu prednost, a 290X je u odnosu na 780Ti bila uporediva ali je bila blago inferiorna.

Sa dolaskom 390(X) generacije, stvari su se ipak pomerile u prilog AMD, ako ne zbog malih promena u arhitekturi, ono zbog solidne promene kloka koja je nastupila.

Asus modeli 390(X) su na 1070/1090Mhz što je dovoljno da ih sada dovede u zonu da se porede sa 970 i 980 kartama, naročito u višim rezolucijama.

Tačno je da se nvidia 970 i 980 klokuju mnogo bolje i da su energetski efikasnije (može i vice versa).

Ali kad pogledam kompletan high-end segment 980Ti mi se nameće kao ubedljivi pobednik.

Retko se dešava da karta tako visoko pozicionirana ima tako dobar odnos cene i pefrormansi.

Mogu samo da kažem da su nas odlično navukli ovakvim stanjem stvari i da će zaraditi kao nikad do sad koliko god se vama činilo da ste iznad situacije!

Što se tiče platnih razreda:

do 400€ -> R9 390
do 500€ -> R9 390X
do 600€ -> GTX980
do 700€ -> 980Ti

Dakle šareno i kao što rekoh 980Ti recimo Gigabyte 980Ti G1 Gaming za 660€ (mađarsko a naše)

Nesto tako ja pricam vec par meseci u vezi 980 kartice i to referentne i njenih rezultata u testovima.
Ta kartica ima na default boost od nekih 1.120 - 1.270 Mhz, i mnogi sajtovi kada je testiraju ne navode na kojem kloku su testirali karticu.
Evo, pravi primeri za testiranje kartica:

http://ht4u.net/reviews/2014/evga_geforce_gtx_980_superclocked_im_test/index18.php
http://www.hardwareluxx.com/index.php/reviews/hardware/vgacards/32697-xxl-test-nvidia-geforce-gtx-980-and-970-with-maxwell-architecture.html?start=9

980 Takt.png

Sve je to ok GTX980 se dobro oc, ali kosta 550$ dok R9 290X jako se dobro nosi i sad tacno ne znam da ne otvaram mislim da se jos uvjek moze naci za oko 350$, poenta je da je ogromna razlika u cjeni, a da su u ovim DX12 naslovima ( a vjerovatno i novijim igrama) karte dobro nose tj R9 290X je jako blizu ili u egalu sa GTX980. GTX-ca se bolje OC ali ne opravdava toliku razliku u cjeni ni blizu, cak se vidi da je i taj frametime u ovim Dx12 naslovima jednak i taj min.fps sve sto se pripisivalo Nvidiji pada u vodu.

Generalno moje vidjenje vezano za ove novije naslove DX 12 (nema ih puno ali nadam se da ce biti jer jel zato su i izbacili Dx 12 ) da je R9 290X jako dobra kupovina, malo je tesko naci jer su je zamjenili sa ovom R9 390X i 8Gb i neopravdano digli cjenu, ali ko uspije naci R9 290X na zalihama sigurno dobra kupovina.

Hahahha,kako branite svoje karte svaka cast,neznam dali ste tako i prema svijim lepsim polovinama,naravno ko ih ima :D

Pa, komp moze da bude, nekad, :D
lepsa polovina.
Dobro, nije losa kupovina neke polovne 290X, svidjaju mi se i one 390 grafe,
ali, bre, da su blizu 980, tesko, na HD rezoluciji, svaka klokovana 980 je vrlo blizu 980Ti po jacini,
tako da su onda i 290X karte skoro jednake sa 980TI.:test:
Tako ispada, po toj "crvenoj":smoke: logici.
Eno, ima brdo testova na 980 Temi, pa neka neko sa nekom AMD karticom, proba da testira karticu,
pa, da vidimo kolika je stvarna razlika.

Poslednja izmena:
Kako sad vrlo blizu 980Ti kad je jaca od Titana X hahah :d :d :d

Ma, to je samo ova moja, :D ;)
na nekom kloku malo vecem od nekog prosecnog kloka koje imaju gtx980 kartice.

Poslednja izmena:

fable-fps.gif

fable4k-fps.gif

Imaš li neki dokaz za to :D Po ovom grafiku 970 OC može da bude kao i 980 stock, tj opet lošije od 390X stock i verovatno u rangu sa 390 OC :D

I ništa bez overkloka, a? 'Bem ti život kad dam 400€ za kartu i još moram da se mučim sa megahercima, voltima i stress testovima :d 90% ljudi kupi grafičku/PC i koristi ih bez ikakvih dodatnih podešavanja, ne znaju za OC. Čak i ljudi koji kupuju high-end PC, od 1000-2000€, često ne znaju šta im tačno treba. To što svi mi moramo nešto da petljamo nije zbog performansi, već zato što nam đavo ne da mira :d

777.jpg 8888.jpg
Levo 980Ti, desno ova moja overklokovana, :smash:
Inace, Custom 970 su otprilike jake kao default 980,
overklokovane su jace od 980.

Pa, dobijas besplatne perfomanse sa overklokom,
980 skalira u zavisnosti od kloka oko 25% u igrama, pa ti vidi, :trust:
oces ili neces da klokujes kartu.

Poslednja izmena:
Kako sa DX12 rezultata u igrama ode na DX11 benchmark :)

neka neka sad ces ti dobiti testove gdje je GTX 980 brza od Titana haha koja ludnica :D
Dolaze Dx 12 naslovi i jasno je da se R9 290X/390X nekako najbolje snalaze kad je u pitanju perfromanse/price u ovom visem segmentu.
Da me pogresno ne shvatite dobro se drzi i GTX980 ali skuplja je bar 150$ sto je po meni bas previse.

I tvoja slika govori da su Havaji brži od GM204

I da je GM200 brzi od Fiji-ja.

I ništa bez overkloka, a? 'Bem ti život kad dam 400€ za kartu i još moram da se mučim sa megahercima, voltima i stress testovima :d 90% ljudi kupi grafičku/PC i koristi ih bez ikakvih dodatnih podešavanja, ne znaju za OC. Čak i ljudi koji kupuju high-end PC, od 1000-2000€, često ne znaju šta im tačno treba. To što svi mi moramo nešto da petljamo nije zbog performansi, već zato što nam đavo ne da mira :d

Slazem se, ali bas zato OC varijante imaju smisla, a GTX 970/980/980Ti u ovim varijantama umeju da budu 10-20% brze od default-nih. Nesto cime Hawai a pogotovo Fiji bas i ne mogu da se pohvale.

Ponavljam 390/390X su overklokovani 290/290X, nVidia je imala vise mogucnosti da ovo uradi sa GTX 970/980 ali je to ostavljeno proizvodjacima karti pa svako moze da bira koliki klok na default-u mu odgovara.

I da je GM200 brzi od Fiji-ja.
Naravno da je GM200 brži od Fiji-ja, kad je ovaj osakaćen zbog malog (manjeg) broja ROP-ova. To se videlo odmah po predstavljanju karte i navedeno je kao glavna mana čipa. Zato i nije značajno brži od Havaja (posebno u 1080p). I zato je sporiji od GM200, koji pri tom radi na znatno većim taktovima. Zapravo, najveća prednost Fiji-ja (tačnije GCN 1.2) u odnosu na Havaje i druge karte je VR.

Slazem se, ali bas zato OC varijante imaju smisla, a GTX 970/980/980Ti u ovim varijantama umeju da budu 10-20% brze od default-nih. Nesto cime Hawai a pogotovo Fiji bas i ne mogu da se pohvale.
Kako OC ima smisla, kad 90% ljudi to ne radi, već ide po sistemu "buy, plug & play". Evo ja lično ne znam nikog ko je klokovao bili procesor bilo grafu :) I kao što rekoh, GCN nema OC mogućnosti kao Maxwell, ali nije da se ne može dobiti koji frejm više. Što mu na kraju dođe na manje-više isti rezultat, u zavisnosti od igre.

Maxwell ima malu prednost u DX11, GCN u DX12, generalno, razlike su male da bi se jedna arhitektura smatrala boljom od druge kada su igre u pitanju.

Klokovanjem R9 290 sa stock na 1160/1500 dobio sam masnih 20FPS u proseku u Metro 2033 LL, sa svim podešavanjima do daske u 1080p. 200MHZ+ preko stock nije mala cifra. Ovo navodim kao primer za R9 290, ali jerujem da je 290X brza za nekih 6-10 FPS zbog vise shadera.

@Space Beer: Nisi procitao sta sam napisao - rekao sam da OC varijante grafickih karti imaju smisla, dakle kupis kartu koja ima znatno veci klok i ne diras nista a ta karta bude 15% brza od one sa default klokovima.

Sto se tice overkloka,
nista, ti nemoj da klokujes 290X,
ja cu da klokujem ovu 980,
i razlika ce da bude vise od 40% izmedju dve kartice, no problem..:smoke:

Mislim na ovo:

perfrel_3840.gif

A to je 19% brze od standardne.

Ostale: MSI Gaming, Gigabyte G1 su slicne ovoj.

Recimo moja GTX 970 boost-je po default-u na 1404 MHz i brza je 10% od standardne, odnosno skoro kao GTX 980 u HD.

Vrh Dno